19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
NobodyWasHere 25.12.2006 22:08

takže abych to shrnul

p.Doležal nemá rád Čechy, Poláky a Klause. A kvůli tomu toho tolik naslintá ...

Ignacy M. 25.12.2006 19:46

Postoj Poláků

k Treuhandu a výhrůžky revizí dohody o hranicích jsou jediné správné a možné. Na hrubý pytel hrubá záplata. Pokud by naši představitelé jednali obdobně, mluvilo by se o německých nárocích vůči nám tak často, jako o německých nárocích vůči Polsku, to jest nesrovnatelně méně proti současnému stavu. Neotírejte se o Poláky, prosím. Polák mluvící jako Vy by se do své bývalé vlasti ani neodvážil přijet na návštěvu, z bezpečnostních důvodů. V kraji, kde bydlím, se za války říkávalo, že nejhorší Němci jsou ti z valašských kulí.

plor 25.12.2006 19:06

OMLOUVÁM SE NĚMCŮM

Omlouvám se tímto všem Němcům za Lidice, za Ležáky, za Javoříčko, za zavření českých vysokých škol, za převoz insignií Karlovy university do Říše a jejich následnou "ztrátu" (hm, hm..), za nedostatečně vřelou podporu projevu pana říšského zastupujícího protektora Heydricha ( " v tomto prostoru koneckonců nemají Češi co dělat..."), omlouvám se Evropanům, že jsem nezakonzervoval poválečný status quo a nedovolil tak později v samém středu Evropy vzniknout občanské válce, která by si  surovostí a rozsahem v ničem nezadala s těmi postjugoslávskými a určitě by do konfliktu zatáhla i samo čerstvě sjednocené Německo s již nejméně dvěma nezdecimovanými mužskými generacemi, omlouvám se, že jsem Stalina nepřemluvil, aby nový poválečný stát obnovil pouze v hranicích předcházejícího Protektorátu, mohla to být príma šestnáctá svazová republika... Omlouvám se za tyto dědičné hříchy.

Píšete celkem dobře, ale tu vaši nutkavou denunciantitidu byste si měl někde léčit...

Ein frohes Weihnachtsfest wünscht Ihnen und den Lesern von Unsichtbarem Hund

Sudeťák z Děčína (Tetschen), geb. 1960, co je spokojenej s tím, jak to TEĎ je. 

brok 25.12.2006 15:48

a ještě trochu

Jsem přesvědčen (na rozdíl od autora článku) o tom, že je naléhavě nutné upravit práva a povinnosti soudců. Častá zapomětlivost při prodlužování vazby, omyly vedoucí k propuštění zločinců, rozsudky, které jsou v rozporu nejen se zdravým rozumem, ale i se zákonem nenechávají téměř nikoho na pochybách, že to není zadarmo. Státní zastupitelství už svou podstatou nejsou součástí moci soudcovské, ale moci výkonné a proto by měli být jmenováni i odvoláváni vládou. Soudci skutečně zneužívají současného systému zcela neúnosně. Jmenování soudců na doživotí připomíná monarchy, soudce by měl mít funkční období vymezené zákonem, stejně jako vláda a parlament a měl by být omezen i počet opakování funkčních období.

Rozsudek v Libyi by měl být důvodem tvrdých sankcí EU. Pokud to EU neudělá, bude to dalším orgumentem pro ty, kteří (často oprávněně) tvrdí, že EU není k ničemu dobrá.

Byl-li či nebyl Kanyza spolupracovníkem StB není tak důležití. Většina spolupracovníků byla získána vydíráním až přímým násilím. Proto je mnohem důležitější zveřejnění jmen a adres těch, kteří toto vydírání provozovali, než jmen a adres jejich obětí. Prozatím je Zivčák jediným příslušníkem StB, o které se ví a ještě se má až nemravně dobře (měl by sedět).

František I. 25.12.2006 15:58

Re: a ještě trochu

R^souhlas

EmilXX 25.12.2006 21:50

Re: a ještě trochu

S těmi soudci máte svatou pravdu, jsou nezávislí i na zákonech...

brok 25.12.2006 15:47

autor brečí dobře, ale na špatném hrobě

Pokud jde o “benešovy dekrety”, není co odvolávat. Kdo ví o co jde, musí také vědět, že vysídlení, (odsun, vyhnání – co kdo chce) podle nich skončilo koncem roku 1946. V této době tedy již dlouho neplatí. Pokud by sudeťáci chtěli odškodnění, museli by nejprve zaplatit válečné reparace, odškodnění za vyhnání Čechů z pohraničí a odškodnění za 40 bolševické vlády, která byla přímým důsledkem války. Teprve potom (podle časové posloupnosti) by se mohlo jednat o odškodnění sudeťáků. To by samozřejmě musely rovněž potvrdit vítězné mocnosti, tak, jak potvrdily odsun. Jestliže se na odsun zapomene, bude to jediné rozumné ukončení, tak jako se zapomnělo na první i druhé vyhnání, která proběhla v minulosti, na násilné akty Němců proti Čechům od devátého až do dvacátého století a bude konečně možné jednat o budoucnosti a opustit minulost.

Vyhnání českých učitelů (a nejen jich) ze Slovenska rovněž patří k historickým “křivdám” jejichž “zapomenutí” jen prospěje budoucnosti. To, že nějaký hlupák upravuje Mozartovo dílo opravdu snad nestojí za zaznamenání. A nevím, proč se zeleným nelíbí Čunkova positivní diskriminace Romů. Kdyby to nebyli Romové, museli by si byty shánět sami a museli by zaplatit nejen dlužné nájemné, ale i náhradu za devastaci bytů.

Rýpal 25.12.2006 15:28

Důvěra vládě

Pokud jde o vyjádření důvěry či nedůvěry Topolánkově vládě, osobně se domnívám, že zelení i lidovci byli formou vládních křesel uplaceni natolik dobře, aby všichni jejich poslanci ruku zvedli. Horší to již bude s nepříliš spokojeným poslanci ODS, kteří navíc dostali zřetelný signál od čestného předsedy. Příznivci předčasných voleb pak budou v pokušení i bez signálu, o levicově smýšlejícím Melčákovi vůbec nemluvě...

Rýpal 25.12.2006 13:58

Pane Doležale

Svátá inkvizice nikdy zrušena nebyla, pouze byla po válce přejmenována na Kogregaci pro nauku víry. Donedávna ji vedl nynější papež…

EmilXX - pamětník 25.12.2006 13:51

pane Doležale, krom toho, že jste si opět přihřál umně

sudetoněmeckou polívčicku byste jako politolog měl vědět, že se slovenská reprezentace ústy Jána Čarnogurského za deportaci Čechů už dávno omluvila, ač ji o to nikdo veřejně ani nežádal.

Jinak, znáte toto:

Zo Žiliny jede vlak, /v ňom sa veze Saňo Mach,/Žiďja aj Čehůni/majů z něho strach."

Opravdu znám např. případ Čecha, který se narodil na Slovensku a byl posléze se svými rodiči vyhnán. Paradoxně pak roku 1993 musel žádat o české občanství.

Jenže tady toto nikdo nepřipomíná, na rozdíl od jiných krajin. A pokud by to někdo dělal, byl by patrně obviněn z poškozování česko - slovenských vztahů.

P.I.Tomec 25.12.2006 12:22

Pane Doležale,

to ale byla kazachstanizace!Bude příště pobřežní slonovinace?

Farniente 25.12.2006 12:22

Konečně!

Konečně! Nevím jak to, že jste pane Doležale najednou prohlédl, ale konečně jste našel skutečný důvod české "neochoty" jednat se sudetoněmeckými spolky: "Appaesement se nikdy a nikomu nevyplácí. Zvyšuje jen apetit protistrany."

Rýpal 25.12.2006 13:54

Re: Konečně!

R^:-)

Brmboš 25.12.2006 10:44

Je to dobře.

Je to dobře, když si mohu přečíst komentář redaktora k událostem. S mnoha argumenty souhlasím. Co je však pro mě nepřijatelné jsou neustálé tlaky na revizi či zrušení dekretů prezidenta republiky tzv. Benešových dekretů. Zrušit je nelze a to by měl autor vědět. Nějaká revize se mi zdá dnes v této nešťastné době také nemožná. Bohužel my už nemůžeme projít dobou, která tyto dekrety zapříčinila, ale také nemůžeme v dějinách jen ustupovat. Mluvíme o dobách nesvobody, ale nesvobodní jsme byli hlavně proto, že České noviny vždy patřily cizákům. Dnes je doba v médiích jiná a vlastnictní novin v podstatě vyvažují jiná média a internet. Pro dekrety je to jen dobře. Zda budeme více odvážní si tvrdit netroufám.

brko 25.12.2006 10:09

K Schwarzeberkovi

Tak jak se o něm Klaus vyjadřuje je zřejmě, že jim pohrdá a snaží se ho zesměšnit. Pan Scgwarzenberg mu k tomu ovšem vydatně napomáhá, jeho vyjáření "měl jsem vztah k holkám ne k Benešovým dekretům ", není hodno diplomata ani  ministra zahraničí.

PRASÍ DENT 25.12.2006 16:56

Re: K Schwarzeberkovi

 Brko dělá kaničky.....Klaus nesnáší nikoho, kdo jej převyšuje, proto také tolik nýmandů v čele Klausostrany,,,,,O Zelených a hlavně o Buršíkovi mám nevalné mínění, ovšem tah s Kájou knížetem Černohorským mu vyšel...Doufám ovšem, že ne v tom smyslu - Klausi, nechceš úsporné laterny - Tu máš knížete,,,,,

brko 25.12.2006 10:05

Co když Klaus nechce

velkou koalici, ale předčsné volby, Několikrát řekl, že druhý pokus bez zajištěné podpory chápe jako cestu k rychlým předčasným volbám.

František I. 25.12.2006 16:01

Re: Co když Klaus nechce

Sláva... to už je pokrok

Mejla 25.12.2006 8:40

Autore Doležale, zbavte se floskulí a teatrálního dramatizování, už se to nedá číst.

1) V Havl. Brodě neprobíhaly "hromadné vraždy".

2) I v soudnictví musí existovat pořádek a odpovědnost. Za tzv. "nezávislost" soudů jsme zaplatili již desítky miliard a nehmotné škody jsou ohromné. Soudnictví je rakovinou této země.

3) Výhrady k p. Čunkovi opravdu nemám - vystěhoval neplatiče a darebáky, a co má být ? Ještě jim zajistil náhradní bydlení.

Bobo 25.12.2006 5:55

Srdci neporučíš.

Pan Vondra má rád Ameriku a panu Schwarzenbergu je bližší košile, než-li kabát. 

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 25.12.2006 2:01

Co mate porad s tim odsunem

Pane Dolezale, co mate porad s tim odsunem? Narodil jsem se sice az po valce, ale nacetl jsem z knih komunistickych i komunisty zakazanych celkem jedno a to same. Po nastupu Hitlera k moci se vetsina ceskych Nemcu dala k Henleinovcum a pozadovala pricleneni k Treti Risi. Jak uz to byva, nekdo to delal z presvedceni, jiny z hlouposti, dalsi ze strachu. Pak vypukla valka, byli jsme okupovani a Cesi a Moravane byli vezneni a vrazdeni. Nelze se divit, ze jedine spravne reseni po valce byl odsun vsech Nemcu, pokud prukazne nedolozi svuj aktivni odpor proti Hitlerovi. Dost dobre neslo soudit kazdeho Nemce ci kazdou rodinu v samostatnem procesu. To by ty soudy soudily jeste dneska.

Tak co mate porad s tim odsunem? Vzdyt jmeno Dolezal je prece ceske. Nebo jste se kdysi jmenoval Gottliebe Untentrauer? ;-)

jiricek 25.12.2006 6:28

Re: Co mate porad s tim odsunem

To je situace, ze? Ja si myslim, ze se Sudetaky to bylo podobne jako s Cechy za komunistu. Nekteri ze strachu, jinni za vyhodami. Komunisti Cesi meli v 89tem kliku, nebylo je kam "odsunout", snad jen do Sudet.  

Mejla 25.12.2006 8:24

Jiříčku, lžeš. Němci v r. 1938 žili ve svobodné zemi, kam i z Německa

utíkali uprchlíci před nacisty. Sudetští Němci zcela programově a ve spolupráci s komunisty (bylo to spojení nacionálního a internacionálního socialismu) rozbili ČSR. Komunisti se zmocnili moci podvodem v r. 1948 a drželi se u ní vraždami a v r. 1968 jim musely dokonce pomoci armády Varšavského paktu.

EmilXX 25.12.2006 22:02

Se Sudeťáky to NEBYLO jako s Čechy za komunistů,

pokud byste napsal "s Němci za Hitlera to bylo stejné jako s Čechy za komunistů" byl byste o něco blíže pravdě.

Byli to Sudeťáci, kteří masovou podporou Henleina vůbec umožnili Mnichov, který byl pro Hitlera jen krokem k válce.

U těch Němců v Říši nutno dodat, že jejich opora Hitlerovi byla větší než podpora komunismu u nás a že se v jejím rámci dopustili mnohem větších zločinů, než Češi za Gottwalda (jistě, byla válka).

Přitom se Sudeťáci pořád situují do role obětí. I některé zločiny, jejichž se stali obětí, by se NEMOHLY stát, nebýt těch 7 let předtím. Česká vláda neměla po německé kapitulaci situaci plně pod kontrolou, zato se tady angažovala Rudá armáda (mnoho zločinů na Němcích spadá na její účet).

Ale, největší vinu má jejich Fuhrer, nejen proto, že válku začal, ale také proto, že nezařídil, aby naše území psvobodili Američané či Britové, což bylo v jeho moci. Namísto toho poslední rezervy, stažené z celé fronty vrhl v prosinci 1944 proti - Američanům ! On na Němce de fakto kašlal, šlo mu o zachování naděje na vlastní přežití.

JH 25.12.2006 13:35

Pane Vileto, naprosto

s vámi souhlasím. Pan Dloležel je buď neinformovaný a neinteligentní (novinář) nebo dobře podplacený (novinář). Jeno nízká úroveň (novinář) už vyplývá z používané mylné (novinářské) terminologie: píše sudetští Němci místo čeští Němci, píše Benešovy dekrety místo české zákony schválené parlamentem. Ale proč se pan Doležel nerozčiluje nad Němci, že nechtěji zrušit mnichovskou dohodu od samého počátku? No a k diskuzi: německé odborníky různorodé politické příslušnosti si vítězné státy (někdy dočasně) ponechaly.

Jarda 25.12.2006 20:31

Re: Co mate porad s tim odsunem

Souhlasim s Bohouskem, potrestat viniky, kolektivni vina je zlocin. Viletovi vzkaz slovy naseho z nejvetsich basiku: Nenarikejte, nestesti a osud ze vas tak tvrde potkaly, vsak narikejte,ze jste jimi posud rozumejsi se nestali!

AeroKarel 25.12.2006 1:06

Až na ty Slováky

(tam je to několikanásobně složitější než jak je podáno) a sudeťáky (to už opravdu začíná být nudné) celkem reálné. Jen si nejsem jist, zda je Schwarzenberg antiamerikanistický. Někteří melouni ano, ale on je člen ODA, a ta byla spíš pro.