29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Vydírání

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 12.11.2010 13:33

Poněkud jsme utekli od tématu, pokusím se vrátit.

Rozhodně mě žádná z vládních stran svým postojem - a to jak arogancí k opozici, tak arogancí k občanům, nepřekvapila. A už vůbec ne přístupem k zaměstnancům všech oborů, včetně lékařů.

J. Schwarz 12.11.2010 18:40

Re: Na základě vládního programu,

To je ptákovina. Ve většinovém systému začnete například s pěti kandidáty, nejlepší z nich získá po prvním kole 28%. Do druhého kola postoupí dva a teprve poté jeden z nich získá nadpoloviční většinu. I kdyby volba byla povinná, neznamená to zdaleka, že nadpoloviční většina voličů podporuje program vítězného kandidáta. Ti voliči byli pouze postaveni před dvě alternativy a volili tu z jejich hlediska méně špatnou. Ve výsledku je to stejné, jako když v poměrném systému určité strany vytvoří koalici s vládním programem, nekryjícím se 100%ně s  programem libovolné ze stran. Navíc je velmi pravděpodobné, že i volič konkrétní strany nebyl nadšen všemi nápady, které dotyčná strany prezentovala ve svém programu. Demokracie tak jak ji vidíte vy vůbec nemůže existovat, pane Čechu.

P. Čech 12.11.2010 9:18

Opět, kdo je na vině?

Je obecně známo, že každý člověk, občan ČR má právo žít a pracovat tam, kde chce. Je zcela jedno, jedná-li se o lékaře, úředníka, pekaře či kohokoliv jiného. Každý člověk se také tak rozhoduje, svobodně, nezávisle a na základě svého svobodného uvážení. Mnoho občanů ČR pracuje v zahraničí, stejně tak jako mnoho cizinců pracuje u nás. To je fakt. Celý problém kolem lékařského "odchodu" do ciziny by nikdy nenastal, nepřiživovali-li by se na něm novináři. Někteří lékaři by odešli, jiní zase přišli. Nic zvláštního by se nedělo.Žádná aféra by nevznikla, pokud by se jí ve svém hyenismu novináři nechopili. Politické a napůl politické organizace typu LOK by byly nuceny ostrouhat.Novináři, jejichž, zdá se, úkolem , a to nejen u nás, je pouze vyvolávání a bičování lidských emocí, za účelem získání co největšího množství peněz, si nezaslouží demokratickou výsadu - svobodu slova. Lze to bez uzardění srovnat s terorismem. Ten má na růžích ustláno také pouze zásluhou novinářů. V případě, že by novináři neinformovali o tom, že se někde někdo odpálil na tržišti a že se k činu přihlásila nějaká teroristická organizace, by se svému povolání a poslání nikterak nezronevěřili. Teroristé by rychle zjistili, že o jejich aktivity nikdo nejeví zájem a opět rychle by s nimi přestali. Je to naprosto stejné. Naprostá většina lékařů by také nikam neodešla. Jsem přesvědčen o tom, že také nikam neodejde. Jde jen o to, aby několika mocichtivým jedincům bylo znemožněno nekalými praktikami získávat politické body. Jde o to ( ne navždy, ale jen na čas) odejmout svobodu slova novinářům, kteří ještě k této demokratické výsadě morálně nedospěli. Tuto svobodu slova jim vrátit až v době, kdy prokáží, že svými články a projevy nedestabilizují státy a státní systémy. Kdo je na vině je totiž jednoznačné.

J. Bakulová 12.11.2010 9:05

jsme v tom všichni

Já mám s lékaři zkušenosti spíše dobré, někdy i ty nejlepší. Ale taky tak trochu nechápu: která profese je placena srovnatelně s tzv. vyspělými státy ? Možná si na nějakou vzpomenete, ale já nevím. Jsme v tom všichni a i když chápu ty doktory zejména mladšího středního věku, zbývá říci, že pokud půjdou masově, může se jim taky stát, že o ně zájem nebude trvalý a oni se budou vracet zpět ?

V. Novák 12.11.2010 13:37

Oni chtějí, aby jejich platy byly v relaci

k platům jiných profesí jako jsou na Západě. Nepožadují plat německého plastického chirurga - chtějí plat, který bude stejným násobkem průměrné mzdy jako v Německu. Hodinový plat, který bude ve stejné relaci k hodinovému platu automechanika, instalatéra, kosmetičky, zedníka atd.)

Mladí pak chtějí mít podobé podmínky k přípravě na atestaci jako mají mladí němečtí lékaři.

Je to opravdu tak nemožné? A neskromné?

J. Schwarz 12.11.2010 9:01

Ono by vůbec

nebylo na škodu, kdyby ti doktoři odešli! Bylo by možné zdravotnické služby restrukturalizovat a zrušit mnohé malé nemocnice, které dnes z politických důvodů zrušit nelze. Lidi by byli donuceni se o své zdraví  líp starat, nespoléhali by tolik na moc medicíny. V neposlední řadě by snad přestali podléhat propagandě předstírající že nejdůležitější částí života je posledních 10 let před smrtí a celý život byl dobrý nebo špatný pouze z hlediska tohoto úseku. Tak makáme, platíme jako mourovatí, dokonce se chystáme uvolnit imigraci odněkud z tramtárie jen proto, abychom se zbavili obav z nedostatečného komfortu, "péče" a medikamentů během posledních let života. Při tomto pohledu to s rostoucími možnostmi medicíny bude jen a jen horší, protože náklady každéhojejího  "úspěchu" rostou exponenciálně. Pokud by se lidský život prodlužoval díky změně přístupu a zdravého stylu, OK. Pokud se prodlužuje díky sofistikovaným lékům, operačním postupům, špitálům a drahým přístrojům, jde o cestu do pekel. Co se takhle na to všechno vykašlat, žít normálně a raděj umřít o těch pár let dřív než celej život obětovat možnosti strávit poslední léta na  ÁRU?

P. Čech 12.11.2010 10:08

Re: Ono by vůbec

Máte naprostou pravdu. Ono totiž jde pouze o to, prodlužovat lidský život za každou cenu. Prodlužovat nedůstojný lidský život. Život plný bolesti a utrpení, od čehož žádná lékařská věda pomoci neumí. Co je mi platné, budu-li žít do sta let, když posledních dejme tomu 10-15 roků strávím nepohyblivý v posteli a v bolestech? To totiž není důstojný život a mám za to, že většina lidí by raději přirozeně zemřela. Ono totiž opravdu nejde o nic jiného než o peníze, které by mohly být vynaloženy smysluplněni. To, čím nás v poslední době obdařuje zdravotnictví není nic jiného než umělý "život".

V. Novák 12.11.2010 10:58

Kdokoli má právo odmítnout léčbu.

Pokud tedy není mentálně nezpůsobilý, což se stává.

Přivítal bych možnost lékařské pomoci při euthanázii. Nevím, jestli bych ji využil - málokdo se rozhodne další léčbu odmítnout, stejně málo by nejspíš požádalo o "uspání".

Jenže to máme vyhraženo pro zvířata a někde (třeba v USA) pro nejhorší zločince...

P. Čech 12.11.2010 11:29

Re: Kdokoli má právo odmítnout léčbu.

Pane Nováku, léčit se mají a léčí se nemoci. Nikoliv přirozené opotřebování organizmu, tedy stáří. To nikdo léčit neumí. Umí pouze uměle udržovat při "životě"a to za cenu utrpení a bolesti. Tuto cenu ovšem neplatí zdravotnictví, ale většina jedinců- starých lidí.

V. Novák 12.11.2010 11:40

Kdokoli má právo odmítnout umělé

udržování při životě, pokud si je nepřeje. Kdokoli může předem odmítnout resuscitaci, umělou výživu a další.

Ti udržovaní asi nechtějí. Nehodnotím - nevím, jak bych se zachoval.

Nevím, jak se zachovám...

J. Schwarz 12.11.2010 18:48

Re: Kdokoli má právo odmítnout léčbu.

Možnost odmítnout léčbu sice máte, ale platit musíte stejně, jako byste trval na tom, aby vás udržovali léta v kómatu jako Ariela Sharona.

V. Novák 12.11.2010 13:49

Pokud různé zákroky a medikace

přidají "život létům" - je to v pořádku a dobře.

Horší je, když se za velkých nákladů přidávají léta životu, živoření nebo jen vegetování.

A nemusí se jednat o staré lidi - před časem mě zde znectila jedna čechoameričanka za můj souhlas s neprodlužováním "života" mladé ženy, která upadla do komatu a tak vegetovala roky. Všechna vyšetření ukazovala, že má mrtvý mozek - taky pitva prokázala, že ho měla sotva poloviční, mozková kůra pryč, zbylo to, co umožňovalo dýchání a polykací reflex.

Jímá mě děs, že bych mohl podobně skončit a stát se udržovanou konzervou. Preparátem dokazujícím lékařskou moc i neschopnost. To si mě radši rozeberte na součástky...

K. Janyška 12.11.2010 8:59

Zejména o převratu jsem zjistil, jak je lékažšký stav všivácký a nemorální! Dzp.

Až na vyjímky ! Dzp.

K. Filek 12.11.2010 8:49

doktoři

Za komoušů měli doktoři ještě menši platy a byli zticha.Proč já a každý kdo odvadi daň kterou také přispívá na studenty vys.škol z toho nic nemá.Já zůstanu chudobný a oni z našich peněz celkem bohati.Když se chtěji takhle chovat tak ať plati školné.Potom ať jdou kam chtěji.

S. Luňák 12.11.2010 8:35

LOK nebo ČMOS

Neustoupil bych ani Kubkovi ani Zavadilovi. Taky si myslím, že žádný velký exodus lékařů nebude a Zavadil má smůlu, protože drtivá většina občanů souhlasí se snížením nákladů na veřejný sektor a dali to najevo ve volbách do poslanecké sněmovny. Takže ano snížení a nestávkujte moc dlouho, protože by si někdo mohl všimnout, že nikde nechybíte a že jste tak vlastně k ničemu.

J. Kulheim 12.11.2010 8:47

Re: LOK nebo ČMOS

Pánové si vybrali špatnou dobu. Vláda ustoupit nesmí a taky nemá kam.

S. Ševeček 12.11.2010 10:01

Re: LOK nebo ČMOS

LOK je příznačný název toho klubu alkoholiků, nočních spáčů a indolentů mezi lékaři (všimli jste si, že jenom část lékařů je "u nich"? - kteří as?)

I. Hanuška 12.11.2010 8:22

Plané hrozby?

Přijde mi to pikantní. Opravdu. Stát neřešil dlouhodobě problém zdravotnictví. Ví se, že to je dlouhodobě největší bolák státní moci, společně se sociálním systémem a justicí. Nedivím se, že lékaři odchází, když musí platit stejné životní náklady, jako jejich kolegové v okolních zemích na západ od našich hranic a při tom dostávají několikanásobně menší plat. Jenže, oni nejsou sami. Stejně na tom jsme všichni. Všichni dostáváme v porovnáním s našimi německými, nebo rakouskými kolegy asi 1/8 výdělku. Ale o naši práci není zájem (tedy, zájem by byl, ale pracovní povolení například v Německu nejsou) a naši zaměstnavatelé nejsou tak vydiratelní, jako zaměstnavatelé lékařů. Je to tak, že na našem trhu práce jsou nižší odměny běžné a lékaři se snaží vytřískat maximum, co jde výhrůžkami.

Jenže, ono to nebude tak zlé, protože ne každý lékař si může dovolit odejít ze země (mají tu děti, domy, byty, úvěru atd), má dostatečné jazykové znalosti (například v německy mluvících zemích si bez znalosti Němčiny na úrovni velmi dobrého, až rodilého mluvčího ani nevrznete, popřípadě děláte jen lékařsky nekvalifikovanou práci). Takže bych věc vzal, tak trochu jako planou.

Ale abyste si nemysleli, pokud se něco nestane a stát nebude intervenovat, lékařů, kteří umí německy a mají odvahu odejít je OPRAVDU HODNĚ!!!

J. Kulheim 12.11.2010 8:45

Re: Plané hrozby?

 

.....musí platit stejné životní náklady, jako jejich kolegové v okolních zemích na západ.......   Lékaři mají stejné životní náklady jako každý občan ČR. V obchodě platí stejně jako důchodci nebo invalidé, kteří mají podstatně nižší příjmy.

 

Pokud někdo chce OPRAVDU odejít, tak o tom nemusí mluvit a jde.

V. Novák 12.11.2010 13:17

Ovšem je slušnost

takovou věc předem ohlásit.

P. Čech 12.11.2010 11:00

Re: Plané hrozby?

Jenom jedna malá poznámka. Stát nejenže problémy neřeší a nebo je řeší nekvalifikovaně a diletantsky, ale on je sám vytváří. Vytváří tím, že připouští jednu zásadní věc. Všechny problémy odborného rázu (i zdravotnictví) jsou "řešeny politiky a politicky. Politika jako nejhnusnější svinstvo, které lidi vymysleli prorostla do všech oblastí řízení státu. Systém voleb navíc vynáší do řídících funkcí ty nejhorší z nás. Chyba je v systému a v ústavě.

J. Dvorská 12.11.2010 7:59

vydírání

Souhlasím se článkem,jenom dodávám, že při odchodu lékaří ať nezapomenou uhradit náklady jejich vzdělání.

O. Vašek 12.11.2010 11:02

Re: vydírání

Zaplatila jim ho dělnická třída.

T. Kočí 12.11.2010 6:41

Vydírání

Je u nás plno skvělých doktorů.A taky plno zpovykaných blbů(Rath,Kubek a spol.)

J. Herain 12.11.2010 6:11

Tak to máte smůlu, dámo

já to ze své osobní zkušenosti vidím obráceně. Více je těch Strosmaierů, méně Cvachů.

J. Síbek 12.11.2010 6:56

Re: Tak to máte smůlu, dámo

Jenže pokud Strossmeyerové odejdou a Cvachové zůstanou budeme mít smůlu všichni.Pojišťovny jsou či budou brzy v minusu,není tedy z čeho požadavky lékařů splnit.Myslím si,že pokud stát platí studentům vysoké školy,měli by také studenti státu tyto miliardové náklady vracet a nikoliv dělat na nás spoza hranic dlouhé nosy.

J. Schwarz 12.11.2010 9:23

Re: Tak to máte smůlu, dámo

Mám dojem, že o odchodu mluví víc ti Cvachové. Tím nemyslím, že opravdu odejdou.

V. Novák 12.11.2010 9:53

Dojem vás ovšem léčit nebude.

Stejně jako Doležala.

S. Ševeček 12.11.2010 9:58

Re: Tak to máte smůlu, dámo

A to je ten průser - podle šéfa lékařských odborů podají Všickni Cvaši Světa v prosinci výpověď ... a budou čekat na splnění svých požadavků.

Ať to učiní - bude to vhodný popud k tomu, aby ředitelé nemocnic jejich výpověď přijali ...

M. Franková 12.11.2010 0:32

Běžte do háje

přestěhovala jsem se jen v rámci rodné hroudy. Z Moravy do Čech. Dva roky hledám a nacházím. Samé Cvachy. Strosmaier žádný. Pokud chtějí odejít,no ...nevím.Nechci si stýskat, aAe již nyní mám smutný pocit, že o mě, jako pacienta a občana této republiky lékař nestojí.