4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Národ kontra Klaus

K dvacátému výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus amnestii. Využil tak práva, které mu dává článek 63, odst. 1k Ústavy ČR. Prezidentovo rozhodnutí kontrasignoval premiér Nečas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Poljaková 7.1.2013 16:25

Vyjmenovanými slovy za Klause!

:-) "Tohle je snad politická diskuze, ne detetiminutovka z JČ? pihy hledá, komu se nedostávají argumenty. Mohou sem přispívat i ti, co co leta žili  v  cizině; vzkazy mládeže jsou záměrně nespisovné, i když hloupá není. Správný politický názor - a o ten tu jde - se neváže na jedničku z češtiny.

I. Poljaková 7.1.2013 15:48

Re: Pane Doležale,

Ale IQ tykve je nadávka, není to argument. myslím, že nadávkami si názorové protivníky nezískáte.

L. Motl 7.1.2013 15:39

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Prezident má právo udělovat amnestii i podle článku 2.

Váš názor, že je tento článek prasárna, může být pouhým artefaktem toho, že se díváte na svět prasečíma očima.

Ten článek prostě jen rozšiřuje amnestii na dostatečně nezávažné - méně než 10letý trest – případy, které se nekonečně táhly, více než 8 let. Jestliže soud není schopen během 8 let dokázat obviněnému vinu, asi nemá dost důkazů, a podle mě je docela správné, aby se tento člověk přestal tímto způsobem terorizovat a tahat dlouhé roky po soudech.

Ať to Vám nebo mně připadá logické nebo ne, tak prezident jednoduše má právo takto amnestii pojmout. Není to jen o tom, že se dlouhé roky lidé, možná nevinní lidé – lidé, na které Vy ale zcela kašlete a ani by Vás nenapadlo na ně pomyslet – buzerují v soudech. Je to také o tom, že tyto nekonečné soudní případy zahlcují kapacitu soudů a snižují jejich efektivitu.

ESLP je samozřejmě víceméně ukradený zase mně, stejně jako Vám je ukradený důstojný život možná nevinných lidí. To Klausovi páni řekli jako takové obveselení, protože podle evropských institucí by se Klaus samozřejmě nikdy neřídal. Ale jestliže ESLP nebo jiná instituce poukazuje na to, že je špatné, že se soudy u nás tak rády nechají zahltit a soudci se rádi a neproduktivně babrají někdy i více než 8 let ve stále stejném případu, za který berou stále nový plat, no tak mi nezbývá s ESLP než souhlasit.

J. Vyhnalík 7.1.2013 15:00

Re: hájíte nehájitelné,

Díváte se na to obráceně. Nejde přece oprávní akt, který se musí opírat o existující právo, ale o mimoprávní amnestii. Nejde tedy o to hledat judikát, který by přesně odpovídal naší situaci, ale o to, že dlouho se vlekoucí kauzy málokdy něco skutečně řeší.

Pokud bude důsledkem větší tlak na soudce, aby nenechávali kauzy brzdit obstrukcemi a využívali svých zákonných pravomocí, bude to jenom dobře. Zajímavé byly v tomto směru náměty Pavla Zemana ve včerejších OVM.

J. Vyhnalík 7.1.2013 14:50

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Zkuste si zjistit definici biologického pojmu druh a nejspíš zjistíte, že žádná bezesporná definice neexistuje.

Podobné je to s pojmem národ. Národy neustále vznikají a zanikají. Obecně jde o skupinu lidí, které spojuje společné národní vědomí, založené zpravidla na společném jazyce, náboženství, historii, kultuře, tradicích atd. Pro národní identifikaci stačí pouze některé z těchto prvků. Důležité je, aby obecně převládlo vědomí sounáležitosti. Některé národy jsou vymezené ostřeji a některé vágněji tak, že téměř splývají. Například Britové = Welšané+Angličané+Skotové+Irové nebo Češi = Češi+Moravané+Slezané. Je možné, aby národy fakticky splynuly a zároveň mohou poměrně rychle vznikat národy nové (Palestinci, Moldavané atd.)

Národ není pojem rasový nebo genetický, ale převážně memetický (od slova mem).

J. Kanioková 7.1.2013 14:44

Současná hysterie kolem Klausovy amnestie je naprosto nechutná.

Kdyby jenom nechutná !  P&L se snaží... rozjeli to ve velkém.... pro Schwarzenberga, Fischerovou či Franze nebo Roithovou ?

Chtěla bych připomenout fakt, že nebýt prezidentské volby, tak by ta hysterie kolem amnestie byla nejvýš třetinová. Všimněte si, kdo to rozdmýchává - P&L, kteří jsou v čele většiny médií. Pojali to jako  PROPAGACI  svých kandidátů. Neustále bývá zdůrazňováno, jak oni by takovou amnestii NIKDY.... Zvedá se mi z toho žaludek. Nevím jak jinde, ale na sev. Moravě se to ještě tupluje majlovou smrští, kde se navíc vyzývá každou chvíli k nějakému veřejnému protestu, včera večer například i k zhasínání světel v určitých časech. Teď vidím, že i sundávání prezidentova portrétu ve školách...  Totalitní způsoby......

Orwell....

J. Ryba 7.1.2013 14:17

judikát ESLP, že ve věcech trestních nemůže být řízení přerušeno z titulu průtahů, byť by délka řízení byla sebedelší...

tohle můžou ti z Hradu i ti olizovači bot z Podhradí okecávat jak chtějí

J. Ryba 7.1.2013 14:17

Re: prezident bod II (abolice) nezdůvodnil obhajitelně

judikát ESLP říká, že ve věcech trestních nemůže být řízení přerušeno z titulu průtahů, byť by délka řízení byla sebedelší...

J. Ryba 7.1.2013 14:15

Re: Doležal mile překvapil

pane Motle, vy jste si toho asi nevšiml, ale občané jako jeden nejvážnějších problémů vnímají ekonomické zločiny a korupci. Že ji váš guru nechtěl vidět ("Je úplně směšné nálepkovat ODS slovem korupce"), je signifikantní. Amnestie byla sice částečná, nicméně široce pojatá a může se týkat až 120.000 lidí. Co ale vadí nejvíc, že obsahuje zcela neústrojný, nadbytečný, nikde nevídaný článek, který zasahuje do výkonu moci soudní ještě před pravomocným rozsudkem a to ani ne formou individuální milosti, kde jsou konkréta známa, ale obecnou amnestií, což porušuje judikát ESLP, že ve věcech trestních nemůže být řízení přerušeno z titulu průtahů, byť by délka řízení byla sebedelší... Kdo by se měl stydět, jste vy, pane Motle

J. Ryba 7.1.2013 14:07

Re: Doležal je trapný ordner

...a v čem je pan Doležal objektivnější? On je snad tím, kdo konečně objevil ten kýžený judikát, který nás nutil přerušit trestní věci kvůli délce řízení?

J. Ryba 7.1.2013 14:05

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Klaus kontra národ je velmi nepřesné. Já kupř. se necítím být ani trochu národem. Píšete o standardní amnestii. Amnestie sama o sobě není zcela standardní. Mají ji především východní země a i tam je výrazně omezena a regulována parlamenty. Zkuste si o tom něco zjistit, než začnete žvanit. Za druhé - tato konkrétní amnestie není ani trochu standardem - zkuste mi najít, kde v Evropě byli amnestováni nepravomocně odsouzení v trestních věcech, kde došlo vinou amnestie k ukončení trestných stíhání. Na čem Vám ve skutečnosti záleží, je to, že nějaké negativní až hysterické výmysly o prezidentu Klausovi hlasitě zazní. Vaše obhajoba je iracionální a hysterická.

J. Ryba 7.1.2013 13:59

Re: hájíte nehájitelné,

jistěže Hradní lžou. Nebo jste už někde viděla či slyšela o judikátu ESLP, který by se týkal TRESTNÍ věci?

J. Ryba 7.1.2013 13:57

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

chybí vám elementární logika, pane Motle. Nikdo neupírá Klausovi vyhlašovat amnestie. Tedy se za ně nemusíte tolik brát. Lidem vadí, že se za takto pojatou amnestií v její části skrývá velká prasárna. Ten zcela neústrojně přidaný článek 2. Nic na tom nemění ani lhaní, které slyšíme při obhajování čl. 2 vylhanými judikáty ESLP. Že zrovna vy mluvíte o soudnosti a schopnosti nezávisle, nestranně a racionálně uvažovat....

J. Ryba 7.1.2013 13:52

Re: Národ kontra Klaus

vaše starosti...

J. Ryba 7.1.2013 13:50

Re: Pane Doležale,

to není přesvědčivá obhajoba toho, že se z Hradu ozývá jedna lež za druhou, aby obhájili tu prasárnu

J. Ryba 7.1.2013 13:48

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

potápěl všechny středopravé vlády...je vám toto málo?

J. Václavíková 7.1.2013 12:46

Klausofilové to mají fakt těžké!

Zoufalství, vyjádřené výkřikem- co tě nezabije, to tě posílí :-)))

J. Humpolík 7.1.2013 12:38

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

zřejmě je to napsáno hodně blízko realitě,".. Antiklausovská „mediálně-kulturní fronta“ vycítila poslední příležitost. Jsme svědky učebnicového příkladu davové manipulace. Média do lidí prakticky v přímém přenosu hustí o amnestii jen a jen negativní informace. .."

J. Václavíková 7.1.2013 12:28

Re: Pane Doležale,

Fakt si myslíte, že je tak ,,blbej", aby tím kopancem místo soudců trefil oběti?

J. Boleslav 7.1.2013 12:21

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

:-)))

J. Boleslav 7.1.2013 12:19

Re: Pane Doležale,

Já zase inkriminovaný článek 2 čtu jako nakopnutí neodvolatelných a proto líných a nafoukaných soudců, které se ne úplně povedlo.

J. Boleslav 7.1.2013 12:17

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

Jaký strašlivý čin Klaus v poslední době provedl? Někoho snad zavraždil, prodal Hradčana nebo sem pozval okupační vojska?

J. Boleslav 7.1.2013 12:15

Re: Doležal mile překvapil

Přesně tak, děkuji. Už zde na NP píšu v podobném duchu delší dobu.

M. Moravcová 7.1.2013 11:54

Re: hájíte nehájitelné,

on a jeho parta prokazatelně lžou - a to víte odkud, od Marvanové a její party? Nikoho jiného se naši redaktoři neptali. Pane  použité urážky o Vás vypovídají víc, než kam dohlédnete.

J. Moravec 7.1.2013 11:41

Re: Pane Doležale,

Pane Motle, Klaus není Lucifer, stejně jako Havel není Antikrist :)) - to pro odlehčení, ale vzhledem k inteligenci pana prezidenta bych předpokládal, že zváží důsledky svých činů. Já bohužel v amnestii vidím jeho kalkul jak zamést pod koberec ekonomickou kriminalitu v řádech miliard, kterou spáchalo několik lidí. Ty tisícovky dalších propuštěných kasařů i násilníků to mají jen přikrýt. Bylo totiž předvídatelné, že řada z nich se ihned po propuštění dopustí dalších kriminálních činů a tím poskytnou materiál k vyvztekání občanů.

P. Pavlíček 7.1.2013 11:38

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

Tak nevím pane Mlich, kde vlastně žiju - jestli ve stejné krajině jako vy, nebo někde jinde...?

Není jediný člověk v mém okolí, který by patřil do (podle Vás) mlčící většiny, takže moji známí jsou tedy mlčící menšina.

Pana Klauze jsem si až do této doby hodně vážil. Jeho čin se mnou otřásl, stejně jako s mlčící menšinou v mém okolí. Hodně se držím, abych nepoužil nějaký urážlivý výrok, ale v této věci je velmi těžké držet se slušného vychování. 

pp.

P. Čech 7.1.2013 11:35

Re: Národ kontra Klaus

Zdvihá mne to ze židle. Plno lidí ve všech možných oblastech, zejména politici a novináři si stále berou do úst "národ" a přitom neví, o kom mluví. A právě ve chvíli, kdy někdo chce hovořit k někomu, měl by se vyjadřovat co nejpřesněji, aby předešel nedorozumění. Proto mi to vadí.

J. Anděl 7.1.2013 11:19

Re: Skutečná radiklalizace

Fašizující Doležal. Skvělé. Teď vidím, že se opravdu nejedná o hysterii.

V. Mlich 7.1.2013 11:17

Co tě nezabije, to tě posílí

Myslím, že i tato vlna hysterie v konečném důsledku Klausovi zvedne popularitu v průzkumech, protože mlčící většina uvažuje podobně jako p. Doležal. To jen několik nemyslících exhibiconistů má potřebu se vyvztekat.

J. Anděl 7.1.2013 11:16

Re: Národ kontra Klaus

Je zajímavé, že Vám na tom vadí právě toto. Nicméně alespoň si třeba můžete uvědomit, že špatně není jen slovo národ, ale i slovo "celý".