7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dušan Neumann 18.4.2006 23:47

feministky a TV reklama

..je zajímavé, že stejná reklama proběhla americkou televizí zcela bez povšimnutí těch podle evropského vidění nejdivočejších feministek na modré planetě

Karel Havlík 18.4.2006 23:19

Dopis Václava Klause k 15. výročí založení ODS

Nelze než souhlasit jak výstižně, pravdivě a v plné nahotě popsal Václav Klaus svoje dílo -ODS- . Ve světě zcela ojedinělé a  proto autentické.  Zahraniční pozorovatelé konečně pochopí, že je myslitel (ekonom) světového formátu. Ke své svobodě potřebuje lidstvo pouze svobodu a vojsko, které mu jeho svobodu vybojuje. Zkrátka bez peněz to nepůjde, zůstali bychom stále jenom otroci.  -------Otroci peněz-------!!     !!       !!       !!       !!      !!       !!       !!       !!       !!

Václav 18.4.2006 22:51

TYPICKEJ ČESKEJ ROZUMPRD

Rv

pařez 18.4.2006 20:20

Autor nám prostě stárne

a euroamerickým problémům třetího tisíciletí evidentně nerozumí. Ale možná to s ním není tak zlé, jen jim rozumět nechce - i v tom případě ale prokazuje intelektuální zaostalost danou nejspíš svým životem v komunistickém ghettu. Jinak by tak lehkomyslně neodbýval problémy, s nimiž se potýkají vyspělé demokracie, kde na rozdíl od různých polodemokracií apod. považují občané právo na život, vlastní názor atd za samozřejmou věc, a proto jim jde i o skutečně rovný a důstojný život. A to se týká jak žen, tak národnostních (či jiných) menšin. Třeba otázka černochů v USA je toho krásným příkladem.

Finrod Felagund 18.4.2006 21:36

Re: Autor nám prostě stárne

Zlatá c.k. monarchie.... škoda, že nevydržela... Proti tomuhle "ideálu" 21. století, co popisujete, to byla idyla... moře jsme měli, Alpy jsme měli, císaře jsme měli, byli jsme bohatí a elita Evropy, ne jak teď.... vzkvétala kultura, lidé měli ustálené hodnoty... takové naše středoevropské Spojené království se vším svým konzervativismem... žádná affirmative action, žádné řvoucí feministky... jaká by to byla krása...

pařez 18.4.2006 22:09

Re: Re: Autor nám prostě stárne

ale jo, proč ne? Zlatá c.k. monarchie, ale jen se mýlíte, když Rakousku - zřejmě pod vlivem zdejších národoveckých mýtů - přisuzujete konzervativismus. R.-U. bylo na svou dobu velmi liberálním státem, kde by se dobře dařilo prosazovat moderní (nejen!) antidiskriminační opatření. Škoda že konzervativní odrůda nacionalismu monarchii v roce 1918 zničila.

Finrod Felagund 18.4.2006 22:12

Re: Re: Re: Autor nám prostě stárne

Asi se shodneme na tom, že pokud by nebyla zničena monarchie a připojilo se k ní třeba ještě celé Polsko, tak by měl Hitler smůlu...

Cesilko 18.4.2006 18:50

D O T A Z !

PROC MI PRI PSANI NASKAKOJO PRAZDNY VODSTAFCE A PAK MI REKNE! ZE SEM TOHO NAPSAL!!! MOOOC??? POMOOOC!!!!!;-D

Cesilko 18.4.2006 18:48

Jo, a jeste, pane Autoreee!

hele, ve Skotsku chlapi nosijo sukne juz cela stalketi!!!!

a nijak jim to na dustojnosti neubralo...;-D

Cesilko 18.4.2006 18:46

Uvazuju, neni-li to tim, ze

prazska teologicka fakulta je dnes tezce trisknuta tim "feminismem..."????;-(

Cesilko 18.4.2006 18:44

Nd tim terminem "..hlsi se ke katoli-cismu..."...

Vjsem se nejdrive pozstavil, le potom jsem seznal, ze to je vlastne presne oznaceni toho, co dnes

ve vlsti rodne stran te veci mame...

Drive jsme mivali "cirkev katolickou..."..

ta po vsech bourich a zmenach osudu jaksi vyvanula,

a dnes mame to, katoli-cismus?

Šerlok Homeless 18.4.2006 17:09

Vulgarismy v médiích jsou zakázány

Odkaz http://neviditelnypes.zpravy.cz/p_politika.asp?r=p_politika&c=A060213_191206_p_politika_wag

tehdy mne napadlo, že zákon o rozhlasovém a televizním vysílání by měl mít také přílohu s abecedním seznamem zakázaných slov, aby byl zákon zcela jasný.

Jenom jsem měl pochybnosti, kdo by ten abecední seznam vulgarismů měl sestavit. Nyní mám jasno: Ministr kultury Jandák je k tomu zcela kompetentní!!! :-D:-D

J.Kraus 18.4.2006 17:00

Padlí z první války -

konkrétní příklad. Voják raněný na italské frontě zemřel v nemocnici někde na Moravě a pohřben v místě do společného hrobu. Někdy ve 30tých letech hroby zrušeny, pozůstatky převezeny na hřbitov v Ústí n./Labem. Podle svědectví tehdejších návštěvníků tam zřejmě převáželi ostatky z více míst, hřbitov byl prý obrovský. Po druhé sv. válce zrušeno i toto pohřebiště, příbuzní nevyrozuměni, uložení ostatků se nepodařilo vypátrat, zřejmě někde rozptýleny.

PeS 18.4.2006 14:15

tak trochu OT

ale ne zas tak úplně - jeden starý vtip:

"Pane esenbák, chtěl jsem se zeptat - můžu říct esenbákovi, že je vůl?" - "Co vás to napadá, to by byla urážka úřední osoby" - "Aha, a prosim vás, můžu říct volovi, že je esenbák?" - "No je to blbý, ale volovi si můžete říkat jak chcete."

"Tak vám děkuju, pane esenbák..."

muf 18.4.2006 12:59

Pane Doležale - dobrý článek !

R^

O.K. 18.4.2006 10:12

Protože to ode mě asi čekáte,

stručně se vyjádřím ke dvěma poznámkám o feministikách. Pokud jde o ty francouzské, informace pana Doležala mi přijde trochu zmatená. Slovo se přece nedá "zakázat". Pan Doležal klidně může oslovovat své bližní včetně nadřízeného "ty debile". Akorát se to ve slušné společnosti nedělá. Stejně tak může Angela Merkelová používat výraz "Tschechai". Akorát že to nikdy neudělá, protože ví, že by se tím některých Čechů mohla dotknout. Nu a některým francouzským ženám a dívkám pravděpodobně vadí ta mamzelka, asi podobně jako německá "Fraulein" získala trochu neuctivý nádech. Tož si to pamatujte, pane Doležale, a dospělým ženským ve Francii raději říkejte Madam.

Pokud jde o ty české, přiznám se, že mě ta reklama taky přijde blbá. Taková křečovitá - zaprvé se mládež ve věku cca 18 let dneska do sňatku moc nehrne, za druhé je v současnosti úplně normální, že se lidé před svatbou jenom nevodí za ručičku. Tatínek by musel být hodně tupý, kdyby si neuvědomoval, že ten hoch už jeho dcerunku důkladně proklepl ve směrech, o kterých se mu ani nesnilo, a jejich chalupu na Slapech zná velmi důvěrně. Že proti téhle reklamě kvůli tomu "vaření a praní" feministky protestují, je samozřejmé, myslím, že kreativec, který ji vymýšlel, s tím dopředu počítal a ony by ho hluboce zklamaly, kdyby to neudělaly. Divím se, že se Doležal diví.

dvd 18.4.2006 10:18

Zdravím Vás

a s druhým odstavcem naprosto souhlasím. (Jen jsem čekal, že se na slavnou reklamu "Bóbika" ozvou ochránci zvířat - asi jsou ty feministky citlivější.)

A k prvnímu odstavci: ono ta snaha něco zakázat tady bývá. Já si ještě vzpomínám, jak někdy počátkem 70. let jisté potrhlice v Německu chtěly zakázat vazbu typu "man sagt", s tím, že by se střídavě mělo užívat "frau sagt". No, nějak to nevyšlo.

O.K. 18.4.2006 10:31

Taky zdravím a hned

se zeptám - jak se taková větná vazba "zakazuje"? Já si to nějak nedokážu představit, i když v Německu mi to přijde o hodně reálnější než ve Francii :-))))

PS: S francouzštinou, němčinou a angličtinou je IMHO problém, že se tam "muž" řekne stejně jako "člověk". Slavná Deklarace práv člověka a občana byla ve skutečnosti Deklarací práv muže a občana. Když to paní de Gouges vzala s rovnoprávností moc vážně a dovolila si sepsat Deklaraci práv ženy a občanky, tak ji jakobíni pro jistotu popravili.

Čumil 18.4.2006 11:00

No, ne že bych byl bůhvíjaký germanista, to ani náhodou -

ale k jazykovému klání o neosobní vazbě SE jednu drobnou poznámku:

Man sagt  = říká se

Der Mann sagt = Muž říká.

:-)

jana 18.4.2006 13:14

Re: No, ne že bych byl bůhvíjaký germanista, to ani náhodou -

ano

man v nemcine je jako on ve franc., s muzem to nema nic spolecneho

Finrod Felagund 18.4.2006 13:35

Re: Re: No, ne že bych byl bůhvíjaký germanista, to ani náhodou -

Ale zní to tak, i když to tak není, to je pro fanatiky a fanatičky nejdůležitější. A za všechno mohou ti zlí a fašističtí zdraví bílí heterosexuální pravicoví muži, kteří přece mohou za všechno zlo světa, zatímco ty černé nemocné levicové lesbičky jsou ty nejutlačovanější chudinky..... Takhle to holt už na mnoha místech je, a Vám zbývá to buď akceptovat, nebo se proti tomu ozvat. Potom si ale následky přičtěte sám... Bohužel tohle už jsme jednou zažili....

dvd 18.4.2006 17:06

Čumile

škoda, že jste tohle nevykládal někdy okolo roku 72 těm německým feministkám. Třeba by změnily názor.

Finrod Felagund 18.4.2006 11:18

Re: Taky zdravím a hned

A dobře udělali :) nicméně tyhle zákazy - stačí to zakázat používat v médiích, za generaci-dvě to zmizí samo :) podobný zákon je například v Litvě, jenže tam to je nastaveno jako zákon, který má zabránit pronikání anglických novotvarů do poměrně archaické litevštiny, kterou chtějí litevští jazykovědci zachovat (a po dlouhodobé rusifikaci asi vědí proč). Prostředky na to jsou, to bych se zase nebál... Jenom aby to nedopadlo jako s Orwellovým newspeakem....

AeroKarel 18.4.2006 11:48

Slovo se opravdu nedá zakázat,

ale dá se zakazovat ........

A to sociálním inženýrkám docela jde, a nejen jim.

jakovy 18.4.2006 11:58

to O.K. no to je síla Re: Protože to ode mě asi čekáte,

Protože se 3-m ženám v ČR nelíbí oslovení Paní, budeme všem říkat Pane (jó). Holt, když chce někdo blbnout, může. Ale neměl by k tomu nutit celý svět. Vím, že to běžně děláte, nicméně s tím nesouhlasím.

Co se týče toho hocha, který na Slapech proklepával dcerunku: tak weekend, možná 4 dny. Vegetovat s ní měsíc, to by mu otevřelo oči už navždy => pryč od toho rozmazleného. Samozřejmě "pána" viz předchozí odstavec.

O.K. 18.4.2006 12:37

Koukám, že neumíte číst

Můj komentář byl o tom, že SILNĚ POCHYBUJU, že francouzské feministky někoho nutí, aby slovo "slečna" zakázal. Nedovedu si totiž představit, jak se slova zakazují. Cikán není zakázaný. Židák není zakázaný. Ani invalida (tj. nehodnotný) není zakázaný. Slušný člověk se ale oslovení, které by mohlo druhého bolet, raději vyhne. Když se ale Vy vyhýbat nechcete, nevyhýbejte se. Já Vás fakt nenutím.

Saša 18.4.2006 12:59

Použití některých slov

ale může být hodnoceno jako delikt, přinejmenším civilní, často žel též trestní.

Šerlok Homeless 18.4.2006 15:14

Re: Koukám, že neumíte číst

Oni sociální inženýři a inženýrky vnucují ostatním více věcí, které si nelze ve zdravé fantazii představit. Tím hůře pro zdravou fantazii. Nemocná přece nesmí být diskriminována!

dvd 18.4.2006 17:10

Někdy v polovině 70. let

"se rozhodlo", že se musí odlišovat pojmy reakce jako zavilá a socialismu nepřátelská od reakce jako odpovědi na něco. Tak se pro ten druhý případ  zavedlo slovo reagence a bylo přísně nařizováno jehoi použití v novinách. Pak to nějak časem vyčichlo.

Justík 18.4.2006 9:12

Agentů StB bylo v Husitské církvi

prý ještě víc než u katolíků.