28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Historik 13.2.2007 12:45

Re: Re: Re: jen pro upřesnění:

Maďaři také bojovali na straně Německa. Poláci byli napadeni jak Německem, tak i SSSR. A po roce 1969 vládnul u nás režim, který se opíral téměř výhradně o sovětské bodáky.

Historik 13.2.2007 12:40

Re: jen pro upřesnění:

Rakousko bylo po válce rozděleno na čtyči okupační zóny jako Německo a Vídeň měla čtyři sektory jako Berlín. Chruščov ale roku 1955 souhlasil se zrušením okupačního režimu a existencí Rakouska jako neutrálního státu.

Myslím, že jsme roku 1945 nebyli pitomnější, než třeba Francouzi, jenže nás osvobodila (později se ukázalo že spíše "osvobodila") převážně Rudá armáda. Mimochodem, velké "znárodňování" provedli po WW2 i britští labouristé a ty k tomu nenutil nikdo.

Přiznám se, že existence polonezávislého Finska po roku 1945, které sice muselo brát velké ohledy na SSSR ale nedopadlo jako my, je mi určitou záhadou.

Jan 13.2.2007 12:35

Re: kdo není s námi ...

Musím ti napsat  TY VOLE !  Kdybys prožil malou část 50.let, tak bys v životě nenapsal takovou srákoru, u které si ještě myslíš jak hýříš vtipem. Jseš obyčejný pablb a piš příště o něčem jiném. Nebo radši  nepiš vůbec.

Mirek F. 13.2.2007 12:29

Re: Re: jen pro upřesnění:

Zapomnětlivost se zdá být širším problémem. Kupříkladu vy tušíte něco o tom, na jaké straně fronty bojovali Finové i Rakušané? Jestli ano, tak určitě chápete, že žádná poválečná vděčnost za osvobození se u nich konat nemohla.

Vzhledem k osudu, jaký by náš čekal v případě Adolfova vítězství - proti tomu by patrně i padesátá léta byla procházkou - a při vzpomínce na Mnichov se nelze z dnešního pohledu určitě trestuhodně naivnímu pokusu o spojenectví se SSSR divit.

A co se nejvěrnějšího satelitu týče, tak u nás vydržel totáč tak dlouho, že u moci byli ti největší dogmatici dosazení intervencí nikoliv jen SSSR, ale i s jednou výjimkou ostatních států Varšavského paktu. Kromě Rumunska neodmítl věrnou účast nikdo.....

Petr Vaňura 13.2.2007 12:28

Lokální topení uhlím je opravdu největším zdrojem smradu v obcích

a souhlasím také s tím, že je třeba nějakým způsobem zajistit aby lidé nebyli ekonomicky nuceni uhlím topit. Nicméně, dřevo sice tolik nesmrdí, ale také se nejedná o zdraví neškodné topení, jeho spaliny obsahují totiž spoustu dioxinů, více než spaliny ze spaloven komunálního odpadu, kde se používá dvou-trojnásobné filtrace. A hlavně, produkce dřeva už dnes stačí tak tak a jeho cena roste.

Elektřina z uhlí bude ale vždycky dražší, než uhlí samotné. Jednak mají uhelné elektrárny účinnost 30-40% (lokální topeniště, pokud nejde o kotle, ale o kamna mají ovšem stejnou nebo nižší), dále představuje uhelná elektrárna poměrně značnou investici a konečně, polovinu ceny za elektřinou, kterou platíte, inkasují rozvodné závody ("energetiky"), neboť distribuce také není zadarmo.

Jediným rozumným řešením jsou podle mě určité dotace na plyn a elektřinu a možná i větší zdanění uhlí pro lokální odběratele (to se ovšem nesmí přehnat, jinak budou pálit kdejaké svinstvo a bude obtížné jim to zakázat).

Na Temelín určitě nedoplácíte, je to druhý nejlevnější zdroj elektřiny u nás po Dukovanech. Platíte ovšem odsíření uhelných elektráren a nesmyslné výkupní ceny elektřiny z OZE, kterých je naštěstí zatím málo. Chcete-li levnější elektřinu, podporujte dostavbu Temelína a odmítejte nesmyslné "ekologické daně."

Další problém je export elektřiny, protože v Německu či Rakousku je dražší, než u nás (doplácíme tak na jejich idiotskou energetickou politiku). Nevím, zda lze tento export nějak omezit a zabránit promítání jejich výrobních cen do našich cen pro odběratele.

Jan 13.2.2007 12:25

Re: Ten výplod Marty Davouze

Já si myslím, že by Martička mohla pomáhat při placení 10 mld korun dluhu co nám udělal sekyru jvolejte řediteli. Teď se jí to z Francie radí.:-D

Antonín Hrbek 13.2.2007 12:22

Re: Re: Malé upozornění

Vážený pane, doufám, že je Vám známo, že existuje i určitý prenatálná vývoj (tedy ve věku se záporným znaménkem) při kterém lidské embryo prochází různými vývojovými stádii zhruba odpovídajícím jednotlivým živočišným druhům. O tom že existuje závislost mezi úmrtností i zdravotními potížemi a kouřením ví velmi dobře všemocná síla trhu. Zkuste se jako kuřák pojistit v některém civilizovaném státě na život.  A určitě jen málokdo kouří s úmyslem, aby se sám zničil, jak tvrdíte.

Skepticus_Maximus 13.2.2007 12:20

Pozor jakovy, napsal jsem prakticky to samé a dostal jsem ban :-)

;-D

Luděk 13.2.2007 12:18

Naši borci se zviditelňují...

Čunkovo vyjádření a srovnání jeho korupční kauzy s politickými procesy z 50.let by mělo kandidovat na cenu o nejtrapnější a nejhloupější výrok roku.Patřilo by sem i vyjádření hradního lokaje Jakla o tom,že se současným německým politikům stýská po protektorátu Bohmen und Mahren.Ze stejného soudku jsou i prezidentovy soudy o vlivu člověka na životní prostředí a změny klimatu na Zemi.Naši politici o sobě nechávají vědět celému světu a všichni nám je jistě závidí.

Skepticus_Maximus 13.2.2007 12:18

Nedůvtipný miki, jenže já dostal ban na IP adresu a všechny mé příspěvky jsou mazány

;-P

jakovy 13.2.2007 12:10

BORGu vidíte jak pan Hrbek Re: Re: Malé upozornění

dnes a denně na sobě dokazuje, že definice nemusí mít pravdu 

jakovy 13.2.2007 12:03

K tématu se ještě pokusíme vrátit. K tématu se ještě vrátíme. ? ?

Pluralus Majesticus ? Nebo on pan Doležal mluví za všechny sudetské?

Honza z podhůří 13.2.2007 11:59

Re: vám uhlí nesmrdí ?

Nechápu co byste chtěl vysvětlovat - neznám totiž "elektřinu vyrobenou z uhlí", ale jen elektřinu - ČEZ u ní uvádí poměr z kolika procent se na ní podílí jaký zdroj. Možná je to ale dobrý námět - požádejte ČEZ, že chcete jen tu z uhelných elektráren, ať s Vámi uzavře speciální smlouvu! Kalkulaci na cenu Vám ale asi stejně nedají. Osobně stále čekám, jestli mi někdo nenabídne dodávat elektřinu např. z polských uhelných elektráren - máme je "za humny" a třeba kdyby dali dobrou cenu.....

miki 13.2.2007 11:46

Re: Zajímavé Doležal své s/r/a/č/k/y na NP zveřejňuje denodenně a

ale ty přece také!

BORG 13.2.2007 11:45

Re: Malé upozornění

Pane Hrbku,

1) Experiment, který by prokázal vliv kouření na úmrtnost by byl značně nelidský (a patrně i trestný). Museli bychom srovnávat dvě skupiny (nejlépe z jednovaječných dvojčat) z nichž jednu bychom donutili kouřit a druhé to zakázali. Protože lidé kouří dobrovolně, je přirozenější hledat příčinu zdravotních potíží kuřáků v jejich sklonu k sebezničení, jehož je kouření projevem.

2) Pokud chcete používat pojem IQ sznamte se s jeho definicí. Je to poměr mentálního a fzyického věku. Protože čitatel i jmenovatel musí být (v době měření) nezáporné i výsledný podíl je vždy nezáporný.

Skepticus_Maximus 13.2.2007 11:29

Zajímavé Doležal své s/r/a/č/k/y na NP zveřejňuje denodenně a

alles gute ;-P

Malý Aston 13.2.2007 11:23

Re: Re: jen pro upřesnění:

Souhlasím s Vámi.Naši komouši dokázali věrnost svému učiteli.Poláci nikdy neprovedli socialiazci zemědělství,maďaři nikdy nezrušili živnostníky i ti Východní z NDR nikdy nezrušili malé obchodníky.My jsme byli nejlepší.Taky ten převrat u nás pod vedením Stb+KGB byl předposlední v lagru socialismu.A  jak sleduji Paroubka a Filipa,možná že budeme zase první,kteří zavedou vládu pevné ruky proletariátu.:-D

miki 13.2.2007 11:16

Re: jen pro upřesnění:

že jsme se po válce dobrovolně a rádi přimknuli k SSSR a že jsme byli až do rozpadu SSSR prakticky jeho nejvěrnějším satelitem, to nepopřeš hochu zapomětlivý.

Olin 13.2.2007 11:16

Re: Ten výplod Marty Davouze

Pindy paní Marty nestojí ani za ten odstavec, co jim autor věnoval...

Ivan Nový 13.2.2007 10:42

Co takhle spotřební daň na maso,

dobytek produkuje metanu mnohem více a osvobození od daně na mleté maso nastavované sójou? Když zeleně, tak z gruntu :-))))

Vlad 13.2.2007 10:40

Upřesnění překlepy, to se povedlo :-)

České území a rakouští náckové, pochopitelně. Pardoneček.

Vlad 13.2.2007 10:38

jen pro upřesnění:

Rakousko si nic nevyvzdorovalo. Ruská okupační zóna byla směněna za česé územé obsazené Američany. Dohodly se velmoci. Takouští náckové měli prostě kliku, že je naivní Američané považovali za první Hitlerem zabraný stát.

A Kekkonnen (či jak se psal) se bez Ruska ani neuprdl. Jen že by Britové neradi viděli, jak se Džugašvili táhne ke švédskému železu. Finové pořád měli spíš statut autonomního knížectví, jako za cara. Měď jim ovšem CCCP nevrátil.

JE 13.2.2007 10:27

Re: Re: Re: daň z "prdu"

Nezapomenout na měkkej chleba!

JE 13.2.2007 10:23

TEN, kdo prdí naposled - bude prdět NEJLÉPE

a NEJDÉLE!

AeroKarel 13.2.2007 10:14

Ten výplod Marty Davouze

mne také pobavil. Odpůrci základny už musí být sakra v úzkých, musí-li se uchylovat k takové slátanině. Případně je to doklad nebezpečí života ve Francii. Sýry dobré, ale lze z toho zblbnout.

Antonín Hrbek 13.2.2007 9:54

Malé upozornění

Pan Doležal, patrně z nedostatku času, opomenul nový fenomenální výrok z Hradu. Pan Petr Hájek pod sugestivním nadpisem "Boj proti kouření je bojem proti svobodě" napsal "nikdo dosud neprokázal , jak významný vliv má kouření na úmrtnost, respektive na fatální choroby".

Již dříve jsem napsal, že některé výroky může říkat jenom jedinec se záporným IQ nebo jedinec z Hradu. Bohužel jsem se nemýlil

PRASI DENT 13.2.2007 9:43

Re: Metan je cenné biopalivo

 TEN, kdo prdí naposled - bude prdět NEJLÉPE....

vk 13.2.2007 9:40

vám uhlí nesmrdí ?

Lokální topení uhlím je jasně největším zrojem smradu v obcích. Je vcelku jedno, jak to eliminovat. Uhlí by se mělo používat tam, kde lze čistit splodiny jeho hoření, tj. ve velkých zdrojích. Tam je také větší účinnost spalovaní. Někdo už by měl vysvětlit, proč je eletřina vyrobená z úhlí několikanásobně dražší než uhlí rozvezené do lokálních topenišť. Že by jsme platili Temelín ?

kvido 13.2.2007 9:26

kdo není s námi ...

  Kdo je schopen slušně a věcně komunikovat i s naším nepřítelem, je i náš nepřítel. Loajalita je sprosté slovo. Ale my už na něho něco najdeme. Milady Horákové třeste se a vy ostaní, kteří správně pochopili, kudy naše cesta, vítejte v padesátých letech.

I-Worm 13.2.2007 8:05

Re: CO2 produkuje každý živočich.

postačí likvidace odpůrců zelených. Samotných zelených zase tolik není, aby něco ohrozili, nebo snad dokonce něco vyprodukovali...