3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Třídní boj versus spravedlnost

Během času se u nás prosadil v podstatě samospádem zcela specifický způsob politiky. Existuje sice zatím ještě v rámci formálně demokratických limitů, ale zdá se, že mu ty limity čím dál tím víc překážejí. Jde především o vztah exekutivy (vláda, prezident), vládní koalice a opozice, veřejnosti (na její mluvčí se pasují nejrůznější "iniciativy" a "aktivisté") k "orgánům činným v trestním řízení" a soudům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Maleček 4.7.2012 8:29

Náběh na vidle p. Vlka st.

Pan Doležale, teď v očích mnohých vypadáte jako osoba najatá vnějšími silami (p. Vlk starší by poukázal na majetkové zájmy sudetských Němců) k rozvrácení tohoto státu. Obhajuje politiky, kteří mají jediný zájem. Tento stát co nejvíc rozkrást. A k tomu používají svou poslaneckou imunitu, která je chrání i při do očí bijících zlodějnách ze státního, jako byl právě předražený nákup nepotřebných a nefunkčních letadel Casa - viz. další včerejší selhání při vojenských zkouškách.

Paní Parkanová dobrovolně přijala funkci ministra a s ní i povinnost řádně spravovat jí svěřený majetek a finance státu. A v tomto, přes varování odborníků - vojáků na nátlak neodborníků - politiků hrubě pochybila. To, že vláda jí doporučený nákup schválila jí nezbavuje odpovědnosti za předložení tohoto návrhu. Jasně porušila zákon, který jí ukládá spravovat majetek státu s péčí řádného hospodáře. A ona tento zákon porušila a státu způsobila škodu přes půl miliardu Kč.

Ve světle informací o nevýhodnosti a pozadí tohoto nákupu jí policie prostě musela obvinit. O její vině teď musí rozhodnout soud. A vy teď odvoláváním se na politickou imunitu bráníte konání soudu ve věci majetkového deliktu politika. Tím obhajujete masové rozkrádání státu dalšími politiky. Obhajoba a podpora tohoto masivního rozkrádání státu může mít za důsledek i jeho zhroucení a převzetí vnějšími silami. Tomu se říká náběh na vidle v rukou p. Vlka staršího.

I když, v současné politické bídě být pod správou Německa, to, zvlášť kdyby nás nenutili šprechtit, nevypadá vůbec špatně.

V. Vlk 4.7.2012 10:14

Re: Náběh na vidle p. Vlka st.

Když už jsem byl jmenován, konstatuji,   že se musím pana Doležala zastat. Vypadá to, že velká část čtenářů  poněkud nechápe problém, i když ani se nedivím, když jsou masírováni mediální propagandou horem-dolem. Pan Doležal má pravdu a bojme se časů,kdy by zákon "vyslechl" hlas lidu . Jak správně píše p.Doležal : " Jde především o vztah exekutivy (vláda, prezident), vládní koalice a opozice, veřejnosti (na její mluvčí se pasují nejrůznější "iniciativy" a "aktivisté") k "orgánům činným v trestním řízení" a soudům." A pokračuje:" Zásadní problém je rozlišení mezi politickou a kriminální odpovědností. Hranici mezi obojím je třeba vždy znovu vytyčovat a hájit. Pokud se bortí ve směru kriminalizace politických rozhodnutí, znamená to, že se bortí demokracie " A u nás se dílky různým nejasným silám s různými nejasnými cíly a za pomoci medií skutečně demokracie bortí.

O svobodu se přichází lehce, pak se o ni desetiletí a nebo i staletí někdy i krvavě bojuje. Ostatně, vážený pane, Parkanové nikdo nic nedokázal, ony miliony jsou jak se ví, vycucané z prstu firmou která pracuje pro konkurenci Španělů a to amíky, kteří předvádí v hájeních svých zájmů skutečně nechutné kousky –vit Tatra, viz. radary, viz Pandury ( firma patří Američanům) a tak jde spíš v posudku o „škodě na letadlech CASA “ o to, v čím zájmu byl tento posudek vypracován. Ostatně myslím si, že vy jste asi nikdy v životě o ničem důležitém nerozhodoval, jinak byste nemohl být tak suverení v posuzování chování jiných

J. Boleslav 4.7.2012 12:21

Re: Náběh na vidle p. Vlka st.

Naprostý souhlas.

J. Holič 4.7.2012 12:40

Re: Náběh na vidle p. Vlka st.

Pokud za celou dosavadní existenci vámi spravovaného rezortu platí, že se pravdivý a použitelný posudek na cenu obvyklou vypracovat na takový nákup nedá, sotva můžete být stíhán za to, že jste ho nenechal vypracovat. Je to jako když budete vyškolen na nějakou práci a její náplň je přesně daná a vy nakonec budete popotahován za to, že jste tu práci prováděl tak, jak se očekávalo, tím spíš, když podle všech informací neprovádíte nic protizákonného.

V. Němec 4.7.2012 8:22

Dotažení

Ten požadavek za každou cenu to dotáhnut do konce který zní vinen mne děsí

R. Langer 4.7.2012 9:13

Re: Dotažení

Proč by měl být rozsudek vinen, pokud je všechno v pořádku? Nebo si to nemyslíte? Tak potom by snad bylo dobře, že je rozsudek vinen. Nebo snad ne?

V. Němec 4.7.2012 13:17

Re: Dotažení

Vtip je právě v tom že rozsudek nevinen není považován za dotažení ale za zemetení jelikož byl dotyčný medii a po té veřejností již dávno uznán viníkem a to mne vážně děsí protože jsem zažil na vlastní kůži kam až to může dojít

J. Holič 4.7.2012 13:21

Re: Dotažení

Policie a soudy nemají řešit jetli je v vše v pořádku, ale to, zda došlo ke spáchání konkrétního trestného činu, nebo přestupku. Autor tedy vyjádřil obavu, aby nepadl verdikt "vinen" ačkoliv by k porušení zákona nedošlo.

Navíc zatím se řeší otázka vydání/nevydání, tedy záležitost poslanecké imunity. Ta má ochránit poslance před nekalými praktikami politického boje. Představme si tedy, že by Parkanová byla vydána a soud poté rozhodl "nevinen". Je celkem jasné, že ani po takovém rozsudku nebude politická pozice takového člověka taková, jako před stíháním. A podnět policii k vyšetřování může podat kdokoliv, kdokoliv tedy může poškodit politického oponenta. Tento případ má parametry právě takového útoku. Pokud by skutečně šlo o snahu postihnout špatnou praxi zadávání armádních zakázek, padlo by obvinění na všechny dosavadní ministry obrany a na pana Bohuslava Sobotku. Ti všichni se totiž zachovali stejně jako paní Parkanová, pan Sobotka informoval svého ministra dopisem o tom, že se posudek na cenu obvyklou u armádních zakázek dělat nedá.

J. Schwarz 4.7.2012 7:40

Vaše argumentace

má sice něco do sebe, je ale rozhodnutí o ceně ještě politickým rozhodnutím? Politickým rozhodnutím je že je třeba upřednostnit bojeschopnost armády před výstavbou nového železničního koridoru, přičemž opozice může být jiného politického náhledu. Ovšem rozhodnutí posílit bojeschopnost armády nákupem samurajských mečů z Japonska  prostřednictvím kamaráda ministrů obrany a financí nemá s politikou co dělat, leda tak s jejím zneužitím. Poraďte, jak se "v rámci demokracie" vypořádat s různými "znaleckými posudky" oceňujícími tu kus podmáčené louky jako parcelu na Václaváku, onde naopak vilu na lukrativním pozemku na 950 000 Kč a následně s "právními názory" že to vše je v pořádku? Ono to vypadá - ve vaší interpretaci - že politik dělá jen "politická" rozhodnutí, a to i když krade. Pokud se s tím v demokracii nedá nic dělat, byl bych pro omezení "demokracie" na základní funkce státu, snížení daní a zrušení "pojistných" a o sociálno nechť se postarají soukromně skupiny lidí, co si navzájem věří nebo si vytvoří vlastní pravidla. V případě sporu pak může nestranný státní soudce rozhodnout, jestli se ten který činovník ona pravidla dodržel.

J. Štrobl 4.7.2012 7:28

Bohužel musím říci, že pan autor žvaní.

Termín politická odpovědnost jak se dnes obvykle používá a jak jej používá autor, je pouze zástěrkou pro zajištění beztrestnosti některých politiků podezřelých z kriminálního jednání. V případě Parkanové však o žádnou politickou odpovědnost nešlo.

§ 158 Zneužívání pravomoci veřejného činitele

(1) Veřejný činitel, který v úmyslu způsobit jinému škodu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch; a) vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím zákonu; b) překročí svou pravomoc, nebo c) nesplní povinnost vyplývající z jeho pravomoci...

Parkanová posudek přece posudek měla a to od osoby nejpovolanější, náčelníka gen. štábu Picka, že letouny CASA jsou k ničemu. A že tam hrají roli i jiní, např. Barták, ti již měli být dávno ve vyšetřovací vazbě. Vždyť veřejně kolují dokumenty, které je usvědčují z Pickova vydírání. Názor pana Doležala, že je nejlépe po Klausovsku zhasnout, říci, že jde o politickou odpovědnost a nechat darebáky dále krást, považuji za lumpárnu. Význam trestu není v tom, že by byl kdovíjak drakonický, ale v tom, že na viníka dopadne neodvratně. A o to se musíme všichni nyní přičinit a názory pana Doležala i jiných, veřejně pranýřovat.

D. Švik 4.7.2012 14:46

Re: Bohužel musím říci, že pan autor žvaní.

Doležal žvaní již dlouhodobě...těžko říct čemu to přičíst. Kdysi dávno psal jakžtakž obstojně, ale to už je pryč.

V. Linhart 4.7.2012 7:26

Jen přísně selektivně, pane Doležal!

 Chápu-li článek pana Doležala, pak tedy k prokázání korupce je důležité skutečných sedm mega v papíře, jako důkaz to bohatě stačí a vina je tak jasná, že si nezaslouží hlubšího zkoumání například z hlediska policejní či jiné řízené provokace. Tady je to zřejmé. Když jde o zcela veřejně viditelnou nekompetentnost politika vedoucí k nehospodárnému využití státních prostředků(nemluvě o korupci), pak je třeba využít široce pojaté poslanecké imunity, která ovšem nemá bránit nevinné před politickou šikanou, ale přísně výběrově  před tresty za hospodářskou kriminalitu a před politickou odpovědností. Nevěřím, že si z toho voliči vezmou ponaučení, hlavně ti slaboduší budou volit dál partaje spjaté s kmotry z mafiánsko-podnikatelského polosvěta,ty Janoušky,  Dalíky a Hávovic klany.. Jsou věci zřejmé, proč třeba Doležal,bytostný komunistobijec( jiné označení pro omezence) společně s Kalouskem horlí proti vydání univerzální slepice Parkanové, bojí se, že ukáží žalostně slaboduchou osobu politika, který je odrazem polistopadové doby: manévrující, měnící postoje, vždy ochotný něco za to trhnout, stavící svůj osobní prospěch nad morálku, ale  vždy a za každých okolností nekompetentní a neschopný cokoliv smyslného udělat. Nechápu ovšem, proč se exponenti pravice tak zuřivě brání práci státních orgánů, když tady především oni budovali ten jejich právní stát a nebo o tom alespoň dlouze mluvili. Že by nevěřili vlastnímu produktu ? To je smutné...

R. Langer 4.7.2012 9:15

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

Co zase máte s tou pravicí, jsou to všechno levičáci jako poleno a podle toho to taky vypadá... :-P

V. Linhart 4.7.2012 11:51

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

Z Vašeho pohledu dívaje se, nevidím na naši politické scéně nejen žádnou pravicovou partaj, ale ani jednoho pravičáka. Všichni kradou a lžou a jsou populističtí a známí lenoši a lháři. Snad možná vy, zajistě plný pravicových ctností ,by jste mohl zvednout z prachu zašlapanou pochodeň pravých hodnot a dát se do služeb nemilosrdné spravedlnosti padni komu padni...

R. Langer 4.7.2012 12:37

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

Ano, to bych mohl. Možná to dokonce jednou udělám.

V. Linhart 4.7.2012 12:43

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

Tak to udělejte, bobečku. Čekají na Vás...

R. Langer 4.7.2012 15:47

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

No jo, ale to se ti potom nebude líbit soudruhu... :-P

J. Boleslav 4.7.2012 12:31

Re: Jen přísně selektivně, pane Doležal!

Protože případ Parkanové je úplně jiný, než Dráthův. Vysvětlují Vám to jak ve článku, tak v příspěvku p. Doležala. Aby bylo jasno, jsem přesvědčen o vhodnosti vydání Parkanové orgánům činným v trestním řízení, ale vůbec ne o její trestní zodpovědnosti.

E. Vašátko 4.7.2012 6:56

Myslím, že je nutno v první řadě zvážit, jaká je role ministrů

a vůbec politických kašpárků z hlediska obecné odpovědnosti. Problém je v tom, že je málo kapusty a hodně slimáků. Kdysi se na ministerstvech a podobných úřadech měnili náčelníci podle toho, která strana zrovna vyhrála, ale od určité úrovně rozhodování, tedy tam, kde skutečně šlo o věcná rozhodnutí, zůstávali odborníci. Dneska každý vidí na vedoucích ministerských funkcích všech vyšších úrovní dobrou politickou prebendu, která se obsazuje také stranicky a důsledkem jsou podobné aféry a la Parkanová. V daném případě by měl být postižen především systém, který dovoluje , aby o státních financích rozhodovala banda neumětelů a amatérů. Bohužel - nenapadá mě, jak to řešit, protože změna vlády znamená jen změnu znamének. Souzením jednoho bílého koně se nic nezmění.

J. Ptáček 4.7.2012 12:40

Re: Myslím, že je nutno v první řadě zvážit, jaká je role ministrů

Jak to řešit? Stačí pozavírat pár politiků z věrchušky a ostatní si už pak dají majzla.

M. Starý 4.7.2012 6:14

Benefice bílých koní

Přece nemůžeme připustit, že politik může hospodařit s majetkem státu diletantsky (tedy ke škodě státu) a zaštiťovat se politickým rozhodnutím (a imunitou). Trestné činy se dělí na nedbalostní a úmyslné, ale pořád jsou to trestné činy, i byť byly "dlážděny dobrými úmysly".

Politici si zvykli, že kritické závěry NKÚ o hospodaření státních úřadů i ministerstev se státními prostředky, jsou jen cáry papíru. Teď, když tytéž kauzy prověřuje policie a své závěry přetavuje do trestních spisů je zle.

J. Schwarz 4.7.2012 7:46

Re: Benefice bílých koní

To je ono! Máme sice NKÚ, jeho kontroly slouží kdejakému ministerstvu či instituci jen v vytření ... stačí mít na závěry kontrolorů NKÚ "jiný právní názor". Pokud  nebudou respektovány výroky NKÚ je třeba zapojit policii a soudy.

J. Krásenský 4.7.2012 6:11

Zásadní problém je rozlišení mezi politickou a kriminální odpovědností.

V tom plně souhlasím. Jde o to, zda svou činností nebo nečinností politická osoby nepřekročila sama meze nejen politické, ale i kriminální odpovědnosti. A o tom by měl rozhodnout soud.

P. Pavlovský 4.7.2012 3:01

Nečas a Kalousek vytvořili a šíří poplašnou zprávu!

 Podezření "party policejních plukovníků, která by chtěla rozhodovat o tom, kdo bude ve vládě a kdo ne", i následné veřejné obavy Kalouska z policejní šikany vůči Parkanové  - to vše by mohlo v občanstvu, které by je bralo vážně a věřilo jim, vzbudit oprávněný dojem, že žijdeme v policejním státě, ve které požívají jakés takés ochrany pouze poslanci.

Ostatní občané, nekrytí imunitou, jsou beznadějně vydáni na pospas policejní zvůli. Zbývá jenom zvolat: Lide, na barikády, ať žije svoboda!

Souhlasím s K. Hvížďalou: oba pánové navrtali do trupu lodí svých stran děsivý otvor pod čarou ponoru.

Mlčení K. Schwarzenberga si dovedu vysvětlit jenom tím, že i on v té vládě v demisi zvedl ruku pro nákup letadel CASA.

A. Reček 4.7.2012 8:03

Re: Nečas a Kalousek vytvořili a šíří poplašnou zprávu!

Myslíte pane Pavlovský, že při každém hlasování ve vládě Topolánkové bylo to jednohlasné? Nebylo!  Nechcu teď omlouvat pana Schwarzenberga, protože v této věci nevím jak hlasoval, ale dobře vím, že některá rozhodnutí na jednání vlády byla těsná. 

P. Pavlovský 4.7.2012 8:07

Re: Nečas a Kalousek vytvořili a šíří poplašnou zprávu!

Skutečnost, že právě toto hlasování bylo jednomyslné a nikdo se ani nezdržel, byla zveřejněna cca před 14 dny!

J. Boleslav 4.7.2012 12:24

Re: Nečas a Kalousek vytvořili a šíří poplašnou zprávu!

S těmi barikádami bych prosil velmi opatrně. Víte, kdo po nich nedávno rovněž volal.