29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Červenková 27.2.2011 15:39

Nesouhlasím s vámi p. Doležale!

Jsem důchodkyně, ale lékaři jsou pro mě hrdinové. Mnohokrát jsem je v životě potřebovala, nikdy nezklamali, vždy odvedli svou práci na 100% a bez úplatků. Bude pro mě ctí, když mě příště bude ošetřovat lékař, který tak statečně bojoval nejonom za svou zaslouženou odměnu, ale hlavně proti korupci a zlodějině ve zdravotnictví. Kdyby tak poctivě a profesionálně pracovali i politici a redaktoři, tak by bylo dobře v této zemi.

J. Štrobl 27.2.2011 13:12

O grafomanii - pro pana Jílka

Verbální artefakty co do vzniku nabývají dvou forem:

a)grafomanické, b)funkčně sdělovací, přičemž z obou těchto může vzniknout forma materiálně zabezpečující.

Díla autorů, jejichž úmyslem bylo čtenáři cosi sdělit, obvykle nejsou ke čtení. Důvodů je několik: a)tito autoři obyčejně nevědí o nic víc než průměrný čtenář - mohou se z nich tedy v nejlepším případě stát sdělovači obecně uznávaných nepravd (ti jsou mezi lidem nejpopulárnější, neboť mu dávají blažený pocit, že "přesně tak to je, ale my to neumíme tak hezky říct"); b) pokud náhodou mají o něčem ponětí, obyčejně nedovedou či netroufají si pořádně se vyžvejknout a věc raději opíší, nebo se domnívají, že hloubka jejich pravd by mohla nezasvěcencům uškodit. Těchto skutečností využívá řada autorů, kteří nevědí vůbec nic, ale správně usuzují, že se to ve sfumatu symbolů docela dobře ztratí, následkem čehož je v oblasti mystiky mnohdy opravdu velmi obtížné odlišit úplné žvásty od alespoň částečně obsažných textů. Hodnocení je tedy nakonec závislé především na míře aplikované grafomanie.

J. Štrobl 27.2.2011 12:24

Pane Jílek.

Opravdu Vám platí v Lihovém domě za tohle žvanění peníze? No to už klesli opravdu hluboko.

J. Jílek 27.2.2011 10:26

vidíte, Doležale

jenom jste potvrdil, že mektáte o věcech, kterým nerozumíte

J. Štrobl 27.2.2011 11:59

Re: vidíte, Doležale

A Vy mekáte o věcech, kterým rozumíte, picmochu. A čemu vlastně rozumíte? Jestli všemu, tak je to trochu málo.

D. Streit 26.2.2011 18:54

Zatím platil stát a pacienti

Teď jsou na řadě lékaři:

http://streit.blog.idnes.cz/c/179304/At-lekari-jejich-sobecka-a-lakotna-cast-si-uz-ani-nevrznou.html

J. Kilian 27.2.2011 8:12

Re: Zatím platil stát a pacienti

Řekl by\ch, že na tom odkaze je směsice nápadů, které jsou spíše produktem přání a tušení než poznané skutečnosti.  Podobně jako v diskutované stati, jejímuž autorovi lékaři zalezli pod kůži až tak, že jím napsané stále výrazněji postrádá  soudnost.

J. Štrobl 27.2.2011 8:35

Re: Zatím platil stát a pacienti

A v čem konkrétně s panem Doležalem nesouhlasíte?

J. Jílek 27.2.2011 10:39

Re: Zatím platil stát a pacienti

sedíte si na kabelu, Štroble, poposedněte....

J. Štrobl 27.2.2011 11:57

Re: Zatím platil stát a pacienti

Á smutný žvanil Jílek si přiskočil.

J. Kilian 27.2.2011 15:07

Re: Zatím platil stát a pacienti

Víte, to by bylo dlouhé psaní. Vidění světa je dáno zkušenostmi a vzděláním - zejména všeobecným. Řada prvků obecného náhledu na svět  může vzniknout konstrukcí z obecných základů, jiné ale vyžadují prvně konkretní znalosti konkretní věci.  Filosoficky aspekt autora, kterého nezajímá než  zevní pohled na obal, aby z toho dovodil  vyhodnocení obecného rázu, není patřičný ani z hlediska objektivity, ani z hlediska patřičného užití i jen prosté školské logiky, natož dialektiky.   Doktoři si vzali pacienty za rukojmí a basta. Když je mokro, tak prší. Já nemám proč hájit formu celé akce D-O a ani tak nečiním,  na druhé straně si jistě všimnu, že stát nereagoval na nic než na právě tuto formu dříve jinak právě jemu předkládaného obsahově stejného sdělení.  A stený stát sděloval přes půl roku, že se nic neděje, že doktoři chybět nebudou, že je jen dobře, když odejdou, že nanejvýš prázdninový provoz.... a pak najednou že nelze se smířit, a co na to Viktor Dyk a pak najednou rukojmí atd. A spousty diskusí jke statím - jen stačí počíst si půl roku zpět - kde by chodili, kdo by na ně čekal a pod. A hle, najednou vyděrači a rukojmí. Něco mi tu nehraje. A když už to dopadlo jak dopadlo, pak zase že špatně a že ať pomsta sester (Juráskové ozvěny ovšem tuze slabé) a že nemělo se a že je správné, že tam kdesi nějaký řícídí je nechtěl a že ...blabla. Podastata ceklé věci leží někde úplně jinde - je tu nějaká objektivní příčina krise a je tu otázka, zda ji chceme vyřešit se vším všudy nebo zda se chceme hádat kdo co měl a neměl, volat toho "hypokráta" (jak se  zadařilo napsat mnohým), breptat cosi o morál ní povinnosti a poslání a současně pět ody na trhy a trhovce.  Jak psal již patriarcha slíávistiky a tvůrce české jazykovědy "Slovou-li Slované od Slávy či slova" .  

J. Štrobl 27.2.2011 15:55

Re: Zatím platil stát a pacienti

Víte, já na objektivní příčiny nevěřím. Objektivními příčinami se vždy zaštiťovali lidé, kteří nechtěli nic řešit. Vždy, když objektivní příčinu rozeberete, tak je to nakonec souhrn příčin subjektivních. A ty je potřeba pojmenovat, abychom se dobrali k nějakému výsledku. Pan Doležal se na celou věc dívá jako pacient (a má na to plné právo) a snaží se věci pojmenovat z hlediska pacienta. Já mu rozumím a souhlasím s ním. Jistě to není komplexní obraz skutečnosti, ale to ani být nemůže. Své k tomu musí říci i druhá strana, totiž lékaři. A celá řada z nich to začíná říkat i když je prozatím jejich hlas slabý. Nicméně po znovuzvolení doktora Kubka do čela ČLK se zdá, že převahu má zatím skupina lékařů, která žádné reformy nechce. Dalo by se řící, že tady ryba smrdí od hlavy. Bez střízlivě uvažujících lékařů k žádné reformě nemůže dojít. Ovšem dění v lékařské komoře z poslední doby nám mnoho nadějí nedává. Celkem mě rozpalují výroky, že za všechno může stát. Ovšem kdo kupuje předražené přístroje do nemocnic? Stát to asi není, že? Neříkám, že stát je bez viny, ale pokud se zdravotnictví má dát do pořádku, tak budou muset začít především lékaři sami od sebe. Osobně za největší zlo považuji vliv politických struktur, a to z jakékoliv části politického spektra, na činnost profesních organizací. Pracuji v příspěvkové organizaci a vidím, jak je tento vliv zhoubný, když se ředitelé těchto organizací vybírají podle politických klíčů a ne podle své profesní odbornosti. Jistěže lékaři nemají povinnost kohokoliv léčit. Zdravotnictví je placená služba jako každá jiná, ale člověk by od nich očekával trochu mravnosti. A tu jsem u protestujících lékařů zatím neviděl.

J. Kilian 27.2.2011 16:11

Re: Zatím platil stát a pacienti

Pohled pacienta je jistě možný, ale i ten může být aspoň (když už tedy je objektivita odmítnuta) alespoň seriosní.  A Občan - potentiální pacient - měl by se obracet ke státu a zdravotním pojišťovnám, aby mu za peníze, které platí, zajistili péči. K lékaři-zaměstnanci tento vztah nemají.

Nemyslím si, že ČLK je rozhodující pro postoje lékařů, tak jako advokátní komora není analogně rohodující. Osobní podjetí - Kubek je na vině - je nesmyslné, jeden člověk přeci neřídí tisíce doktorů.

Stát je tím, kdo stanovuje systém zdravotní péče a jejího financování. Včetně ptravidel úhrad péče a včetně pravidel hospodaření. Je to jeho funkce, funkce jeho mocí - zákonodárné a výkonné. Je to jejich práce a jsou za to placeny. I občanem, potenciálním pacientem.  Lékaři za to polaceni nejsou a přesto jsou ochotni se na tvorbvě systému podílet - kdo je ale o to žádal ? Nebyl to snad zrovna ministr Julínek, který odmítal jednat s ČLk o čemkoli ? OK, není povinen, ale stejně tak není ČLK povinna suplovat funkci státních mocí.  A politikaření stranické ? Jistě, to je běs a bída.

- mravnost má řadu forem a svůj obsah. Odvolávat se na mravnost při nemravných požadavcích je chucpe.

J. Štrobl 27.2.2011 23:12

Re: Zatím platil stát a pacienti

Pane, Vy jste příliš levicově zaměřen a nemůžeme si tudíž rozumět. Stát ve Vašem podání je jenom obezlička na kterou je možné všechno svést. Za prezidentství pana Ratha bych se s ČLK také nebavil. Nejde o to jestli Kubek řídí tisíce doktorů, ale jde o to , že tisíce doktorů se nechá zastupovat Kubkem. Pokud bude Váš názor takový, že za všechno může jenom stát. Nemáme se o čem bavit. Jenom v jednom s Vámi mohu souhlasit, že nemravné požadavky lékařů jsou chucpe. Nebo jste to myslel jinak?

J. Kilian 28.2.2011 7:00

Re: Zatím platil stát a pacienti

- já ani nijak netoužím po tom, abychom si rozuměli, jak je psáno v Bibli, ".. a rozhodil zrno hořčičné a jedno padlo do vody q jedno na kámen a jen jedno do prsti pohnojené a dalo vzklíčit klasu .." a o to zrno mi jde, o ta ostatní niikoli.

- za ministra Hulínka byl presidentem ČLK Dr Kubek, to se nedá nějak svádět na to, že jsem levicově zaměřen (jakkoli nejsem zaměřen nijak a jakkoli jakékoli zaměření neovlivňuje fakta kdežto jen jejich vnímání) . Odpovědnosti a kompetence jsou vymezeny právními normami, nikoli příáním těch či oněch

-  president ČLK trepresentuje ČLK , já jsem nikde nesdělil, že za všechno může stát, to jen nepatřičně předjímáte a podléháte vlastním logickým klamům

- ano, jinak

L. Kalina 27.2.2011 18:16

Re: Zatím platil stát a pacienti

Pane primáři. 20 roků se nic nedělo.  V roce 2008 byly připraveny reformní zákony zdravotnictví. Neprošly. Proč ? Kdo tomu zabránil lékaři LOKu, ČLK a poslanci ČSSD, KSČM a pár lidovců. 

    V roce 2009, v době, kdy na tom bylo hospodářství a zaměstnanci nejhůř, dostali lékaři  do tariffů 7,3% a v roce 2010 další 4%.     Pořád se nic nědělo.

     Nová vláda si v prohlášení  zavázala přijmout reformy (ty připravené) .  To byl ten signál k akci založené na lžích LOKu, ČLK o tom jak jsou zde falšovány statistiky lékařů mezd, jak jsou zeužíváni lékaři k otrocké práci, jak jsou předraženy nákupy, korupce .....

  A ejhle, když jde o peníze tak najednou tady je pro přidání  :  5000Kč  2900 lékařů s tř. 11 a12,  pro 6500Kč 3100 lékařů s tř. 13 a pro 8000 Kč 12000 lékařů s tř. 14 a více. Celkem 18000 lékařů. Ve statistice z roku 2009 je uvedený tzv přepočtený počet 18 853 lékařů s průměrnou mzdou 48 732 Kč.   To jsou ty lži?   

  LOK chce srovnání s Německem.  Tam je na 1 lékaře 4,5 lůžka. U nás na 63 000 lůžek je  tedy 18 000 lékařů  to je 1 lékař na 3,5 lůžka.  Při německé produktivitě by u nás postačovalo  14 000 lékařů a ti by mohli mít průměr 57 000Kč a  německé přesčasy 25 hod/měsíc. 

J. Kilian 27.2.2011 19:08

Re: Zatím platil stát a pacienti

Nevím, zda Váš popis je věrným obrazem skutečnosti. Myslím si, že není.

-  lékaři, LOK ani ČLK nemohou zabránit přijetí právních norem

-  nevím o jakých tarifech píšete,  uvědomte si, že většina lékařů-zaměstnancůl je plazena dle zákona o mzdě, nikoli dle zákona o platu, nestátní zdrav. zařízení mpohou stanovit mzdu na základě příjmů, úhrady za péči se od roku 2008 snižují, takže kde by se asi tak mělo vzít na zvyšování mezd

- předražování nákupů je jasné, i ministr Kalousek to potvrdil, i ministr Heger to potvrdil, ví to TI

- není niz snazšího, než spočíst vykázanou přesčasovou práci a spočíst potřebu hodin k zajištění nepřetržitého provozu v souladu s patřičnými normami a vyjde jasně najevu, koleik té přesčasové práce muselo být vykonáno, počty lékařů - fysických osob - je třeba znát, ale nejsou známy ani ministrovi, který odhaduje na nějakých 13 nebo 20 tisíc, přitom zdravotnická ročenka je dílem ÚZIS, tedy státního aparátu a údaje má celkem jeasné. Je třeba rozlišit, zda jde o úvazky nebo fysické osoby, pak o jaké úbazkly jde a další věci, jinak to jsou skutečně lži, srovnání s Německem je jen srovnáním poměrů mzdy lékaře k proměrn mzdě ve státě, nikoli srovnání absolutních částek. V ČR není 18 ale necelých 11 tisíc lékařů u lůžka 

V. Huebschmann 26.2.2011 17:03

Nesouhlas

Nesouhlasím,a ještě zírám....to je najednou vyzývačů k zodpovědnosti a etickému chování.....ten socialismus se podepsal na myšlení opravdu strašlivě..je mi to líto, ale opět odcházím a nezahynu (přál mi to kdysi Husák a dnes Klaus)

J. Jílek 27.2.2011 10:32

Re: Nesouhlas

Klaus také trochu napověděl v roce 1996 bez trochu toho chaosu na problémy politici neslyší. Dostal, co chtěl.

J. Štrobl 26.2.2011 16:42

Likvidace oponentů v ČLK

Vedení ČLK odvolalo z vědecké rady bez udání důvodu předsedu Aleše Hermana a členku Janu Hercogovou, která loni v listopadu neúspěšně kandidovala na prezidentku ČLK. Na protest proti tomuto rozhodnutí odešli z rady i čtyři uznávaní odborníci - Jan Pirk, Pavel Pafko, Vladimír Palička a Pavel Dungl. Aleš Herman k tomu řekl, že se patrně jedná o stranickou čistku ve stavovské organizaci, kdy je třeba jaksi ujednotit názory a "můj názor nebyl v jednotě." Jana Hercogová zase uvedla pro ZDN:

"Myslet si dnes, že komora je apolitická, je úplně iluzorní představa. Podle mě současný prezident dává jasně najevo své levicové názory...Milan Kubek teď třeba nutí lékaře, aby dávali výpověď. Nevím, jestli je úplně správné, aby komora, jejíž prvotní úloha je garance odborné kvality péče, měla bojovat za platy lékařů. Komora má stanovit adekvátní cenu práce lékaře a lékaře plně podpořit. Vyjednávání o platech je hlavní úloha a povinnost odborů. Jestliže jde teď prezident ČLK společně s Lékařským odborovým klubem na vyjednávání se sociálnědemokratickými hejtmany a tam se dojde ke společnému závěru, že do zdravotnictví má vláda dát víc peněz, protože jinak hrozí kolaps, považuji tuto aktivitu MUDr. Kubka hlavně za jeho předvolební aktivitu."

Z toho je podle mne patrné, že Milan Kubek řídí komoru zcela podle taktovky ČSSD a tento stav považuji za nepřijatelný.

J. Jílek 27.2.2011 10:31

Re: Likvidace oponentů v ČLK

Štrobl, a proč by měli něco vysvětlovat, když je to "poradní sbor prezidenta komory", tak si tam nebude držet na věčné časy a nikdy jinak, koho nechce. To je jako kdyby musel Klaus vysvětlovat, jak to, že bez vysvětlení už není v jeho poradním sboru pan Doležal....

J. Štrobl 27.2.2011 12:06

Re: Likvidace oponentů v ČLK

No, zase žvaníte. Nemyslím, že by měli něco vysvětlovat veřejnosti, ale patrně by si to měli vysvětlit mezi sebou. Bez příčiny asi špičky našeho lékařství z vědecké rady neodešly.

M. Rastislav 26.2.2011 15:18

protiakce

Jak jsem si přečetl diskuzi, tak všichni odsuzují jak akci „nemocničních pirátů“, tak ústup vlády těmto vyděračům. A tak možná bude třeba vyvolat „protiakci“ obyčejných lidí.

Ministr Dopravy Barta zvažuje pokutovat silniční piráty podle „hodnoty“ jejich aut resp. finančních možností jejich majitelů, protože stejně vysoká pokuta má rozdílný „výchovný“ účinek na chudáka a milionáře.

Proto navrhuji, aby všichni řemeslníci, opraváři a další profese, při vyúčtování svých služeb přihlíželi též k finančním možnostem svých zákazníků, především těch „pirátů“, kteří budou mít nyní „oprávněně“ svůj plat 1,5 ÷ 3× větší než je průměrný.

Je to pitomost, ale člověku se aspoň uleví.

M. Stuchlik 27.2.2011 0:27

Re: protiakce

Dobrý nápad  :-)

J. Kulheim 26.2.2011 10:56

Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

Vláda nevyhrála,ale bude to stát, jenom, peníze. Humánní lékaři prohráli na celé čáře, ztratili důvěru části spoluobčanů. Pokud nebudou zveřejněna jména lékařů, kteří se akce účastnili, tak je lidé hodí všechny do jednoho pytle. Peníze se dají vydělat poměrně rychle, ale důvěra se získává moc těžko a každém případě to bude trvat dlouho.

Akce byla vedena nepřijatelnými prostředky a byla naplánována na špatnou dobu. V období ekonomického poklesu, značného zadlužení státu přišla jedna skupina našich spoluobčanů s požadavkem razantního zvýšení příjmů. V období kdy se snižují příjmy státních zaměstnanců i pracujících ve výrobní sféře, volení zástupci lékařů  lidem lžou a vydírají. Může vymyslet ještě někdo větší nehoráznost jako, náš odchod  je vaše smrt?

Akce měla politické pozadí. Cílem nové vlády je uskutečnit reformy důchodového, vzdělávacího a reformu systému a financování zdravotní péče. Rathovi lidé, kteří organizovali akci nebo byli v jejím pozadí, házeli všemožně klacky pod nohy Julínka a poplatek 30Kč , který se podařilo protlačit vládou, nakonec vedl k rozpadu vlády. Pan MUDr Rath a ČSSD stáli v pozadí. Když zavelil, tak akce skončila. Právě ČSSD, která vedla vládu 8 klet neudělala nic pro zprůhlednění financí  ve zdravotnictví. Nejdůležitější opatření jejich vlád bylo zavedení balených koblihů a  kopírování receptů. U toho všichni tuto pánové asistovali.

Akce bude mít dopad  na vztah lékař  a pacient. Tento vztah je nerovnoprávný. Na jedné straně je člověk, který má zdravotní problémy t.p. uživatel péče, který odvádí nemalé peníze na financování péče a na druhé straně lékař, kterého člověk "pacient" žádá o pomoc. Člověk, pacient, který celý systém financuje je v podřízeném postavení tomu, koho žádá o službu.

Lidé by měli vědět kdo chtěl odejít. Ti, kteří jsou přesvědčeni o správnosti svého počínání by proti tomu neměli nic mít. Ovšem hrozí to šikanováním ze strany některých lidí. Je otázkou jestli to stojí za to.

J. Štrobl 26.2.2011 11:09

Re: Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

Ano, plně souhlasím. Je zajímavé, že na spojení ČSSD, LOKu a ČLK ukázalo jen málo novinářů. Přitom je zcela jasné,že se ČSSD pokouší všemi prostředky o destabilizaci státu. A bude ještě hůř. Likvidace nepohodlných ředitelů nejen ve zdravotnictví, ale i ve školství nás patrně ještě čeká.

J. Kulheim 26.2.2011 11:26

Re: Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

To už probíhá. Je děsivé, že nýmanti, kteří v období nebývalé celosvětové ekonomické prosperity, nasekali za 8 let cca 600 miliard rozpočtových dluhů,  kteří umožnili státem řízenou korupci a zařídili mejdan za 800 000 000 000 Kč za 15 let, pro některé naše spoluobčany z EU,  mají drzost vystrkovat hlavu.

J. Štrobl 26.2.2011 11:32

Re: Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

No, vždyť se podívejte na jejich placené pohůnky, kteří zde ruší diskuzi.

V. Heidlerová 26.2.2011 18:52

Re: Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

Pokud ukazujete na ČSSD a její 8leté vládnutí, pak plně souhlasím.

V. Heidlerová 26.2.2011 14:39

Re: Prohráli jsme všichni. Hlavně slušné vztahy mezi lidmi.

Smutné je, že lékaři, kteří se tak zaštiťovali pojmem solidarita, nedopřáli zdravotním sestrám, bez nichž by nic nesvedli, alespoň malé přilepšení. Je to arogance a bezohlednost a i tento problém se musí řešit. Pokud jde o zveřejnění jmen lékařů, neobávám se toho, že se ta jména nedozvíme. V ČR je přece specialitou únik dat, a tak jak byly odhaleny nepoctivé benzinové pumpy, budou "odtajněni" i naši humánní a solidární lékaři. Je to jen otázka nedlouhé doby. Chicht!