29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 23.11.2010 14:19

Re: Systém, který dokáže otočit výsledky hlasování,

To máte pravdu. Pakliže si upřesníme, že konečné výsledky dvoukolového systému jsou skutečné a platné až po druhém kole, nikoliv po prvním, které lze považovat za předkolo, potom většinový dvoukolový systém nic otočit nemůže, protože  v  ž  d  y  jeho výsledkem je většinová vláda, tedy skutečná vláda většinové vůle občanů, což jedině je demokracie. Poměrný systém připouští tolik nemravností, jejichž součástí je i ono otočení, že je až s podivem, že jej vůbec někdo může považovat za demokratický. On totiž vždy generuje vládu a moc menšiny nad většinou.

J. Anděl 23.11.2010 11:25

Re: Jeden omyl za druhým.

Jasně.

Ani Švýcarsko se neubrání populismu - podle mě je to proto, že civilizovanost je obecně na sestupu (hledá jiné cesty), ale budiž. Zda by totéž fungovalo tady, je otázka. Nevím, jestli na ní někdy budeme znát odpověď.

K na konci zmiňovaným posloupnostem nálad - každý je někde jinde. Neodhadnu, kde se nachází společnost (respektive která nálada je mezi lidmi statisticky nejrozšířenější, společnost v pravém smyslu jako subjekt neexistuje). Nežijeme v revoluci, neznám nikoho, kdo by byl (z politického systému) v euforii. Mladší lidé mohou být často ve fázi očekávání, nebo hněvu. Stará generace ve fázi rezignace či hněvu. Střední generace ve fázích očekávání až hněvu. To je můj odhad. Můj druhý odhad je, že dokud bude na chléb a hry, revoluce nebude.

P. Čech 23.11.2010 14:12

Re: Jeden omyl za druhým.

Chléb a hry dnes již lidem nestačí. Na onen chléb a hry bylo i za komunistů. Společnost jako subjekt existuje, připustíme-li (demokracie), že zájmem společnosti je zájem její většiny. Chceme-li hovořit o demokracii připustit to musíme. Není to sice ideální, ale ideálním není nic. Budeme-li se snažit vylepšovat demokracii, pouze všechno zhoršíme a nenastane nic jiného než anarchie. Naše společnost je podle mne ve stavu naprosté rezignace na cokoliv. Zda by u nás fungoval systém švýcarský se nemůžeme dovědět jinak, než že jej (třeba na zkoušku) zavedeme. Můj názor je, že funguje-li něco někde, musí to fungovat i jinde.

S. Vaněček Šauerová 23.11.2010 0:26

To je všechno správně, co píšete, pane Doležale.

Zbývá dodat, že sice ČSSD zřejmě neměla v programu to, že nebude spolupracovat s ODS, její volební lídr J.D.ml. však při každé, podtrhuji slovo každé, příležitosti prohlašoval, že spolupráce s pražskou zkorumpovanou ODS je nemyslitelná a nepřipadá v úvahu. Nebyl ale sám. I jiní pražští soc. dem. tvrdili, že ODS má nulový koaliční potenciál. Výsledkem byl nebývalý počet preferenčních hlasů, které si mohl mladý Dienstbier připsat na své konto. To, že ho pak Hulinští a Březinové kopli do zadku, je věc jiná. Ten, kdo podrazil své voliče, byla tedy především ČSSD. Zajímavé v tomto kontextu je, že podle provedeného průzkumu se však přesto výslednou koalicí cítí být více zklamáni voliči ODS, než voliči ČSSD. Jsou to ale paradoxy ... :-) V ostatním s Vámi souhlasím bez výhrad. TOP09 opozice může jenom prospět, tedy pokud bude náležitě pracovat. Doporučila bych jí k tomu ještě výměnu pražského lídra.

P. Čech 23.11.2010 8:37

Re: To je všechno správně, co píšete, pane Doležale.

Tím, kdo podrazil voliče nebyla ani ODS, ani ČSSD. Voliče totiž podráží už od roku 1918 volební systém, která předjímá nutnost tvorby povolebních koalic. Povolebních koalic, jejichž program je vždy natolik vzdálen původním programům stran, podle kterých voliči volili. Logický důsledek je jediný. Žádná povolební koalice nemá a nemůže mít mandát byť jen jednoho voliče, který se ve volbách vyjadřoval k něčemu naprosto jinému. Lidé, kteří tvrdí opak nepřemýšlejí logicky a nebo záměrně lžou. Spíše si myslím to druhé.

J. Jílek 23.11.2010 13:25

Re: To je všechno správně, co píšete, pane Doležale.

ale prosím vás, neházejte na volební systém to, že si strany dělají s těmi hlasy co chtějí, v přímém rozporu s tím, co si přáli a co jim strany slibovaly http://trololo.blog.cz/1011/kazdy-hlas-ma-svuj-ucel-ten-vas-dava-svobodovi-alibi

http://trololo.blog.cz/1011/svoboda-a-ods-lze-jako-kdyz-rude-pravo-tisklo

P. Čech 23.11.2010 16:45

Re: To je všechno správně, co píšete, pane Doležale.

Volební systém vychází ze špatné ústavy a z volebního zákona.A priori předjímá nutnost tvorby koalic, aby vůbec mohl jakž takž fungovat. To, že nefunguje, že nefungují ani koalice a že se v jeho rámci politické strany chovají nemravně a v rozporu s tím, co si přeje naprostá většina voličů je vinou pouze onoho systému. Např. ve většinovém dvoukolovém volebním systému by tato a ani žádná podobná situace nemohla nastat. Takto si strany dělají jen to, co je jim tímto systémem a ničím jiným dovoleno a bylo to možno předpokládat. Nestačím se divit, jak něčemu tak zřejmému může někdo nerozumět.