15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Vydírání

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Malstoka 12.11.2010 23:04

Není vše zlato co se třpytí

Skutečně jednání Lékařské Komory je odporné, protože již za Ratha si ji její představitelé pletou s odbory. Souhlasím s p. Doležalem, že pokud vláda podlehne tomuto nákladu, nemá právo vládnout. Je právem každého svobodného člověka uplatnit své vědomosti doma nebo jinde v cizině. Měla by zde platit základní slušnost a to pokud získám vědomosti za peníze poplatníků, měl bych své vědomosti jim vrátit. Pokus se rozhodnu odejít do ciziny měl bych peníze za studium vrátit poplatníkovi. Většina vyhrožujících lékařů patří do skupiny mladých, mnohdy teprve vystudovaných lékařů. Jsou seběvědomí a myslí si že jsou noví zachránci civilizace. Až dojde k lámání chleba, až zjistí skutečné podmínky v cizině, možná se rozhodne odejít polovina ze 4000, kteří podepsali výzvu. Vidina 4000Euro (100 000Kč) platu je lákavá. A teď trochu reality. Svobodný, nebo bezdětný lékař odevzdá 50% na daních. 2000 euro vydělává středně odborný dělník. Atestace, kterou musí podstoupit každý (naše se neuznává), netrvá jako u nás 2 hodiny ale celý den pod dohledem komise, která neodpustí sebemenší pochybení. Pro neúspěch a navrácení bude tento MUDr. požadovat navrácení na své bývalé místo? Toto dělají i vyčuránci, kteří prodali co mohli a když neuspěli v Kanadě tak chtějí bydlení, dávky a podpory.

J. Sinnreich 12.11.2010 22:45

Vydirani

Ronald Reagan resil problem vydirani leteckych dispeceru sformovanuch v unii PATCO velice razne. Na stavku nemeli pravo (podepisovali pri nastupu protokol v tomto zneni). Pokud nenastoupili do 24 hodin, byli propusteni (nahradili je castecne vojensti specialisti). A jiz NIKDY nemohli aplikovat pro praci ve statnim sektoru. Ochromeni letecke dopravy pro nas tehdy znamenalo vazne obavy o osud naseho 10 leteho kluka, ktery mel letenku a zustal bez pomoci na letisti v North Caroline. Nemam proto sympatie k vyderacum podobneho razeni, tim spise, ze se jedna o lidi, kteri snad prisahali, ze budou pomahat druhym v nesnazich.(Hippokrates).

J. Kanioková 12.11.2010 18:37

Četla jsem rozhovor s českým lékařem

který žije a pracuje v Mnichově. Říkal, že první roky to nebyl vůbec žádný med. Souhrou náhod potkal pár lidí, kteří mu v různých etapách pomohli, ale byly to opravdu jen náhody. Brzy přešel do Rakouska a pak do toho Mnichova. Když současná "aféra" u nás začala, uveřejnil svou nabídku, že případným zájemcům pomůže v Německu se zorientovat a i jinak pomoct. Do dnešního dne se mu neozval ani jeden.

Já jsem pro, ať jdou lidi kam je srdce táhne, ale školné, školné, ŠKOLNÉ

J. Fiedler 12.11.2010 17:21

Vydírání .

Možná,že je dobře když da tolik lékařů výpověd.Snad potom konečně dojde k tomu.že se konečně zruší nepotřebné nemocnice a uvolní se kapacita na domovy pro seniory a LDN,které chybí snad v každém městě,které se sice honosí tím,že má nemocnici,bez ohledu,že špičkovou péči ve všech oborech má krajské město 16km daleko.Pro sanitu 15min.Při neakutní péči cesta za stejné peníze vlakem jako v Praze za MHD./Rokycany-Plzeň/.Takových příkladů je asi spousta. Chápu,že si lékaři /ti opravdu dobří/ si zasloužílepší ohodnocení.Ale nezaslouží si ho i ti co pracují za cca 6OO Euro čistého a ti převažují.Tím podstatným je,že chceme jezdit mercedesem.ale máme jen na trabanta.Hrozba lékařů je poslední možnost jak udělat tak potřebný ozdravný řez do zdravotnictví.

M. Prokop 12.11.2010 15:08

Včera jsem zaslechl

v radiu nějakého toho Engela od některých lékařských odborů.

Do ciziny prý nepůjdou, dají prý výpovědi a zůstanou zde, až obvatelstvo donutí vládu aby jim přidala kolik chtějí.

Řekl bych, že blufuje.

S. Ševeček 12.11.2010 17:03

Re: Včera jsem zaslechl

Správně je prý M.engel ...

Žeby v Německu hledali talenty?

P. Brodský 12.11.2010 14:37

Zbytky cechovně komorových monopolů

Před nějakou dobou jsem v televizi poslouchal rozhovor s děkanem jedné z našich lékařských fakult věnovaný problematice studia mediciny. Pan děkan posluchačům vysvětloval, že počet na studium přijatých adeptů lékařského povolání nemůže záviset pouze na počtu a nadání uchazečů, připadně na technické, finanční či pedagogické kapacitě fakult. O lékařské povolání je tradičně značně velký zájem a počet dokonce i schopných uchazečů je často tak velký, že kdyby podstatná část z nich byla přijata na studium a nakonec i dostudovala, mohlo by dojít k tomu, že by byl trh zaplaven dokonce i schopnými lékaři, pro které by nebylo uplatnění. Krátce řečeno mezi lékaři by vypukla nezaměstnanost a drsná pracovní konkurence. Na toto nebezpečí je nutno při přijímání uchazečů o studium také brát zřetel.

 Vysvětlení pana děkana nevyvolalo, pokud vím, tehdy ani později, mezi politiky, zákonodárci, novináři ani jinými občany žádné vzrušení. Úcta k lékařskému stavu je ve veřejnosti (zvláště pak mezi ženami), tak bezbřehá, že nikoho ani nenapadne, že by snad i lékaři mohli o svou zaměstnanost soutěžit na pracovním trhu jako každý jiný. Lékař je vníman jako nadlidsky ušlechtilá bytost, jejímž posláním je konání dobra pro své bližní a uvažovat o medicině v ekonomických kategoriích je z tohoto hlediska nestoudnou profanací.Nikoho zřejmě ani nenapadlo, že (dokonce státní) lékařské vysoké školy nejsou neomezeným lénem svých samosprávců a že tito samosprávci nemají právo rozhodovat podle svých profesních zájmů o tom, kolik bude ve státě kvalifikovaných lékařů.

Naivní submisivita veřejnosti vůči profesionálním medicinmanům je v daném případě kombinována s nadprůměrnou sociální a odborářskou inteligencí samotných lékařů, která je ve svém průměru ještě vyšší než inteligence právníků. Jako příklad této cechovní inteligence je možno uvést organizaci lékařů ve Spojených Státech (myslím, že se to jmenuje AAA nebo tak nějak), která již po řadu desetiletí(ne-li déle) úspěšně blokuje příliv špičkových za-

P. Brodský 12.11.2010 14:47

Re: Zbytky cechovně komorových monopolů

hraničních lékařů do USA. Konexe domorodých lékařů v Kongresu jsou tak silné, že proti nim nemá nikdo šanci.

Ale abych se vrátil do Česka. Problém cechovního vyděračství bude (ať již současný incident dopadne jakkoli) potenciálně hrozit tak dlouho, dokud bude stát novodobým residuím cechů a komor umožňovat, aby ve svých rukou soustředili pravomoc nad školstvím v příslušném oboru.

M. Prokop 12.11.2010 15:06

Re: Zbytky cechovně komorových monopolů

Ano.

D. Šimáček 12.11.2010 14:15

dalsi duvod pro skolne

je svinstvo od statu (statnich nemocnic) ale i od soukromych, ze lekarum a jejich personalu nedaji zaslouzenou mzdu, nedivim se jim pak ze odchazeji za lepsim, ale jako cloveka ktery jim (i kdyz z velmi male casti) platil jejich studium me se.ou, stejne tak (nebo jeste vice) me se.e stat ktery me nuti plati povinne zdravotni pojisteni a neni schopen (ci deklarativne ochoten) jim v tom zabranit (nejlepe tak ze je k tomu nebude ekonomicky nutit)

T. Vodvářka 12.11.2010 12:36

Trocha informací nikoho nezabije

A pokud narazí na toho méně pilného, grázla apod. tak má ve zvyku ihned paušalizovat. Troufám si po svých zkušenostech tvrdit, že čeští lékaři jsou velmi empatičtí, zkušení, ve svých oborech erudovaní. Zkuste si někdy státní zdravotnictví například vce Francii či Itálii. Rádi poutíkáte domů.

A ohledně odchodu lékařů - odejdou ti nejschopnější, kteří mají šanci se etablovat i v cizině. Zůstanou ti méně schopní, starší s vazbami. Což bude tragédií, protože pokud jsem zdravý, nevadí mi jejich absence. Avšak v případě, kdy opravdu potřebuji pomoc, je dobrý lékař takřka spásou.

J. Šejnoha 12.11.2010 16:19

Re: Trocha informací nikoho nezabije

Již nejméně padesát let zaostávají  české mzdy  za  Západem.  Podle  Vaší  teorie už tedy  dávno všichni schopní  Češi odešli  za lepšími  penězi  a ČR  obývá zbývající  množina  neschopných, kteří by se ve  světě  neuplatnili.  

To je  dobře.  Už  to nemůže  být horší  a  nemusíme se  ničeho obávat !

T. Vodvářka 12.11.2010 12:32

Trocha informací nikoho nezabije

Nevím, kolik diskutujících k tématu je od "fochu", Pro ty ostatní možná pár informací o systému, v kterém se lékaři pohybují.  Po promoci dostane základní mzdu okolo 15.000,- brutto. /má v té době 25-26 let, většinou se chce oženit apod./. Po nástupu do nemocnice podepisuje, že bude nad svou pracovní dobu a služby pracovat několik hodin týdně zadarmo /většinou tak 10 hodin týdně/. Nevím, v které profesi to tak ještě je. Poměrně rychle začne sloužit noční / cena za hodinu noční služby je mezi 200-300,- Kč, což je v korelaci s opravářem čehokoli poměrně směšné, když uvážíte, že tento lékař operuje ta noc třetí břicho. Pokud se splete, žádného soudce na světě nezajímá, že byl unaven a nepozorný. Peníze za služby jsou jeho nutností, protože výše uvedená základní mzda by jej ustavila do poměrně nízké sociální společnosti. Novináři velmi rádi uvádějí i mzdy za služby spolu se základním platem, to jistě v rámci objektivity. Navíc tento mladý lékař nastupuje do jiného oboru, než bude chtít dělat a jeho erudice se tím oddaluje /nutno říci že současný ministr chce tuto pitomost zrušit/.

V soukromé sféře je situace poněkud odlišná, přesto nijak růžová. Lékař je - pokud chce pracovat - nucen podepsat smlouvu, v níž se zavazuje, že nepředepíše větší množství léků, zdravotnických pomůcek či rentgenů, než kolik jich měl v minulém roce. Pokud se mu stane, že překročí jakoukoliv výše uvedenou položku, tak platí ze svého. Pojišťovny nechávají svou platební neschopnost na lékaři a licoměrně uvádějí, že poskytují zcela vše. Lékař je dokonce limitován časem, kterým se chce svým nemocným věnovat. Pokud jej přesáhne, není mu práce zaplacena.

V každém oboru lidské činnosti je přibližně stejné rozdělení výborných a horších jedinců, charakterů i grázlů, pilných i lenochů. Medicína není žádnou výjimkou. Naši občané, poněkud dezorientováni různými seriály čekají, že to bude stejné, jako ve filmu. Občas prostě narazí na třetí ligu - pokračování níže

T. Vodvářka 12.11.2010 12:37

Re: Trocha informací nikoho nezabije

pardon výše

F. Doušek 12.11.2010 15:22

Re: Trocha informací nikoho nezabije

Pak již chápu, proč má moje soukromá praktická lékařka týdenní pracovní dobu 23 hodin + 4 hodiny v domově důchodců!

O. Hollová JUDr. 12.11.2010 11:20

Masivní odchod lékařů

je podle mne plané vyhrožování. Ti kvalitní a kvalifikovaní lékaři mají velice dobré platy a zcela jistě nepotřebují odcházet. Ti neschopní, či méně schopní by měli v cizině problémy a neumím si představit, že by byl o ně zájem.

V. Novák 12.11.2010 11:36

No, víte, oni lékaři

jsou přece jen v zahraničí použitelnější než JUDři...

Jestli to je plané vyhrožování (podle mě prostě oznámení) - to uvidíme.

Možná pocítíme víc než nám bude milo...

A. Bocek 12.11.2010 11:12

Štvou vás rudé lékařské odbory ?

Zrušte povinné členství v nich. Lékaři jsou díky své pracovitosti myšlením spíše vpravo , nepotřebují tudíž  levé odbory.

V. Novák 12.11.2010 11:31

Re: Štvou vás rudé lékařské odbory ?

Členství v odborech není povinné.

M. Prokop 12.11.2010 15:09

Re: Štvou vás rudé lékařské odbory ?

To si plete odbory a komoru.

Lékaři ovšem občas také, hlavně jistý Kubek.

P. Kolář 12.11.2010 11:02

Máte pravdu, pane Doležale,

navíc celý ten humbuk považuji za prachsprosté vydírání podporované ze všech sil médii. Tím nechci říct, že ve zdravotnictví je vše v pořádku, ale páni doktoři (někteří) by konečně měli zapomenout, že jsou něco víc než ostatní občané tohoto státu. To si ostatně myslí i páni soudcové, i když jejich práce tomu příliš neodpovídá.

V. Novák 12.11.2010 10:00

Lékaři dělají jen to, co všem v této zemi kdysi radil

jistý V.K. - když nejste spokojeni, odejděte ta, kde spokojeni budete.

Už se podařilo vyštvat ze školství ty lepší učitele, skoro všechny muže - ono to tak nebolí. Jenom v mezinárodním srovnání klesá úroveň znalostí našich žáků hluboko pod standard, který tady zanechalo socialistické školství. Jenom z matematiky proletí u státní maturity, s požadavky mírně nad 9. třídou ZŠ 48% těch, kdo si ji sami a dobrovolně vybrali.

Odchod lékařů bude bolet víc. Většinu z nás a doslova. Skoro bych řekl, že nás všechny, protože ne každého čeká Deanův osud - a myslím, že o něj ani moc nestojíme.

Dobře nám tak! Máme demokracii a máme co jsme zvolili.

P. Čech 12.11.2010 10:13

Re: Lékaři dělají jen to, co všem v této zemi kdysi radil

Pláčete nad nesprávným hrobem, pane Nováku. Stav o kterém je řeč nemá s demokracií nic společného. Nehledě na to, že u nás žádná demokracie není. Ano, je zde určitá míra svobody, ale to nestačí k tomu, abychom se mohli prohlašovat za demokratický stát. Nevládnou zde občané (lid), ale politické strany, které vždy představují směšnou menšinu občanů. To není demokracie, ale diktatura. Diktatura politických stran a politiků. O tom to je.

V. Novák 12.11.2010 10:28

Kolik je v USA

členů stran? Vládnou tam politické strany? Kdypak byl naposled zvolen president (tedy i celá vláda), který nebyl z nějaké politické strany a neměl její podporu? Klidně to zúžím na DEM a REP. Dávno, ach dávno tomu, že.

Je tedy v USA diktatura?

Asi blbost, že...

Volili jsme z mnoha programů - a zvolil jsme takové strany, kterým je exodus lékařů úplně volný.

Takže je to naše chyba

P. Čech 12.11.2010 10:51

Re: Kolik je v USA

Není to naše chyba, pane Nováku. Bohužel, z ústavy, musíme volit politické strany a to ještě ne většinově. Žádná politická strana nezískala (v systému podle poměrného zastoupení ani nemůže) nadpoloviční počet hlasů voličů. Ano, voliči volili podle programů jednotlivých stran. Táži se. Podle jakého programu nám t.zv. vítězné strany vládnou? Podle koaličního programu, který je vzdálen každému z programů jednotlivých stran. Podle programu, který žádný volič nevolil. Pokud to nevíte, to jsou základní rysy diktatury. Naprostá menšina lidí, reprezentovaná členy koaličních politických stran se domluvila v zájmu uchvácení moci na programu, který je horší než kterýkoliv z původních programů jednotlivých stran. Kterýkoliv z programů, které občané volili. Není to nic jiného, než popření významu voleb a uchvácení moci, jak jsem uvedl. To ovšem není demokracie, pane Nováku. To je prachsprostá diktatura naprosté menšiny nad výraznou většinou občanů. jinak na to pohlížet nelze a na vině je špatná ústava, která to dovoluje a troufám si tvrdit, že předpokládá.

V. Novák 12.11.2010 11:04

Na základě vládního programu,

do kterého každá z vládních stran prosadila co nejvíc ze svého programu.

Nikdo se nemůže vymlouvat, že nevěděl - ODS i TOP byly velmi otevřené co se povolebního škudlení a demontáže pozůstatků socialismu týče. VV byly tajnosnubnější, ale taky svou tendenci netajily.

Každý, kdo je volil, volil jejich současný program - a tedy za to může. Bez pardonu, bez výmluv. A ostatní zkrátka nevolili proti dost takticky.

Prachsprostá diktatura menšiny nad většinou by byla výsledkem většinového systému. Málokdy se stane, že zvolený podle většinového systému je zvolen většinou voličů. Bez ohledu na počet kol.

P. Čech 12.11.2010 11:25

Re: Na základě vládního programu,

Podle přísně většinového volebního systému (dvoukolového) tak aby byl většinovým (v některých případech jím být nemusí), zvolený subjekt (občan) má v ž d y nadpoloviční většinu hlasů. Ano, občané volili program ODS, TOP 09 a VV. Nikoliv ovšem program koaliční, který je horší než kterýkoliv z nich. A o tom to je. A to nemluvím o tom, že jediná většina voličů (cca 40%) nevolila, poněvadž naše "volby" nemají žádný logický smysl. Odečteme-li od oněch 40% cca 5% ignorantů, kterým to je jedno, jsme zase u 35%, kterých žádná strana nedosáhla. Dochází tak nutně k tomu, že strana, která vyhrála volby (např. v Praze a jiných městech) se spřáhne v zájmu uchvácení moci nad občany se svými protivníky, vůči nimž se v předvolební kampani vymezovala a nepřímo tak voliče nutila ji volit. Je dokonce ochotna utvořit koalici ODS a ČSSD, jejichž programy si zcela odporují. To vidíte jako normální a demokratické? Zkuste se oprostit od politického způsobu myšlení a uvažujte trochu logicky a nezaujatě.

V. Novák 12.11.2010 11:34

Tak se podívejte, kolik voličů zastupují

naši senátoři. Resp. kolika voliči byli zvoleni.

Najdete jednoho s 50%?

A nemíchejte, pěkně prosím, volby do PS Parlamentu s komunálními volbami.

P. Čech 12.11.2010 12:16

Re: Tak se podívejte, kolik voličů zastupují

Nic nemíchám. Mluvím o volebním systému jako takovém, podle poměrného zastoupení, ten se týká všech voleb s výjimkou senátu. Senát je výjimkou. Volební účast při volbách do senátu je opět (přestože jde o volby většinové) poplatný jedné zásadní věci. Občané jsou přesvědčeni (já také) o zbytečnosti této instituce. Příliš drahé zbytečnosti. Jeho některé kompetence lze přesunout bez problémů jinam. Občané nemají jinou možnost svůj nesouhlas se senátem prezentovat jinak než neúčastí ve volbách. To je opět chyba systému. Nicméně každý ze senátorů dostal ve druhém kole více než 50% hlasů volících voličů. Důležité pravomoci senátu lze bez jakéhokoliv finančního zabezpečení přesunout např. na prezidenta republiky.

V. Novák 12.11.2010 13:16

Ve zbytečnosti Senátu se shodneme.

Ovšem od okamžiku naplnění (tedy od té doby, co ODS přestala jeho naplnění blokovat, neb čekala odvetu za sněmovní volby) je Senát nezrušitelný, neb by jeho zrušení museli odsouhlasit senátoři.

Zajímavé ale, jak narostla povědomost o zbytečnosti Senátu, jakmile v něm získala většinu levice...

V jaždém případě poměrná volba zaručuje, že pod stůl spadne výrazně méně hlasů volících voličů než většinová. A jen poměrný systém neotáčí výsledky a zaručuje rovnost hlasů bez ohledu na místo volby.