15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Revoluce v Kocourkově

Představte si, milí čtenáři, že zhruba měsíc projíždějí hlavním městem Vaší země (a nejen tam), auta s tlampači a naléhavý hlas Vám sděluje: Vážení spoluobčané, dáváme Vám na vědomí, že dne 7. dubna ve 13.00 hodin proběhne v Praze na Václavském náměstí státní převrat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 10.4.2013 21:12

A když ještě

oněch 400 až 500 lidí nebude před demonstrací pít, půjde z nich hrůza.

O. Kadlec 10.4.2013 19:01

Ten kašpar Popelka

zjistil, že vládu zablokovat nemůže, tak zablokoval aspoň tramvaj.

M. Pivoda 10.4.2013 13:02

Volič má vždycky pravdu

Bohumil Doležal je mizerný politolog. Nevšiml si, že volič má vždy pravdu, podobně jako v tržní ekonomice má vždy pravdu i zákazník. Nelze dle momentální potřeby měnit základní principy demokracie.

Není pravda, že čeští lidé neprahnou po změně, ale vystřídat současnou vládu za Víta Bártu je jako jít z bláta do louže. To vidí každý volič - a bez ohledu na to, jak o Bártovi rozhodl soud (voliči nemají důvěru v české soudy).

Takže s českým národem je všechno v pořádku, ale není to v pořádku s organizátory protestních akcí. Proč? Nejsou schopni nabídnout voličům důvěryhodnou tvář. Jak prosté.

Autor článku Doležal si musí zopakovat nějaký základní kurz politologie.

P. Han 10.4.2013 13:27

Re: Volič má vždycky pravdu

Možná byste si spíš měl vy zopakovat nějaký základní kurs čtení. A po něm - to už je pro pokročilejší - i porozumění čtenému textu.

O. Kadlec 10.4.2013 13:50

Re: Volič má vždycky pravdu

To jsou hlouposti. Volič nemá vždycky pravdu a zákazník teprv ne. Myslím že byste měl vystřídat na pár měsíců manželku a začít pravidelně nakupovat v Tescu.

M. Prokop 10.4.2013 13:58

Re: Volič má vždycky pravdu

Čistě pro zajímavost, vy nechodíte tam, kde se chovají jako když zákazník tu pravdu má?

Pokud to Tesco není, proč tam lezete?

O. Kadlec 10.4.2013 14:12

Re: Volič má vždycky pravdu

Žádné takové obchody, kde by se tak chovali, a měli kompletní potravinový sortiment, neznám. Pekař má dobrý housky, vietnamec často slušnou zeleninu...spoustu věcí jinde než v supermarketu nekoupíte. Výrobce zákazník neovlivní. Supermarkety se, jak byste mohl snad vědět, chovají jako když my jsme tu kvůli nim. A jsou silnější než my.

O. Kadlec 10.4.2013 14:18

Re: Volič má vždycky pravdu

Pane Prokop - kdo jiný než vy by měl vědět, že voliči nemívají často pravdu! Protože kdyby pravdu měli, tak musíte uznat, že jste ji nikdy neměl vy.

F. Eliáš 10.4.2013 21:15

Re: Volič má vždycky pravdu

Pokud se voliči nebudou chovat podle toho, co si přečtou v denním tisku, budou mít pravdu a nebudou volit strany, které jsou v parlamentu.

O. Kadlec 10.4.2013 21:49

Re: Volič má vždycky pravdu

A budou z nich nevoliči...

P. Čech 10.4.2013 14:49

Re: Volič má vždycky pravdu

Pane Pivodo, volič nemá vždy pravdu a projevuje se to stále více zejména v České republice. V ČR má pravdu vždy naprostá menšina voličů, t.j. obvykle cca 35% voličů nějajké strany, která "vyhrává" volby.. Použiji-li jednotné číslo "volič" ve smyslu že má či nemá pravdu, musím uvažovat přinejmenším nadpoloviční většinu všech voličů. A tady jsou měněny základní principy demokracie, z nichž nejzákladnějším je ten princip, že ve volbách musí zvítězit většinová vůle občanů a nikoliv naprosto menšinová vůle politických stran a jejich voličů.

M. Pivoda 10.4.2013 20:25

Nežijeme v nebi, ale na zemi

Ani mně se často nelíbí vítězství ve volbách v Česku. Ale toto s sebou nese ústavní princip demokratického státu, kde všichni občané jsou si ze zákona rovni. Samozřejmě, že s voliči lze různě manipulovat, ale to je stále menší zlo, než když státu vládne diktatura. U voliče je alesoň šance, že přece jen časem poučí, než že diktátor bude osvícen duchem svatým.

Z. Rychlý 10.4.2013 23:27

Re: Volič má vždycky pravdu

Většina NEROVNÁ se demokracie.

Z. Rychlý 10.4.2013 23:35

Re: Volič má vždycky pravdu

Pane Pivodo, volič a pravda, zákazník a pravda. Co za hrušky a jablka tu dáváte dohromady ? Jakou pravdu mám při koupi másla ???!!

Nebo při volbě nějakého demagoga ?

Pravděpodobně se dopouštíte i jiného omylu (ač ho zde nepublikujete) - hledáte marně u svobodného trhu morálku, že ano ?

To je totiž podobně nesmyslné spojení jako ty dvě shora uvedené.

M. Pivoda 11.4.2013 10:38

Kdo má pravdu?

V učebnicích ekonomie se najdete často výrok, že zákazník má vždy pravdu. Volič u urny i zákazník v obchodě jsou těmi posledními, kteří rozhodnou. V tom smyslu volič i zákazník má vždy pravdu. Platí za to následky, které přijdou.

Voliči samozřejmě také rozhodli o vítězství Hitlera i Gottwalda. To se z dnešního pohledu jeví jako omyl (který si vyžádal mnoho mrtvých), ale v době jejich volby se to stalo nezměnitelným faktem (dle tehdy uznávaných pravidel).

Evoluce také neměla dnešní morálku a estetiku. Ale díky drsnému postupu evoluce jste tady dnes právě vy a můžete psát o morálce.

Nyní zpět k tématu. Občané demokratického státu se rozhodli nejet do Prahy demonstrovat ve velkém počtu. Tím také rozhodli, že nechtějí vyměnit Nečase za Víta Bártu. Toto právo občanům nemůžete brát. Než špatná volba, je lepší žádná volba. V tomto smyslu mají pravdu - a ponesou následky.

Z. Rychlý 11.4.2013 11:46

Matení pojmů

Pane Pivodo, líbí se mi, že jste to napsal hezky a bez invektiv. ale přesto - dopouštíte se mixáže velkých pojmů jako demokracie, pravda, právo občanů, špatná volba, dobrá volba - dohromady je to guláš, který zavádí. Podobné tvrzení je, že vítěz má vždy pravdu. Nemá (dokonce většinou) a v překladu to znamená jen - drž hubu, či rovnou zpívej píseň vítězů. Pravda je na hony vzdálená, jen je tím řčeno, kdo je tu šéfem.

Heslo: Zákazník má vždycky pravdu, není myšleno o pravdě, či nepravdě, ale o tom, že zákazník ROZHODUJE. Ne, že má pravdu. Má moc a tu uplatňuje volbou. Totéž má jednou za čas volič. Ne, že má pravdu, ale má moc a určuje, komu předá vládu. Prostě to slovo pravda je při těchto spojeních mimo mísu. Ta nepřesnost mi na tom vadí. Občané či zákazníci ROZHODLI - a nesou za své rozhodnutí následky. Vy tomu říkáte, že měli pravdu, ale je to nepřesné. Soukromě se domnívám, že rozhodují ze zásady blbě (po Vašem lžou), ale zdráhal bych se říci, že uvažují v kategoriích pravdy a lži. To sem vůbec nepatří. Jde o rozhodnutí a následky, nikoli o pravdu.

Právo občanům demonstrovat neberu, naopak. Jsem rád, když vyjádří své názory. Ale měnit vládu revolucí, když mám možnost použít zcela demokratické prostředky je hnus. Zkratka, která vede do pekel. A nesouhlasím ani s větou lepší žádná volba, než špatná. Neříkejte mi, že někdo jde schválně a vědomě volit špatně ?! To je přece naprosto hloupý předpoklad ! Můžu někomu říct, ty raději nechoď volit, ty volíš vždycky špatně, ale ten dotyčný si to dozajista nemyslí. Pravděpodobně je zmanipulovaný, nevědomý, či co jiného, ale rozhodně nejde volit vědomě špatně. To snad dělali ti komunisté za Gottwalda, kteří šli k urnám s vědomím, že po vítězství zakroutí demokracii (která jim volit umožnila) krkem a nastolí totalitu. Ale to snad už nehrozí. Dnes se voliči podplácejí nereálnými a nákladnými sliby, a nechají je skákat na špek.

Přeji hezký a slunečný den !

Z. Švrček 10.4.2013 11:43

Všem těm, kteří si stěžují, že lid nechápe jejich snahu

tu jejich skvělou snahu o přímou demokracii, která zamete se stranami a nastolí skutečnou vládu LIDU!

Ale ona většina jistě tu snahu chápe :-)), jen nám blbejm nikdo ještě nevysvětlil:

     jaký systém by to musel být  aby se moci byť přímo a demokratiky nechytil nějaký vykuk, kterých je nejen ve stranách, ale samozřejmě všude mezi tím mocným LIDEM dost a dost a aby toho hned nevyužil?(Pouhé opakování slov a provolání o přímé demokracii a vládě lidu to nesfouknou, je třeba takový systém nalézt a široce obhájit.)

     Taky si já blb pomatený dost dobře nedovedu představit, jak to udělat, aby každý člověk z té množiny LIDU šoupnul ráno dvě vějce do trenýrek, sedl na kolo a jel vládnout a kontrolovat? Přece by to takhle skoro každý musel průběžně dělat, aby přímo demokraticky zvolené lidi mohl taky v případě nezdarů, či prohřešků hned taky začerstva přímo a demokraticky odvolat, jinak se bude dít totéž, co se děje dnes...

    A do třetice všeho dobrého, jak by se ta inteligentnějšíí část  LIDU vyrovnala s tím, že by mu do toho vládnutí kecala většina - tedy my blbové, kteří normálně naprosto tupě volíme strany a o naši inteligenci nepřekračující dnešní datum svědčí veškeré dosavadní volební vásledky, ty z poslední přímé volby presidenta nevyjímaje, cha?? 

O. Kadlec 10.4.2013 13:48

Re: Všem těm, kteří si stěžují, že lid nechápe jejich snahu

Vláda lidu se odjakživa zajišťuje diktaturou. Dělali to tak Římané, a v moderních časech to bylo znovuobjeveno. Nejlépe je to zdokumentováno z nacistického Německa.

P. Čech 10.4.2013 14:57

Re: Všem těm, kteří si stěžují, že lid nechápe jejich snahu

Pane Kadleci,   k a ž d ý   společenský systém je diktaturou Je jí diktatura jedince, několika jedinců , spolků (politických stran), i demokracie je diktaturou. Ze všech systémů je však demokracie nejpřijatelnější diktaturou, poněvadž se jedná o diktaturu většiny. Všechny ostatní systémy jsou diktaturou menšiny nad většinou. Je jen jeden, pouze teoretický systém, který diktaturou není a tím je anarchie. Tento systém je však, podobně jako klasický komunismus, nepoužitelný v lidské společnosti. A o tom to je.

O. Kadlec 10.4.2013 15:01

Re: Všem těm, kteří si stěžují, že lid nechápe jejich snahu

To vás naučil Lenin, co? Vy jste taky hlava...bodejť by vás lidi "chápali"..my právě chápeme, že jste hlasatelem společenské utopie. Odejedete cestou všech utopických hlasatelů před vámi: zklamán.

P. Čech 10.4.2013 19:10

Re: Všem těm, kteří si stěžují, že lid nechápe jejich snahu

Aby na toto kdokoliv přišel, ani nemusí moc přemýšlet. V jakémkoliv společenském systému vždy někdo někomu jinému diktuje svou vůli. I v případě, že je někdo zvolen určitým počtem voličů. Vždy existujenemálo lidí, kteří dotyčného nevolili a volili někoho jiného. V tomto případě vítěz voleb diktuje svou vůli těm, kteří volby nevyhráli. Je tomu tak vždy a to nezávisle na volebních systémech. Volební systémy mohou pouze vygenerovat většinu či menšinu. Následně potom je u moci většinová vůle, ale i menšinová vůle občanů. Na tom přece není nic nepochopitelného a nějaký Lenin s tím nemá co do činění. Je to věc obecná a nejste-li schopen ji pochopit, potom Vás lituji. V zásadách fungování občanského státu, státu řízeného na občanském principu, nevidím nic utopického, navíc, když existují na světě státy, kde tento princip více či méně funguje. Utopie m.j. znamená nereálný plán. Nereálný plán může být jedině takový, který je vysněný a nikde nefunguje či nefungoval. Tato podmínka v případě mnou navrhovaných skutečností není splněna.

J. Boleslav 10.4.2013 10:18

Doufejme, že Češi mají dost rozumu

a pomatence typu Holešovské výzvy, ProAlt a podobné odmítnou. V Německu Hitlerovi hodně pomohla hospodářská krize a ta zatím naštěstí u nás není tak zlá. Nových Hlitlerů je třeba se zatím obávat spíš na jihu Evropy. Což neznamená, že časem nemohou hrozit i u nás.

T. Kočí 10.4.2013 8:23

Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Smutné a navíc náš budoucí premier je debil. Ach jo.

P. Lenc 10.4.2013 8:34

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Ono je vůbec zajímavé, jak si ve své pitomosti dokáží řezat větev pod vlastním zadkem.On Hitler nebo Gotwald jim asi nestačil.

P. Čech 10.4.2013 8:51

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Koukám, že jste vizionář. Jak jinak můžete vědět, kdo bude naším budoucím premiérem? Našeho budoucího premiéra bude jmenovat náš nový prezident a to podle čl. 62, odst. a ústavy.Je jen na něm, bude-li se chovat zbaběle, jako všichni předešlí prezidenti a nechá si tuto svou jedinou důležitou, výlučnou pravomoc odebrat nějakými politickými stranami, které jako obvykle musí utvořit koalici. Není-li zbabělcem, jako byli Beneš, Hácha, Gotwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, Husák, Havel, Klaus (Masaryka z této posloupnosti vyjímám, ten si mohl dovolit jmenovat kohokoliv, každý skákal tak, jak on pískal), bude jmenovat předsedu vlády podle ústavy a vlastního uvážení a nenechá si do toho kecat politickými stranami.

J. Boleslav 10.4.2013 10:14

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Ach ty strany, ty strany, ty Vám nedají spát. :-(

P. Čech 10.4.2013 10:39

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Ale kdepak, pane Boleslave, politické strany jako takové jsou mi zcela lhostejné, stejně jako Svaz chovatelů drobného zvířectva či Spolek dobrovolných hasičů. Ikdyž tyto jmenované spolky jsou pro stát přínosnější než politické strany. Nemohu se vyrovnat s mocí politických stran nad občany této země. S mocí, kterou si tyto strany vždy "volně vysoutěží" podle čl. 5 naší ústavy. Ono totiž moc v demokratickém státě mají mít pouze jeho občané a ti tu svou moc mohou a mají prosazovat pomocí moci zákonodárné, výkonné a soudní a nebo také v mnoha oblastech přímo. Nelze akceptovat stav, kdy politické strany a zejména jejich moc ovládá  přímo ony tři jmenované demokratické moci. O tom stále píšu a mnoho lidí mne nechápe a nebo lépe řečeno nechce chápat.

M. Prokop 10.4.2013 14:00

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Nemůže, když náhodou někdo žije tam, kde je více lidí než řekněme 100.

Ty vaše teorie platí cca do té stovky.

P. Čech 10.4.2013 14:28

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Mám to chápat tak, že ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku, na Islandu a nejnověji v Bulharsku, ve Španělsku, Portugalsku a Irsku žije pouze 100 lidí?????

O. Kadlec 10.4.2013 14:49

Re: Revoluce v Kocourkově zpět na článek..

Pane Čech odstěhujte se do toho Schwizu. Zjistíte, že to o čem píšete jsou fantasmagorie, protože se tam neuplatníte politicky VŮBEC! U nás vám politické strany standardní i nestandardní dávají šanci, kterou nemusíte využít.

To o čem tu bájíte a co neznáte, funguje jen tam. Nikde jinde se to nechytlo. A nechytne. Švýcarsko je unikátní jako Tibet. Tibet zaniká, Švýcarsko třeba taky někdy zanikne a nebude ho čím nahradit.