26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Prezident proměňuje stát i policii

Prezident republiky si pozval na Pražský hrad „členy policejního sboru“ (předpokládám, že ne všechny), aby „vyjádřil vděčnost a poděkování Policii ČR za její profesionální přístup a za zásahy jak 17. listopadu minulého roku, tak nyní při státní návštěvě prezidenta ČLR“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 17.4.2016 20:31

Jaké to elity

jste měl na mysli, pane Doležale?

Presidentu republiky nemohou přijít na jméno třeba "elity" z Kliniky, FAMU, nečtenáři Ferdinanda Peroutky a potom komouši s lidskou tváří, dříve 80 % Charty 77.

Nebrat jako nekritičnost vůči zvolenému politikovi. Politik/president nemusí být anděl. Ale samozvanou elitu, která bude poučovat dospělé voliče 24 hodin denně "co jako má dělat", tónem otce/matky pubescenta - neberu jako elitu. To, že někdo si otevře tvářknihu a je členem iniciativy "Za evropské hodnoty", popř. přečte na koncertě jednu větu koktavě z papírku, toho mám brát jako elitu?? Množství neznamená ihned lepší myšlení, víme??

Pro hořké pousmání ale Váš článek dobrý.

M. Prokop 17.4.2016 21:40

Re: Jaké to elity

"Ale samozvanou elitu, která bude poučovat dospělé voliče 24 hodin denně "co jako má dělat", tónem otce/matky pubescenta - neberu jako elitu. "

Mně ten Zemanův tón taky přijde dost blbý.

Š. Hašek 17.4.2016 22:04

Re: Jaké to elity

Zemanův "typický" tón jest znám již 27 let. A nikdy nenadával (krom štiplavých narážek na novodemokraty) svým nevoličům. To, že si dělá legraci z dvacetišestiletých novinářských poskoků na Kavkách, beru jen jako zpestření fádnosti dnešní doby. Naše matikářka nám též musela nějaký čas říkat "nepleťte si, milánkové, dojmy s pojmy!!". Kdybyste slyšel ten její tón!! Dneska by ji kavárna novoučitelů ukřižovala. A jí se povedlo část z nás opravdu naučit debatovat o pojmech/výsledcích/přečteném, nikoliv o kecech/slyšeném/přežvejkaném v tisku politvševědy.

Jen jako doplněk - četl jste Peroutku, již dlouho před válkou, jeho reakci na křišťálovou noc v Hitlerově Německu?? Myslím, že nikoliv. Ten článek dělá z pražské soudkyně a "Peroutkabijců" Zemana nedovzdělané šašky. Závislé na dojmech druhých. Přečtěte si to, potom budete pln pojmů, nikoliv dojmů. A vlastně i potom čtení i pln dojmů, reálných. A elita ztratí poněkud glanc. Zeman získá.

Já jen, že ta pražská (nejen) elita dost tápe.

P. Vaňura 17.4.2016 22:16

Re: Jaké to elity

Nějaký link by nebyl?

Š. Hašek 17.4.2016 22:39

Re: Jaké to elity

Když já to s těma linkama moc/vůbec neumím.

Na netu je celý archiv Přítomnosti, chce to čas. Ale není to ztracený čas.

Zatím jsem tam našel "Nové vztahy s Německem", prosinec 1938, "Židé v Německu a u nás", krátce po křišťálové noci - tedy listopad/prosinec 1938. Mimo thema je tam i pojednání o Sovětském Rusku a jeho "novotách". Neřeknu Vám rok, nemám čas si dělat poznámky a potom to v diskusi se "sousedy" vytahovat. Protože oni stejně věří "Moravcovi".

Přeji zajímavé čtení. A "nelekněte se"! Ale Vy se sicher neleknete, sohorovou/Netzerovku by ale z toho čtení kleplo.

J. Jurax 17.4.2016 22:29

Re: Jaké to elity

A co je to elita?

Máme-li nějaké intelektuální elity - myslím tím osobnosti typu zesnulého prof. Holého třeba - tak ty jsou dost inteligentní na to, aby se od politiky držely na vzdálenost vidlí hroty k politikům. Tudíž se o nich nepíše v bulváru a tudíž je devětadevadesát procent národa ani nezná, protože vědecké časopisy v čekárně u holiče či kadeřníka nemívají ...

Š. Hašek 17.4.2016 22:48

Re: Jaké to elity

Dnes třeba Pavlína Filipovská (dříve zpívala, dnes starobní důchodkyně) - vnitropolitologie, taky celosvětoruskopolitologie.

Nějaká Dusilová (současně zpívá za málo, ale bude kandidovat, asi) - presidentologie, ostudologie, frustrační postižení z nesplněného politického snu.

Atd.

J. Jurax 17.4.2016 23:15

Re: Jaké to elity

No, aby nebylo mýlky - taky chápu Zemana dost rozporně. Některé jeho postoje mi ladí - třeba jednoznačná podpora Izraele s jeho prostořekostí dovolující mu vyslovit politicky nekorektní pravdy - jiné jeho postoje mi jdou dost proti srsti. Třeba naposled cirkus s čínským potentátem - jistě, kšeft je kšeft a peníze nesmrdí a nakonec dělají to všichni, anžto Čína je obrovský trh a bohatý potenciální investor, ale přece jen pachuť zůstává.

A forma, kterou volí k svým některým veřejným vystoupením, mi taky moc nevoní. I když semtam se zableskne ...

A že některým Zeman nevoní je celkem pochopitelné. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem ... akorát ti, jimž se nezavděčil by pokud možno neměli tvořit většinu :-)

Z té tristní nabídky prezidentských kandidátů, z nichž si měl národ vybrat, ostatně dobře ani vybrat nešlo.