29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Sterilita „nepolitické politiky“

Výrazné novum posledních týdnů je nebývale zuřivé angažmá Babišových listů v nadcházejících volebních kampaních politické sekce oligarchova impéria, hnutí ANO. Politické angažmá novinářů (provázené intenzivním únikem informací z policejního vyšetřování) není u nás nic neobvyklého a je třeba se mu věnovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 26.8.2016 22:40

Re: Ajatolláh Doležal

Pane Čechu, Váše argumentace je zcela irelevantní: ústavní zvyklosti bývají ve slušné parlamentní demokracii stejně důležité jako psaný text! Zejména v otázkách, které nejsou v Ústavě jednoznačně ošetřeny.

Dále: jen hlupák si nenechá v odborných věcech poradit od odborníků. Operovat mozek by měl neurochirurg - ne programátor. Potulní kazatelé by měli méně řečnit o matematice a stredovesmírovosti neinerciálních soustav.:-). Při porodu by měla asistovat porodní bába, nikoliv kulturní antropoložka. No a ve věcech ústavního práva bych důvěřoval těm ústavním právníkům! :-))))

Ajatolláh Doležal sice pléduje za demokracii kmotrů, ale je to v porovnání s Vámi stále ještě evropský liberální demokrat. Vaše úvahy nás vrací o tisíce let zpět, do panenského světa právní zeměplochy a ústavního nihilismu kočovných paštunských kmenů. (Sic! :-) )

M. Prokop 26.8.2016 21:06

"A Babiš bude příštím premiérem."

A pak snad i Chaloupkům dojde (alespoň některým), jaký omyl je volení Bureše.

J. Peřina 26.8.2016 20:00

Re: Ajatolláh Doležal

Kdo chce pochopit,ten to pochopí.Kdo ne,tak jakékoliv vysvětlování je ztráta času.

J. Kyselková 26.8.2016 16:24

Pan Spurný

je asi oblíbenec ČT24, protože nám velmi často "ohleduplně" vysvětluje, co si máme myslet a "jak to je a co je správné !" Fendrych je o mnoho silnější kalibr a tak výbušný materiál není momentálně vhodný.

Bohužel, jen občas je zván pan Bohumil Pečinka - kvalitní a objektivní novinář a věrohodný zpravodaj.

R. Stary 26.8.2016 15:51

Nedvadet pozornost od skutecnych cilu.

Nesledujme v prve rade politiku ale sledujme toky penez. Potom zjistime o co komu jde.I touha po moci se musi konec koncu vyplatit.

J. Kučera 26.8.2016 15:35

Re: Jak to vidím já

Vláda neměla důvěru parlamentu, což je podmínka. Je to pravda, nebo si vymýšlím. Dodnes se přes upřímnou snahu všech neprokáza ̈lo žádné porušení zákona. Je komické, jak se pučisté snaží Nečasovi odsoudit a ono nic..

J. Kulheim 26.8.2016 14:50

Byl to A. Tyller v roce 1792

Skotský profesor historie Alexander Tyler z Eddingburdské university, řekl následující o Athénské republice, která existovala před 2000 lety: “DEMOKRACIE JE vždycky ve své podstatě jen DOČASNÁ. Jednoduše, nemůže existovat jako permanentní forma vlády. Bude existovat do chvíle, kdy voliči objeví, že mohou sami sobě svým hlasem ve volbách velice štědře přidat dary ze státního pokladu. Od tohoto okamžiku voli většina vždycky kandidáty, kteří slíbí těchto daru nejvíce. V důsledku tohoto faktu musí KAŽDÁ demokracie zahynout v důsledku nezodpovědného hospodaření.

KOLAPS DEMOKRACIE, jako důsledek fiskální nezodpovědnosti, je VŽDY následován DIKTATUROU. Průměrný věk nejproslulejších světových demokracii od počátku historie je kolem 200 let. Jediná záchrana pro každý národ je duchovní obroda osobního sociálního cítění a návrat ke střídmosti, skromnosti a ohleduplnosti. Nestřídmý dluh je dychtivost mít všechno a hned teď. Populistické uspokojování davů (voličů) z veřejné pokladny je ta pravá příčina hospodářského pádu."

"Dalším důvodem chudoby je nízká konkurenceschopnost. Ta je způsobena jak vysokým zdaněním práce (neboť každý pracující musí živit osoby, pobírající sociální dávky a také mohutný státní aparát, který se stará o vybírání vysokých daní a rozdělování sociálních dávek), tak také státními zásahy do ekonomiky. Každá významnější ekonomická krize za posledních 120 let byla způsobena právě chybnými státními zásahy do ekonomiky a to včetně světové hospodářské krize ve 30. letech 20. století . To jediné, co hovoří v tomto kontextu v náš prospěch, je skutečnost, že stejné chyby dělají i jiné státy."

P. Čech 26.8.2016 13:47

Re: Ajatolláh Doležal

Co se domnívá většina právníků není vůbec relevantní. Zásadní je, co říká či neříká ústava, ev ústavní zákony. A ústava neříká, že podává-li demisi předseda vlády jde o demisi celé vlády. Ústava to neříká a tedy to není pravda. Pouhá právnická spekulace.

J. Chaloupka 26.8.2016 13:30

1. Autor již senilní a měl by skončit s psaním.

2. stát by měl nastavit jednoduchá pravidla a vynucovat jejich dodržování. Do každodenního života občanů by se neměl míchat.

3. Doležal je zřejmě rozčarován z doby, kdy každý jeho článek končil oslavou V. Klause. (někteří z nás si to ještě pamatují)

4. Politika je správou věcí veřejných a těch, které jednotliví občané nemohou rozhodnout sami, neboť se týká i ostatních občanů.

5. Ty tzv. demokratické "tradiční" strany se zničily samy. Prostě nabrali příliš mnoho "slimáčků" a pak si chtěli zajistit příliš mnoho "kapustičky".

6. Musím souhlasit s A. Babišem, že je produktem ODS a jejich následovníků tj. ODA, US, TOP09. Jejich neschopnost byla jeho důvodem k jeho vstupu do politiky. Ze studijních let si vzpomínám na jednoho Řeka ( v době cca před 2000 lety), který tvrdil, že po demokracii přichází oligarchie a pak diktatura. Takže vše jde normálně. Jen holt Doležalové si budou muset zvyknout. Ostatně soudím, že cílem Sobotky je dostat se na místo eurokomisaře, brát půl mega měsíčně a do smrti důchod ve výši 100 tisíc Kč. jako má Špidla. A Babiš bude příštím premiérem.

P. Čech 26.8.2016 13:19

Re: Ajatolláh Doležal

Není vůbec důležité, čí je to názor. Důležité je, že takto praví text ústavy. Jestliže má někdo názor odlišný od toho, který ústava stanoví, může o tom diskutovat v tom smyslu, že se mu to třeba nelíbí. Je mu to ovšem v normálním státě houby platné. V normálním a hlavně právním státě se ústava dodržuje a nediskutuje se o ní. Diskutovat lze jen o případných navrhovaných změnách. V normálním státě je také ústava jednoznačná ve svých článcích a hlavně obecně srozumitelná tak, že nepotřebuje žádnou nutnost výkladu. Toto ovšem naše ústava nesplňuje. Je to právnický paskvil. Její články si navzájem odporují, aby mohl být dodržen článek jeden, musí být porušen druhý. Obsahuje nepravdivá tvrzení (čl.2, odst.1 a mnohé další). Je klasickou ukázkou toho, jak ústava vypadat nemá.

P. Čech 26.8.2016 13:11

Re: Jak to vidím já

"Puč uvedl k moci nevolené politiky, nevolené vlády". Zde se totiž pan kučera velmi mýlí. Za prvé. Vlády u nás nejsou vůbec a nikdy volené, nýbrž jmenované prezidentem a následně potvrzené parlamentem.Opravdu by mne zajímalo, které konkrétně politiky uvedl k moci onen "puč".Všichni zákonodárci (poslanci až na Petra Nečase a senátoři) zůstali na svých místech a prezident rovněž. Členy vlády, jak jsem již řekl, uvedl k moci prezident a to na návrh novéh opremiéra. Ten byl jmenován opět na návrh politických stran, ikdyž takto být jmenován nemusel. Jak jsem napsal, Petr Nečas podal demisi sám za sebe, tedy demisi předsedy vlády. Návrh na demisi všech ministrů prezidentovi nepředložil. Toto vše jsou fakta, ostatní si stále někdo jen domýšlí a spekuluje jako novináři. jde o zásadní neznalost ústavy, což, zdá se, u nás nikomu nevadí.

V. Klepetko 26.8.2016 13:10

Re: Ajatolláh Doležal

https://is.muni.cz/th/146053/pravf_m/kompletni_diplomova_prace.txt

https://is.vsfs.cz/el/6410/zima2010/B_UPr/um/Zaklady_prava_7_12.pptx

Nezobrazuje to konce řádků...

V. Klepetko 26.8.2016 13:04

Re: Ajatolláh Doležal

"Předseda vlády... podává demisi sám a to jako předseda vlády. Prezident tak může jmenovat jiného předsedu vlády a všichni členové vlády moho zůstat na svých místech."

!?

Toto je v podstatně disentní názor např. Jana Filipa, Pavla Hasenkopfa nebo Zdenka Koudelky.

https://is.muni.cz/th/146053/pravf_m/kompletni_diplomova_prace.txt viz. 2.5 Většina ústavních právníků se domnívá, že s demisí předsedy vlády automaticky podává demisi celá vláda:

https://is.vsfs.cz/el/6410/zima2010/B_UPr/um/Zaklady_prava_7_12.pptx

Č. Berka 26.8.2016 11:00

Re: Jak to vidím já

jenže nikdo z obviněných ty záznamy nepochybnil. O zabavené zlato se přihlásil majitel s tím, že ho nabyl legálně- očividně tedy existovalo.

Připravený puč? - s kým se paní Nagy-Nečasová spikla? Nečas odstoupil sám a vlastní strana se ho zřekla...

Spikla se snad ne Nagyová, ale Kristýna Kočí s panem Tlučhořem? Stýská se vám po Řebíčkovi, Besserovi, Drobilovi, Drábkovi,Dobešovi ...a celém tom panoptiku, co bylo v Nagy-Nečasově vládě?

J. Kučera 26.8.2016 10:32

Re: Jak to vidím já

Nepolitická politika nevládní aktivisté je pozůstatek roku 1968, kdy se mezi sebou popraly dvě skupiny stejně nebezpečných a stejně zločinných bolševiků. Jedna skupina prohrála a odešla, zatímco druhá, vítězná vládla až do hořkého konce, kdy se bolševické skupiny vyměnili. Bylo jen málo snah, a vždy neúspěšných, o prosazení opravdu demokratického systému. Pád Nečasovy vlády - připravený puč, který uvedl k moci nevolené politiky, nevolené vlády bez důvěry parlamentu a změna celkového směřování státu. Pan Ištván nalezl desítky kilogramů nelegálního zlata a miliony o kterých se dodnes neví, kde jsou a soudy v trapných procesech enacházejí nic, co by z té "protikorupční revoluce" bylo pravdivé. Nebo, že by ty desítky kiligramů zlata a miliony někdo zpronevěřil? Mimochodem každý student druhého ročníku elektrikářské průmyslovky obor slaboproud dokáže vytvořit autentický záznam rozhovoru (nejen telefonického) na jakékoliv téma. Můžete si to vyzkoušet, kluci se tím rádi pobaví. A když jim ještě dovolíte, aby byl záznam "upravený" je to pro ně hračka na odpoledne po škole.

P. Čech 26.8.2016 9:01

Re: Ajatolláh Doležal

Toto ovšem pan Doležal,ve vleku zastaralých politických ideologií a bez znalosti textu ústavy, nikdy nepochopí.

P. Čech 26.8.2016 8:59

Re: Ajatolláh Doležal

Pád vlády premiéra Nečase byl něčím zcela jiným. Pokud se dobře pamatujete, tak premiér Nečas při podávání demise zdůraznil, že podává demisi jako předseda vlády, nikoliv jako demisi vlády. Toto jsou dva zcela různé pojmy, kterých si byl Petr Nečas vědom a kterých si naopak není vědoma většina našich občanů, o politicích nemluvě. Je pravdou, že demisi vlády podává prezidentovi předseda vlády (viz ústava). Předseda vlády, pokud se jakkoliv zpronevěří své funkci podává demisi sám a to jako předseda vlády. Prezident tak může jmenovat jiného předsedu vlády a všichni členové vlády moho zůstat na svých místech. Zachováno zůstává i programové prohlášení vlády a parlament nemá žádný důvod vládě vyslovovat nedůvěru. Vláda funguje nadále, jen s jiným předsedou. Jde o to, že právě ona "standardní parlamentní demokracie" byla v tomto konkrétním případě znásilněna a to zcela záměrně některými politiky a jejich politickými stranami.

P. Čech 26.8.2016 8:50

Re: Jak to vidím já

v OF "bývalým" komunistům, kteří se okamžitě chopili vesla, které jim tak důvěřivě dal pan Václav Havel do ruky. Spojili se s dalšími, i nekomunistickými, avšak mocichtivými jedinci (Václav klaus, Karel Schwarzenberg a jim podobní) a jali se zakládat politické strany jako své nástroje moci nad ostatními občany. Tito postupně (schválení ústavy a volebních zákonů)ovládli zcela a nebo téměř zcela veškerou moc zákonodárnou, výkonnou a soudní a tím zradili vznikající demokracii. Vytvořili politický systém, velmi podobný bývalému systému socialistickému, systém korupční a téměř zcela nefunkční. Jediná funkce tomuto systému byla zachována. Vláda a moc politických stran nad občany státu. Občanům je zde upírána možnost jakkoliv se, jako nečlenům některé z politických stran, angažovat v politice a přímo se tak zůčastňovat na řízení svého státu.Zde je nutno vidět, že takovýchto občanů je mimo politické strany cca 99%. Těm je upírána možnost řídit svůj stát přímo(konkrétně pomocí institutu obecného referenda) a je jim diktována vůle onoho 1% lidí. Ono vlastně nejde ani o to 1%. Aby to byla pravda, musely by se všechny politické strany spojit a představovat tak jedinou politickou ideologii, což je prakticky i teoreticky nemožné. prosím o prominutí pravopisných chyb, nějak mi špatně funguje klávesnice. Stejně špatně jako náš politický systém.

P. Čech 26.8.2016 8:32

Jak to vidím já

Pojem "politika" znamená veřejnou činnost,správu a řízení současného státu. Naopak termín "nepolitická politika" je obsahový nesmysl. Vlastně i pojem "politika" obsahuje vnitřní rozpor. veřejná činnost nemusí nutně znamenat správu a řízení státu, zatímco v některých případech řízení státu nemusí znamenat veřejnou činnost. Podle mne snaha pana Václava havla nepředstavovala žádnou neveřejnou činnost, čili "nepolitickou politiku", ale pokus o řízení státubez absolutní moci politických stran. Takováto "nepolitická politika" možná je a lze ji spatřit v některých státech, kde je zásadně omezena ona moc politických stran. Jde totiž o to, že je nutno přiznat , že politické strany jsou zde od toho, aby se zůčastňovaly veřejné činnosti, nikoliv však od toho, aby byly vybaveny v š e m i m o c e n s k ý m i n á s t r o j i a právem tyto nástroje používat ve prospěch nedemokratické menšiny občanů. prosazovat a nastolovat tak vůli svých členů a vládu své ideologie, která je v ž d y v zásadním rozporu s vůlí většiny (nadpolovičního počtu) občanů nepolitická politika je stav, kdy politické strany navrhují postupy a děje skutečným, přímo zvoleným zástupcům občanů, kteří jediní mají mít pravomoc řídit a provádět politiku ve státě. Politické strany zásadně ve svobodném a demokratickém státě (i v takovém, který se označuje za "parlamentní demokracii") nesmějí být obdařeny mocí nad občany, protože n i k d y nepředstavují onu občanskou většinu, lépe řečeno neprosazují vůli té demokratické většiny. V tom vidím ten zásadní rozpor, z kterého vyplývá nefunkčnost současných politických systémů a tomu se chtěl pan Václav Havel vyhnout. Bohužel zradou nejbližších ("bývalých " komunistů) se mu to nepodařilo. Založil OF, jako platformu v š e c h občanů, kteří by se v budoucnu měli přímo podílet na řízení státu (politice). přitom udělal jednu zásadní chybu, která se mu posléze krutě vymstila. Dovolil a připustil možnost členství

J. Dona 26.8.2016 6:51

Re: Ajatolláh Doležal

Máte zřejmě na mysli vládu Jany Nagyové, po které se p. Doležalovi evidentně tak stýská. Byl to humus, ale realizovaly ho "tradiční strany". To jsou ony Doležalovy "staré pořádky".

V. Klepetko 26.8.2016 4:48

Ajatolláh Doležal

dodnes nepochopil, že pád Nečasovy vlády byl triumfem standardní parlamentní demokracie: nedůveryhodný a morálně mrtvý premiér podal demisi poté, co vyšla najevo role jeho milenky v řízení státu a provalila se její komunikace s kmotry.

Jistý aktivismus Šlachty byl mezitím překonán jeho odvoláním.

P. Maleček 26.8.2016 0:56

Doležal opět maskuje selhání "demokratických" stran.

Doležal straší že: "Dnešní nároky „občanské společnosti“ a kritika politiky jako takové jsou fakticky odmítnutím sekulárního státu a ve svých nejzazších důsledcích vlastně vedou mimo Evropu a Západ, kamsi do světa mulláhů a ajatolláhů".

Tohle bu bu bu Doležal vykřikuje jen proto, že občanská společnost odmítla vizi v názvu prý demokratických stran, že mohou v prospěch svých čelných představitelů, zvenku je řídících kmotrů a také svých černých kont beztrestně systémově rozkrádat stát.

Že pak zlodějským řádění prý demokratických stran vytočený a tak nemyslící volič zvolil Babiše (díky tomu silní komouši Doležalovi evidentně nevadí) ještě malérem nebylo. Ten se stal až když v názvu prý demokratické strany, ČSSD a KDU-ČSL Babiše vzaly do vlády a oštemploval to prý sociální demokrat Zeman, též díky jím oblbnutým voličům (protiněmeckou histerií zamlžením svého podílu na rozkrádání státu) ve funkci prezidenta.

Tohle tuplované selhání v názvu prý demokratických stran a "lidem" zvoleného prezidenta Doležalovy nevadí. Za to ty, kteří na toto poukazují a snaží se to změnit označuje za škůdce demokracie a nově dokonce za jakési zrůdy vedoucí ČR mimo Evropu a Západ, kamsi do světa mulláhů a ajatolláhů".

Docent Chocholoušek by měl svým pochopům zavelet - hoďte na něj síť!