7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Potřebujeme nezávislou státní správu?

V pondělí odpoledne ve Sněmovně pokračovala jednání mezi představiteli parlamentních stran o služebním zákonu. Strany se na tom dohodly minulý týden ve snaze odblokovat zauzlovanou situaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Maleček 5.8.2014 7:45

Politici kvalitního a jen na zákonu závislého úředníka necht

Neodvolatelní a získání definitivy vše podřizující úředníci zlikvidovali svým bráněním se všemu novému a rizikovému i takovou velmoc jako bylo CK Rakousko-Uhersko. A to na rozdíl od dnešních ani moc nekradli. Česko zlikvidují během pár let.

To co teď prosazují sosani s nebezpečí nevidícím politicko naivním ANO a v závěsu bezmocně vlajícími lidovci je vznik další moci ve státě, která povede k znepružnění a aroganci státní správy a neustále rostoucím nákladům na její provoz a vyděračské požadavky.

Úředníka řídí zákon, ne politik natož jakási generální úřednická správa. Jeho práce musí být průběžně kontrolovatelná veřejností. A při jakémkoliv porušení zákona (včetně nezdůvodněného překročení lhůt na vyjádření) je úředník bez milosti a bez definitivy i odstupného automaticky vyhozen. Stejně jako když podlehne tlaku politika nutícího ho k porušení zákona. Pak by měl z funkce mazat i onen politik.

Tohle platit žádný zákon o státní správě není potřeba. Ale to je přesně to co naši prý politici nechtějí - tohle ani je ani jejich partaje a kmotry v luxusu neudrží.

P. Gabriel st. 5.8.2014 9:44

Re: Politici kvalitního a jen na zákonu závislého...

To jsou hloupé řeči! Nemyslíte, že jsme o více než 100 let dále? Nebo myslíte, že země EU, které mají zákon o státní službě (jsme jediní bez) jsou nějak "zlikvidované úředníky"? NENECHEJTE SE VYSMÁT PANE MALEČKU!

J. Vintr 5.8.2014 1:46

Problém je, že tento (a v podstatě všechny) zákon

není vytvářen se snahou aby věci co nejlépe fungovaly, ale tak, aby to přineslo prospěch lidem "kteří jsou u toho" ...

P. Gabriel st. 5.8.2014 9:40

Re: Problém je, že tento (a v podstatě všechny) zákon

Ale prd, velebnosti. Zákon jenom odstřihává politické správě možnost čachrovat a manipulovat s posty ve státní správě. A to se synkům s komunistickým myšlením a chováním, kteří po každých volbách jako první krok uplacírovali na teplé posty všechny, kterým byli zavázáni, nechce líbit. ATO JE PŘECE DOBŘE!!!

J. Boleslav 5.8.2014 11:51

Re: Problém je, že tento (a v podstatě všechny) zákon

Přesně tak.

T. Pansky 5.8.2014 0:46

Dva absolutni nesmysly: 1) levicovy - reditelstvi statni ...

... sluzby.  K cemu to bude???  Kazdy urednik ma sveho sefa.  Ted by tu mel mel dalsi statni super urad???  Tady je zcela jasne videt levicove uvazovani - vice centralismu, vice uredniku, vice statni kontroly pro vsechny a zaplati to obcane.  Tohle je treba odmitnout. ..... Nesmysl 2) ... "budovat nezávislou státní správu znamená budovat byrokratickou diktaturu ..." rika pan Dolezal.  Tohle je absolutni demagogie z autorova pera.  Statni sprava nemuze byt utrzena z retezu, protoze i statni sprava musi jednat pouze podle platnych zakonu.  A tady je problem: ceske zakony (diky Poslanecke snemovne, ktera neni celkem nijak kontrolovana a tvori zakony jdouci na ruku zajmovym skupinam) jsou vetsinou neprejici samotnym obcanum.  Ale tohle neni problem statni spravy, to je problem nekvalitni ceske ustavy a ceskych zmetku mezi prijimanymi zakony.

P. Lenc 5.8.2014 7:44

Re: Dva absolutni nesmysly: 1) levicovy - reditelstvi statni ...

I tak se to dá chápat.Pravdou je, že navrhovaný zákon je superzmetek.

J. Boleslav 5.8.2014 11:49

Re: Dva absolutni nesmysly: 1) levicovy - reditelstvi statni ...

Nemůže nebýt, když byl napsán s cílem usurpovat navždy státní správu stávající exekutivou. A ještě k tomu Dutohlavem.

P. Gabriel st. 5.8.2014 9:41

Re: Dva absolutni nesmysly: 1) levicovy - reditelstvi statni ...

Plácáte tu neskutečné kecy!