17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Pár poznámek k výsledkům voleb

Vznikla jich celá řada a nakonec se od sebe velmi výrazně odlišují. Zvláštní případ je ANO, celostátní komplexní politický projekt, který se rozvíjí v ekonomické i politické rovině a jeho cílem je převzetí co největší politické moci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 15.10.2014 15:02

Trochu v tom článku postrádám hledání

a pojmenování příčin, místo jen popisování následků.

A. Reček 15.10.2014 17:39

Re: Trochu v tom článku postrádám hledání

Přesně tak. Chybí od autora názor na příčiny dnešního stavu. Před několika lety byl fandou V.Klause a ODS a teď exprezident málokoho zajímá a ODS bude mít teď čas na skutečný restart s patřičným rozborem svých minulých praktik. Vedením strany počínaje až po obecní buňky.

L. Kubeš 15.10.2014 13:23

Čestnou vyjímkou pokud jde o větší města

je Hradec Králové, kde volby výrazně vyhrál Hradecký demokratický klub, tvořený na české poměry nadprůměrně slušnými a pracovitými lidmi, což voliči ocenili. Doufám že zvolí vhodné koaliční partnery a toto město pak bude opravdu tou vyjímkou mezi českými městy. Držím jim palce.

B. Rameš 15.10.2014 10:36

Dosti mne ten brekot unavuje

Asi by bylo vhodno říci, že příčinou toho, že jsou lidé, mne v to počítaje, schopni zvolit prakticky kohokoli, kdo nebyl doposud součástí establishmentu, je to, že ti, kteří jeho součástí byli, to neuvěřitelně po****li. Nejsem odvázaný z pana Babiše a jeho skorostrany, ale třeba se z nich něco vyvine (a třeba dopadnou jako VV). Každopádně mám pocit, že všechno je lepší, než pokračovat ve stylu, který zde politické strany (cha, v čem je ta jejich „političnost“ – je to pořád ještě od slova „polis“?) páchaly posledních, dejme tomu, patnáct – dvacet let. Jsou snad ty úděsné kreatury, které vykukují tu a tam zpod mediální pláštěnky, reprezentanty vůle – chtěl jsem napsat lidu, ale včas jsem se zastavil – voličů? Je zde nějaká strana, která dodržela, nu nebuďme neskromní, alespoň 50% svých ne snad slibů (to by bylo hodně naivní očekávat, že by snad někdo mínil vážně, co říká v předvolební kampani…), ale volebního programu (to je přece jen psaný dokument…)? Odpověď zní: ne. Tak proč by, sakra, měli lidi ty strany volit? Protože mají politologové rádi politiku? Demokracie nespočívá v tom, že ve státě vládnou politické strany, ale v tom, že je naplňována většinová vůle a respektována menšinová svoboda občanů. Už tak nějak začínám chápat, proč je občas nějaký ten (pokud možno trochu rozumný, ale není to nezbytnou podmínkou) tyran věci prospěšný. Teprve, když o svobodu přijdete, začnete si ji vážit. Pan Babiš není morálním etalonem, ale ani převtělením Satana (nebo ty rohy pečlivě skrývá?), uvidíme, jak se mu bude tyranizovat.

J. Balcar 15.10.2014 11:22

Re: Dosti mne ten brekot unavuje

Váš problém se jmenuje nerealistická očekávání. Každý volební program je prosaditelný ze sta procent jen v případě získání potřebné většiny a stanovení reálných cílů. V případě koalice je to vždycky o kompromisu a cíle jsou jen zřídka realistické. A že se na Babiše lepí STBáci a vyčuránkové je nabíledni.

V. Mlich 15.10.2014 11:52

Proč je, sakra, volit?

Zoufalství z činnosti tradičních stran chápu, ale není to důvod ztrácet rozum. Před volbama jsem se taky podílel na sestavování jedné z kandidátek. Když se vybírají straničtí kandidáti, tak je jasné, jaké má ten člověk názory, i když ho neznáte: víceméně se drží programu strany. Ale co mají společného kandidáti na třeba Babišově kandidátce? Stejného velícího důstojníka? Anebo stejné obchodní zájmy s Babišem při čepání euro- a ekodotací? Tohle je kvalifikace pro správu obecního rozpočtu? Není mi jasné, čím se ti voliči řídíli, ale rozum to zcela jistě nebyl.

J. Boleslav 15.10.2014 12:43

Re: Proč je, sakra, volit?

Přesně tak. ANO je totalitárně řízená strana podnikatelského typu, navíc s estébáckým pohůnkem v čele.

T. Kohout 16.10.2014 14:29

TOP - strana? - Re: Proč je, sakra, volit?

Mě stale překvapuje, že strana "TOP" se považuje za jakousi tradiční stranu. Přitom každý kdo si pamatuje aspoň 5-10 let zpět ví zcela jasně jak vznikla a že žádnou tradiční stranou není. Je to politický project pana Kalouska, jen o trochu déle trvající než jepičí politický project pana Bárty a jeho "girls" - neblahé paměti.

P. Vaňura 15.10.2014 11:56

Němci také měli roku 1932 dost

neschopných politiků a tak dali šanci "něčemu jinému." Výsledky jsou všeobecně známy!

A nemylme se, skoro všechno, co tehdy hlásal Hitler o parlamentních stranách byla PRAVDA. Až na to, že náhrada skutečně neschopných žvanilů, schopných se však pro udržení koryt dokonce dohodnout právě s Hitlerem (NSDAP tolerovala r. 1932 menšinový kabinet výměnou za odvolání zákazu činnosti SA a SS !!!!!) koalicí !!, vedenou NSDAP jaksi nebyla a ani nemohla být, to pravé ořechové.

V. Ondys 15.10.2014 10:32

:)))))) Bitva o svobodu a demokracii je u nás vždy prohraná

v zájmu neochvějně socialistického přerozdělování plodů práce zhruba čtvrtiny populace, na které bezohledně parazitují ostatní prostřednictvím vyvolených a ještě generují obludné dluhy na konto dalších generací...

J. Chaloupka 15.10.2014 9:21

Vy byste jedli několikrát uvařené a strávené dršťky?

Občas zkusím něco jiného, a to je případ i ANO, Žít Brno apod. Ostatně soudím, že kdyby tahle uskupení začala jako strany, vždy by se našla hůl na nového psa v ruce pana Doležala. Bohužel ODS i recyklovaná Top jsou ty několikrát vyvařené drš... Jezte si je sami a jak vidím, moc vás není. No a pokud si v Olomouci myslí, že to občané ještě jednou spořádají, tak budou mít zřejmě příště na dlouho utrum.

P. Čech 15.10.2014 8:45

Co je hlavním výsledkem voleb?

Zásadní nutnost dohadovat a handlovat koalice. V poměrném volebním systému téměř nikdy nemůže někdo zvítězit demokraticky, tedy se ziskem nejméně 50%+1 hlas voličů. A tak po volbách dochází k odpornému handlování a dokonce podle hesla "jak ty mně, tak já tobě" se ani občanská hnutí nestydí uzavírat účelové koalice s KSČM a to jen proto, aby se mohla podílet na moci. Začínají se chovat jako politické strany a nestydí se podporovat něco, co jsme všichni v naprosté většině odmítli v listopadu 1989. Ale nakonec, proč se divím. I ANO je plné "bývalých" komunistů, včetně jeho předsedy a od takových nelze očekávat nic dobrého. Svým činem v Havířově si ANO jen odhání voliče, kteří očekávali asi jinou změnu než vládu komunistů.

V. Mlich 15.10.2014 11:58

K čemu jsou vlastně koalice?

Já zas nechápu, proč se vůbec musí o nějakých koalicích jednat. Ať rada zasedne, jak byla zvolená, a ať schvaluje návrhy, ktoré projdou většinou. A co neprojde, ať se nedělá. Proč předem uzavírat kšefty a pak aby radní hlasovali ne podle svého srdce, ale jak nařizuje koaliční smlouva? To je přesně to, co lidi nesnáší na politických stranách: politikaření, hlasování proti vlastnímu programu. Babiš dal tomu nový rozměr, nemá žádný program.

J. Boleslav 15.10.2014 12:45

Re: K čemu jsou vlastně koalice?

Rada se nevolí, volí se zastupitelstvo. Rada vzniká až následně, právě na základě koaličních jednání.

J. Urban 15.10.2014 15:03

Re: K čemu jsou vlastně koalice?

a zvolena zastupitelstvem...

P. Čech 15.10.2014 15:49

Re: K čemu jsou vlastně koalice?

Dovedete si představit, jak by vládl "vítěz" voleb, který zvítězil s cca 23% hlasů voličů a měl podle toho a podle zásad poměrného zastoupení odpovídající počet mandátů? Jak by vládlo 46 poslanců proti 156? Nic by neprosadili, žádné zákony by nemohly být schváleny a nastal by chaos. Koalice jsou aspoň malým řešením, ikdyž také špatným. Nemám nic proti koalicím, ale ty by měly být předvolební, se svým předvolebním programem, který by voliči volili. Byly by to koalice volené voliči. Povolební koalice nikdo nevolí, jejich programy také ne a jsou pouze sprostě vyhandlovány systémem "něco za něco|". Jsou to politické hrátky, probíhající zcela mimo vůli občanů. Prosazuje se zde pouze vůle politických stran a jejich politiků. Stejné je to i s vládou, která je sice jmenována prezidentem, ale podle vůle politických stran a zcela mimo přání a vůle občanů. Všechno toto špatné, celý tento špatný systém vyvěrá z čl.18, odst.1 ústavy, který předepisuje volební systém podle zásad poměrného zastoupení a z následujících volebních zákonů, vyjma zákona o přímé volbě prezidenta, který však také není dobrý, protože odporuje nejméně dvěma článkům Listiny základních práv a svobod. Konkrétně v tom smyslu, že sice ne přímo, ale přece vyhlašuje nerovnost mezi lidmi.  M.j.  v čl.56, odst.5 říká, že 10 senátorů je někým více než 19 poslanců a ti jsou zase někým více než49 999 občanů. Všechno toto dohromady je t.zv. české specifikum, jinde ve světě nevídané. Systém chytré horákyně. Ani nahá, ani oblečená, ani učesaná ani rozcuchaná, přináší dar nedar.

Š. Hašek 15.10.2014 8:40

Nemudrujme (moc).

Všechno se asi po čase vrátí k "normálním vztahům", a sice napravo/nalevo.

Babiš chce celé století podávat na talíři rozmixovanou svíčkovou a krupicovou kaši. Tabulkově podle "stravovacích odborníků" (tedy havlovských politologů) to nemá chybu. Ale vrtat v makovičkách už jim začíná.

Ale žrát se to nedá, krom doby těžkého hladu či nadšení něčím neotřelým.

Babiš nestojí na žádných základech (krom své firmy), ještě jednou opakuji na žádných názorových základech. Skončí. Babiš je jen trochu "vymakanější" všeználek John.

A Kalous by se taky mohl chytnout za nos. Jeho široširoká politika "od duhových čtyřprocentních" až po rádoby konzervativního šlechtice je vlastně k smíchu. Kočka s myší v jednom pytli. Jsem rád, že ODS to v krajích úplně nevod-rala. Zjednodušeno.

P. Čech 15.10.2014 9:47

Re: Nemudrujme (moc).

To je asi jen Vaše zbožné přání.  Systém "napravo-nalevo" který má původ ve Francouzské revoluci a tehdejším konventu již celosvětově bere za své. I u nás. Stačí se podívat, kdo skutečně zvítězil ve volbách. Byly to různá občanská hnutí, nikoliv pravé ani levé politické strany. Ty zcela propadly.. Jisté naděje jsem vkládal do hnutí ANO, ikdyž pana Babiše zrovna nemusím. Asi stejně, jako i mnoho jiných občanů. Dnes mně však vyléčilo z omylu. Začalo se totiž chovat jako klasické politické strany a ukázalo, že pro účast na moci je ochotno udělat cokoliv. V Havířově se spojilo s KSČM. To říká vše. Pokud tato koalice skutečně vznikne, přijde ANO o spoustu voličů a to nejen na místní úrovni.

Š. Hašek 15.10.2014 10:16

Re: Nemudrujme (moc).

Pane Čechu,

vždyť vy se mnou souhlasíte. Viz druhá polovina Vaší poznámky.

A jen tak mimochodem, stále si myslím, že  i Vy byste raději ony "staré dobré strany". Než hnutí. Neberte jako stesk po konkrétních našich stranách. Obecně.

Já od malička slyšel, že hnutí, to může být akorát tak hnutí mysli. K ničemu dlouhodobějšímu. Na dlouho trať musí být názory, zkušenosti, vzdělání, osobnost člověka. Však si rozumíme.

P. Čech 15.10.2014 16:00

Re: Nemudrujme (moc).

Souhlasím s Vámi jen a pouze svým způsobem.  Konkrétně s Vaší poslední větou.Jmenujte mi, prosím, jednu nebo dvě skutečné osobnosti, které jsou ve vedení některé z politických stran. Jaké zkušenosti a v čem mají mít? Naši politici žádné vlastní názory nemají, papouškují pouze to, co říkají předsedové a místopředsedové jejich stran. I v PS hlasují podle instrukcí lídrů svých stran a nikoliv podle svého ústavního poslaneckého slibu. Slibu, který jim přikazuje vykonávat jejich mandáty "v zájmu všeho lidu". Nejenže nehájí zájmy všeho lidu, oni nehájí ani zájmy většiny lidu. Hájí zájmy svých politických stran ev. voličů těchto stran, Kterých je však vždy nejvíce cca 12% ze všech občanů. Všechno je to o té demokracii - vládě občanů. Demokracii, která by u nás sice být mohla, ale není. V ČR existuje diktatura politických stran a jejich politiků, diktatura vždy menšiny nad demokratickou většinou.

V. Ondys 15.10.2014 12:04

:)))))))))) Jak prosté

To co většina konzumentů u nás považuje za výdobytek sociálního státu, je z mého pohledu jenom asociální chování vyvolených ke všem pracujícím lidem s nejistou existencí v soukromém sektoru, poněvadž to parazitování na nich je pro drtivější většinu neoprávněně výhodné, a vyloženě je to pokus bezohledně zotročit především všechny, co řádně platí daně a snaží se o poctivý i čestný přístup k okolním, jestli se to někomu zdá přehnané, tak by si nejdřív měl uvědomit, kde probíhají největší aféry s finančními machinacemi a přesuny astronomických částek do kapes osobně zainteresovaných.

:)))))))) Správně, je to ve státním sektoru v souvislosti s neochvějně socialistickým přerozdělováním...

J. Boleslav 15.10.2014 8:07

Pan Doležal vidí realitu příliš černě

Základy polistopadového vývoje, tj. parlamentní politický systém atd., zatím destruovány nebyly. I když se o to různí grázlové s Ovarem a Burešem v čele mocně snaží. Prezidentský systém se Ovarovi prosadit nepodařilo. Díky Bohu.

O. Rychlík 15.10.2014 8:30

Re: Pan Doležal vidí realitu příliš černě

Pana Doležala čtu rád, ale souhlasím, že vidí realitu příliš černě. Vítězství ANO v komunálních volbách bude začátkem jeho sešupu. Hnutí nemá žádnou jednotící ideologii a rozptýlení do obcí to ukáže i těm pomaleji vnímavějším. Z "makáme pro Agofert" se plynule přejde k "makáme pro sebe" , protože ani pan Babiš nebude vědět co a jak by mělo být v Horní Dolní správně.

J. Boleslav 15.10.2014 12:42

Re: Pan Doležal vidí realitu příliš černě

Doufejme, že máte pravdu. Brzdou propadu ANOnistů budou Burešovy prachy. Takové žádná jiná partaj dohromady nedá. To by se musel do politiky vložit Kellner.

A. Novák 15.10.2014 6:38

olomoucký případ je jen opakováním

podobného schématu z parlamenntních voleb: Paroubek byl svého času taky vyšachován, přestože volby vyhrál...

P. Lenc 15.10.2014 8:00

Re: olomoucký případ je jen opakováním

Zaplať pán Bůh za to.

J. Boleslav 15.10.2014 8:04

Re: olomoucký případ je jen opakováním

V obou případech. :-)

J. Mannheim 15.10.2014 8:48

Re: olomoucký případ je jen opakováním

otázkou je, zdali to, co tu přišlo, bylo lepší než Paroubek (i když to je naprosto typický případ arogantního papaláše jak vystřiženého z ÚV KSČ) - skandál stíhal skandál (namátkou Drobil, Kocourek, Vondra, Bárta, Besser, Drábek, John), vládu a potažmo i tajnou policii řídila královsky přeplácená premiérova metresa, z malých stran se stávaly ještě menší a přitom se vždycky na smrt rozhádaly, vzdorující poslanci dostávali dobře placené fleky v dozorčích radách, jediného populárního ministra se zbavili, na ministerstvu školství řádil fašoun (tady si neberu servítky, on určitě také používá termíny "eurohujer" nebo "pravdoláskovec"), prostě idyla jak vyšitá

I. Vejvančický 15.10.2014 16:05

Re: olomoucký případ je jen opakováním

Často opakovaný omyl. Paroubek nikdy volby nevyhrál, prohrál s Topolánkem.