Sobota 1. 6. 2024Laura polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 18
  • Poslední: 9.2. 2013 17:28
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
P. Pavlovský 8.2.2013 5:17

"Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

že vládu nemusí svrhávat vlastníma rukama. Poslanci, kteří to provedou  ve sněmovně  ve vlastním zájmu za něj, jsou zjevní: KSČM, ČSSD a TOP 09.

Na vyslovení nedůvěry to bohatě postačí!

J. Urban 8.2.2013 10:14

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Jistě. Myslím, že právě na tom Zeman pracuje. Potřebuje jen oťukat půdu a zjistit, jakou vládu mu pak sněmovna spolkne. K tomu potřebuje mít hlavně čssd "k obrazu svému" - tedy vedenou lidmi jako Škromach, Hašek a pod. - a povolnou ke kolaboraci se SPOZ (ostatně k tomu by se dřív či později uvolil i Sobotka - který je fakt vtipný, když SPOZ odmítá - zatím! - s tím, že jsou to komunisté, když s KSČM socani vesele kolaborují kde to jen jde).

P. Pavlovský 8.2.2013 10:56

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Myslíte to tak, že by se  M. Z., na způsob praxe z I. republiky, obešel bez předčasných voleb?

Jistě, ústava to umožňuje: po pádu vlády může M. Z. pověřit předsedu nejsilnější strany, tedy ČSSD (to už v té chvíli nemusí být Sobotka), sestavením nové vlády.

Koalice ČSSD, KSČM a VV ale nemá dost poslanců, nehledě k tomu, že poslanci  ČSSD - příznivci J.Dienstbiera - by pro takovou vládu ruce nezvedli. A poslanci TOPky, kteří by předtím pomohli Nečasovu vládu povalit, také ne - oni ty předčasné volby potřebují víc než kdo jiný.

Proto mi vše ukazuje k tomu, že předčasné volby budou! Teprve po nich bude ve sněmovně klub SPOZ, posílený možná o Škromacha a spol.

Klíčová otázka je, jak dopadne volba nového předsedy ČSSD. J.Dienstbier bude muset jít do čelního střetu se Zemanovci. Sobotka mu moc nepomůže, je to slaboch. Bude mu stačit podpora Zaorálka a Špidly?

J. Urban 8.2.2013 14:47

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

Řádné volby by měly být za necelý rok a půl. Toto období by se dalo rozdělit na období, kdy ještě bude fungovat Nečasova vláda, eventuelně nějak modifikovaná (modifikace všeho druhu nedělají Nečasovi problémy) a na zbytek období by právě už mohla fungovat nějaká buď úřednická vláda, nebo sice i "politická" vláda, ale na novém Zemanově půdorysu (předpokládám bez LIDEM a přinejmenším bez části ODS).

P. Čech 8.2.2013 18:25

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

 Může jmenovat předsedou vlády kohokoliv  podle vlastního uvážení. Kohokoliv tedy i předsedu jiné strany, ale i nestraníka. Vláda nemusí padnout, může v ní být ponechán jeden současný ministr. Vláda padá jeko celek, tedy všichni ministři vč. předsedy vlády. Této situaci je možno se vyhnout. Ušetří se obrovské peníze, předčasné volby nejsou nutné. Zcela až na jednoho člena obměněná vláda ani nemusí žádat sněmovnu o důvěru. Přesně tak špatně je napsaná ústava a je možno toho využít. Jen je třeba mít k tomu odvahu. Pana Zemana po složení prezidentského slibu za toto nelze nikterak popotahovat, je z ústavy neodpovědný a o velezradu se nejedná. Docela se začínám přiklánět k tomu, že pan prof. Cepl přece jen do ústavy (ikdyž skrytě) prosadil jisté demokratické prvky, kterých si "bývalí" komunisté v komisi nevšimli. Jen je třeba jich využít.

P. Čech 8.2.2013 18:15

Re: "Miloš Zeman je realista a pragmatik a ví",

To je sice také cesta, ale dlouhá a drahá. Odvoláním předsedy vlády se otevírá cesta k obměně vlády bez nutnosti předčasných voleb. Pan Zeman by však musel ihned po odvolání premiéra Nečase jmenovat jiného předsedu vlády, který by mu následující den přinesl návrh na odvolání ministrů, přičemž jednoho by musel ve vládě ponechat. Tedy nejednalo by se o demisi vlády. Nový předseda vlády by musel prezidentovi předložit návrh na jmenování členů vlády nových. Prezident tyto nové členy vlády následně jmenuje. Takto obměněná vláda vč. předsedy nemusí žádat o důvěru sněmovny. Toto všechno naše špatně  (a nebo dobře?)napsaná ústava připouští. Zde není pravdou, že prezident má málo pravomocí, má jich až moc, jen to chce mít odvahu tyto pravomoci využít. Zatím se k tomu žádný prezident už od roku 1948 neodvážil a to z vlastní zbabělosti.

Více už toho není