28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AeroKarel 13.6.2007 10:12

Re: Jsem pro přátelství a spolupráci s Ruskem

On ne. My.

S tím kamarádšoftem už jsou určité zkušenosti.

hasil 13.6.2007 9:11

solidní, ale

Poměrně solidní. Jediné co bych autorovi vytkl je opravdu (opakovaný ) sprostý  a zbytečný výpad proti prezidentovi. Ta fobie na Klause je už nazralá na Chocholouška.

Jinak nic ve zlém pane Doležale, ale jste ve věku, kdy bych očekával, že se k podobným praktikám, solidně se tvářící politický komentátor,nebude uchylovat. Ovšem i na vás se bolševik podepsal.

Sch.glosátor 13.6.2007 9:07

Rusko má imperiální ambice ? To říká leckdo.

Ale nikdo neříká, jak se budou projevovat v praxi. Například vůči nám. Co po nás Rusko požaduje ? Území, suroviny, otroky, daně....? Imperiální politika se vede vždy z pragmatických důvodů. Rusko jako bohatý soused bude mít jiné problémy. Jak ochránit svoje bohatství před uchvatiteli. Teď je mu nasazována prasečí hlava kvůli tomu, že o něm rozhoduje jako suverén. Celá západní Evropa vítala laciný plyn a ropu ze Sovětského svazu a nás nechala žít v otroctví. Ne Ruska, ale režimu, který z něho a z části Evropy učinil žalář národů. Kdo na Rusko zahlíží chtivýma očima ? Kdo by uvítal politickou nestabilitu a rozvrat na jednotlivé gubernie ? S Ruskem nemáme špatné zkušenosti, horší to už nebude. Rusko na rozdíl od našich bezprostředních sousedů nás nikdy nechtělo ani vyhubit ani zotročit.  Naším nepřítelem nebylo Rusko, ale jeho tehdejší komunistický režim, který byl  společným nepřítelem. Naším i ruským. Už není.  Naproti tomu Evropská Unie se mu plíživě přibližuje.

Saša 13.6.2007 9:24

Schummi, nechcete kandidovat?

Vás bych volil. A nejen pro dnešní glosu, s níž naprosto souhlasím.

Sch.glosátor 13.6.2007 9:55

Díky, ale nechci.

Za prvé se hodlám držet svého kopyta a zůstat pozorovatelem a glosátorem, a za druhé  v takovém případě hrozí vysoké nebezpečí zblbnutí. A pro ten případ, jako stydlivý atheista prosím Boha, aby mě při zdravém rozumu uchovati ráčil. Momentálně kandiduji do významného postavení, se kterým má co do činění jedno pěkné povídání, které jsi sem dal před časem, a které mě oslovilo a dodalo odvahu vzít na sebe břemeno odpovědnosti nejen za sebe.

sociolog 13.6.2007 9:28

Re: Rusko má imperiální ambice ? To říká leckdo.

Rusko nas chtelo pripojit ke svemu tehdejsimu Sovetskemu Svazu. Pri budovani Svobodovy Armady to Stalin Pikovi nekdy v r. 1942 jasne komunikoval. Prvnim krokem byla pak likvidace naseho uzemi na Podkarpatske Ukrajine.

Jen vitezstvi Demokraticke Strany na Slovensku tesne po valce toto pripojeni dle zakarpatskeho vzoru na par let zhatilo. To, ze o tom nc nevis a tady opakujes bolsevicke bludy, je smutny priklad naseho dejinneho bezvedomi.

Sch.glosátor 13.6.2007 10:17

Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Přečti si několikrát po sobě co jsem napsal. Pokud problémy s chápáním a adekvátní interpretací psaného textu přetrvávají, vyhledej lékaře.Nepomůže-li, pak  faráře, protože už je to s Tebou dost špatné, když nechápeš, že dnešní Rusko není Sovětský Svaz, který opustil právě ty bolševické bludy. Chápu, že syndrom ztráty nepřítele může být nepříjemný. Já, a věřím, že i většina ostatních tady, se bez něho spokojeně  obejdeme.

Martin S. 13.6.2007 10:57

Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Jen ve stručnosti: Sovětský svaz byl vždy především a hlavně Rusko a pak teprve další proti své vůli přidružené země. Veškerá rozpínavost vycházela vždy právě z Ruska. Tvrdit, že dnešní Rusko je něco jiného než Rusko v tehdejším SSSR je naprostý nesmysl. Ta touha ovládat, diktovat, expandovat není v komunistickém systému, ten to jen eskaloval, ale hluboko v každém Rusovi. Maj to prostě v sobě.

Další věc kterou má Rusko v sobě je vydírání. Vydírali odjakživa ostatní mocnosti i okolní státy. Jsou nebezpeční ne svojí silou a vyspělostí, nikdy ostatně vyspělí ani bohatí nebyli, vždy to bylo jen impérium na hliněných nohách, Potěmkinova vesnice. Jejich nebezpečí tkví právě v jejich chaosu a nevypočitatelnosti, který balej do nánosů žvástů a demagogie. Normální země vždy jen trnou, co se pod tím nánosem ukrývá - co zas udělaj za revoluci doma nebo v zahraničí, kdy zas nějakýho generalissima napadne rozpoutat válku, s kým budou uzavírat pakty, kdy zas bouchne nějakej Černobyl atd.

Rusové jsou prodejný, spojej se i s ďáblem, jen když z toho budou mít prospěch. Nechápu, že si někdo vůbec může myslet, že nám jsou něčím bližší, že s nima můžem vycházet, koexistovat. Nám jsou daleko nejbližší Němci a země západní civilizace. Rusko nikdy do Evropy nepatřilo, nepatří a patřit nemůže!

Lovap 13.6.2007 11:29

Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

"Ta touha ovládat, diktovat, expandovat není v komunistickém systému, ten to jen eskaloval, ale hluboko v každém Rusovi. Maj to prostě v sobě."  Asi tak isto ako v Američanovi, Britovi, Francúzovi, Španielovi, Portugalčanovi, Nemcovi, Holanďanovi a podobne. Všetky tieto štáty mali kedysi kolónie, čiže sa nejako rozpínali, nie?  "Další věc kterou má Rusko v sobě je vydírání. Vydírali odjakživa ostatní mocnosti i okolní státy."  To by chcelo bližšie rozobrať. Ako vydierali? Koho? Okrem súčasnosti (plyn, ropa) o om nič neviem.  "Rusové jsou prodejný, spojej se i s ďáblem, jen když z toho budou mít prospěch."  Aha, tak nie ako Američania, ktorý sa spojili s mudžahedínmi, ktorí bojovali so ZSSR v Afganistane.

Martin S. 13.6.2007 12:00

Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Ano tyhle všechny země si ve své historii prošli obdobím, kdy se roztahovali. Jenže ve 21. století už zbyla jen 1 mocnost (USA) a 2 velké země, rozhodně ale ne mocnosti, Rusko a Čína, které myslí na expanzi. A pokud si mám vybrat, které se nejvíc bojím, pak rozhodně Ruska a Číny.

Ty země, co si jmenoval, jsou na nepoměrně vyšším vývojovém stupni než Rusko a nejde je s ním vůbec srovnávat. Od nich rozhodně žádné nebezpečí nehrozí.

Nejsem historik, ale rozhodně si vzpomenu na celosvětový vídírání v době tzv. Kubánské krize, kdy si k Fidelovi navozili rakety a tvářili se jako, že se nic neděje. Přitom hráli ruskou ruletu s celým světem a je jen zázrak, že to dopadlo dobře a oni nakonec odtáhli zpátky.

O podejnosti Rusů se, myslím, není potřeba nějak rozepisovat. příkladů je spousta. Napadá mě třeba předválečná smlouva s Hitlerovem (Ribentrop & Molotov), kde si pěkně rozdělili sféry vlivu v Evropě a hned se dali do dělení koláče. Sice to byli úhlavní nepřátelé, ale proč to neudělat, když z toho něco káplo...

Co se týče toho Afgánistánu, tak Rusová tam především neměli absolutně co dělat! A když už tam byli, tak se vůbec Amíkům nedivím, že podporovali a cvičili protistranu. Z mudžáhedínů se "ďábel" vyklubal až daleko pozdějc.

vikin60 13.6.2007 12:59

Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Plácáš jeden blábol za druhým ! USA měly rakety v Turecku, tak  Rusko dalo rakety na Kubu ! Když  USA stáhl své rakety z Turecka ,tak Rusko stáhlo rakety z Kuby!!! Ruletu hrálo USA ,máš to nějak pomýlené!!  USA  čile obchodovalo s Německem i za války a nikomu to nevadilo!

Lovap 13.6.2007 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

No, toto zasa nie je až taká pravda. Amíci síce mohli s Nemeckom obchodovať, lenže vyžadovali platby v hotovosti a vlastný odvoz, čo pri dominancii Royal Navy na mori sa rovnalo samovražde. Takže výsledok bol síce taký, že obchodovať mohli, ale neobchodovali, lebo nemohli :)

Martin S. 13.6.2007 14:40

Re: Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Jasně, USA mělo rakety v Turecku a taky v Itálii a proto Rusko šouplo rakety USA skoro až do kuchyně, na ostrov kousek od Miami. Nevim, jak tobě, ale mě by to teda  pěkně nadzvedlo mandle. Ruleta to ze strany Ruska určitě byla.

Díky tvé "přátelské" invektivě si o tom ještě něco přečtu. Myslím, že mi z toho ale nikdy nevyjde, že Rusko je beránek, který nikdy neudělá první krok a vždy jen reaguje na výpady druhých. Tobě to tak ale evidentně vychází...

Jestli chceš porovnávat válečný kšeftování s tím, co upekli v tom paktu, tak jseš úplně mimo!

Já si s dovolením ponechám svůj názor na Rusko, bohužel asi minoritní, a tobě přenechám, abys pomocí svých bezedných historických znalostí vysvětlil nevysvětlitelné: Proč s Ruskem JO a s Amerikou NE?

Hele, ale neztrácej naději. Bude to sice pekelná dřina, budeš ty fakta muset dost přeházet, zabalit, nastříkat na růžovo, ale určitě ti to nakonec někdo zbaští ;-P

V.Novák 13.6.2007 16:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Turecko sousedilo s tehdejším SSSR. Přímo sousedilo - ne přes moře jako USA s Kubou.

Pochopitelně že SSSR rakety takto blízko vadily - a odpověděl instalací na Kubě. Na což USA, které vždy rády činily jiným, co nehodlaly strpět, činil-li to někdo jim, zareagoval téměř rozpoutáním války. A bez "téměř" pirátskými akty.

Martin S. 13.6.2007 18:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Já už fakt nevím. Buď se mi to jen zdá a nebo je to k nevíře! Mě nějak připadá, že se snad snažíte dát na stejnou roveň evidentně gangsterskej režim SSSR a de facto demokratické USA???

To snad ale nemůžete myslet vážně!!!

Nebyly náhodou veškerý tolik kritizovaný americký vojenský, chcete-li expanzivní, akce v té době,  zaměřeny především na potlačení vlivu SSSR? Samozřejmě se to dělo na cizích bojištích, bohužel, ale cíl snad musí být každému jasnej. A tvrdit tady, že si USA začali, takže SSSR logicky odpovědělo. Tohle nebyl žádnej partner k vyjednávání, to byla země, s kterou se nemluví, nevyjednává, "říše zla". Všude, kde se objevili, měli dostat pořádně nakopáno. Bohužel se tak většinou nestalo.

A Rusko jde věrně ve šlépějích svého předchůdce, i když do toho plete kšeft. Princip je ale pořád stejnej

Lovap 13.6.2007 13:01

Re: Re: Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

No, pokiaľ ja vie, tak rakety na Kube boli v podstate reakcia na rakety v Turecku, nie?

A čo sa týka tej expanzie: pochybujem, že by Rusko a Čína chceli nejakú územnú expanziu. Ide o expanziu vplyvu (či už politického alebo ekonomického, najlepšie oboch) a o tú sa snaží každý štát, ktorý niečo na medzinárodnom poli niečo znamená. Viď USA.

No a "prodejnost" Francúzska a V. Británie je niečo iné. pekne si rozdelili sféry vplyvu v Afrike, al keď to boli kedysi úhlavný nepriatelia, že áno.

A čo sa týka Afg.: no amíci zasa nemali čo robiť V Grenade, Peru, Nikarague. V podstate nikto nemal nikde čo robiť, to je to. Nikto by nemal zasahovať do inej krajiny, ak naňho nezaútočila alebo sa to dokázateľne nechystá urobiť.

Sch.glosátor 13.6.2007 13:41

Jinak řečeno "My jsme si naloupili a teď uděláme tlustou čáru.

A budeme spravedlivě dohlížet na svět, který jsme si rozdělili mezi sebe. " Aneb z loupeživého rytíře ctnostným šlechticem". A kde se bere onen humanismus  šíření ideálů "demokracie" ? No, oni se hlídají mezi sebou. Konkurence.... Nepopírám ani dobro jednotlivců¨ani humanistické myšlenky . A ty jsou vždycky přehlušeny kručením v břiše a následnými flétničkami a bubínky.

Martin S. 13.6.2007 14:52

Re: Jinak řečeno "My jsme si naloupili a teď uděláme tlustou čáru.

Zkus to prosím převést do normálního jazyka. Buď jsem zabedněnej, i to je možné, a nechápu to, nebo si to protiřečí.

A. 13.6.2007 22:14

Re: Re: Jinak řečeno "My jsme si naloupili a teď uděláme tlustou čáru.

Myslím že ta první možnost je správně Martine.  Ale pak bych doporučil číst raději AHA

AeroKarel 13.6.2007 14:22

Re: Re: Rusko nách chtělo připojit ke svému tehdejšímu Sovětskému Svazu.

Přesné!

arogant 13.6.2007 10:00

Re: Rusko má imperiální ambice ? To říká leckdo.

Jen tak mimochodem, Rusové , míním ne sověty, nám pozabíjeli pěkných pár tisíc Čechů a Slováků. Možná víc jak Němci.Takže bych byl s tím velebením zkušeností opatrný.

V.Novák 13.6.2007 13:48

Re: Re: Rusko má imperiální ambice ? To říká leckdo.

Kdy? U Slavkova?

AeroKarel 13.6.2007 10:16

"S Ruskem nemáme špatné zkušenosti, horší to už nebude"

Nemáme, protože nás chránilo Rakousko-Uhersko.

Malé národy v okolí Ruska ty špatné zkušenosti mají, namátkou Finové, Baltové, Poláci, konec konců ukrajinci, Gruzíni i jiní Kavkazané .......

Byzantinství, bordel, rusifikace.......

Cos to četl za dějiny, Schummi?

Sch.glosátor 13.6.2007 10:29

Malé národy v okolí velkých národů mají obvykle nedobré zkušenosti.

To platí obecně. Rusko v tom není nijak výjimečné. Když se podívám, kdo ještě v nedávné historické době ovládal území dnešního Ruska, říkám si, že Rusko je daleko lepší než mít za souseda nějaký Chánát.

arogant 13.6.2007 10:37

Re: Malé národy v okolí velkých národů mají obvykle nedobré zkušenosti.

Rusko je především vyjímečné v počtech mrtvích ve válkách ,hladomorech a zločinech na vlastním obyvatelstvu. A to při všech režimech které tam vládly.

Ivan Nový 13.6.2007 10:20

Sch. glosátore,

no, právě proto zde potřebujeme posílit vliv USA.

Sch.glosátor 13.6.2007 10:39

no, právě proto zde potřebujeme posílit vliv USA.

Základna USA nás před ruským bolševismem neuchrání. Protože už není před čím. Lidé žijí částečně v minulosti, kterou promítají do přítomnosti a do budoucnosti. Celá generace sátníků se nejen připravuje na minulou válku s již neexistujícím nepřítelem, ale v duchu ji vede, aby si ulevila od pocitu životní porážky a promarněných příležitostí.

Saša 13.6.2007 13:25

Opět skvělá replika.

R^

rolf 13.6.2007 10:49

Re: Rusko má imperiální ambice ? To říká leckdo.

Moc hezky napsané, bohužel v rozporu s hlavním myšlenkovým proudem v  ČR. Jen bych dodal,že žádný jiný národ nevytrpěl ve dvacátém století víc,než národ ruský. A to především pod vedením gruzína Džugašvili / Stalin /.

Petr Benes 13.6.2007 8:33

Zde neco o Dolezalovych soukmenovcich a sponzorech. :-)

http://www.novinky.cz/zahranicni/spiegel--svaz-vyhnancu-je-prospikovan-nacisty_92917_rsf6a.html