18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Národ kontra Klaus

K dvacátému výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus amnestii. Využil tak práva, které mu dává článek 63, odst. 1k Ústavy ČR. Prezidentovo rozhodnutí kontrasignoval premiér Nečas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 7.1.2013 12:17

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

Jaký strašlivý čin Klaus v poslední době provedl? Někoho snad zavraždil, prodal Hradčana nebo sem pozval okupační vojska?

J. Ryba 7.1.2013 13:48

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

potápěl všechny středopravé vlády...je vám toto málo?

J. Humpolík 7.1.2013 12:38

Re: Co tě nezabije, to tě posílí

zřejmě je to napsáno hodně blízko realitě,".. Antiklausovská „mediálně-kulturní fronta“ vycítila poslední příležitost. Jsme svědky učebnicového příkladu davové manipulace. Média do lidí prakticky v přímém přenosu hustí o amnestii jen a jen negativní informace. .."

J. Kratochvíl 7.1.2013 10:46

Pane Doležale,

Prezident Klaus amnestii nerozhodl z dobrých pohnutek, tak jako žádné jeho rozhodnutí za posledních 23let nebylo z dobrých pohnutek, ale ze zlé vůle poškozovat tento stát a jeho občany, pro své obohacení a obohacení svého okolí a přitom se nám vysmývat. Toto nyní pochopila většina občanů a proto se vzedmula vlna odporu proti amnestii. Toto není žádná histerie, ale tichý odpor na který máme právo. Tak jako nebyla nazývána hiisterii sametová revoluce v 89roce proti komunismu, tak nenazývejte histerii ani tyto projevy nespokojenosti. 

P. Čech 7.1.2013 10:58

Re: Pane Doležale,

Napsal jste to velice správně a téměř dokonale jste vystihl nastálou skutečnost. Zejména kvituji s povděkem, že hovoříte o občanech a ne o nějakém iluzorním "národu".

L. Motl 7.1.2013 10:58

Re: Pane Doležale,

Pane Kratochvíle,

svým naivním černobílým komentářem jen zdůrazňujete fakt, že protiklausovsky hysteričtí lidé jako Vy mají nejvýše IQ tykve a byli zmanipulováni. Spíše než lidi, kteří Vás učí, že Václav Klaus je Lucifer odhodlaný k tomu, aby ublížil lidstvu a národu, jste měl poslouchat svou učitelku češtiny, když se Vám snažila vysvětlit, že "vysmívat" se píše s měkkým "I" po "M", zatímco "hysterie" se píše s tvrdým "Y" po "H". Jen poslední zmíněný fakt jste ve svém komentáři opominul na třech místech.

Máte na hysterii právo, ale to ještě neznamená, že je taková hysterie moudrá nebo odůvodněná věc. Jen fakt, že na něco máte právo, neznamená, že to máte povinnost dělat.

J. Moravec 7.1.2013 11:41

Re: Pane Doležale,

Pane Motle, Klaus není Lucifer, stejně jako Havel není Antikrist :)) - to pro odlehčení, ale vzhledem k inteligenci pana prezidenta bych předpokládal, že zváží důsledky svých činů. Já bohužel v amnestii vidím jeho kalkul jak zamést pod koberec ekonomickou kriminalitu v řádech miliard, kterou spáchalo několik lidí. Ty tisícovky dalších propuštěných kasařů i násilníků to mají jen přikrýt. Bylo totiž předvídatelné, že řada z nich se ihned po propuštění dopustí dalších kriminálních činů a tím poskytnou materiál k vyvztekání občanů.

J. Boleslav 7.1.2013 12:19

Re: Pane Doležale,

Já zase inkriminovaný článek 2 čtu jako nakopnutí neodvolatelných a proto líných a nafoukaných soudců, které se ne úplně povedlo.

J. Václavíková 7.1.2013 12:28

Re: Pane Doležale,

Fakt si myslíte, že je tak ,,blbej", aby tím kopancem místo soudců trefil oběti?

J. Ryba 7.1.2013 13:50

Re: Pane Doležale,

to není přesvědčivá obhajoba toho, že se z Hradu ozývá jedna lež za druhou, aby obhájili tu prasárnu

I. Poljaková 7.1.2013 15:48

Re: Pane Doležale,

Ale IQ tykve je nadávka, není to argument. myslím, že nadávkami si názorové protivníky nezískáte.

I. Poljaková 7.1.2013 16:25

Vyjmenovanými slovy za Klause!

:-) "Tohle je snad politická diskuze, ne detetiminutovka z JČ? pihy hledá, komu se nedostávají argumenty. Mohou sem přispívat i ti, co co leta žili  v  cizině; vzkazy mládeže jsou záměrně nespisovné, i když hloupá není. Správný politický názor - a o ten tu jde - se neváže na jedničku z češtiny.

J. Dvořák 7.1.2013 18:36

Re: Pane Doležale,

Nauč se česky mamlase !

T. Kočí 7.1.2013 10:19

Národ kontra Klaus

Až na poslední větu souhlasím.

P. Čech 7.1.2013 10:55

Re: Národ kontra Klaus

S čím konkrétně souhlasíte? "A Nova hlásá :Amnestie pobouřila celý národ!" Tak tedy konkrétně. Koho tato amnestie pobouřila? Občany České republiky? Obyvatele České republiky(nemusí to být občané)? Lid České republiky? To také nejsou jen občané. Občany České republiky české národnosti? Mne osobně pobouřila, přesto, že se nepovažuji za občana české národnosti. Narodil jsem se na Moravě. Moje babička z otcovy strany byla čistokrevná Němka. Dědeček z otcovy strany byl Moravák. Babička z matčiny strany byla Češka, dědeček z matčiny strany byl původem Švéd. Mimoto mám vzdáleně špetku židovské krve.Proto, že jsem se narodil v ČSR a proto, že mluvím česky bych měl být české národnosti? Směšné!!!

J. Anděl 7.1.2013 11:16

Re: Národ kontra Klaus

Je zajímavé, že Vám na tom vadí právě toto. Nicméně alespoň si třeba můžete uvědomit, že špatně není jen slovo národ, ale i slovo "celý".

P. Čech 7.1.2013 11:35

Re: Národ kontra Klaus

Zdvihá mne to ze židle. Plno lidí ve všech možných oblastech, zejména politici a novináři si stále berou do úst "národ" a přitom neví, o kom mluví. A právě ve chvíli, kdy někdo chce hovořit k někomu, měl by se vyjadřovat co nejpřesněji, aby předešel nedorozumění. Proto mi to vadí.

J. Ryba 7.1.2013 13:52

Re: Národ kontra Klaus

vaše starosti...

P. Hlosta 7.1.2013 9:46

Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Prezidenta nelze vést k odpovědnosti za čin, pokud to není vlastizrada. Může se tedy zachovat neodpovědně. Z moci mu svěřené vyhlásil amnestii bez širší konzultace s odbornou veřejností, ba ani s vládou. Premiér podepsal a zbytek vlády neměl tuchy o převzetí odpovědnosti vlády za amnestii až teprve dodatečně. Tedy prezident není odpovědný, ale vláda je.

Amnestie by mohla být vyhlášena pro jeden určitý trestný čin, ona ale byla jaksi plošně postavena tak, že zahrnuje víc trestných činů, ba i vyšetřované činy. Veřejnost je tím pobouřena, protože v médiích na to téma vycházejí komentáře, vyslovují se k tomu odborníci a celkově je posouzení amnestie špatné, jako mizerně připravená, nečekaná, šokující. Kdyby všeobecně v médiích znělo, že amnestie je vpořádku, veřejnost by neremcala.

Do budoucna bude proto nutné, aby se novináři nemohli vyjadřovat záporně k činům prezidenta a vlád. Jen tak bude zajištěno, že veřejnost nebude remcat. Pan Doležal je jistě zastáncem cenzury, když dává najevo nespokojenost s remcáním obyvatelstva. Je od něj pěkné, že se stará o to, aby obyvatelstvo nemělo blbou náladu a jen jásalo nad činy shora. Vyhovoval by proto model Severní Koreje, nebo v minulosti náš totalitní systém normalizačních let.

Král je nahý - volá veřejnost. Pan Doležal tvrdí, že král je oblečený a žere ho, že veřejnost si takhle troufá. ;-)

P. Rajman 7.1.2013 9:51

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Pan Doležal se baví, když už nemá co říci.

L. Motl 7.1.2013 10:11

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

"Do budoucna bude proto nutné, aby se novináři nemohli vyjadřovat záporně k činům prezidenta a vlád. Jen tak bude zajištěno, že veřejnost nebude remcat."

– Nikoliv, pane Hlosto. Ústava řeší tyto základní otázky úplně jasně a velmi moudře. Novináři mají stejně jako veřejnost právo remcat a blábolit sebevětší nesmysly, což velkou část svých životů také činí. Tomuto právu se říká svoboda slova. Analogicky má prezident republiky právo udělovat amnestii, která platí, nehledě na to, jak hlasitě miliony nějakých nepodstatných lidí remcají. Tohle je zákon a tak to má být. Jestliže si toho někdo nevšiml, možná by na tom měl pracovat.

Není třeba zakazovat žádnou svobodu slova nebo právo médií remcat a rozviřovat stupidní nálady, ačkoliv jsou zcela kontraproduktivní. Stejně tak má ovšem pan Doležal nebo já právo zdůraznit, že lidé hysteričtí ohledně amnestie nebo "všudypřítomné korupce" jsou slušně řečeno iracionální prosťáčci s vymytými mozky, ze kterých někdo udělal vzteklé ratlíky a kokršpaněly, kazící náladu v celé společnosti a respekt k základním pravidlům demokratického státu. Je možná smutné, když jsou takových lidí miliony, ale žádné "řešení" neexistuje. Když stupidní lidé existují, tak existují a žádným zákonem tuto existenci nelze "ukončit".

Král je jistě oblečený, má právně nezpochybnitelné právo udělovat amnestie, a udělal to v celkem pochopitelný okamžik. Co mě žere, není to, že veřejnost má dost odvahy – té má skutečně dost málo – nýbrž to, že má tak málo soudnosti a schopnosti nezávisle, nestranně a racionálně uvažovat.

Z. Švrček 7.1.2013 10:18

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Čili, jak kdysi blahé paměti hovořívala moje tetinka, profesorka na gymnasiu blahé paměti: "jdete po ulici, potkáte blba, pak příjdete blíže a ejhle, on je to volič". V podstatě bych to dnes jen převrátil,  smysl zůstane stejný, avšak obecnou situaci to vystihne lépe. 

J. Boleslav 7.1.2013 12:21

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

:-)))

J. Ryba 7.1.2013 13:57

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

chybí vám elementární logika, pane Motle. Nikdo neupírá Klausovi vyhlašovat amnestie. Tedy se za ně nemusíte tolik brát. Lidem vadí, že se za takto pojatou amnestií v její části skrývá velká prasárna. Ten zcela neústrojně přidaný článek 2. Nic na tom nemění ani lhaní, které slyšíme při obhajování čl. 2 vylhanými judikáty ESLP. Že zrovna vy mluvíte o soudnosti a schopnosti nezávisle, nestranně a racionálně uvažovat....

L. Motl 7.1.2013 15:39

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Prezident má právo udělovat amnestii i podle článku 2.

Váš názor, že je tento článek prasárna, může být pouhým artefaktem toho, že se díváte na svět prasečíma očima.

Ten článek prostě jen rozšiřuje amnestii na dostatečně nezávažné - méně než 10letý trest – případy, které se nekonečně táhly, více než 8 let. Jestliže soud není schopen během 8 let dokázat obviněnému vinu, asi nemá dost důkazů, a podle mě je docela správné, aby se tento člověk přestal tímto způsobem terorizovat a tahat dlouhé roky po soudech.

Ať to Vám nebo mně připadá logické nebo ne, tak prezident jednoduše má právo takto amnestii pojmout. Není to jen o tom, že se dlouhé roky lidé, možná nevinní lidé – lidé, na které Vy ale zcela kašlete a ani by Vás nenapadlo na ně pomyslet – buzerují v soudech. Je to také o tom, že tyto nekonečné soudní případy zahlcují kapacitu soudů a snižují jejich efektivitu.

ESLP je samozřejmě víceméně ukradený zase mně, stejně jako Vám je ukradený důstojný život možná nevinných lidí. To Klausovi páni řekli jako takové obveselení, protože podle evropských institucí by se Klaus samozřejmě nikdy neřídal. Ale jestliže ESLP nebo jiná instituce poukazuje na to, že je špatné, že se soudy u nás tak rády nechají zahltit a soudci se rádi a neproduktivně babrají někdy i více než 8 let ve stále stejném případu, za který berou stále nový plat, no tak mi nezbývá s ESLP než souhlasit.

P. Čech 7.1.2013 10:32

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Velezrada, pane Hlosto, velezrada.Pokud by bylo možno stíhat prezidenta za vlastizradu, byl by Václav Klaus již dávno žalován a to za svévolné rozbití společného státu Čechů a Slováků. Jinak to, co píšete zejména v prvním odstavci je pravda. Ovšem, nikdo a nic prezidentovi nepřikazuje, že by musel svá rozhodnutí s kýmkoliv konzultovat. Skutečnost, že o věci nebyla informována vláda opět není porušením pravomocí prezidenta. Amnestii kontrasignoval premiér a podle ústavy nese odpovědnost za celou věc vláda, nezávisle na tom, zda byla či nebyla o věci informována. Je to nelogické, ovšem takových a ještě horších nelogičností je ústava plná. Současná amnestie, vycházející z ústavy je tak svévolným diktátem dvou osob vzhledem ke všem ostatním občanům státu, vyjma osvobozených zločinců. Tomu se v ČR říká "demokracie", víte? Většinová vůle občanů nikoho nezajímá, ba ani ji nelze zjistit, poněvadž jediný institut, který ji zjistit může (referendum) není uzákoněn. A právě toto otevírá cestu diktatuře prezidenta, diktatuře předsedy vlády, diktatuře politických stran.

R. Klail 9.1.2013 23:42

Re: Král je a nebo není nahý pane Doležal?

Správně, veřejnost je úplně blbá, a vůbec žádný její člen nepozná, kdo se s ním baví na rovinu a kdo ho potřebuje jednou za čtyři roky. Musí mu to říci štvavá média. (Byť jsem si kdysi na vlastní kůži vyzkoušel, jaká je jejich moc)

P. Rajman 7.1.2013 9:44

Skutečná radiklalizace

neprobíhá v rovině my a oni, ale vždy v rovině my,  náš vůdce a oni nebo my, oni a náš vůdce nebo my, jejich vůdce a oni atp. Proto Doležalova slova jsou fašizující ať stáví Klause na stranu národa (Klaus a národ) nebo proti.

P. Hlosta 7.1.2013 9:48

Re: Skutečná radiklalizace

Správný postřeh!

J. Anděl 7.1.2013 11:19

Re: Skutečná radiklalizace

Fašizující Doležal. Skvělé. Teď vidím, že se opravdu nejedná o hysterii.