2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: V zájmu všeholidu

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci zahájilo trestní stíhání Petra Nečase ve věci uplacení podle §332 odst. 1 trestního zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Martinovská 13.2.2014 16:26

Výborně, skvěle napsáno, díky

Zvlášť odstavec o pohnutkách.To je čirá pravda. A právě tauto mlhu - pohnutky - chtějí policejně stíhat!

P. Čech 13.2.2014 16:08

Že by neznalost, pane Doležale?

Tak tedy, pane Doležale, řekněte jediné. Má se základní zákon země, jakým její ústava bezpochyby je dodržovat či nikoliv? Pokud ne, potom netřeba dodržovat zákony žádné a kde je potom právní stát? Ústava totiž, konkrétně ve svém článku 23, odst.3 diktuje poslanecký slib. Pokud toto poslanec slíbí, nemůže hájit zájmy jen svých voličů. Pokud toto činí, porušuje ústavu a nemá na poslaneckém místě co dělat. To je jeden pohled. Existuje ještě pohled jiný a to ten, že naše ústava je obecně špatná a je třeba ji zcela přepracovat. To je názor můj. Každopádně ovšem je jakoukoliv ústavu nutno dodržovat, jinak ztrácí smysl a je třeba ji zahodit. Zde dohadování a kompromisy nejsou na místě.

M. Martinovská 13.2.2014 16:27

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Jasně že vám každý řekne, že dodržovat, ale jak to chcete zjišťovat či kontrolovat? vědomí a svědomí a zájem všeho lidu?

je to vágní formulace, nepoužitelná k nějkaému stíhání.

M. Kosejk 13.2.2014 16:39

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Hlavně - Co je v zájmu lidu?  Na to existuje nepřeberně názorů. Například komunista bude mít představy o tom, co je v zájmu občanů, úplně jiné než třeba ultralibertarián.

Ale obávám se, že mezi námi žijí tací (a jejich většina), kteří by byli rádi, kdyby někdo totalitně určil jednotné chápání "zájmu lidu" - třeba prokurátoři.

P. Čech 13.2.2014 16:51

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Ano, žijí mezi námi, ale není jich většina. Jsou to hlavně komunisté a "bývalí" komunisté. Dohromady však tvoří cca desetinu občanů.

M. Kosejk 13.2.2014 17:10

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Ale i vy mezi ně patříte, vy blábolivá vtěrko... Znovu si přečtete, co jste napsal za blábol (čas 16:08).

J. Boleslav 13.2.2014 17:53

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Zájmy lidu jsou různé a politické strany právě slouží k tomu, aby se jejich zájmy mohly sdružovat a demokratickou cestou prosazovat. To ale je zjevně nad chápání p. Čecha.

P. Čech 13.2.2014 19:22

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Nad Vaše chápání, pane Boleslave, je zase to, konečně už pochopit, že osobně nemám nic proti sdružování lidí třeba do politických stran, ba dokonce ani proti existenci těchto stran. Pochopit to, že dokonce chápu skutečnost, že politické strany mohou mít své místo i v demokratickém státě. Zásadně ovšem odmítám tu skutečnost, že politické strany jsou obdařeny mocí nad občany a že jim z titulu této moci diktují svou, vždy menšinovou vůli. Nevím, co je na tom k nepochopení.

M. Kosejk 13.2.2014 19:32

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Pan Čech si neuvědomuje, že ta jeho přímá volba poslanců = PS  plná "osobností" typu Zeman - populistických žvanilů, egoistů a rozeštvávačů společnosti. A myslí si, že mezi sbírkou přímo zvolených exotů se najde nějaký konsensus na vládnutí.

P. Čech 14.2.2014 8:16

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Nepochopí a nepochopí! V současné době politické strany, a to nejen u nás, rozeštvávají a následně rozdělují cílevědomě lidi mezi sebou a to vnucováním jejich ideologií. Nic proti ideologiím ve vztahu ke členům těchto spolků. Nečlenům však nevnucovat! Toto umělé rozdělování lidí na vzájemně nesmiřitelné tábory má jen jeden smysl. Rozděl a panuj! - známý již ze Starého Říma, kde byl úspěšně vyzkoušen, nikoliv však poprvé. Toto ovšem pan Kosejk nikdy nepochopí, poněvadž je pravděpodobně pod vlivem některé ze stranických ideologií.

P. Čech 13.2.2014 19:16

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Nepatgřím nikam, pane Kosejku a nikdy jsem nikam nepatřil ve smyslu nějakých politických škatulek. Považuji se a vždy jsem se považoval za člověka, který se řídí jen svým rozumem, který nepotřebuje vstřebávat bláboly a ideologie jakýchkoliv politických stran. Dokážu se svobodně rozhodovat u konkrétních věcí, zda je podpořím či nikoliv. Na věci obecné pohlížím s nadhledem a nezaujatě. Nejsem pod vlivem žádné politické ideologie. A o tom to je a to mnohým ovčanům vadí.

M. Kosejk 13.2.2014 19:37

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Znáte Hlavu XXII? Princip: Šílenec neví, že je šílenec právě proto, že je šílenec. Kdyby nebyl šílenec, věděl by, že je šílenec, ale on je šílenec...

A tak je to s tím vaším sebehodnocením.

P. Čech 13.2.2014 16:42

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Zjišťovat a kontrolovat to lze.Ústava totiž také říká, že poslanec nesmí být při svém hlasování nikým nijak k něčemu nucen. Pokud politická strana nutí své poslance hlasovat jakkoliv, porušuje ústavu a má být za to zrušena. O tom to je. Jinak souhlasím s tím, že formulace "všeho lidu" je pitomost, hodná svých autorů - soudruhů Jičínského a Rychetského. Bylo jich však víc. Ono totiž zadání "bývalých" komunistů, aby ústava byla demokratická a zároveň v zájmu politických stran  je nesmyslné a neřešitelné. Tvrdošíjné lpění na volebním systému podle zásad poměrného zastoupení jen nahrává KSČM a "bývalým" komunistům. Tato a tito by ve většinovém dvoukolovém systému, který by mnoho vyřešil, nikdy nemohli být řádně zvoleni. A o tom to je.

J. Jílek 13.2.2014 18:16

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

co je tohle za "romantismus"? Pravda, mandát je poslance, nicméně je také pravda, že lidé volí především strany. Tedy ani v tomto případě není nic černobílé...

P. Čech 13.2.2014 19:28

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

A přesně to je to špatné. V zastupitelské demokracii mají občané volit své zástupce, tedy poslance, tedy fyzické osoby a nikoliv politické strany, které nemohou být jejich zástupci. Je to obecně věcí volebního systému, který nám již od roku 1920 působí jen problémy. Jsem jen zvědavý, kdy již lidé konečně pochopí, že při jiném volebním systému (konkrétně většinovém, dvoukolovém) v roce 1946 by se nikdy komunisté nedostali k moci a Gottwald by nebyl jmenován premiérem.Pramenem z nějž vyvěrala komunistická diktatura byl poměrný volební systém, podpořený zbabělostí Edvarda Beneše,

M. Prokop 13.2.2014 16:32

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

Klidně může.

Je to totiž nedefinovatelné.

J. Vintr 13.2.2014 23:38

Re: Že by neznalost, pane Doležale?

A jak si představujete, že bude ten poslanec "hájit zájmy všech voličů"? Vzhledem k tomu, že v parlamentu hlasují poslanci různých stran proti sobě (a tudíž nikdy nehájí zájmy všeholidu), pak je odstoupení z poslanecké funkce prakticky právě jediným možným řešením, aby se poslanec nezpronevěřil té idiotské formulaci z poslaneckého slibu, kterou někdo (asi soudruh Jičínský) převzal z bolševické ústavy.

J. Marek 13.2.2014 15:13

Paradoxy

Nejslušnější předseda vlády, kterého jsme měli, je stíhán.

V. Váňa 13.2.2014 15:22

Re: Paradoxy

Vážený pane Marku, je třeba si vyjasnit pojem nejslušnější.

Míníte-li tím způsob vyjadřování, dávám Vám za pravdu.

Pokud se Vám do tohoto pojmu vejdou i všechny ostatní politické počiny, mám vážné a odůvodněné pochybnosti.

J. Boleslav 13.2.2014 15:43

Re: Paradoxy

Jediná neslušná věc, kterou Nečas učinil, byla, že opustil rodinu kvůli Nagyové. Tou mrchou je ale už IMHO potrestán dostatečně.

M. Prokop 13.2.2014 16:33

Re: Paradoxy

Máte-li pochybnosti, najděte slušnějšího.

P. Vítek 13.2.2014 16:58

Re: Paradoxy

a komunista u pokladny(a eu dotaci....se mne zas navaluje...uz musim!

K. Luboš 13.2.2014 15:08

Korupce je...

... „zneužití postavení nebo funkce v politice, veřejné správě, hospodářství, k osobnímu prospěchu“. Takže na Nečase a jeho partu to sedí naprosto přesně. Takže vo co de?

M. Kosejk 13.2.2014 15:23

Re: Korupce je...

a) Vaše definice korupce je blbě - korupce = trestný čin Úplatkářství. Vy tady spíš popisujete trestný čin Zneužívání pravomoci veřejného činitele.

b) A o co jde? To bude asi nad možnosti Vašeho rozumu to pochopit, ale ve zkratce: Pokud by prošel Ištvanuv precedens, tak to může demokratická politika zabalit - a nechat se nahradit policejním státem, ve kterém o "správnosti" politických kroků rozhodují místo voličů prokurátoři.

J. Boleslav 13.2.2014 15:40

Re: Korupce je...

Přesně tak.

J. Svoboda 13.2.2014 20:30

Re: Korupce je...

a) Pane Kosejku, krásně jste si přitesal definici korupce. Podle mého názoru - korupce = trestný čin něco, za něco. Přitom ono "něco" nemusí nutně být paníze. Ale nikomu z obou stran ono "něco" nemí říkat pane. Je velikou chybou, že podle názoru stran je hospodářství jejich majetkem.

b) Ale vůbec by to nemusela demokratická politika zabalit. Velmi správně řekla paní ministrině Válková na adresu politiků: "Jen je nechte, ať se bojí". Politika může být slušná. Rozhodně nechci politiky, kteří říkají; je to svinstvo, ale není to trestný čin. Nečas neuváženě spojil úspěch balíčku s důvěrou vládě. Proč jako chlap neuznal, že udělal chybu? Pokud má politika kriminální znaky, proč ji zbytečně kriminalizovat?

P. Vítek 13.2.2014 16:56

Re: Korupce je...

Nechci rejpat-ale nezapomente na fotovoltaiku pro vseholid

M. Kosejk 13.2.2014 14:51

:)

No.  Tak po dnešních událostech mi už konečně to absurdní obvinění Nečase dává smysl.  Dlouhou řádku měsíců ho nedokázali z ničeho obvinit - a teď  ho obviní den před tím, než zatknou Rittiga v úplně jiné kauze - aby Nečase mohli podprahově spojit z kauzou Rittiga.  Což nic nového není, naopak je to klasická taktika Ištvana, jak spojit nespojitelné, aby lid měl pocit, že se jedná o jednu velkou kauzu.

A pokud si vzpomínáte, co Ištvan říkal z počátku, tak logika by říkala, že tímhle měli začít, pokud na Rittiga něco opravdu měli. Ale nezačali - a tak dnes už to vypadá jen na účelovou manipulaci s veřejným míněním - ve smyslu: Podívejte, že něco děláme, že ten náš neadekvátní zásah byl vlastně adekvátní. Celé je to postavené na hlavu - a vůbec bych se nedivil, kdyby to zase kompletně vyšumělo do ztracena, protože se nemusí jednat o podloženou akci, ale jen o mediální akci na podporu prokurátorů.

M. Prokop 13.2.2014 14:06

Dobré,

až skvělé.

J. Boleslav 13.2.2014 15:42

Re: Dobré,

Domnívám se, že se taky čekalo, až na post ministryně spravedlnosti usedne pomatená (v lepším případě) Válková.