8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jan 19.1.2006 22:57

Pokud autor článku není schopen vyrovnat s naší ostudnou velice nedávnou komunistickou minulostí a toto nevyrovnání mu nikdy ani v nejmenším nevadilo, pak jeho chlapácké výzvy o nutnosti vyrovnat se se svojí vlastní minulostí z dob II.světové války p

Pokud autor článku není schopen vyrovnat s naší ostudnou a velice nedávnou komunistickou minulostí a toto nevyrovnání mu nikdy ani v nejmenším nevadilo, pak jeho chlapácké výzvy o nutnosti vyrovnat se se svojí vlastní minulostí z dob II.světové války působí více než trapně! Podle jeho receptu bychom měli každému ustupovat tak dlouho, až tady žádní Češi nezůstanou!!! Opačný postup je však ten správný!!!!! Viz:
MY ČEŠI A PROBLÉM SUDETSKÝCH NĚMCŮ, VČERA, DNES A ZÍTRA:
Mysch 19.1.2006 17:53

jsem ETNICKÝ cikán

citite se jim byti?
clovek je vzdy tim, cim se citi byt.
Mysch 19.1.2006 14:13

neni to tak zle,

jak jsem ocekaval.
dokonce je tu dnes snad vic diskuteru se zdravym rozumem, nez tech ostatnich.
cimz je vsechny zdravim.
ziralek 19.1.2006 14:41

Re: neni to tak zle,

jak nekdo o zdravem rozumu, tak ho sam moc nepobral. taky zdravim.
Mysch 19.1.2006 14:44

lmaa

ACHJO 19.1.2006 14:10

názor

je to stejné jako s odsunutými Němci,Maďaři byli součástí německé armády,bojovali za ně na frontě,proto byli s Němci odsunuti.Paroubek je hrozný hlupák.
blízký pozorovatel 19.1.2006 14:31

Re: názor

No tak jestli na to koukáš takto, tak bys měl Klausovi vynadat, že neposlal madarského prezidenta do pr****. Měl mu tedy na konfrenci sdělit, že on se českým Maďarům-antifašistům omlouvat nebude, protože Maďaři byli součástí německé armády a proto byli poprávu odsunuti. Tobě zcela uniká, že konflikt nastal proto, že Klaus jaksi netušil (díky svému vlastnímu ignorantství) že vláda se omluvila českým spoluobčanům německé a maďarské národnosti, kteří bojovali proti nacismu a byli loajální k Československu. A místo, aby držel jazyk za zuby, tak na tiskovce veřejně před madarským presidentem prohlásil, že o ničem neví.
jakovy 19.1.2006 15:07

Re: Re: názor

Blízko pravdě.
Držím palkce p V.K. blízký pozorovateli.
MirekTopshit 19.1.2006 15:11

Re: Re: Re: názor

Jste na tom s Pepou z HongKongu(i s komunisty při jeho volbě) úplně stejně
ich 19.1.2006 15:43

Re: Re: názor

To je krása, na jedný straně slišet od čechů 50 let zku....ej Němec,(ti samí by se pro marku přetrhli) a teď se snad i onluvíte.
ACHJO 19.1.2006 17:47

Re: názor

Klaus udělal dobře,když se přiznal,že nebyl premierem informován.Proč by lhal?
JAB 19.1.2006 13:47

jižní hranice Slovenska

Nešlo o žádnou žádost Čechu (míněno ČSR) došlo k tomu v důledku válečných operací, kdy bylůa hranice ustavenmas na demarkační linii. Válku rozpoutalo tehdy rudé Maďarsko a prohrálo ji. Ještě Masarykova mapa "spojené státy zemí koruny české" předložena v září 1918 wilsonovi má hranici bez Žitného ostrova.
Antonín Hrbek 19.1.2006 14:37

Re: jižní hranice Slovenska

1. Nešlo o demarkační linii ale o přirozenou hranici stanovenou v červnu 1920 v Trianonu. Výjimkou byla například Petržalka. O národnostní rozdělení vůbec nešlo, protože v Maďarsku zůstalo cca 500.000 Slováků.
2. Demarkační čáry v podstatě neexistovaly, protože po dobytí Budapešti se shroutil veškerý odpor. Československé jednotky byly umístěny i na pravém břehu Dunaje. Na území Podkarpatské Rusi byla situace složitá s ohledem na Rumuny. V celku ztratilo Maďarsko 67% svého území, i když převážně obývaného Nemaďary.
3. Maďaři pokládali a často pokládají celé Slovensko za část Uher, o kterou byli okradeni. Nem, Nem, Soha!
4. Požadovaný plebiscit se uskutečnil jen na hraničním území mezi Rakouskem a Maďarskem
5. Maďaři si odvezli ze Slovenska co se dalo, například univerzitu z Bratislavy, mincovnu z kremnice atd.
6. Pokud byl někdo na počátku první republiky na Slovensku nebo na Podkarpatské Rusi, tak nemůže o maďarizaci Slovenska za Uherského království ani na okamžik pochybovat. Také první krok Maďarska po Mnichovu bylo obsazení Žitného ostrova a Petržalky.
Občan ČR 19.1.2006 13:45

28. říjen 1918

Ještě dlouho si ČR ponese následky za historický omyl, totiž za svůj vznik.
Žulový Aston 19.1.2006 12:15

Špinavé prádlo pral vrtošivý stařík.

Antonín Hrbek 19.1.2006 8:56

Pravá tvář pana Doležala

Také drtivá většina deportovaných Němců žila na území, které bylo po první světové válce na žádost ČSR (tlumočené Benešem) ze strategickýcj a ekonomických důvodů připojeno k novému státu, ačkoliv ho obývali etničtí Němci. Tito lidé se cítili být součástí součástí německého politického národa a s novým "československým" národním státem nechtěli mít nic společného , nikdo se jim nemůže divit ani je za to trestat.
Obhajoba žitnoostrovských a východoslovenských Maďarů je ve skutečnosti obhajobou sudetských Němců.
Jemným problémem je, že nejen v Maďarsku byl totalitní fašistický stát, nejen Maďaři byli válečnými spojenci Němců a nejen Maďarsko bylo v roce 1944 okupováno. Stejně tak tomu bylo i na Slovensku.
Tvrzení pana Doležala, že výjimky presidentských dekretů se nevztahují prakticky na nikoho je účelová nepravda. Nešlo samozřejmě o statisíce, ale tisíce to byly.
Pan Doležal také vědomě zamlčuje, že na rozdíl od Němců nedošlo k hromadnému odsunu Maďarů. Byl zvolen model dobrovolného přesídlení Slováků z Maďarska a Maďarů ze Slovenska. Tento model ale velmi rychle vyšuměl. Jedn efekt však měl - přesídlenci z Maďarska byli dost často umísťováni do českého pohraničí.
 
Čumil 19.1.2006 9:59

Re: Pravá tvář pana Doležala

No, pane Hrbku, možná bychom po nějaké chvíli došli ke shodě i v těch historických reminiscencích, ale to není teď podstatné.
To, co pan autor předvádí, je ovšem jeho klasická demagogie ve snaze rozbít BD a přitom proměnit prezidentovu botu v jakési pofidérní vítězství, v tom se naprosto shodujeme.  Ocenit aspoň symbolickým gestem uznání ty bývalé občany Československa jiných než tehdejší československé národnosti, kteří zůstali věrni demokratickým principům a ČSR, je naprosto v pořádku a považuji to za velice chytrý tah. Že se v jeho kritice shodl Hrad s představiteli SdL, je docela příznačné a že pan prezident v kauze Maďarů kopl sám sebe, je logickým výsledkem jeho dosavadních stanovisek.  S pozdravem rovněž panu Šejnovi.
jakovy 19.1.2006 15:02

Re: Pravá tvář pana Doležala

Kur*a, moja babička se narodila na předměstí Wieliczky, školu vychodila českou v Rychwaldě( za což pradědečkowi občas Poláci wysklili okna ), dědowa matka uměla odpowídat česky, ale mluwit moc ne !
***w*, jsem ETNICKÝ cikán ? Albo čo?
 
Co je to ten etnický, doparoma ?
Mirek Šejna 19.1.2006 8:37

Pokřivený pohled Doležala,

Doležalovi uniklo, že "špinavé prádlo" před maďarským prezidentem pral Klaus a nikoli Paroubek. Paroubek napsal dopis ČESKÉ (!!!) organizaci Maďarů. Ten dopis je součástí usnesení vlády. Nenapsal tedy žádný dopis do Maďarska, ale napsal ho českým občanům. Přesto se informace o dopisu dostala z Prahy až do Budapešti. Ovšem ze Strakovky na Hrad nedorazila, neboť Klaus je známý tím, že vládní materiály ho nezajímají a nečte je a na jednání vlády nechodí, i když má na to právo a je zván. To se mu pak občas přihodí, že mu některé vnitrostátní vládní aktivity uniknou. A on je Klaus ještě navíc tak sebestředně blbej, že když mu maďarský president poděkuje za krok české vlády, tak Klaus veřejně před tímto přezidentem oznámí, že o tom nic neví a že se tomu diví. Místo aby dělal, že o tom ví a pak si "špinavé prádlo" vypral sám s Paroubkem z očí do očí, udělá ze sebe neinformovaného ignoranta tak dokonale, že z toho bylo trapně i madarskému prezidentovi.
Jojin 19.1.2006 13:54

Re: Pokřivený pohled Doležala,

Myslím že tento názor se nejvíce blíží k pravdě.Zřejmě je dění ve státě"pod prahem vnímání"páně Klauzovým.
Hans 21.1.2006 18:51

Re: Re: Pokřivený pohled Doležala,

    Narod ma vladu takou jakou si zaslouzi, ale take prezidenta jakehosi zaslouzi.Nam ho zvolili pani poslanci.
     
Aleš P. 19.1.2006 8:24

K článku

Pokud vím tak Madarsko bylo regulerním spojencem nacistického Německa ve válce,poskytlo mu i armádu,tedy není žádný rozdíl mezi naprácevzaným nebo odsunutým Němcem a Madarem. Nevidím jediný důvod rozlišovat na dobré a špatné Němce a Madary.Prostě oba národy válku prohrály a tak museli zaplatit i ti dobří.Tak to bylo vždy v lidských dějinách.
A že se dělo bezpráví? V které válce se neděje? Válka není humanistická to je jen iluze dnešních lidí ,kteří ji nezažili.
Nakonec my jsme stáli na straně vítězů a doplatili jsme na to dalšími 40 lety komunismu.
 
 
Jirka 19.1.2006 9:15

Re: K článku

"Nakonec my jsme stáli na straně vítězů a doplatili jsme na to dalšími 40 lety komunismu." Kdyby jenom to. Zkuste srovnat předválečnou úroveň ekonomiky a životní úrovně občanů této republiky s okolními státy (samozřejmě směrem na západ) a současné poměry . Než dosáhneme jejich úrovně, uteče ještě hodně vody. Díky komu??
Rpuť 19.1.2006 5:58

Žádná starost. Bude-li potřeba, Paroubek obě funkce sloučí a sám se sebou se přece hádat nebude:(

eTony 19.1.2006 6:46

Re: Žádná starost. Bude-li potřeba, Paroubek obě funkce sloučí a sám se sebou se přece hádat nebude:(

Myslíte ? A co hledání vnitřního nepřítele ?
Rpuť 19.1.2006 6:59

Re: Re: Žádná starost. Bude-li potřeba, Paroubek obě funkce sloučí a sám se sebou se přece hádat nebude:(

eTony - nějakej se vždycky najde. Nebo myskíte, že by Paroubek strpěl, aby mu do toho Zeman kecal nebo, nedej bože, kritizoval?
eTony 19.1.2006 7:11

Re: Re: Re: Žádná starost. Bude-li potřeba, Paroubek obě funkce sloučí a sám se sebou se přece hádat nebude:(

Rputi, není nadto, než najít viníka z blízkého okolí, který může za jeho vlastní chyby.
Jak z Cimrmana : kdo za to může, že i náčelník ........... 
doxa 19.1.2006 0:50

Čím bylo za války Maďarsko?

Dialog Maďara (M) s Američanem (A): A: Hello, odkuď vy jste? M: Přicházím z Maďarského království! A: Tak pozdravujte vašeho krále! M: My krále nemáme! A: Ne? Tak kdo vám tedy v tom království vládne? M: Přece admirál Horthy! A: Aha, to jste tedy námořní mocnost? M: Ne, my jsme vnitrozemský stát! A: Ale jste ve válce? M: Ano! A: Takže máte vůči sousedům územní nároky? M: Samozřejmě, zásadní územní nároky máme vůčin Rumunům a Slovákům! Sa Samozřejmě
doxa 19.1.2006 0:57

Re: Čím bylo za války Maďarsko?

A: Aha, takže Rumunsko a Slovensko jsou vaši nepřátelé? M: Nikoliv, Rumunsko a Slovensko jsou našimi spojenci! A: A s kým jste tedy ve válce? M: Se Sovětským svazem! A: Proti Sovětskému svazu tedy máte územní nároky? M: NIkoliv, vůči Sovětskému svazu nemáme vůbec žádné územní nároky! A: Tak to už jsem z toho jelen...
doxa 19.1.2006 0:59

povzdech

Kdyby fungovalo rozdělování do odstavců, bylo by to přehlednější...