29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rozdělení ČSFR bychom měli slavit

Prezident Klaus napsal blahopřejný dopis k sedmdesátinám někdejšímu slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi. Mečiarovy sedmdesátiny spadají v jedno s dvacátým výročím politických jednání, které nakonec vedly k rozdělení Československa a při těch jednáních hrál tehdejší český a tehdejší slovenský premiér dominantní úlohu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Beránek 24.7.2012 8:39

Že jo.

Pan Fiala zřejmě nečetl Jiráska. Přece každý správný Čech posuzuje dějiny dle Starých pověstí českých. 95 % Čechů věří, že praotec Čech je reálná historická postava.

A o tom co píše pan Fiala nebyla v Pověstech ani zmínka. Tak samozřejmě pan Fiala nemůže mít pravdu.

Vždycky nás učili, že tzv. Velkomoravskou říši rozvrátili asiatští předkové dnešních Maďarů. Pořád mi však vrtalo hlavou jak ji mohli rozvrátit, když se na Moravu nedostali. Ta přece patří nám. Ale o tom správný Čech neuvažuje, že jo.

V. Skalová 23.7.2012 20:51

Situace byla neudržitelná

Ve chvíli, kdy si Slováci vyhlásili svrchovanost, už se nedalo jednoduše pokračovat, Slováci blokovali téměř všechno a vydíráním by si zajistili potřebné penězovody.

K referendu dojít nemohlo, protože jeho vyhlášení blokovala slovenská část federálního shromáždění. Sama jsem sledovala přenos jednání, kdy se česká část pokoušela stanovit otázku do referenda, vše bylo Slováky blokováno.

Takže tak, pro hurvínky, kteří si představují válku, eh, čo hovorím, vyhlášení referenda.

V. Skalová 23.7.2012 20:54

Re: Situace byla neudržitelná

O rozumnosti této akce svědčí i to, že ji uznal i Doležal, který jinak Klausovi nemůže přijít na jméno.

J. Urban 23.7.2012 20:51

Ano, Československo je už skoro 20 let

mršina, podobně jako Rakousko-Uhersko je mršinou již skoro 100 let... Vlastně ta ČSR bylo R-U v menším. Masaryk chtěl jakési druhé Švýcarsko - no to mu teda nevyšlo - a mělo mu to být jasné od počátku, že to tak nebude. Slováci se chtěli emancipovat - ale také Němci, Maďaři, ba i Poláci. Jen ti Rusíni drželi s ČSR - pod hrozbou velké Ukrajiny a hlavně SSSR - a taky to nakonec dost nehezky odskákali. Smutná historie.

J. Kanioková 23.7.2012 18:24

Souhlas s autorem,

a je to názor, ke kterému mi dost trvalo dojít. Tehdy jsem z toho byla moc špatná a pro nerozdělení jsem dělala moc. Hořkost ze Silvestra 92 ze mně nikdy nevymizí. Trávila jsem ho v Bratislavě s partou lidí, kteří jsme dělali maximum pro udržení Československa. Jen pomalu jsem tu "porážku" přijímala, byly to takové malé zážitky, kdy jsem viděla, že těch s opačným názorem je moc. Jeden z prvních, asi po půlroce cesta autobusem na Slovensko. Na české straně klídek, pohoda, ale na hranicích naprostý obrat. V rádiu obvyklý program, neutrální hudba, ale na hranicích, s velmi zdůrazněným gestem řidiče - přepl na slovenskou stanici, hodně zesílil zvuk a už to jelo. Byla to zřejmě jakási speciálně "národňarská" a od té chvíle burácely autobusem silně národnostně zaměřené písně i slova. Do té doby nebylo k rozlišení, kdo v autobuse je Čech či Slovák, od hranic se to vyostřilo, Slováci jakoby to pociťovali za lekci, kterou nám dávají. Začli zpívat s rádiem, začli se chovat tak nějak sebevědoměji, byl to neskutečně silný zážitek.

V cíli mé cesty autobus nestavěl, proto jsem musela jít přes dvě dědinky pěšky. Byl nádherný teplý den, všude pootvíraná okna a opravdu nelžu - ODEVŠAD zněly ty písně, zřejmě všichni měli puštěnou tu stejnou stanici. Bylo to příznačné, jako by to říkalo - vítáme tě u NÁS !

Podobných i jiných zážitků bylo časem více, než jsem pochopila, že mnozí Slováci se v Československu necitili jako ve SVÉM. Jako rovnoprávní. Není důležité, že to byli většinou jednodušší lidi... prostě ČSR nebylo "doma" pro VŠECHNY Slováky. Hlavně oblasti, kde neměli moc příležitostí k práci, odkud dojížděli i třeba k nám na Ostravsko. Dali nám to pak po rozdělení hodně najevo, jako "že nám něco vrátili". Chybělo jim sebevědomí. Bylo to o emocích a politické změny v r. 89 využili jejich Spasitelé až až. Obzvlášť Čarnogurský s hvězdičkou Slovenska na vlajce EU. A podobných prohlášení bylo hafo. Mluvili nejednoznačně, rádi by dál žili s nerozdělenou měnou, ale s faktickou suverenitou

J. Kanioková 23.7.2012 18:28

Jen, že mi to už nevešlo..

Jsem Klausovi vděčná, že to dokázal ukočírovat tak solidně, bez velkých emoci. Dnes z jednání i těch obyčejných Slováků cítím - já pán, ty pán... a je pohoda. Tehdy to, bohužel, nebylo. A šílenosti pak propukaly při každé sebemenší politické změně.

Dnes vím, že je dobře, že to tak dopadlo, už nemůžou Slováci jejich problémy svádět na nás. A to je prostě dospělost, byť smutníme.

J. Urban 23.7.2012 20:55

Re: Souhlas s autorem,

V létě 92 jsem jel električkou z Trenčianské Teplé do Trenčianských Teplic. Ve voze euforie z právě přijaté deklarace o slovenské svrchovanosti. Mimo jiné vyslovený a aplaudovaný názor: "Teraz budú bohatý Slováci, bo doteraz boli iba Česi a pred vojnou Židi!" Pomyslel jsem si cosi o blbečcích - ovšem ani jsem nedutal - kdo by taky chtěl být lynčován kousek za humny.

J. Ryba 23.7.2012 17:55

dnes jsme ubytovali Rusy, kteří byli předtím na Slovensku

šli tam do banky s eury, že chtějí jako vyměnit. Ti tam koukali jako puci, jestli na dolary nebo jako na co...až pak to všem došlo... :-)

E. Macek 23.7.2012 17:58

Re: dnes jsme ubytovali Rusy, kteří byli předtím na Slovensku

No,to je dobrý.Jílek,boduješ!

P. Hofman 23.7.2012 17:24

Hajzlové K + M

Není sprostšího politika, než toho, který nemá tu slušnost a odvahu se zeptat svého národa, zda se chce oddělit od části svého území, nebo ne.

E. Macek 23.7.2012 17:55

Re: Hajzlové K + M

Pokud si pamatuji r.93,oboustranně probíhala masáž obyvatelstva,V.Havel svou naivní rétorikou tomu notně napomohl.Však pozor,vnímám jako historii.

J. Ryba 23.7.2012 17:57

Re: Hajzlové K + M

v 93. roce bylo vymalováno, historiku.... :-)

E. Macek 23.7.2012 18:00

Re: Hajzlové K + M

Já bych to tak přísně nebral,Jílek.Havlova heraldika,pak čárka,na Slovensku vatry.To snad nepopřeš.

V. Novák 23.7.2012 19:09

Ale v 93. prostě BYLO vymalováno.

V 93. se už jenom kolkovaly Kčs na přeprasovaly se na Kč. A dělaly se nové pasy, občanky atd atd, prostě veškerá ta ouředničina kolem.

P. Hofman 23.7.2012 18:14

Re: Hajzlové K + M

Nemohlo to asi dopadnout jinak, o tom žádná. A Slováci měli na sovu vlastní "stoličku" v Evropě jistě právo. Ale o tom nehovořím, jen vrcholný politik se má zeptat občanů, co si o tom myslí. Ta země není jeho, on ji jen z vůle občanů dočasně spravuje. Pak teprve jednat a vysvětlovat, proč to jinak nejde. To neudělal a ve volebním programu to modrásci neměli.

Klasická vlastizrada. Je to prostě bořitel, nikoliv tvořitel.

J. Kanioková 23.7.2012 18:40

Jen mi jaksi chybí odpověď na to,

co by se dělo dál, kdyby referendum dopadlo pro udržení Československa.

Naivní představa, že by se vášně uklidnily... NAOPAK !

Stačilo se dívat, jak vypadalo přijetí deklarace ve FS. A to se jednalo přece jen o tu chytřejší část Slováků...

P. Hofman 23.7.2012 18:44

Re: Jen mi jaksi chybí odpověď na to,

Pokud vám chybí odpověď, tak špatně čtete. Osud by se ubíral svou cestou a oba národy by se v klidu a míru rozdělily. Ale z politika by se stal státník, neb sám na něco takového právo nikdy nemá. Jen v diktatuře. A taky jedině tam se Klaus hodí.

P. Fiala 23.7.2012 15:17

Jo, jo Slováci by stále platili měnou Kč

K. Křivan 23.7.2012 10:21

Bez Čechů

by bylo Slovensko pouhý Felvidék. Horní Uhry. Nic víc. Od rozpadu RU.

To by si měli všichni Slováci uvědomit. Při rozdělení Československa jsem postrádal náznak vděčnosti za vše, co Češi pro ně od roku 1918 udělali. A bylo toho hodně. Proto jsem rád, že s nimi už nemáme nic společného.

V. Čech 23.7.2012 11:10

Vděčnost osvobozených

Je to tak! My Češi čekáme marně na slova díků Slováků, kteří by bez nás byli ... no nejspíš by vůbec nebyli.

Ale nejsme sami - například Rakušáci marně čekají, už od roku 1918, na poděkování nás Čechů. Ano, Rakušáci (a potažmo všichni Němci) si kladou za ZÁSLUHU, že nás vytrhli z naší krásné Západní Asie! Že nám ohněm a mečem vnutili křesťanství, latinu a latinku, že dnes nepíšeme cyrilicí resp. azbukou !!

To je samozřejmě směšné - nebudeme přece nikomu děkovat za zavlečení do Evropy a EU, že.Ale měli bychom KONEČNĚ, byť strašlivě opožděně, poděkovat Sovětským lidem. Vždyť vyhánění příslušníci Sovětské armády a jejich rodiny v r.1991 marně čekali na slova díků za záchranu od (hrozící) okupace NATO + jařma EU.

Je to naše ostuda, kterou bychom měli co nejdříve napravit; pokud chceme zůstat PŘÁTELSKOU částí blízkého zahraničí velké a stále mocnější Ruské federace.

Vlasti zdar!

K. Křivan 23.7.2012 11:56

Re: Vděčnost osvobozených

Pane Čechu, proč ze sebe děláte hupáka ?  Máte to zapotřebí ?  Považoval jsem vás dosud za rozumného člověka.

V. Čech 23.7.2012 12:29

Re: Vděčnost osvobozených

Tak zaprvé, pane Křivane: Těžko jste mne „dosud považoval“ za cokoli, neboť svůj PRVNÍ příspěvek na NP jsem napsal dnes ve 02:35. A od toho výše uvedeného se příliš neliší.

Zadruhé: Co se Vám na mém příspěvku nelíbí? Vždyť v něm není JEDINÁ historická nepřesnost, natožpak lež. Podiv a hořkost vyháněných sovětských vojáků (nad nevděkem zachráněných a roky chráněných Čechoslováků) jsou známy. Známy jsou i důsledky brutální německé expanze - například zničení skvělého díla Cyrila a Metoděje, návrat k latinskému ritu, odklon od cyrilice resp.hlaholice, návrat k latince.

Prostě - nebýt německé brutality, dnes bychom psali krásným slovanským písmem - jako např.Bělorusové, Srbové, Ukrajinci, Bulhaři atd.

Mimochodem - vyhnání Sovětských lidí v roce 1991 lze přirovnat k vyhnání českých státních zaměstnanců ze Sudet po Mnichovské dohodě. Naši četníci, financové, úředníci byli v tzv.Sudetech také jen služebně, také neměli kam jít po svém vyhnání.

Vlasti zdar!

S. Netzer 23.7.2012 12:27

Re: Vděčnost osvobozených

Jé! :-)))

P. Čech 23.7.2012 13:19

Re: Vděčnost osvobozených

Historie vám nic neříká, že?  Pokud se pamatuji z dějepisu, tak skoro celé dnešní Rakousko a také část Německa patřillo k Českému království a to za Přemyslovců i Lucemburků. A co takhle zeměpis? Pokud vím, tak západní Asie končí na Urale. Také Ruská federace není blízké zahraničí. Asi to nevíte, ale mezi námi a Ruskem je ještě samostatná Ukrajina  a Slovensko. Děkovat sovětským okupantům, že vraždili naše občany a 21 let okupovali a okrádali naši zem mohou pouze debilové komunistického ražení. Jak tak na to koukám, asi mezi ně patříte. Dokonce se stydím, že máme stejné příjmení.

V. Čech 23.7.2012 13:55

Re: Vděčnost osvobozených

Čech zdraví Čecha (píše se "Vám", kolego a jmenovče; ale to jen tak mimochodem).

Takže, drahý kolego a znalče: Já samozřejmě VÍM, že nejen celé Rakousko, ale i Horní Slezsko, Kraňsko, Furlánsko, Lucembursko, Brabantsko, Brandenbursko atd. patřilo do českého státu. (Vyhýbejme se slovu "království", ano? Feudálové jsou stejní nepřátelé nás roduvěrných Slovanů jako buržousti.) Tudíž na uvedené země máme NAPROSTO STEJNÝ nárok jako na tzv. Sudety. A taky je osvobodíme od jejich dnešních okupantů, po konečném vítězství nás Slovanů nad tyrany a zrádci všemi.

Západní Asie končí (zatím) na Šumavě, na hřebeni Krušných hor. Česká republika je (zatím) blízkým zahraničním Ruské federace; pokud nevíte, co znamená termín "blízké zahraničí" (Ближнее зарубежье), račte si svižně doplniti vzdělání.

Za socialismu, typicky slovanského spravedlivého společenského zřízení, se samozřejmě děly mnohé nepravosti. Například banány a mandarinky byly občas jen před Vánoci. Ovšem Němci a Američani na nás mohli jen zlobně vrčet zpoza našich hranic. Nebudu psát „tisíciletých hranic“, protože, jak je každému opravdovému vlastenci jasné, přirozené hranice naší vlasti leží mnohem dále na západ, sever a jih než ty nespravedlivé dnešní.

Vlasti zdar!

V. Čech 23.7.2012 14:01

Re: Vděčnost osvobozených

Tento soukromokapitalistický web neumí azbuku?!

No to je ale SKANDÁL!

Naštěstí, po zadání těch "nesrozumitelných znaků" do imperialisticko-sionistického internetového vyhledávače se objeví spousta odkazů na pojem "blízké zahraničí" v ruštině.

Kdo ovládá nejdokonalejší a zároveň nejprogresivnější jazyk v mire, tak si počte. Ostatní nechť nadále tonou v nevědomosti.

Vlasti zdar!

V. Novák 23.7.2012 19:13

"Blízké zahraničí" jsou pro Rusy státy vzniklé z SSSR

s výjimkou Pobaltí. Ne země bývalého sovětského bloku.

P. Fiala 23.7.2012 15:21

Re: Bez Čechů

Křesťanství příšlo z Výchořímské říše do Nitry a pováží a pak i na Moravu, a Češi ještě neexistovali. Až později jak moravské vůdce pozabíjeli se zmocnili území Moravy.

V. Čech 23.7.2012 15:27

Re: Bez Čechů

Cože?!

E. Macek 23.7.2012 17:12

Re: Bez Čechů

Konečně se na Psu výborně bavím.