1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Václav Klaus, Česko a Slovensko

Návštěva prezidenta Gašparoviče v ČR dala Václavu Klausovi, (jednomu z dvou hlavních protagonistů někdejšího "česko-slovenského vyrovnání") příležitost vyjádřit se ke vztahům mezi oběma zeměmi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 13.12.2012 8:53

Re: Říká to bývalý Klausův poradce

Říká to ZNEUZNANÝ bývalý Klausův poradce - je správně.

P. Pavlovský 13.12.2012 7:44

Re: Říká to bývalý Klausův porade. Ví, o kom mluví''''''''!

Nedoceňování role V. Klause v našich polistopadových dějinách zásadně odmítám. Naopak, jeho vliv vůbec nelze přecenit, v dobrém (např. způsob rozdělení federace) ani ve zlém (např. oposmlouva).

V. Klaus, to není jenom aktivistický president posledních deseti let!  Byl-li V. Havel polistopadovým králem české politiky (přivedl nás do NATO!), byl V. Klaus dámou na  tehdejší politické šachovnici, figurou z daleko největším vlivem, jejíž rádius mnohdy také přesahoval hranice ČR (i když mnohem méně, než vliv V. Havla).

Jako kdyby se, mutatis, mutandis, opakovalo dvacetildetí První republiky, dokonce i sa afinitou V. Klause k E. Benešovi!

Ne štěstí třetím prezidentem už nebude muset být sebeobětijící se Hácha. Postačí slušný člověk s citem pro spravedlnost, respektující ducha  demokratické ústavy. 

Z. Jaromír 13.12.2012 6:42

Re: Říká to bývalý Klausův porade. Ví, o kom mluví''''!

Zveličujete všichni roli osobnosti v přítomných nedějinách.

P. Pavlovský 13.12.2012 4:41

Říká to bývalý Klausův porade. Ví, o kom mluví''!

"Klaus /nedůvěru v demokratické instituce/  během svého prezidentování cílevědomě přiživoval a přiživuje soustavným házením klacků pod nohy prakticky všech vlád, co tu za dobu jeho úřadování byly, a neuváženým faktickým podrýváním evropské spolupráce."

Přesně tak! A předtím z pozice premiéra dělal totéž presidentovi.

V. Klaus je bytostný autokrat, navíc chytrý do té míry, že dokonce dokázal opoziční smlouvou překročit svůj autokratický stín. Přitom oposmlouva ani trochu neporušovala  literu demokratickýh zákonů, porušovala "jenom" ducha demokracie, a to ještě víc než každá běžná "velká koalice", jejímž byla zvláštním, krajním případem..

Klaus je "alfasamcem" do té míry, že bude vždyky podrývat jakoukoli autoritu, který stojí nad ním. Možná, že strpí Pánaboha, ale myslím, že v srdci svém spíš ne.

To je ten první důvod jeho euroskepticismu. Jako kdyby byl jednou z titulních postav Smetanovy opery: "Samostatně vládnu já, všemi statky svými..."