15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Václav Klaus, Česko a Slovensko

Návštěva prezidenta Gašparoviče v ČR dala Václavu Klausovi, (jednomu z dvou hlavních protagonistů někdejšího "česko-slovenského vyrovnání") příležitost vyjádřit se ke vztahům mezi oběma zeměmi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Šmilauer 13.12.2012 9:40

Re: Říká to bývalý Klausův poradce

Prohlédnuvší, pane Ševečku, je správně.

J. Vyhnalík 13.12.2012 16:05

Re: Říká to bývalý Klausův porade. Ví, o kom mluví''''!

Opoziční smlouva byla reakcí na pat do kterého tlačil politickou scénu právě Havel, když se snažil spolu s US a KDU vydupat ze země vládu, kde by tyto dvě malé strany rozhodovaly.

Bohužel se nepodařil hlavní cíl, který Václav Klaus od Opoziční smlouvy očekával a to změna volebního systému a nahrazení neefektivního poměrného systému, šitého na míru federaci, většinovým systémem. Proti změně se spojily malé strany podpořené Václavem Havlem a nakonec ji dostatečně nepodpořila ani ČSSD, která si možná spočítala, že je pro ně výhodnější si udržet možnost vytvářet koalice se stranami jak z levé, tak středové části spektra, zatímco ODS je odkázána pouze na středové strany. V případě, že se odstnou k sestavení vlády, tak ODS musí vždy dělat ústupky doleva, zatímco ČSSD si může dovolit ad hoc spojenectvím s KSČM tlačit partnery ve vládě ke zdi.

Z Opoziční smlouvy nakonec opravdu zbyly spíše více, než méně podezřelá spojenctví v krajských zastupitelstvech a jen obtížně dokazatelná podezření ohledně bankovních privatizací, privatizace těžebního průmyslu, nákupu Gripenů atd.

Osobně si myslím, že se jednalo o největší Klausovu prohru vůbec. Do hry vsadil kredit ODS jako autentické pravicové strany v očích voličů. Nabídl nahrávku na smeč všem mediálním odpůrcům a dodnes nese důsledky. Bohužel kvůli mediálnímu tlaku ke změně nedošlo. Je ovšem také třeba se ptát, proč ta změna tak vadila odpůrcům? U menších stran je důvod nasnadě, přišly by o velkoučást svého vlivu a váhy u koaličních jednání. Co na změně vadilo médiím a lidem z PR? Že by se báli toho, že poklesne jejich vliv a váha zákulisních vyjednávání?

Přestože prohrál, byl to zároveň krok, který z Klause politika, dělá státníka. Obětoval totiž okamžitý politický zisk změně, která, by dokázala zásadním způsobem změnit politckou atmosféru v ČR. Prudce by poklesla váha politických handlů a zároveň by politici přišli o svou nejoblíbenější výmluvu na koaliční partnery.

J. Kanioková 13.12.2012 17:30

Naprosto přesně !

Š. Hašek 15.12.2012 19:01

Re: Naprosto přesně !

Připojuji se!