15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 29.11.2010 11:50

Také jsem pro přímou volbu presidenta

a hlavně aby měl co nejnižší pravomoci ... ty zastane Druhá hlava státu pan Štěk.

A vobčani? - ti budou mít aspoň svoje woodoo jako jehelníček či dopadovou plochu pro granáty. Myslí si snad někdo, že si skromně uvědomí, že SI ho zvolili sami ? Hovňajs - vyjsou demonstrovat na Mafiánské náměstí.

J. Anděl 29.11.2010 11:06

desiluse

Když jsem teď o víkendu viděl na čt24 nějaké zpravodajství z roku 1990, zmocnil se mě zvláštní pocit. Je divné vidět to teď, po tolika letech, když jsou už všechny pocity z té doby pryč. Trošičku to mělo podobnou atmosféru, jako slavné záběry "právě jsem se vrátil z Hradu, pan prezident demisi přijal - šup cigárko do pusy a potlesk".

Stejně tak mi dnes přijde neuvěřitelné, že se pan Havel po necelém roce divil, že ještě nebyly ani vyšetřeny zásahy policistů na Národní třídě. Když tam pak vystěhovávali nějakého papaláše, měl komentátor sarkastické poznámky, které mi úplně připomínaly podobně jedovatý sarkasmus z padesátých let, když komentátoři mluvili o revanšistech a imperialistech, jejichž mandelinky na nás stejně nemají.

Přiznám se, že z těch záběrů jsem měl docela husí kůži a kdybych neznal svou ženu, podezíral bych jí možná, jestli mi do kafe nedala lsd. Tomuhle se asi říká desiluze. Nejspíš doprovází ten stav, ve kterém se z žité přítomnosti stává historie.

J. Tachovský 29.11.2010 10:11

Presidentovy pravomoce by se mely naopak posilit

Prima volba by mu dala vetsi mandat. President je hlava statu a ne nejaky ceremonialni kasparek. President je ten, kdo jednou vyhlasi valku bruselske byrokracii.

M. Trhlík 29.11.2010 18:07

Re: Presidentovy pravomoce by se mely naopak posilit

Pane Tachovský,myslím si,že už je dost pozdě.Zatím se z naší strany ozývá jen poštěkávání,nanejvýš si hlava státu postěžuje někde úplně jinde a nemá cenu si zapírat,že ho málokdo bere vážně.Bohužel  u vstupu do EU,byla větčina dnešních politiků,včetně Klause a nyní jsou poněkud nervózní.U politiků se předpokládá určitá předvídavost,která nám sice nechybí,ale přichází pozdě.

F. Eliáš 29.11.2010 9:03

Nepřímá volba prezidenta

má nevýhodu v tom, že volí politici a ti jsou snadno zkorumpovatelní, mívají sklony podvádět. To je důvod, proč by politici měli být z volby kohokoli vyloučeni. Přímá volba má tu nevýhodu, že jsme vesměs naivní a snadno naletíme zprávám v novinách. Proto by čtenáři novin a sledovači televizních zpráv neměli mít právo volit. Nezřídíme raději monarchii? Osvícený monarcha bude stejně chytrý jako Klaus, bude kašlat na politiky, případně jim nechá stít hlavu. To bude idylické.

J. Václavíková 29.11.2010 18:56

Re: Nepřímá volba prezidenta

Mám jedno řešení- z klobouku bude losovat jeden slepý a hluchý volič jakožto objektivní zástupce nás všech. :-)))

J. Urban 29.11.2010 8:26

Pane Doležale

pokud si myslíte, že Klaus nemůže kandidovat, tak se mýlíte. Uzákoněním přímé volby totiž se nastolují úplně nová pravidla a to včetně změny Ústavy. A vy už víte, že tam bude stanoveno, že "dvakrát a dost"? Tam totiž může být úplně cokoliv, začneme jaksi od počátku, takže Klaus se může těšit na přímou volbu - pokud nebude ze zákona (z toho nového!) ad hoc vyloučen.

S. Vaněček Šauerová 29.11.2010 17:54

Nemá šanci, pane Urbane.

Resp. má, na zisk takových 20 - 25 procent (v Reflexu je na 14 procentech).

T. Pansky 29.11.2010 2:50

Clanek o nicem. Ale jinak typicky cesky. - Autor by nam mohl pripomenout ...

... nektera fakta, nebot normalni obcan nezna vsechny finesy nasi ustavy.  Napriklad by stalo za to si pripomentou pravomoce prezidenta, ktere jsou dulezite napriklad pri obrane statu, pri nesestaveni vlady, atd.  Bylo by mozne si rici, ktere systemy prime volby prezidenta prichazi v uvahu a jejich pro a proti.  Ani o tom nam autor nerekl ani slovo.  O cem ten clanek tedy je?  Celke o prdu a na prd.  top0625top@hotmail.com