16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Normalizace

V samotném pojmu "normalizace" (psáno v uvozovkách) jakoby bylo zakódována interpretace, známá z Havlovy Moci bezmocných. Model rozvržení společnosti, v němž na jedné straně stojí nepočetná skupina bojovníků za lidská práva, lidí žijících v pravdě, která jim dává sílu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 13.11.2011 17:28

Normalizace byl předně nástup nejkřivějších na všechna odpovědná místa

Co bylo podstatné v normalizaci sedmdesátých let je to, že veškeré vedoucí funkce byly obsazeny těmi bezzásadovými. To znamenalo naprostou devastaci morálky, která snad zbývala po letech obludného vymývání mozků z demokratických návyků občana. Každá pozice, obsazená tehdy třeba i odborníkem na svém místě, byla dosazena "prověřeným" stranou. To jest, dřívější kádr byl nahrazen prověřeným, nebo původní musel sklonit záda až k zemi, posypat si hlavu popelem a podpisem stvrdit, že okupace Sovětským Svazem v 68.r. byla potřebná a správná. Navíc takový musel ve stejném duchu své podřízené stejně ponížit a vnutit jim lež do huby tak, aby jednolitě národ deklamoval vůli okupantů jako svou.

Takže bylo možné v sedmdesátých letech vidět bývalé podpisovatele archů petic proti okupantům v šedesátém osmém, jak snaživě spolupracují s okupačními vojsky, na tribunách mávají s nimi našim pracujícím, kteří jim vzdávali hold a dík donuceni svými soudruhy vedoucími. Kdo by nechtěl se účastnit těchto "taškařic", ten byl označkovaný jako bílá vrána, černá ovce - oportunista. Mít nálepku oportunisty bylo existenčně velmi riskantní. Zpravidla takový končil v té nejhorší dřině za ty nejmenší peníze, ač mohl mít i vysoké vzdělání. Když se k tomu připočítá to, že nebylo dostatek zboží a služby nekvalitní, že vše se dělo jen po známostech, pak oportunista byl v naprosté nouzi a bezvýchodnosti.

Kdo z oněch oportunistů dokázal vydržet dvacet let pod takovým útlakem? A jak skončili v dnešku soudruzi prověření stranou? Hádejme, kolik z nich má nouzi a existenční problémy. Kdo dokázal nejschopněji přejít v převlečeném kabátě do kapitalismu, kde imperialisté drtí proletáře celého světa? Kdo potřeboval politickou ideologii za normalizace a dnes také?! Kdo potřeboval dělit občany na praváky a leváky?!

Jste pravičák a nebo levičák čitateli a máte na ty druhé dost velkou zlost? Bojujte za levost či pravost tvrdě! Soudruzi vedoucí to potřebují!

P. Fiala 12.11.2011 17:13

Poznámka k národohospodářství v normalizaci

Všechny ekonomiky pracovaly v duchu "Mezinárodního osbobozeneckého hnutí na bázi ozbrojených revolucí" - svět byl "bipolární". Fabriky, doly, hutě, atd. - měly v podstatě vyzbrojovací vojenské výrobní programy a to pro válku za Železnou oponou a to jadernou. Za oponou to bylo podobné. Stačí si připomenout vojenská cvičení spojeneckých armád sdružených ve "Varšavské smlouvě", též kapacitu našich armád a jejich výzbroje, umisťování raket a dalekonosných děl s jadernými náložemi, budování atomových krytů, vytváření strategických státních zásob, psychologickou přípravu obyvatel, atd., atp.

Veškeré kapacity výrobní podléhaly komunistům v Centrální plánovací komisi a ta podléhala RVHP, kterou řídili ruští komunisti. Že každý výrobní závod i obchod řídil komunista byla KSČM zásada. Je docela možné, že i ten zelinář musel být komunista.

A nebýt politiků v západních zemích Evropy a jejich občanů, aby tlačili na USA, ať se Železná opona a výzbroje před a za ní, ať se zruší stálly by sloupy s ostnatým drátem dodnes. A pana Havla by střídavě zavírali a pouštěli z vězení, a svazáci SSM z r. 1989 by již byli komunisty a nadále bojovali za "Světový mír", a občané by občas trénovali polach na jaderné napadení, atd., atp.

B. Brousková 13.11.2011 12:52

Re: Poznámka k národohospodářství v normalizaci

Nevím jestli "musel být komunistou i každý zelinář", ale vím zcela jistě, že ve všech  závodních organizacích ROH platilo nařízení, že nadpoloviční většinu členů závodních výborů museli tvořit komunisti a předsedou mohl  být rovněž jenom komunista. Všechny členy závodních výborů ROH musel schválit OV KSČ a rovněž volbu jejich předsedy. Bylo docela zábavné sledovat , jaké problémy dělalo toto nařízení v malých firmách, kde nepracovalo  dost komunistů. Řidiči autobusů v ČSAD, kteří "jezdili" na západ museli být povinně v  KSČ, být členy  Lidových milicí, být ženatí a mít děti.Stačilo aby byli v rozvodovém řízení a okamžitě jim byl odebrán pas. Začátkem sedmdesátých let začalo platit nařízení , že i každou cestu na dovolenou třeba i s Čedokem musela schválit základní organizace  KSČ podniku , kde dotyčný pracoval. Bez ohledu na to,  že celou dovolenou si financoval ze svého a nikdo mu na ní nepřidal ani haléř. Sranda začala v momentě, kdy jste si nejdříve zaplatili v Čedoku zájezd a komunisti vám pak nedali souhlas. Z pěněz za zájezd vám Čedok vrátil jen zlomek, protože oficiálně to byla vaše vina, že vás tam nepustili. Pochopitelně to platilo i pro cesty do tehdejší Jugoslávie. Později to vylepšili ještě tím, že pro Jugoslávii musel být zvlaštní pas, který v jiné zemi neplatil. Lišil se tím, že měl šedou barvu a nebyl označen jako pas. Neplatil tedy ani pro cesty do lido -demo. Bylo to komunistická reakce na skutečnost, že se stávalo , že potenciální exulanti, běžně požádali na některém Italském konzulátě v Jugoslávii o turistické vízum, která jim bez problémů bylo uděleno a pak mohli s celou parádou projet do Itálie.přes celnici.S tím šedým už to nešlo, protože nebyl označen jako pas, ale jako povolení pro cestu jen do Jugoslávie. Přes tato opatření v  té době emigrovalo z našeho komunistického ráje několk set tisíc lidí.

F. Pavlis 12.11.2011 9:52

Zahradník

Inu, někdy se domnívám, že to je obdobné jako s Anežkou . Stala se pro některé ikonou. Kdo však zná aspoń zběžně mentalitu středověku, nebude se zase tolik divit. Vysoký klérus měl ke křesťanství docela jiný vztah a nenechal se jeptiškou a abatyší vyvést z míry. Knihu o "zahradníkovi" nám zanechala na památku holandsdská návštěva jako vzácný a skrytě dovezený dar. Byla v němčině. Přečetl jsem několik stránek a zjistil jsem, že autor žije v jiném světě než já.  Myslím si to dodnes a nemám to panu Havlovi za zlé. Současně jej ale nepovažuji za "Anežku" českou. Prožil si svou pohádku a způsobil, jako v moci postavený, nemálo lapsů, které už nejsou vratné. Mocným se to stává. Nezlobím se. Omezeni vnějšími vlivy, žili jsme svým vnitřním životem dost bohatě. Ovšem ta absolutnost některých disidentských postojů mě provokuje k dost expresivním výrazům. Ostatně, ještě nám historici dluží vysvětlení některých událostí z přelomu let 1989 -1990, které jsou spoluodpovědné za mnohé skutečnosti naší současné situace. Možná až po letech, kdy už tu nebudeme.  .

M. Gavlák 12.11.2011 7:32

obávám se,

že výraz "tábor pravdy" taky zavání mávátky. Příslušníkem tábora pravdy byl také např. Marek Benda, usvědčený lhář, titulový podvodník, který hájí tu "svou" pravdu. Obávám se, že se pod praporem demokracie vyrojili noví gauneři, mnohem nebezpečnější, protože méně čitelní, prostě jiná liga...

S. Vaněček Šauerová 12.11.2011 9:02

Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Marku Bendovi bylo v roce vzniku CH´77 nějakých -odhadem - 16 let. Příslušníkem "tábora pravdy", jak píšete, byl tedy spíš jen přes tatínka. Holt, nepovedl se.

E. Došlík 12.11.2011 9:53

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Madam Vaněček Šauerová, rozmazlený fracek, zvyklý na nic nedělání a žití v blahobytu i za doby normalizace, toť k tomuto výlupkovi vše, a to nemluvě o jeho bratrovi, který je také od mládí nefachčenko zašitý na Ústavu pro výzkum zločinů . . .

J. Slanina 13.11.2011 9:54

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Moc se mi líbí, došlíku, jak decentně jsi pozapomněl doplnit onen termín "Ústav pro výzkum zločinů..." tím nejpodstatnějším slovem: "komunismu".

BTW:Ten ústav se správně jmenuje "Ústav pro studium totalitních režimů", ale jak jsi sám ve své světlejší chvilce poznamenal, zabývá se studiem ZLOČINŮ KOMUNISMU.

E. Došlík 13.11.2011 10:25

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

slanino, nic jsem nezapoměl, nedělej ze mě blba, nebudu tento název pokaždé rozepisovat, a pokud nejsi blbý, jako myslím, že jsi toho rozumu moc nepobral, tak si to doplníš, a navíc když o zločinech rozhodují faráři, Bendové, Kavalírová a spol, tak to jsou zbytečně promrskané peníze, které do těchto individuií vkládají daňoví poplatníci. Zkus se otázat tenagerů co o tom ví, prdlajs, je to nezajímá, a ani zajímat nebude jestli žil nějaký Stalin, Gottwald, Husák, Honecker a další! Je zajímá jen den ve kterém žijí, a snad zítřek, protože s takovým systémem se nedožijí ani důchodu, tak se vzpamatuj!!!

J. Slanina 13.11.2011 11:13

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Co zajímá teenagery zas vcelku nezajímá mne. Mne zajímá především to, jak ty a tví mitkämpfři zkurwili MŮJ život.

BTW: Dělat z tebe blba netřeba, nemám rád zbytečnou práci.

E. Došlík 13.11.2011 12:45

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

slanino, a teď jsme u jádra věci. Žádný já, ani mí spojenci tvůj život nez.kurwili. Ten jsi si rozhodl sám, a teď poštěkáváš z jiné země, štěkej tam, kde máš své chlebodárce, a určitě tam máte svých problému dost. A POKUD NEMÁŠ RÁD ZBYTEČNOU PRÁCI, TAK SI MYSLI, že jsem blb, ale o tobě už raději hovořit nebudu. V diskusích používej češtinu, a nemíchej tady německé a vulgární slova . . .

J. Slanina 13.11.2011 14:13

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Hezký, došlíku. Tak já jsem se prý rozhodl sám pro celoživotní práci u lisu v gumárnách. Nikoliv, rudá swiňko, to rozhodli a to velmi nekompromisně, právě takoví jako jsi ty a kteří by se z toho dnes strašně rádi vyvlékli. Mimo to netuším jakými složitými duševními pochody jsi přišel na to, že jsem emigroval. Naopak, všechny ty vaše bolševické swiňárny jsem si tady vyžral velice dopodrobna, tudíž když vidím takového jako ty, tak se mi otvírá kudla v kapse. Tudíž se neutěšuj, že jsem snad někde za hranicemi. Česko je malé.

BTW: Nechápu, proč ti vadí mé používání německých slov. Kdyby ses neučil jenom rusky, třeba bys pochopil. I když nevím nevím, ty jsi na štíru i s jazykem mateřským.

E. Došlík 13.11.2011 16:05

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

slanino, jestli jsem hezký tak to ponechej slabšímu pohlaví, ale tu rudou swiňku, tu jsi si mohl nechat od cesty, ne, že bych se urazil, ale z tvé nevymáchané huby to není nic hezkého! Jaký já jsem nechej hodnotit lidem kteří mě dobře znají, kdežto ty se snažíš na mě jen onanovat, a podotýkám ti, že se nemusím z ničeho vyvlékat, ani před lidmi, ani Bohem, protože s otázkou náboženství jsem dokonale vyrovnán!

Za další tě žádám, aby jsi mi veřejně nevyhrožoval, což jsem já nikdy v životě nečinil, ani v případě takového hlupáka jako jsi ty, protože já jsem tě neurážel!

Co se týče mého vybavení mluvou a jazyky, se nemíním s tebou vybavovat, a pokud píši něco v diskusích v našem tisku, tak používám české výrazy. Tak se nad sebou zamysli, a tu kudlu nechej raději zavřenou.

J. Slanina 13.11.2011 22:42

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Co dodat, ani číst to nedovede, interpunkce je pro tebe evidentně sprosté slovo,viď swiňko?

H. Lukešová 13.11.2011 23:10

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Promiňte vlezlou otázku milý pane Slanino, psal jste kdysi na diskusi, že máte 2 maturity a to Vás komunisti nahnali do lisárny a dovolili Vám dělat jenom těžkou dělnickou práci? No to je doopravdy hrozné. A vidíte, KSČM má stejně jako ODS, hrůza...a socani k tomu...

E. Došlík 14.11.2011 3:34

Re: Jen pro pořádek, pane Gavláku,

Hned jsi sprostý . . .