5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Plačky nad Václavem Havlem

Nedožité osmdesátiny Václava Havla jsou přirozeným a pochopitelným důvodem ke vzpomínce i k oslavě. Byl nepochybně ze všech tří dosavadních prezidentů České republiky nejlepší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 4.10.2016 23:24

No, trochu mu to (skoro) všechno nevyšlo. Dokonce ani

přes ty jeho široké kompromisy ne (anebo právě proto). Važme si Havla-disidenta, hodnoťme kriticky Havla-spisovatele, jen proboha neadorujme Havla-presidenta. A vůbec nehodnoťme Havla-filosofa, nikdo takový nebyl.

V. Klepetko 4.10.2016 22:48

Nevím co je vlastně zlého na tom,

že si dnes Havla váží lidé nejrůznějších názorů. I jeho kritika i není jednotvárná, a je to tak dobře!

Ať už se mýlil v čemkoliv, byl lepší než většina z nás. Čest jeho památce!

J. Novak 4.10.2016 18:20

Vynikající spisovatel??? Pěkna hovadina.

J. Novak 4.10.2016 18:20

Vynikající spisovatel??? Pěkna hovadina.

P. Neubauer 4.10.2016 17:42

Ale

vždyť Babiš je jeho děťátko zrozené z hesla Nejsme jako oni.

V. Němec 4.10.2016 16:24

A kdo to byl ten Havel?

Aha, ten co se dohodl s šedivými eminencemi minulého režimu o sametovém zacházení s nimi po předání moci.

A nyní se pojmenovává jeho jménem kde co, aniž on sám něco z toho zbudoval.Něco jako Gottwaldov? Kéž by to mělo přejmenování nakonec skončilo jako s tím Gottwaldovem.

Zase Ruzyně.

J. Laták 4.10.2016 17:42

Re: A kdo to byl ten Havel?

Máte neuvěřitelně spalující humor. S touhle 3,14 čovinou jste mohl klidně obveselovat hradní partičku estébáckých kreatur.

J. Hanzlík 4.10.2016 15:53

V odkazu chybí kyblíček

Článek Bohumila Doležala ke způsobu oslav k nedožitých osmdesátin Václava Havla vítám a oceňuji. Téma je zpracováno s důsledně dodrženými pravidly autorova východiska. Ač nemusí čtenář s lecčím souhlasit, musí to ocenit. To se však nedá říci o příspěvcích mnohých z vás. Leckterý z vás píše jako okradený Havlův věřitel, který spílá svému zesnulému (!) dlužníkovi.

Václav Havel byl tehdy jediný, který byl schopen sehrát svou historickou roli. Všichni, kteří se kolem něho tehdy tlačili, neměli většinou jistotu jak to všechno dopadne a neměli ani odvahu jako veřejně neznámí se politicky angažovat, a to zdůrazňuji, že mezi ně patřil v koutě Laterny postávající Václav Klaus.

Pro některé persóny to bylo později takové trauma, že se s tím dodnes nevyrovnali. Havel, tento vzrůstem malý ale odvážný člověk do toho vstoupil a vykonal za nás kus práce s dobrým jménem ve světě. Že jsme si to v tuzemsku nechali zmršit a nebyli jsme schopni pro svoje předsudky dát důvěru správným lidem, to není důvod plakat jako na dětském hřišti, že nám Havel zůstal dlužit kyblíček.

A ještě něco: když ho chcete pomlouvat s tím, že nezvládl svůj soukromý život, tak to zkuste s vlastním životopisem!

I. Procházková 4.10.2016 17:45

Re: V odkazu chybí kyblíček

Souhlas s p. Hanzlíkem!

M. Prokop 4.10.2016 17:52

Re: V odkazu chybí kyblíček

Kdy bude vyhlášen za svatého? :-P

Pokud jste si v tuzemsku něco zmršil, je to vaše věc, ale jiné do toho netahejte. Mně Havel, ani jeho kyblíček pošetilostí nijak nechybí.

J. Hanzlík 4.10.2016 17:53

Re: V odkazu chybí kyblíček

Pardon! persóny...nevyrovnalY.

J. Kanioková 4.10.2016 14:59

V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Kdyby nevstoupil do politiky, mohla bych si jej vážit dodnes, ale v politice byl mimoň.. Že má skvělou pověst.. tak za to mohou média, v nichž se dostali do vedení lidi jeho krevní skupiny. Kdo tu udával tón? Filozofové, sociologové, umělci, všelijací "ušlechtilí", kteří neměli o hospodářských problémech a řešení ani ponětí. Jen ušlechtilé řečičky, a to je snadné.. To oni do lidí zaseli přehnaná očekávání, naočkovali do nich čekání na Godota, Mesiáše. Díky nim je tu společnost rozdělená.. protože lidi se nechali zblbnout utopiemi. A Havel uměl docela i intrikovat, protože neuznával parl. demokracii. Tvrdil - že parlamentní demokracie je dobrá jen jako jakási přechodná fáze na cestě k uspořádání, které bude respektovat autenticitu člověka „žijícího v pravdě“..

A že Havla svět zná a "uznává"? No, on to není zas až takový div, kdyby kohokoliv tak silně propagovala a prosazovala tehdy nejmocnější žena země, ministryně zahraničí USA Allbrightová, budete také tak "uznávaní" a známí..

V.Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989: "Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v histrorii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." = třetí cesta..

V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."

Pro Havla byl Klaus ideovým soupeřem, se kterým se střetával v zásadní představě o tom zda společnost mají řídit demokratické strany, nebo Havlem vybrané elity.

J. Kanioková 4.10.2016 15:08

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi. (Čímž neomlouvám problémy "pravice").

V. Havel se taky podílel se na vládním dokumentu "Aliance civilizací". V tomto dokumentu se stanoví, jaké mají být podniknuty kroky pro pozitivní přijetí imigrujících muslimů. Např.- Podporovat činnost pracovní skupiny pro multikulturalitu a vzdělávání cizinců, jejímiž členy jsou odborníci v problematice multikulturality a vzdělávání cizinců, zástupci neziskových organizací.. - http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A090904_ADB_ALIANCE_CIVILIZACI.PDF

Za racionální zhodnocení politického působení V.H. považuji - Pravda o odcházení - http://bohumildolezal.cz/texty/rs2673.html

J. Hanzlík 4.10.2016 15:37

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Váš rozsáhlý příspěvek mnohé připomíná i to, co nakonec nebylo podstatné, a to - jak se zdá - i Havlovy představy o demokracii. Nebyl zdaleka sám! Rozhádaný systém politických stran se nezdál být ideálem a marxistické pojetí sociální spravedlnosti zanechalo stopy na každém z nás. Není však vyloučeno, že na Havlovu skepsi vůči stranickému systému jednou dojde. Obávám se však, že byste si asi stěží vážila disidenta Havla, ale teď máte aspoň šanci si ho jako prezidenta vážit méně.

M. Prokop 4.10.2016 17:53

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

"marxistické pojetí sociální spravedlnosti zanechalo stopy na každém z nás" - víte co, mluvte radši za sebe a ne za "všeholid".

J. Hanzlík 4.10.2016 20:26

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Jasně, Prokope, beru si to srdci a místopřísežně prohlašuji, že nemluvím za Milana Prokopa, který nechce mit nic společného s ostatním lidstvem. Spokojen?

J. Kanioková 4.10.2016 20:38

Proč překrucujete ?

J. Hanzlík 4.10.2016 21:12

Re: Proč překrucujete ?

Až po Vás, "mimoňko"!

M. Prokop 4.10.2016 21:11

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Málo si berete. Zkuste singulár.

J. Hanzlík 4.10.2016 22:30

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Zůstanu u plurálu, zkazil bych nadsázku.

R. Tesařík 4.10.2016 18:36

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Jo, trockismus, či fašismus, to je to k čemu by to vedlo.

J. Anděl 4.10.2016 18:34

Re: V. Havel - byl a zůstane symbolem Sametu

Spor Havel - Klaus považuji za dobrou věc. Mohla to být dobrá věc, kdyby to fanoušci nepojali jako derby. Z toho rozporu vznikají / mohly vzniknout dobré věci. Je to mnohem lepší než jednotná fronta.

J. Kanioková 4.10.2016 20:37

Budiž,

ale to by nesměla jedna ze stran intrikovat..

J. Veselý 4.10.2016 14:11

Řeknu to trochu drsně.

Pokud si chlap nabalí mladou herečku a tahá se s ní zatímco jeho manželka, která ho celý život podporovala, umírá doma na rakovinu, je u mě šmejd. A od toho mu nepomůže ani deset dalajlámů.

A celoživotní zkušenost mě naučila, že když je někdo šmejd v jedné věci, chová se i v ostatních taky tak.

J. Mrázek 4.10.2016 16:25

Platí to i jinde:

www.armstrongeconomics.com/international-news/north_america/2016-u-s-presidential-election/worker-claims-to-discover-a-warehouse-in-ohio-loaded-with-ballots-for-hillary-already-filled-out/

I. Procházková 4.10.2016 17:53

Re: Řeknu to trochu drsně.

Jo, to už tak bývá, že si chlapi nabalují mladé kočičky, Klaus si nabalil letušku, Clinton stážistku Topolánek poslankyni a Petr Nečas - darmo mluvit! :-)

J. Anděl 4.10.2016 18:37

Re: Řeknu to trochu drsně.

Pokud si chlap nabalí mladší a hezčí ženskou, než mám já, je u mě šmejd, že?

Bože, za jaké malichernosti dokáže někdo jiného člověka označit za šmejda...

E. Erat 4.10.2016 18:46

Re: Řeknu to trochu drsně.

Panu Veselému zřejmě nejde o fakt té nevěry. Ale, o že ji prováděl v době kdy jeho žena těžce umírala na rakovinu plic. Žena, která s ním prožila mnoho zlého, a vždy stála za ním. I skutečnost, že nepočkal se svatbou ani rok po smrti Olgy, což bývá obecná slušnost. To vše dohromady opravdu nehovoří ,o jeho velkém charakteru.

J. Kanioková 4.10.2016 19:52

:))))))

J. Kanioková 4.10.2016 20:51

Re: Řeknu to trochu drsně.

Chtěli v Listopadu vůbec změnu režimu? Nepředstavovali si, že se jen vymění garnitury, že odstavení komunisté s lidskou tváří zasednou opět u vesel a utlumení levicoví intelektuálové budou moci opět hlásat své utopie o třetích cestách a společnosti, jaká tu ještě nebyla? On ten socialismus jim asi nevadil, jen byl blbě personálně obsazen. Trocha svobody a možnost jezdit ven a ostatek by mohl zůstat..

Když jsem si v r. 98 koupila knihu Antonína Bělohoubka >Rozmluvy s Václavem Černým< vydanou nakladatelstvím Primus a přečetla si na straně 162 slova charakterizující V. Havla již v roce 1979: "On je však chorobně ješitný, chorobně ctižádostivý. Je celý nesvůj, když se oněm týden ve světě nemluví. Staví lidi do nedomyšlených situací ...", a na str. 179 další hodnocení: "Je pracovitý. Kutí něco pořád, ale je tajnůstkář. Vadí mi jeho neúplná upřímnost. Dělá mi starost jeho veliká ctižádost.", které je dokonce z roku 1976. Jen byla kolem něj uměle vytvářena gloriola dokonalosti.

Vážím si Havla za disidentství, ale jako politik mě zklamal. Ale spoustu toho blbého kolem něj nadělal jeho fanklub, z nichž mnozí se chtěli sami přes Havla dostat k lizu.. proto ten kult osobnosti..

Pro jejich zviditelnění !