1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Nesnesitelnost současné situace

Pokusil jsem se tu narychlo shrnout to, co pro mne vyplynulo z přípravy na dva diskusní pořady v Českém rozhlase Plus minulý týden a v diskusi, která tam za mé účasti proběhla. Na mysli mám pochopitelně politickou situaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Habina 11.5.2017 11:00

Re: Pane Doležale, podstata té nesnesiteln situace je jiná.

Vzpomeňte si na Zemanova moudrá slova. Před volbami skloňování slova nepřítel.

NEPŘÍTEL - ÚHLAVNÍ NEPŘÍTEL - KOALIČNÍ PARTNER !

V. Klepetko 11.5.2017 13:54

Re: Pane Doležale, podstata té nesnesiteln situace je jiná.

Ono to má i pokračování, ta gradace. Následuje: - SPOLUSTRANÍK, a konečně - ČLOVĚK SÁM SOBĚ :-))))))))))

J. Anděl 11.5.2017 11:14

Chápu. Co píšete, dává smysl.

Neměl jsem úplně na mysli ekvivalent bohumínského usnesení. Závazek, že budou usilovat o zrušení eet (zjednodušeně řečeno), respektive jasný program, snižující kontrolu státu a byrokratickou zátěž (plus pár mých dalších témat) by mi nejspíš stačil.

J. Anděl 11.5.2017 11:42

Tedy ještě jednodušeji - ideálně nepotřebujete speciální usnesení, abyste věděl, že nějaké strany do koalice nepůjdou, protože jsou programově skoro nebo úplně protichůdné. Což není nijak v rozporu s demokracií.

V. Klepetko 11.5.2017 13:48

Je pan Doležal užitečným idiotem?

Dobrá - EET a další věci, o kterých píšete, to jsou legitimní programové požadavky. A dá se o nich jednat. Co mi vadí, jsou manichejské výkřiky o boji Dobra se Zlem a na můj vkus příliš jakobínské aspirace onoho údajného "dobra".

Nějaké zkušenosti už s tím jsou. Když například oslabíte Fica, tak Vám do uvolněného prostoru nenapochoduje Magda Vašáriová, ale Kotleba...

A o tom to je :-)))))))))

P. Vaňura 11.5.2017 15:21

V dané situaci je Kotleba přijatelnější, než Magda Vašáriová

Už proto, že ve svém kraji zamezil přidělování grantů sluníčkářským profesionálním vymývačů mozků, v daném případě dokonce DĚTSKÝCH mozků!

V. Klepetko 11.5.2017 15:47

Re: Potvrzeno.V dané situaci JE pan Doležal užitečný idiot!

Zdravím Vás, pane Vaňuro. Je dobře, že jste se ozval - jste živoucím důkazem pravdivosti mých slov. A ta Vaše analogi níže, mezi Sobotkou a von Papenem, ta sedí! :-)

Sobotka je pro Vás Janem Křtitelem. :-) A pan Doležal Vám umete cestu.

J. Anděl 11.5.2017 16:01

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Jojo.

On ten Babiš trochu sám v kampani hrál na tu notu boje Dobra se Zlem, se mi zdá, proto mě od začátku štval.

Ale včera jsem poslouchal nějaké projevy z té demonstrace a to na mě bylo moc, ostatně jsem tu na NP reptal proti Štěpánový.

V. Klepetko 11.5.2017 17:48

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Minule jsem volil lidovce, ale tím spojením se Starosty jsou pro mě mimo možný výběr. A v Praze Piráty, je to celkem dobrá parta. A v místním komunálu - ANO, a na té lokální úrovni se to chová jako normální demokratická partaj. A v prvním kole prezidentské volby - Vladimíra Franze :-)))).

Nejhorší na tom všem je že nikdo nechce přemýšlet, pochybovat, vracet se znovu a znovu ke svým výchozím předpokladům a hledat své vlastní omyly! Jen se snaží nám vnutit svou pravdu. A my sami na tom nejsme o moc lépe :-(((((

J. Anděl 11.5.2017 21:12

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Na lokální úrovni prý byly dobré i Věci veřejné. Před Bártou a tím novinářem.

Jinak s diskuzemi je potíž, jak sem koukne člověk párkrát za den, obtížně se udržuje konverzace. Ale přiměl jste mě přehodnotit podmínku odmítnutí koalice s ANO :-).

Já ale stejně věděl, že to nikdo neřekne a kdo to řekne, tak mi nebude vyhovovat z jiných důvodů. Takže jsem stejně dělal jenom ramena :-)

V. Klepetko 12.5.2017 0:14

Re: Je pan Doležal užitečným idiotem?

Máte pravdu, ale k zajímavé konverzaci se vracím třeba i druhý den...

S VV - mám možnost srovnávat právě na té lokální komunální úrovni. Nemělo to v žádném případě aňáckou úroveň, a není to názor, ale něco jako "svědectví"... Dobrou noc!

P. Vaňura 11.5.2017 15:28

Dvě koaličně nezpůsobilé strany tu byly v Německu

r. 1932, totiž komunisté a nacisté. A pak fakticky JEDEN politik (Franz von Papen), mající potíže ve své vlastní straně se rozhodl, že může jednu z těch koaličně nezpůsobilých stran použít pro své osobní cíle a našel k tomu i spojence.

Výsledek je všeobecně znám...

J. Lukavsky 11.5.2017 19:55

Re: Dvě koaličně nezpůsobilé strany tu byly v Německu

"komunisté a nacisté" Nějak nerozumím tomu, proč by nacionální a internacionální socialismy nemohly spolupracovat a koalovat. Také se k sobě měly hodně dlouho (Molotov/Ribbentrop....), tedy přesně tak dlouho dokud nacionální socialista Hitler nepřevezl internacionálního Stalina a nezaútočil jako první. Nebo to bylo jinak?

J.L.

P. Maleček 11.5.2017 9:48

Re: Pane Doležale, podstata té nesnesitelná situace je jiná.

Až na to, že pojem liberální demokracie je jen maskou socialistické totality. A v tom je zakopaný pes vysvětlující, že Babiše, socany i Lidovce dal dohromady společný zájem za maskování jen formální demokracií totalitně vládnout a dojit stát.

No a to co teď sledujeme je klasický proces kdy se dva spolupracující totalitáři, s cílem urvat si víc než ten druhý, pustili do sebe (viz střet léta spolupracujícího ruského komunismu a německého nacismu, který skončil II.WW). To samozřejmě maskováno pokřikem obou stran, že před tím druhým chrání demokracii.

V. Klepetko 11.5.2017 10:07

Re: Pane Doležale, podstata té nesnesitelnésituace je jiná.

Nehadejme se o terminologii! Podstata věci je nepodpořit totalitu proti demokracii. A není to Sobotka, kdo nyní demokracií brání!

J. Schwarz 11.5.2017 7:30

Zaujal mne obrat

"média havlovského okruhu". U Babišových novin totiž je údajně nepodstatné, jestli podporují ANO na Babišům pokyn nebo z vlastních pohnutek zaměstnanců. U "médií havlovského okruhu" to nevadí? A rozklad právního státu začal v momentě, kdy se soudy a státní zastupitelství odtrhly od reality, jejich zaměstnanci si začali svou nezávislost vykládat jako osobní suverenitu a kárné možnosti byly prostřednictvím alibismu, právního pozitivismu a stavovské solidarity efektivně vyzmizíkovány. A ještě k "nezávislým médiím" - není právě jejich zásluhou, že kdekdo vnímá situaci v ČR jako horší než v Nigérii? A "kriminalizace politických roznodnutí"? Tady je problém ve směšování prkotin, kdy opozice podává trestní oznámení na kdeco a "orgány" pak postižené léta šikanují s případy, kdy radní prodají městské pozemky soukromé firmě za 10 milionů a ta je obratem prodá Lidlu za dvojnásobek. A totéž soudnictví, které jindy posílá zastipitele "do tepláků" na základě pomluvy v tom nevidí nic protizákonného. Ale možná je to jinak a podobný obrázek vytváří jen práce našich "nezávislých médií". Pak ale není hrozbou demokracii Babiš, ale naopak její "hlídací psi" co zvlčili a demokracii nehlídají, ale trhají.

J. Jelínek 11.5.2017 7:39

Re: Zaujal mne obrat

"médium havlovského okruhu! to je skvělý obrat! Takže to máme: havlojed, havlofil, havloid, pravdoláskař, sluníčkář, vítač, dobroser...jak je čeština úžasná.

P. Smatlak 11.5.2017 9:26

Re: Zaujal mne obrat

Nebudu se vyjadřovat ktomu co píšeš je to jako házet hrách na zeˇale jen bych byl rád,aby si si nebral do úst Havla a jeho příznivce.Je to jako nadávat na boha a něco nadpřirozeného co není v gesci a moýnostech lidí to ovlivnit.Ale to je jen přirovnání a Havel nebyl a ni si to nemyslel,že je oproti jiným, jako Klaus,Zeman a ještě někteří a možná i Babiš ,bůh.Připadá mi to jako když když někdo bojuje proti větrným mlýnům jak je to v v jednom románu a si víme v jakém.

D. Polanský 11.5.2017 7:16

Bláboly

Politici nemohou rozchodit, že se mezi ně dostal někdo, kdo se stal bohatý podnikáním. Při něm vypadají jako Šmoulové, co nic neumí, což je pravda. V reálném životě by byli nýmandi. Babiš musí pryč čistě z psychologického hlediska. Politikum je sekundárům.

Pokud jde o dluhopisy, to, co udělal Babiš, udělali stovky bohatých lidí. To by musel začít větší hon na čarodějnice. Je potřeba upravit zákon.

J. Laták 11.5.2017 8:50

Re: Bláboly

Uvidíme, zda samo členstvo koblihářů, po tom včerejším parlamentním jednání, rozchodí svého uplakaného šéfa. Už při náhodném poslechu se soudný člověk (kterého hlodavci nijak neděsí), musel pokřižovat, a nebo si alespoň odplivl ..:-)))

P. Dostál 11.5.2017 1:28

Jako obvykle nesouhlasím

Pan Doležal z jakéhosi důvodu věří ve správnost parlamentního systému a proto interpretuje situaci tak, že neschopné elity nedokážou nebohému voliči vysvětlit, proč je špatně volit ANO, ale pokud to ještě napraví, mohou demokracii před ďábelským Babišem ještě ubránit.

Tak nevím, jestli sleduju posledních 20 let jinou politiku. Celou dobu, pokud volím, volím nejmenší zlo. Luxus ideologického ztotožnění s volenou stranou opravdu nepřipadá v úvahu, protože jediná ideologie, kterou lze pozorovat, je snaha o maximalizaci moci. Nelze se divit, že volič hledá, kdo to tu vymete. Těžko mu to vyčítat či vinit elity, že mu nevysvětlily, že to je ve skutečnosti to pravé.

Nicméně Babiš by fakt neměl být tím, kdo voliče přitáhne. Normalizační hochštapler, jehož nedostatek charismatu trumfuje jedině Sobotka sám a který vydělává na státních penězích, by neměl mít ani 5 procent, natož 30. To, že těch 30% podpory má, ukazuje že volič nehledá rozumnou alternativu, jen kohokoli, kdo dá těm frajerům přes papulu. Sorry, to nenaznačuje, že by takový volič měl intelektuální kapacitu zhodnotit důsledky aplikování volebních programů na situaci ve státě. Pak je otázka, jestli pořád není lepší, když o nás bude rozhodovat Babiš než volič obecný.

S. Ševeček 11.5.2017 6:26

Re: Jako obvykle nesouhlasím

Q.E.D, česky cbd.

Z. Rychlý 11.5.2017 7:03

Re: Jako obvykle nesouhlasím

Vypadá to, že se zklamaní voliči, co volí pořád dokola menší zlo (a ono pak zákonitě vyroste, zesílí a dospěje), že se tito voliči nasr*li, rozmáchli se, .... a volí rovnou zlo velké, dospělé, ověřené. Jo, logiku to má. Velké zlo už se nezmění, nepřekvapí, nezklame.

:-(

J. Čapková 11.5.2017 10:00

Luxus ideologického ztotožnění

s volenou stranou pro mě připadá jedině s KSČ. Jinak je zřejmě ú)plně jedno, jaká vlada nám bude vládnout. Podle europoslance Koláře, je dnešní vláda určená k tomu, aby nás připravila na to co Evropu čeká v blízké budoucnosti. Nelze tomu rozumět jinak, než další a další přílivy migrantů, které nás totálně spolknou.Ale to není všechno. Musíme čekat krize které nebudou krátké a které, kromě nejbohatších, zbytek obyvatelstva totálně zbídačí.Myslím, že Marxe nenapadlo jak bude vypadat další stupen vývoje lidské společnosti.

S. Ševeček 11.5.2017 1:13

"strany by při všech rozdílech měly

vědět, co mají společného, a dokázat to sdílet"

Což takhle vlastenectví a zájem Českého státu a národa?

(kde však je v Praze splašíš? - to spíš hašiš)

V. Kotas 11.5.2017 5:31

Re: "strany by při všech rozdílech měly

Vlastenectví je dnes sprosté slovo, zrovna tak národohospodář a od sametu má přednost zájem jednotlivce, před zájmem společnosti.

J. Jelínek 11.5.2017 7:15

Re: "strany by při všech rozdílech měly

Správně! Před sametem bylo vlastenectví pěstováno s péčí dobrého národohospodáře. I když se tomu říkalo socialistický internacionalismus a jeho integrální součástí byla podpora kdejakého zmetka, který unesl kalašnikov. A národo hospodáři byly také v úctě, protože, soudruzi - hlavně ta vocel, že.

J. Jelínek 11.5.2017 7:16

Re: "strany by při všech rozdílech měly

národohospodáři byli.....omlouvám se

S. Ševeček 11.5.2017 7:38

Re: "strany by při všech rozdílech měly

Jelínek, neomlouvejte se za překlep, ale za svoji zastydlost - tie doby socialistického realizma sú už tri desatročia preč ... a tuná už budujeme vyspělou demokratickou zemi.

A kam jsme došli, he?

J. Jelínek 11.5.2017 7:45

Re: "strany by při všech rozdílech měly

Za překlep se musím omluvit, neboť je mi stydno. Co se týče toho "socialistického realismu", což je mimochodem pojem z umění, pak se obávám, že v mnohých hlavách našich spoluobčanů stále doutná. A proč píšete česko-slovensky? To máte od Bilaka, nebo od Husáka?