3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Národ kontra Klaus

K dvacátému výročí vzniku samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus amnestii. Využil tak práva, které mu dává článek 63, odst. 1k Ústavy ČR. Prezidentovo rozhodnutí kontrasignoval premiér Nečas.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šetka 7.1.2013 9:44

hájíte nehájitelné,

pane Doležale. Kdyby soudruh prezident využil svého práva udělit amnestii,bylo by vše O.K. On ale toto právo zneužil. Kromě toho on a jeho parta prokazatelně lžou,co se týče oddůvodnění,rozsahu a konec konců i pochybných vymyšlených judikátů. On už jistě dobře ví,že přestřelil. Ale posypat si hlavu popelem,on,velký a neomylný,to tedy ani náhodou. Krátce, Václav Klaus je zločinec. Bohužel,obdobný týpek se na Hrad chystá. Že by nastal čas pro Blanické rytíře?

M. Moravcová 7.1.2013 11:54

Re: hájíte nehájitelné,

on a jeho parta prokazatelně lžou - a to víte odkud, od Marvanové a její party? Nikoho jiného se naši redaktoři neptali. Pane  použité urážky o Vás vypovídají víc, než kam dohlédnete.

J. Ryba 7.1.2013 13:59

Re: hájíte nehájitelné,

jistěže Hradní lžou. Nebo jste už někde viděla či slyšela o judikátu ESLP, který by se týkal TRESTNÍ věci?

J. Vyhnalík 7.1.2013 15:00

Re: hájíte nehájitelné,

Díváte se na to obráceně. Nejde přece oprávní akt, který se musí opírat o existující právo, ale o mimoprávní amnestii. Nejde tedy o to hledat judikát, který by přesně odpovídal naší situaci, ale o to, že dlouho se vlekoucí kauzy málokdy něco skutečně řeší.

Pokud bude důsledkem větší tlak na soudce, aby nenechávali kauzy brzdit obstrukcemi a využívali svých zákonných pravomocí, bude to jenom dobře. Zajímavé byly v tomto směru náměty Pavla Zemana ve včerejších OVM.

M. Martin 7.1.2013 16:33

Re: hájíte nehájitelné,

Jděte už do prdele s vaším jurdikátem ESLP.Jako vždy se zaměříte na jednu hovadinu a budete jí tady omýlat do nekonečna.

P. Čech 7.1.2013 8:53

Opět je nutno se ptát.

V opravdu demokratickém zřízení vykonávají občané svou většinovou moc bu''d přímo (referendum, jehož výsledky jsou závazné pro všechny) a nebo prostřednictvím moci zákonodárné, výkonné a soudní. Mocí, které mají být navzájem nezávislé, t.zn., že jedna nesmí při své činnosti zasahovat do kompetencí druhé. Tyto tři moci jsou závislé pouze na většinové vůli občanů.  Institut amnestie v takovémto zřízení nemá právo na existenci a to proto, že moc výkonná zde přímo zasahuje do moci soudní. Amnestie vznikla za doby feudalismu a v demokratickém zřízení nemá již místo. Zásadně a výrazně totiž narušuje dělbu  výše uvedených mocí. Moc výkonná (prezident) diktuje svou vůli a zasahuje do výkonu moci soudní a současně do výkonu moci občanů. Zákony, na základě kterých moc soudní odsoudila zločince k trestům jsou výrazem vůle většiny občanů a nikdo, ani prezident nemá právo toto měnit. Pouze opět sami občané v referendu. Všechno je to věcí chápání samotného pojmu demokracie a jeho obsahu. Samotný institut amnestie potírá význam obsahu pojmu demokracie, poněvadž je vyjádřením vůle jedince (prezidenta) a nikoliv vůle většiny občanů. Vůle většiny občanů je diktátem prezidenta potlačena . A v tom vězí základ veškerých debat o jakékoliv konkrétní amnestii.

P. Rajman 7.1.2013 8:23

Použiji li slova národ a hysterie

není možné argumentovat věcně. Bohumil Doležal je proto značně nevěcný, když proti sobě staví národ a chování jednoho člověka. A že racionálnímu i když emočně poněkud labilnímu Václavu Klausovi šlo vždy víc o emoce tribun (ať kladné nebo záporné) než o hru, o tom snad nepochybuje ani autor.

L. Motl 7.1.2013 8:53

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Pane Rajmane, heslo "Klaus kontra národ" je zjednodušené, ale bohužel až sakramentsky přesné jako popis reakcí na amnestii. A Vy jste jen dalším důkazem správnosti tohoto shrnutí.

Jinak amnestie nebyla ani tak "chováním jednoho člověka", jako spíše standardním a z hlediska desetiletí rutinním rozhodnutím spojeným s nejvyšší ústavní funkcí v naší zemi. Amnestie byla vyhlášena proto, že k tomu byl dobrý okamžik – poslední Klausův nový rok, 20 let od založení ČR – nikoliv kvůli nějakým obskurním náhodným jednotlivostem spojeným s osobou Václava Klause samotného.

Vaše ničím nepodložené spekulace o tom, co prezidenta Klause ve skutečnosti vedlo k rozhodnutí (plus ty nelichotivé přívlastky, které jste přidal jako prémii), říkají mnohem více o Vás než o Klausovi samotném. Vaše vyvětlení je sice zcela odlišné od toho, které mezi hysteriky převažuje (Klaus přece potřeboval osvobodit své kamarády zločince), ale nikomu z Vás, milionů iracionálních lidí, tahle nekonzistence zjevně ani trochu nevadí.

Na čem Vám ve skutečnosti záleží, je to, že nějaké negativní až hysterické výmysly o prezidentu Klausovi hlasitě zazní a že v tomto prostředí nebude možné skutečné příčiny a důsledky událostí analyzovat na základě hmatatelných faktů a racionálních, nestranných úvah.

P. Rajman 7.1.2013 9:15

Re: Doležal je trapný ordner

a) Národ je n-tita s kterou se obecně neidentifikuji. Proto kritika mé osoby, na kterou má každý právo, nemá s národem nic společného.

b)Zde mi nejde o kritiku Klause, té se věnuji jinde, ale o absolutizaci pojmu národ a jeho hlava, který staví-li se do protikladu je emočně přepjatý (hysterický) sám o sobě i v zemích, kde pojem národa není tak ostře etnicky vnímán jako je to právě u Čechů.

P. Han 7.1.2013 10:04

Re: Doležal je trapný ordner

a) Píše se entita, to je slovo. Neexistuje jedno-tita, dvou-tita, x-tita až n-tita.

b) O kritiku Klause vám jde pokaždé, jak jsem si všiml. Jinak Doležalův článek je právě o tom, že situace Klaus kontra národ je takto mediálně akcentována. Doležal má rád Klause asi stejně jako vy, ale občas se snaží o objektivitu.

J. Ryba 7.1.2013 14:07

Re: Doležal je trapný ordner

...a v čem je pan Doležal objektivnější? On je snad tím, kdo konečně objevil ten kýžený judikát, který nás nutil přerušit trestní věci kvůli délce řízení?

J. Ryba 7.1.2013 14:05

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Klaus kontra národ je velmi nepřesné. Já kupř. se necítím být ani trochu národem. Píšete o standardní amnestii. Amnestie sama o sobě není zcela standardní. Mají ji především východní země a i tam je výrazně omezena a regulována parlamenty. Zkuste si o tom něco zjistit, než začnete žvanit. Za druhé - tato konkrétní amnestie není ani trochu standardem - zkuste mi najít, kde v Evropě byli amnestováni nepravomocně odsouzení v trestních věcech, kde došlo vinou amnestie k ukončení trestných stíhání. Na čem Vám ve skutečnosti záleží, je to, že nějaké negativní až hysterické výmysly o prezidentu Klausovi hlasitě zazní. Vaše obhajoba je iracionální a hysterická.

P. Čech 7.1.2013 9:02

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Zase je to také věcí pojmů a jejich výkladu (definic). Zhusta je zde používán pojem "národ". Co se pod tímto pojmem myslí? Jsou to všichni lidé žijící v ČR (lid)? Jsou to jen občané ČR? Je to jen větší část občanů, tedy lidé české národnosti? Z toho jasně vyplývá, že nevíme přesně o kom vlastně pan Doležal hovoří. Ono konečně obecné používání pojmu "národ" je nesmyslné a to proto, že tento pojem není nikde jednoznačně a nezpochybnitelně definován. Je to umělý pojem, používaný pouze politiky a novináři a slouží zejména k matení lidí, jako ostatně vše, co vychází z politiků a novinářů.

L. Motl 7.1.2013 9:22

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Páni Čechu a Rajmane, slovo "národ" jistě není definované s matematickou přesností, ale já vím, co tím slovem myslím v mezích určité "chyby", určitě i čtenáři vědí, co tím asi tak míním (a stejně tak pan Doležal), a je úplně jedno, jestli se pan Rajman s "národem" identifikuje, nebo nikoliv.

Každý rozumný člověk ví, že prvkem národa v libovolném smyslu (a ty smysly se opravdu liší jen málo) dnes je, a pokud tvrdí, že není, pak je to stejně úsměvné a irelevantní, jako když tvrdí, že je letadlo.

Tohle rozebírání toho, že pojem "národ" vlastně ani neexistuje, je jen dalším příkladem toho, jak nevěcnou se tahle diskuse stala. Někomu je nepohodlná analýza pana Doležala, tak si hned vymyslí, že slovo "národ" skoro ani neexistuje. Ale ono existuje. Najděte si ho ve slovníku.

Popírání existence národa mi připomíná snahu levicových aktivistů, se kterými jsem měl tu čest v USA i jinde, popřít, že existují různá pohlaví a různé rasy. Tento fakt o přírodě je nepohodlný pro jejich vyšinutou ideologii, a tak si raději vymyslí povinnou novou tezi, že neexistují barvy a různé geometrické tvary.

P. Rajman 7.1.2013 9:38

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Ve chvíli, kdy proti sobě postavím národ a jeho nejvyššího představitele, dávám na misky vah něco co se nikdy nemůže ocitnout na opačné straně a společnost tak radikalizuji na my, vůdce a oni.

L. Motl 7.1.2013 9:56

Re: Použiji li slova národ a hysterie

To prostě není pravda. Národ se může ocitnout a často ocitá na opačné straně než jeho nejvyšší reprezentant. Je to časté přinejmenším v situaci, že jde o skutečného vůdce a nejen nějakou nepodstatnou loutku ve stylu pana Fischera, který se chová "kam vítr, tam plášť" a vstoupí do libovolné strany, která mu přihodí více do koryta, aby pak zase řekl, že to byla chyba, když se hodí zase toto.

A ještě aby to měli zastánci tupého a vymytého davu jako Vy těžší, právní stát je uspořádán tak, že když se ohledně nějaké otázky (včetně amnestie) ocitne představitel na opačné straně než národ (nebo jeho drtivá většina), je stále zajištěno, že věci budou probíhat podle toho, co si myslí ten představitel, a nikoliv "velká většina národa". Tak to prostě je a je velmi dobře, že to tak je, už proto, že jinak by byl národ v permanentní občanské válce, v níž by se hledaly "většiny".

Prezident Masaryk se ocital na opačné straně než většina národa velmi často. Stejně jako se dnes národ opájí absurdními a nenávistnými bláboly o tom, jak nás všechny drtí korupce, tak se před 100 lety opájel tím, že jsme měli velmi starou literaturu, jak to "dokazovaly" rukopisy zelenohorské a královedvorské apod. Masaryk se dovtípil, že je to blbost, že to musí mít podvrhy. Nebál se tenhle závěr vyjádřit. Měl samozřejmě pravdu, jak dokázaly chemické rozbory v 60. letech 20. století.

Stejně tak se zastával Hilsnera v době hilsneriády, v níž celý "národ" věřil, že vražda byla nutně rituální židovskou vraždou, a že za to všechno tedy může žid a židovství obecně. Nejsem si jist, kdo ve skutečnosti tu holku zabil, ale jsem si jist, že národ neměl pro svou víru – která vedla k šílenému posílení antisemitismu – žádné přesvědčivé důvody. Takových příkladů mohu vyjmenovat mnohem více a nejen ze života TGM. Hlavní pointa je, že rozumný člen národa ví, že určité věci prostě rozhodují vysocí politici, a má k tomuto jejich právu adekvátní respekt. Dav, který vždy šílí, když s čímkoliv nesouhlasí, je divoká zvěř.

P. Čech 7.1.2013 10:39

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Nikliv "národ", ale občané se ocitají na opačné straně než jejich nejvyšší reprezentant. Je však docela sporné, zda Václav Klaus je reprezentantem občanů. Oni jej totiž občané do funkce nevolili. A tak je tedy Václav klaus reprezentantem pouze těch politiků a jejich politických stran, které jej v parlamentu volily. Já osobně jej za svého reprezentanta nepovažuji a to právě proto, že mi nebylo umožněno jej volit. Dokonce jej volili ti poslanci, které jsem já nevolil. To je paradox celého našeho systému, který je nelogický, nespravedlivý a nedemokratický.

P. Čech 7.1.2013 10:04

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Ano, ve slovníku toto slovo skutečně existuje. To však není argument. Ve slovníku existuje mnoho slov, která nemají svůj jednoznačný a nezpochybnitelný vnitřní význam.Ono totiž nelze shrnout předpoklady, které dohromady činí z lidí národ. Není to společný jazyk, není to nějaká vyjímečná a pouze určité množině lidí společná kultura, není to nějaká společná definovaná vlastnost, není to barva kůže, ani šikmé či rovné oči. Není to ani určitý počet jedinců národ tvořících. Jsou známé a definované pojmy "rod" a "kmen". Jak je obecně známo, za posledních 2000 let se Evropou prohnaly mnohé kmeny. Bójové, Keltové, Germáni, Frankové, Slované, Římané, Avaři, Mongolové a mnohé a mnohé další. Podle dostupných pramenů to nebyly národy, ale kmeny. Kmeny, které mnohdy početně výrazně převyšovaly dnešní "národy".Tyto kmeny po celé Evropě zanechaly své geny a pokud bychom chtěli hovořit o něčem společném (v Evropě), pak jsou to právě ony geny. Tyto geny však nejsou společné pro Čechy, Slováky, Němce, Francouze, Poláky, Maďary, ale pro Evropany. Právě proto se ptám o kom to vlastně pan Doležal hovoří. O lidu (lidech) v ČR? O občanech ČR obecně? Nebo jen o některých občanech v ČR, kteří mají českou národnost? Tady vidíte, proč je nutno používané pojmy definovat. Pojem "národ" nikde definován není a proto také nevíme, o kom vlastně přesně pan Doležal hovoří.

J. Vyhnalík 7.1.2013 14:50

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Zkuste si zjistit definici biologického pojmu druh a nejspíš zjistíte, že žádná bezesporná definice neexistuje.

Podobné je to s pojmem národ. Národy neustále vznikají a zanikají. Obecně jde o skupinu lidí, které spojuje společné národní vědomí, založené zpravidla na společném jazyce, náboženství, historii, kultuře, tradicích atd. Pro národní identifikaci stačí pouze některé z těchto prvků. Důležité je, aby obecně převládlo vědomí sounáležitosti. Některé národy jsou vymezené ostřeji a některé vágněji tak, že téměř splývají. Například Britové = Welšané+Angličané+Skotové+Irové nebo Češi = Češi+Moravané+Slezané. Je možné, aby národy fakticky splynuly a zároveň mohou poměrně rychle vznikat národy nové (Palestinci, Moldavané atd.)

Národ není pojem rasový nebo genetický, ale převážně memetický (od slova mem).

P. Čech 7.1.2013 18:20

Re: Použiji li slova národ a hysterie

Skotové a Irové se odjakživa od Britů distancují a považují se za samostatný "národ". Stejně tak t.zv. Palestinci. Donedávna to byly kočovné Arabské kmeny, najednou, ikdyž se na tom nezměnilo nic než že se zčásti usadili,  byli politiky vyhlášeni za "národ". Češi nerovnají se Češi + Moravané + Slezané. Moravané zde byli dříve než Češi. Za dob státního útvaru Velká Morava nějací Češi, pokud vůbec existovali, běhali s holým zadkem po lesích v Evropě. Jestliže nepovažujete Moravany za samostatný "národ", kým tedy jsou? Kmenem? Nikoliv. Mám za to, že v současné době je již anachronismem vůbec pojem , jako "národ" používat. Jak jsem již řekl, dnes je pojem "národ" již nesmyslem bez vnitřního obsahu.

L. Motl 7.1.2013 8:22

Doležal mile překvapil

Jsem rád, že si toho expert, který má přesně takové věci znát, studovat a analyzovat, všiml a správně to popsal.

Amnestie byla částečná, ale víceméně neutrální co se týče charakteru trestné činnosti, za kterou odsouzení seděli. Tak je to víceméně správně. To je ten nejvyrovnanější druh milosti a velkorysosti, který není zkreslen ideologií a dalšími věcmi. Samozřejmě, že mezi propuštěnými budou i lidé odsouzení za ekonomické zločiny.

Ale proč přibližně deset milionů zmanipulovaných lidí teď tak bezmyšlenkovitě řve, že ekonomické zločiny jsou horší než všechny ostatní? Znásilnění desetiletého děvčete, vyvraždění rodiny, neplacení haléře alimentů na hladovějícího potomka, podpálení pěti cizích baráků atd. atd.? Odpověď je nasnadě. Protože znásilnit desetileté děvče apod. může téměř každý člověk nebo alespoň muž, zatímco možnost někde ukousnout pár set tisíc nebo milion má jen někdo a přibližně deset milionů kritiků tento fakt a závist ohledně něho šílené sžírá, protože samozřejmě, že kdyby tuto možnost měli, nahrabou si více, než si kdy reální lidé kolem businessu a politiku nahrabali.

Ale protože 10 milionů těchto závistivých nul nemá příležitost, považuje se za ach tak spravedlivé a žádá ty nejtvrdší a nejtrvalejší tresty. Dejte mi pokoj. Obyčejní lidé nejsou žádní poctivci. Je to směs dobrých lidí a podvraťácké pakáže, stejně jako jakákoliv dostatečně velká množina lidí. Ekonomické zločiny nejsou nijak kvalitativně horší než jiné. Politici odrážejí mravní standardy národa. A korupce u nás není jedním z největších problémů, ani nerozhoduje o většině toku peněz. Ti, kteří tyhle kecy a obviňování považují za alfa-omega politiky a hospodářství, jsou buď Hitler wannabe demagogové, nebo idioti mezi normálními lidmi, kteří jsou libovolně lacinou, dostatečně nenávistnou propagandu vždy připraveni sbaštit. Měli byste se stydět, vytočení obyčejní lidé, chováte se jako pakáž a divoká zvěř beze stop nadhledu, spravedlnosti a racionality.

J. Boleslav 7.1.2013 12:15

Re: Doležal mile překvapil

Přesně tak, děkuji. Už zde na NP píšu v podobném duchu delší dobu.

J. Ryba 7.1.2013 14:15

Re: Doležal mile překvapil

pane Motle, vy jste si toho asi nevšiml, ale občané jako jeden nejvážnějších problémů vnímají ekonomické zločiny a korupci. Že ji váš guru nechtěl vidět ("Je úplně směšné nálepkovat ODS slovem korupce"), je signifikantní. Amnestie byla sice částečná, nicméně široce pojatá a může se týkat až 120.000 lidí. Co ale vadí nejvíc, že obsahuje zcela neústrojný, nadbytečný, nikde nevídaný článek, který zasahuje do výkonu moci soudní ještě před pravomocným rozsudkem a to ani ne formou individuální milosti, kde jsou konkréta známa, ale obecnou amnestií, což porušuje judikát ESLP, že ve věcech trestních nemůže být řízení přerušeno z titulu průtahů, byť by délka řízení byla sebedelší... Kdo by se měl stydět, jste vy, pane Motle

B. Rybák 9.1.2013 11:03

Re: Doležal mile překvapil

Ekonomické zločiny a korupci, jak u nás chápe každý, kdo není úplný politický amatér považují za nejdůležitější především "naše" masmédia, která tím jenom odvádějí pozornost od skutečných zločinů, za něž budou platit i naši pravnuci. Tedy od zločinného odevzdávání suverenity našim odvěkým německým "přátelům" a jejich mnichovanským nohsledům a od loupeže našeho národního bohatství ve prospěch zahraničního kapitálu.

P.S. Proč nevoláte po potrestání loupeže našich masmédií, která proběhla před zraky celého národa a kterou celá ta zločinná šaškárna začala?

V. Němec 7.1.2013 8:20

Pane Doleželi,

vždyť všichni ti odsouzení jsou nějakým způsobem vinni tím co jste vyjmenoval. A nejde jen o škodu materiální, ale především tu psychickou, kterou právo a soudci vůbec netrestají a která je mnohem celoživotně větší a depresivnější než ta materiální. Takže amnestie tak plošná je výsměch postiženým! Domluvil jsem!

F. Eliáš 7.1.2013 7:06

Prezident ublížil lidem

Proto se nesmí divit jejich odporu. Není tak důležité, komu pomohl, ale komu uškodil.

B. Rudolf 7.1.2013 6:06

prezident bod II (abolice) nezdůvodnil obhajitelně

1) 10 let vězení je už pořádná pálka a dává se u nás (aspoň doufám) za opravdové zločiny. To, že se takové zločiny někdy vyšetřují dlouho, není až tak překvapivé.

2) Argumentace judikáty Evropského soudu pro lidská práva byla nepravdivá. 

3) Lze očekávat, že abolice pravděpodobně závažně poškodí zájmy obětí těchto trestných činů.

4) Prezident touto abolicí mohutně přiživil pocit většiny občanů, že žijí v mafiánském státě, a to je velmi nebezpečný vklad do budoucnosti.

5) Toto vše by bylo možné omluvit nebo alespoň pochopit, kdyby bylo zřejmé, že rozhodnutí o abolici bylo diktováno svědomím. To se panu prezidentovi nepodařilo ani naznačit.

J. Ryba 7.1.2013 14:17

Re: prezident bod II (abolice) nezdůvodnil obhajitelně

judikát ESLP říká, že ve věcech trestních nemůže být řízení přerušeno z titulu průtahů, byť by délka řízení byla sebedelší...

P. Pavlovský 7.1.2013 5:21

Amnestie, stejně jako přímá volba, jsou principielně levcová řešení,

pravicové řešení jsou individuální milosti. Klaus se ale za konzervativce vždycky jenom vydával.

Institut amnestie nemá v demokracii co dělat!

V. Plocek 7.1.2013 1:39

UDÁLOSTI: Národ kontra Klaus

Dění okolo amnestie je dokonalou ukázkou, jakou významnou funkci při manipulování s davem mohou sehrát media. S vehemencí sobě vlastní vrhnou se na téma a blejou a blejou. Když se podíváte na zpravodajství našich TV, nic jiného než amnestie a volba prezidenta se u nás ani v okolí neděje!!! Vrcholem je ČT, která ve své 24 ve 22 hodin věnuje těmto tématům více než 30 min. čili přes polovici času. A vymývá divákům mozek jen to hučí. A to budou media činit do té doby, než poběží okolo "jiná kořitst" = téma, na které přeskočí.  O nějaké nespravedlivé amnestii a případně i prověření si nechte diváci, posluchači , čtenáři jen zdát. Rozumné, konkrétní informování od medií nečekejme. A znovu se dostáváme do stavu jako za bolševika, kdy objektivní informace o dění doma i ve světě musíme "lovit" a nejenom mezi řádky.