23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Ukrajinská krize, střední Evropa, Česko (2)

Čeští intelektuálové z havlovského křídla disentu (existovaly ovšem i disidentské skupiny jinak orientované, především Mandlerova Demokratická iniciativa, k níž jsem měl čest patřit) vstupovali do svobody, která se v listopadu 1989 nečekaně otevřela, poznamenáni hlubokou frustrací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 14.3.2014 22:25

Díky za kus poctivé novinařiny!

Skutečnost, že "něžně revoluční" osmašedesátníci nepustili na tribuny pana E. Mandlera s ubohým odůvodněním, že reprezentuje politickou stranu(!!!) a tribuny jsou přece pro nestraníky(!!!) bylo prvním černým mrakem, který jsem zpozoroval na našem "svobodném" politickém nebi!

Brzo se ukázalo, že za to jak "bolševicky" okupovali "tribuny" zaplatíme i vznikem jediné (nereformované) komunistické strany v RVHP, protože právě oni obsadili pozice, které jinde získávali "reformovaní" komunisté!

Že za oprávněný strach mnohých z nich ze zaslouženého trestu za podíl na sekernictví padesátých let zaplatíme hroznou daň dodnes zcela nefunkčního (nespravedlivého) soudnictví a času nesmyslně ztraceného hledáním dávno vyvrácených "třetích cest"!

Jejich přerod z téměř anarchistických, okázale mírových bojovníků proti paktům, státům, stranám, úřadům... na stoupence "humanitárních bombardování NATO", evropského superstátu a teď i oligarchického magnáta Babiše dokazuje, že vždy jim šlo jenom o jejich moc (kterou "hloupý" lid nikdy nedokáže ocenit)!

R. Hroza 13.3.2014 11:03

dobre, pane Bohumile

hodne dobre

F. Žůrek 13.3.2014 8:36

Nešlo jen o Čunka

F. Žůrek 13.3.2014 8:35

Mě se nelíbilo, že nikdo se nechtěl postavit za Čunka

Všem muselo být zřetelné, že vůči křesťanskému politikovi senátoru Jiřímu Čunkovi se děje sprosťárna. Ale nikdo nebyl ochoten se jeho zastat. Těch výjimek bylo vskutkužalostně málo. A tak jsme si lhali a lhali a před celým národem. A dnes si navzájem již lhát nebudeme?!?

V. Havel se svými kumpány dosti zklamal a V. Klaus pro změnu na vyšší úrovni rozkrádal.

P. Gabriel st. 13.3.2014 8:06

Sláva! Pozdě ale přece!

Si páni "disidenti" částečně uvědomují co všechno zpaprčili a jak společnosti po převratu uškodili. Otázkou je, zda si plně uvědomují, čím a jak to udělali. Samozřejmě, že to nebylo tak, že většina společnosti uzavřela s Husákovským režimem nějaký konsenzus. Většina společnosti zvolila již počátkem 70. let pasivní rezistenci. Rezistence jiných spočívala v tom, že se podíleli na náboženských aktivitách, odmítali vstup do KSČ i chodit na veřejné schůze, jiní odmítali chodit k volbám... Každý podle svého, tak aby se vymezil, ale nebyl bit více, než mohl snést on a jeho rodina. Protože mimo okruh chartistické špičky s žádnou podporou a ochranou zvenku nebylo možné počítat. Spojovat se s Chartou prolezlou "bývalými" komunisty, kteří po převratu dennodenně ukazují, že jsou bolševiky až do morku kostí (Uhl, Komárek, Dienstbier, Dostál, Rychetský... ) To by udělal jenom blázen bez představ a znalostí o svobodě demokratického světa a konzervativních hodnot. Největším zklamáním a chybou Pražské disidentské špičky, která se fakticky chopila po převratu moci, je a bylo, že nerespektovala postoje demokratů z venkova, kteří měli tu mravní a lidskou sílu, že se nezašpinili s bolševikem a přesto získali znalosti i praxi, využitelné v obnově státu. Naopak ve své neznalosti nepraktičnosti a faktické neschopnosti řídit stát se tato disidentská špička obklopila rychle překabátěnými bolševiky typu Čalfy a bezpáteřnými probolševickými šíbry z Prognosťáku. Ti, jakmile získali moc, od ní odseparovali disidentskou skupinu, označili ji pejorativní nálepkou havlistů a.... Dál už to známe. Jednou z nejhrubších chyb "havlistů" je vedle již zmíněného, nezakázání komunistické ideologie a strany, jako zločinné a nebezpečné a nepřiznání si těchto chyb.

P. Khail 13.3.2014 8:23

Re: Sláva! Pozdě ale přece!

"Demokraté z venkova"? To je nějaký nový termín? Kdo to má, prosím, být?

P. Kmoníček 13.3.2014 16:02

Re: Sláva! Pozdě ale přece!

Správně zmiňujete dr.Rychetského.Je základní chybou,že byl a stále je tento komunista předsedou ÚSTAVNÍHO SOUDU!

M. Starý 13.3.2014 7:02

Názorové veletoče

Já jen stále žasnu nad názorovýmí veletoči, co nyní předvádí Sobotka se Zaorálkem. Pokud byli v opozici, lezli Rusovi do zadku a sabotovali "z principu" jakýkoliv vládní návrh, ale nyní jeden plamenný projev na podporu Ukrajiny a našeho zapojení v NATO střídá druhý.

Nevím co za tím je, ale nechce se mi věřit, že by chlapci jen tak "náhle" prozřeli... Pozoruhodné je naopak velmi opatrné vyjadřování ANO.

P. Gabriel st. 13.3.2014 8:16

Re: Názorové veletoče

Je to zákonité. Jedním s důsledků bezprostředně polistopadového vývoje, za kterou nese disidentská špička vinu je neexistence dlouhodobé konsenzuální vize státu napříč politickým spektrem. A tak převládá KlauZemanovská nulová tolerance a bourání všeho po předchůdcích až do základů. Kdyby taková vize byla, chovaly by se mocenské složky dlouhodobě konzistentně. Aby to tak bylo, znamená přestat úplně volit propálené bandy typu ČSS, ODS a TOP a posílit konzervativně založené strany (KDU) nebo věrohodné liberály.

E. Sevrát 13.3.2014 6:32

Jejich frustrace byla zcela

pochopitelná,většinou šlo o komunistický ksindl,který se bál,že skončí na nejbližší lampě.Obavy byly,ale zbytečné, taťka Havel to nedopustil.Díky Vašku !!

M. Stuchlik 13.3.2014 0:14

Pane Doležale

to je marný boj. V tomto blbánkově zbabělý nechumelismus vždycky zvítězí.