2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Tempora mutantur

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 21.9.2006 18:05

Re: Re: Polsko jako nejsilnější z Visegradu?

Ano, vím, že Polsko je velké, takže taky rozdíly v něm jsou velké. Ale je to obr sužovaný chudobou až bídou, emigrací, mizerným zemědělstvím a kolabujícím průmyslem.

Nevím kdy si Poláci mysleli něco o své moci - ale rozhodně při Varšavském povstání se pokusili vyhnat Němce a nevpustit Rusy. Někdo je za to slaví dodneška. Ukázalo se, že nemají ani na vyhnání Němců, natož na vpuštění Rusů. Nakonec museli být rádi, když Němce konečně vyhnali ti Rusové.

A takhle je to s Poláky vždycky. Čím víc je poznávám, a to včetně obyčejných lidí, tím víc je nesnáším. Neviděl jsem snad příslušníky jiného národa, kteří mají v hlavě kalkulačku a všechno - doslova VŠECHNO - přepočítávají. A to znám Židy, Araby, Armény (ti si o sobě vykládají, že kudy Armén projde, tam Žid sedm let nemá co dělat - a jsou na to hrdí) - ne, Polák v tomhle hraje prim.

vita 21.9.2006 17:59

Re: Není to tak jednoduché

Může být zase jednodušší střežení, resp. není třeba, aby byl pod mořem střežen. Nemusí se kopat rýha, pokládka potrubí na dno - nota bene mělké dno Baltské jezera - je zvládnutá dobře.

Ale nechme techniky - je to samozřejmě otázka politická. Německo se vyhne možnosti být Polskem vydíráno. Zrovna tak se vyhne možnosti být Polskem vydíráno i Rusko. Rusko i západní Evropa si vydírání užily od Ukrajiny - je to tak třičtvrtě roku. A nejen vydírání, ale i krádeže nezaplaceného plynu. Spousty nezaplaceného plynu.

Teď Polsko ječí, že nebude moct vydírat. Čert ho vzal! Má se chovat slušně. My neměli s dodávkami problém ani když Ukrajina kradla plyn z potrubí.

Stredocech 21.9.2006 17:33

Re: Polsko jako nejsilnější z Visegradu?

Víťo, Polsko na tom tak špatně zase není. Vlastně děláte stejnou chybu, jako dříve Klaus. Pochopitelně to není velmoc, jak si myslelo naposledy roku 1938-9.

Stredocech 21.9.2006 17:30

Není to tak jednoduché

Polsko může něco dělat v rámci EU. Je jasné, že plynovod pod mořem je dražší než plynovod na zemi, takže jde jen o výši poplatků za transit a to nejen pro Ukrajince či Poláky, ale také pro nás a Slováky. Dále je tady neochota Ruska umožnit přes své území tranzit plynu z Kazachstánu. Pokud Německo byde souhlasit s plynovodem pod Baltem znamená to, že se spojilo s nečlenskou zemí EU proti členské zemi EU. Proto toto řešení naráží na opozici v samotném Německu.

 

vita 21.9.2006 16:58

Re: Re: vsichni jsou jako obvykle uplne vedle

Hlavně by mě zajímalo, co asi tak Polsko proti tomu chce dělat? Pustí na postavený plynovod hlubinné bomby?

Rusko si může svoje suroviny dopravovat kudy bude chtít. Německo můůe jím nakupované suroviny dopravovat kudy bude chtít. Neumezí-li tím jiné státy. Zejména je rozumné, aby se ani jedna z obou zemí nenechala vydírat nějakým nixmochrem. Zejména tak nespolehlivým nixmochrem jako je Polsko. Nebo Ukrajina.

vita 21.9.2006 16:55

Re: Sociologu, plynovod, jinak souhlas

Jo, Polsko se zkrátka zase prsilo - a přetáhlo nápřah.

Jako obvykle.

Od Poláků mě to nepřekvapuje - pročpak asi?

vita 21.9.2006 16:54

Polsko jako nejsilnější z Visegradu?

Nejlidnatější, největší - to prosím.

Ale nejsilnější? Stát, který vlastní úplnou řiť Evropy, ty nejbídnější regiony?

Věřím tomu, že Polsko by rádo vrtělo Evropou a kašlalo na Německo i Rusko. Jenže na to nemá. Stejně jako nikdy nemělo.

walter 21.9.2006 16:42

Re: vsichni jsou jako obvykle uplne vedle

"Polsko predevsim bojuje o trasu jejich uzemi vyhybajicimu se "Schröderova" ropovodu, t.j." proti tomu, aby ztratilo možnost dostávat peníze za "nic", za tranzit... Chtějí výpalné, dát ropovod do neutrálních vod je dobré, ušetří Rusové i Němci.

Fafa 21.9.2006 16:36

Mirku

R^R^

Velka pochvala. Byvalym trosecnikum  bylo receno, ze jsou rovnopravnymi cleny posadky. Tak by taky chteli volny pohyb po lodi, praci na vsech palubach a stejne porce v jidelne. Taky by bylo pekne, kdyby jim francouzsky velici dustojnik nevzkazoval, aby drzeli hubu. 

Stredocech 21.9.2006 14:38

Sociologu, plynovod, jinak souhlas

Připomínám, že právě nám to samé Rusko odmítlo tranzitovat kazašský plyn nám a pohledávky, které měly být jeho dovozem hrazeny byly pak za zlomek původní ceny prodány ruským nagnátům. Teď je ve hře i plynovod, který by pro změnu obcházel Rusko a umožnil Kazachstánu prodávat plyn do Evropy.

Polsko navíc svého času prohlásilo, že nepřipustí na svém území výstavbu plynovodu, který by obcházel Ukrajinu. Proto ten zájem o plynovod pod Baltickým mořem.

VerkaVerkovata 21.9.2006 14:15

Re: Hrdy trosecnik

Já jsem myslela, že ten zachráněný černoch nakonec toho misionáře sežral, protože nevděk světem vládne.. Ale po podrobném pročtení příspěvku Ti dávám plně za pravdu.R^R^R^

penzista 21.9.2006 13:29

Doležale, Doležele

tak jste si zase pořádně kopl do Klause a hned má dušička pokoj. :-(

tony 21.9.2006 13:13

Re: Poučení z vlastní minulosti platí pro každého.

Otakare, sám máš sudetoněmeckodoležalovský komplex.

NevericiTomas 21.9.2006 11:49

Re: Hrdy trosecnik

No jako sorry, ale tri nejvlivnejsi zeme EU nas do toho pruseru zjevne kdysi namocily, samy se nerozpakovaly brat od amiku plnymi hrstmi a ted, kdyz maji pomoc jinym, se cukaji.Nemam pocit, ze by je stredni Evropa nejak vyzirala...Oni jsou proste vycurani a my musime byt vic.Tak to funguje.

Otakar 21.9.2006 11:19

Poučení z vlastní minulosti platí pro každého.

Autor nezklame v žádném svém článku. Jeho sudetoněmecký komplex je příslovečný. Lze souhlasit i s tím, že bychom se i my měli více snažit hledat poučení z vlastní minulosti. Ale to poučení platí i pro sudetské němce u kterých snad chybí vůbec a pokud oni se sami nepoučí ze své protičeské a i zločinné minulosti, nelze čekat na naší straně nějaký posun názorů.

Štváč 21.9.2006 10:38

jen ne čestně

Doležal jasně a zřetelně píše, tak, jak se věci mají. Klaus kdysi opovrhoval tímto uskupením, dnes kdy jej nikdo nikam nezve /mimo Uzbekistán a pod./, snaží se být konstruktivní v domnění, že bude postaven do čela. Jedno čeho. Ve zkratce : Natahujeme obě ruce po euru, ale udělat pro to něco, to prosím od nás nechtějte. A dodržet finanční podmínky EU zadlužení, státního rpzpočtu, přijetí eura ? To teprve ne. A tak zatím rozdáváme dál. Opět naši furianti s holým zadkem

sociolog 21.9.2006 10:37

Hrdy trosecnik

Traduje se pribeh tonouciho cernocha, ktery byl vytazen misionarem z Konga, aby pak prekvapenemu, jeste s mistni mentalitou neobeznamenemu svatemu otci pak podal zadost, ho osatit a starat se o nej po cely zbytek jeho zivota.

Nebot, kdo je tak mocny, aby mu zachranil zivot, musi mit i na to, aby se o nej po celou dobu jeho existence nadale staral. Dostalo 40 let bolsevismu Cesko do takove magicke polohy? Dokud se nedebolsevizujeme, tak asi ano...

sociolog 21.9.2006 10:30

vsichni jsou jako obvykle uplne vedle

Polsko predevsim bojuje o trasu jejich uzemi vyhybajicimu se "Schröderova" ropovodu, t.j. proti "zvlastnim" nadstandartnim vztahum mezi Ruskm a Nemeckem, ktere je cini do budoucna vydiratelne. Od roku 1939 s tim maji sve historicke zkusenosti.

Vse ostatni je populisticka propaganda, ktera nestoji za to, abychom se ji zaobirali. Vyhrady vuci EU musi tudiz byt jasne formulovany. Ne tou Klausovsko ujetou filipikou proti EU coby "superstatu", nybrz presne naopak: Polozit otazku, jJk je mozne, ze EU coby o kvalitu "superstatu" usilujici seskupeni nezakroci a neodstrani hrozici diskriminaci rady clenskych statu: od Polska pres Cesko, Sclovensko, Madarsko az po Ukrajinu, pred tim nez se stane realitou. T. j. at zacne EU-komise se konecne zaobirat projektem ropovodu vydirajiciho jednoznacne znacnou cast Evropy. Myxlite si snad, ze by to zbylou cast Evropy tez nezajimalo, po tom. co si zazili vydirani behem studene valky? V tomto smyslu neni visegradske seskupeni zadnym bezvyznamnym faktorem, nybrz naopak ma na to, aby zmobilizovalo ^celou EU ve v vlastnim i globalnim zaj mu...

O tomto tematu se ze mne nepochopitelnych duvodu nezminuje ani Dolezal ani Vysegradke seskupeni. Pokud neco vubec mame mit proti Nemecku, tak je to prave tato Schröderovksa eskapada, ktera alespon u vyslouzilych politiku "strare" Evropy nema obdoby. Pokud vyjmeme Berlusconiho, ktery byl prave pro takove ekonomicke hratky dan k ledu.

Muzeme se nadale bavit o zanedbatelne skupnce revansistu atd., aby si bolsevik mnul ruce, nebot mu tento sentimentalni folklor znamenite slouzi coby mobilizace penzistu...

Ovsem nas opravdovy konflikt s Nemeckem se nazyva ropovod. Nechci vyloucit, ze Merkelova by nam za nasi rezistenci bylo dokonce vdecna, nebot ona osobne na rozidl od predchudce Gerharda urcite Putina za rodinneho pritele nepovazuje ...

Ojebavac Marxe 21.9.2006 10:25

Podpora Mirka F

"Trosečníci, před časem ve zuboženém stavu vytažení na palubu solidního plavidla, se už otřepali a domáhají se větších porcí v lodní kuchyni. Poněkud kverulantské společenství, i když i ono má svou černou ovci, Maďarsko, které s ostatními nedrží basu. "

Boha jeho, kdy uz se zbavime techle ZAKOMPLEXOVANYCH Dolezalu. ;-€ Rv 

Vladimír 21.9.2006 10:22

Klaus a Visegrád

Kauza Visegrád je typickou ukázkou jednoho z mnoha Klausových politických veletočů.V 90.letech byly pro Klause Polsko,Maďarsko a Slovensko okrajové zaostalé země,se kterými jednat o společném postupu do Evropy bylo pod jeho úroveň.My jsme přece byli tím tím středoevropským ekonomickým tygrem,který pod Klausovým geniálním vedením zaujme čelní postavení mezi postkomunistickými zeměmi.Výsledkem Klausovy ekonomiky byly krachy všech bank,ekonomická katastrofa a zrod českých podnikatelů typu Kožený,Šrejbr,Soudek,Stehlík,Chvalovský ap.Politický klientelismus a korupční prostředí je dědictvím této slavné Klausovy éry,se kterým se dodnes neumíme vypořádat.Dnes je Václav Klaus prezidentem a pro skalní členy ODS modlou.Někteří lidé prostě ztrácejí paměť.

Mirek F. 21.9.2006 7:59

analogie

s lodí je dost nepřesná, spíš by se dalo říci, že trosečníci žádají o možnost rovnocenné šance zapojit se do práce kdekoliv na lodi. Naznačovat, že jde o jakési vyžírky, je trapné.

Lea 21.9.2006 7:56

čtyřka k pohledání

na východě bejvalej bratr,kterej má mocnou zbraň v podobě dodávek surovin. Na Blízkém

východě islamisté,které se stávají hrozbou pro celý svět.A v tom nejblbějším evropském

prostoru čtyři nejzranitelnější státy,potýkající se s narůstajícími vnitřními problémy.Nejsem znalec zahr.politiky,ale jak jsem pochopila,ODS především sázela na koordinaci s Polskem.To upřednostňuje posílení vlivu US,protože nevěří v oblasti bezpečnosti ani EU a obává se Ruska.My zase Polsko potřebujeme jako partnera k vyjednávání v EU,přičemž  výroky k tomuto společenství jsou poměrně nevybíravé.Stačil projev Topolánka na sletu ptactva.V zahr.politice zase až tak proameričtí nejsme.Myslím si,že zahraniční politiku bychom především měli koordinovat s Něměckem,které jako evropská velmoc určuje společně s Britanií a Francií podobu EU.

I když zde už jedno upozornění bylo,i já se přidávám.Pane Doležale, u kolegy Astona se dějou věci.Včera se podařilo rozprášit diskutující formou mazání příspěvků,či odmítnutí přístupu.  

Skepticus Maximus 21.9.2006 7:33

Tempora mutantur et nos mutamur in illis.

Ovšem Doležal ne, pořád žvaní z cesty a žebrá pro "sudetské" Němce. :-/

Halama 21.9.2006 5:38

Mistr Doležal jako obvykle plácá .....

RvRvRv

Karel 21.9.2006 1:55

Cenzura na NP Aston nechává mazat příspěvky

NevericiTomas 21.9.2006 0:13

Jake problemy?

Pane Dolezale o jakych Cesko-Nemeckych problemech to muvite?Jestli myslite nejake to odskodnovani, tak kazda nemecka vlada moc dobre vi, ze kdyz otevre otazku odskodnovani Sudetaku, automaticky otevre i otazku reparaci.A na to kdysi bohati Nemci davno nemaji....