5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Mýtus české pravice

Transformace naší společnosti ve společnost demokratickou znamená v první řadě zbavit se reliktů komunistické minulosti. To ale vůbec není totéž, co boj proti levicovosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ť. Mráček 31.3.2015 23:18

Re: Také celkem souhlasím s autorem

Pro marxistické vidění světa je rozhodující, že jakákoliv historie musí začínat teprve s nimi, protože komunistická interpretace jakýchkoliv myšlenek musí dávat minulosti výhradně komunistický smysl a význam. Když to malinko přeženu, tak Ježíš byl 1. komunistou, Husité byli 1. komunisté v Čechách, atd., atd. Ale i takovéto úvahy je tu a tam slyšet mezi bolševickou verbeží. :)

Karel Schwarzenberg je vzdělaný a noblesní člověk, i politik se zkušenostmi, kterých se od našich v nejbližších časech nikdy nedočkáte. Nevím čím právě vás mohl zklamat, ale to už tak v Česku někdy bývá.

F. Žůrek 31.3.2015 22:47

Také celkem souhlasím s autorem

Komunismus si přivlastnil stát a poničil, co se dalo.

Na Západ opět více jezdili komunisté a jejich spřízněnci, třeba V. Klaus. Kdo neutekl, tak ani Západ dobře nepoznal.

A tak dnes chytračení i mnohé podvody se chápou jako podnikání. Slušný politik či vůbec poctivý člověk je k smíchu. Tak nějak to dnes u nás funguje.

Nejvíce snad mne zklamal K. Schwarzenberg. Ještě že není k radosti M. Kalouska prezidentem.

J. Václavíková 31.3.2015 22:28

Velice přesný postřeh,

na Psa až příliš dobrý, obávám se.

J. Peřina 31.3.2015 21:51

Souhlasím s autorem.

Já se na tuto věc dívám i z té druhé stránky.Jsem totiž pro většinový systém,tedy takový,kdy vítěz bere vše a pak ať ukáže,jak a co dovede.Vytváření pseudokoalic je největší pokrytectví a také i státem povolená korupce.Dej něco a já ti za to něco také dám,nebo uber něco a já uberu také.Pokud se tady společnost stále atomizuje do více stran a straniček,které stále více vysávají naši pokladnu,tak se naše ekonomika nehne ani o krok.Když k tomu připočtu socialistické šílenství současné koalice a dirigistickoekoteroristickou masáž ze strany EU,tak se vůbec ještě divím,že se ta naše ekonomika nepoložila.Moc tomu ale nechybí.

M. Prokop 31.3.2015 21:47

Re: To jsou zase kecy!

Že vás, to není kumšt.

Pokud je naprostá většina o něčem přesvědčena, musí pro to přesvědčení něco udělat, jinak to žádné přesvědčení není. K udělání je třeba organizace a jsme zase u stran a hnutí.

Pokud občané nedělají nic, tak prostě přesvědčeni nejsou.

Elementary, dear Watson.

M. Prokop 31.3.2015 21:43

Re: Když už je řeč o loupežnících...

Zase kecáte o něčem, o čem hovno víte?

Sice se mi chování ČNB nelíbí, ale ne s takhle pitomou argumentací.

M. Prokop 31.3.2015 21:42

Re: Liberalismus je dnes stejný mýtus jako socialismus

Já požaduji, ale co s tím, když je nás málo?

F. Vízek 31.3.2015 18:47

Když už je řeč o loupežnících...

... jednoho nabízím.

Jde o ČNB, která českou korunu vyrvale znehodnocuje, pro Čechy tak jejich úspory zmenšuje a zmenšuje, jejich cesty ven zdražuje..., zatím všem "erozoncům" jde na ruku. Ti si libují, jak za euro dostanou stále víc a víc korun. ČNB prý tak bojuje proti inflaci. Vyhovovalo by jí plošné zdražování nejlépe všeho... Aby bylo samozřejmě - líp.

Před pár lety 100 Kč znamenalo víc než 4 eura, nyní sotva 3,60 eur. O dolaru nemluvě.

A má být hůř.

Důchod 12 tisíc korun rovnalo se 480 eur, nyní 435 Kč.  Mít euro dřív - jako mají Slováci, nic takového by se nemohlo stát.  Ale jak praví většina:  euro nechceme!

V. Vaclavik 31.3.2015 18:33

Re: Pokud pominu, že text je naprosto nesrozumitelný

Dolezal coby spravovac hajzliku by vas presvedcoval, ze nic spravovat neni treba, ze to jeho fungovani a nefungovani se vzajemne doplnuji a ze pro spravnou funkci hajzliku potrebujete obe tyto jeho 'strany', tu funkcni i tu nefunkcni.

P. Čech 31.3.2015 18:03

Re: To jsou zase kecy!

Je to tak s každým ovčanem, člověkem, který bez nějakého toho svého stáda nedokáže svobodně existovat. Potřebuje bytostně někoho, kdo by mu říkal co a jak má dělat, jinak se cítí bezradným a nesvým. Potřebuje svého pastýře, obvykle lídra některé z politických stran. Že se tím dobrovolně vzdává své svobody rozhodování si snad ani neuvědomuje. Prostě ovčan.

V. Vaclavik 31.3.2015 17:57

Re: Liberalismus je dnes stejný mýtus jako socialismus

Dobre napsane, Takovi lide jako pan Podracky, Dolezal a dalsi, jsou svobode cloveka dnes neskonale vetsim nebezpecim, nez nejaci (dnesni) komuniste.

Vasi chybou ale je ten nahled, ze liberalismus, liberalni jedinec, dle vas zrejme od spolecnosti, statu, nic nevyzaduje,  Jenze vyzadovat od ni neco ma a to velmi klicovou vec - ma vyzadovat zavedeni takoveho spolecenskeho sytemu, ktery tu jeho svobodu (ktera je primarne a jedine svobodu od ostatnich obcanu, aby tito ho nemohli znasilnovat svymi pomylenymi idejemi, regulacemi hnanymi pres vladu, stat...) ochranuje, brani ji pred porusovanim kymkoli, vlastnimi spoluobcany, ci utocniky zvenci, z ciziny.

P. Čech 31.3.2015 17:57

Re: To jsou zase kecy!

Výborně. Přesně totéž jsem měl na mysli.

P. Čech 31.3.2015 17:54

Re: To jsou zase kecy!

Ale ano, v tom máte pravdu a o tom se s Vámi nepřu. Chybí Vám tam však jedno podstetné slovíčko.   N  ě  k  t  e  ř  í     občané dle svého přesvědčení tvoří a provozují strany (hnutí). Všichni tito (někteří) občané však také tvoří dohromady směšnou menšinu vzhledem k občanům ostatním. Mám za to, že občanů bez přesvědčení, jak píšete, je max 5%. Domnívám se, že naprostá většina občanů je přesvědčena o tom, že ke svému vládnutí a prosazování své demokratické moci politické strany, ani občanská hnutí nepotřebují. Přesně tak, jak nedávno v televizní debatě prohlásil prof. Václav Bělohradský.. Člověk, který svým rozhledem převyšuje nejen Vás, ale i mne.

J. Kulheim 31.3.2015 17:43

Re: Máme autentickou levici a pravici

Levicové strany se nezajímají o problémy těch, kteří se dostávají do životních problémů nebo těch, kteří žijí ze dne na den. Solidaritu degradovali na povinnost odvádět co nejvíc peněz do státní kasy. Pracovití lidé se dostávají do sociální sítě. Stát za ně řeší problémy do kterých ba se nikdy nedostali, pokud by je stát neokradl.

ČSSD v průběhu svého bačování nastavila takovou situaci ze které je pro vládu, která má pravicovější program, těžké východisko.

Podle mého názoru je to nejlépe vidět na dynamice růstu mandatorních výdajů. V roce 1995 -184,5 ,miliard Kč., podíl na příjmech státního rozpočtu 44 %, v roce 2003 počítal už se 62%. - 422,5 mld Kč. V současnosti je podíl mandatorních výdajů ne příjmech SR cca 83%.Mandatorní výdaje zvýšila koaliční vláda pod vedením ČSSD v součinnosti s KSČM. Nebude dlouho trvat a celkový příjem SR nebude stačit ani na mandatorní výdaje.

Expanzívní charakter výdajů na důchody je vyvolán stárnutím populace - dávky důchodového pojištění stouply ze 186,9 mld. korun v roce 2000 na 263,5 mld. korun v roce 2006 a rozpočet na rok 2007 projektuje 288,3 mld. korun. Stárnutí však z fiskálního pohledu zasahuje i oblast zdravotnictví a dalších sociálních výdajů. Nedostatečná reakce na tento vývoj by si v budoucnu vynutila vyšší danění a výdajové redukce masivního charakteru.

Vlády pod vedením ODS měly snahu řešit systém a financování zdravotní péče, důchodový a vzdělávací systém. Některé maličkosti se podařilo řešit, ale výsledek byl ten, že vláda pod vedením pánů Topolánka a Nečase předčasně skončily a současná vláda se snaží všechno zrušit a vytváří čím dál větší strukturální deficit SR. Nejhorší je, že nenabízí žádné řešení. Jedinou její snahou je udanit se k smrti a to jenom proto, aby mohli korumplovat svoje voliče a pan Babiš dostával čím dál víc peněz ze státní kasy.

M. Prokop 31.3.2015 17:06

Re: To jsou zase kecy!

Že vy někam vylezete až bičován prodejnými novináři :-P , neznamená, že je to tak s každým.

M. Prokop 31.3.2015 17:04

Re: To jsou zase kecy!

Máte v tom hockey (tradičně). Občané dle svého přesvědčení tvoří a provozují strany (hnutí). Občané bez přesvědčení a politické strany jsou ono stádo ovčanů.

M. Prokop 31.3.2015 17:02

Re: Máme autentickou levici a pravici

A kdo bude ten silný stát nad stranami tvořit a řídit?

Nevolení úředníci?

To už bychom byli rovnou v Bruseli .

M. Prokop 31.3.2015 17:01

Re: Liberalismus je dnes stejný mýtus jako socialismus

To se mýlíte. O socialismus se znovu a znovu někdo pokouší, po každém jeho krachu.

O liberalismus se nepokouší nikdo, protože to znamená spoléhat převážně sám na sebe a to se hodně lidem nechce. Dřív se to řešilo odchodem těch samostanějších a liberálnějších tam, kde bylo volno. Dnes prakticky není kam a občané jsou přerozdělovači přesvědčováni, že bez nich by to nešlo.

Co to je "nadměrně vyčerpáváme zdroje"? Kdo určí, co je správné, podměrné, nadměrné? Podracký? Zelení? EU?

J. Boleslav 31.3.2015 15:48

Re: To NENÍ taškařice. Komunisté a rusácká pátá

Přesně tak.

J. Boleslav 31.3.2015 15:46

Re: To jsou zase kecy!

Řada voličů, především těch levičáckých, stádní typy nepochybně jsou. Já rozhodně ne. A už jsem to zde opakovaně psal, průjezd americké kolony byl skvělý nápad. Bolševici se zviditelnili a ztrapnili a přátelé svobody, demokracie a tedy i USA značně pookřáli. Ukázalo se totiž, že hnusných rusáckých kolaborantů u nás v reálu zdaleka tolik není, jak by se mohlo zdát při pohledu na Net.

J. Boleslav 31.3.2015 15:40

Re: Máme autentickou levici a pravici

Každá vítězná strana potom celý systém přebudovává? Jaký systém máte na mysli, politický? V tom případě je jeho největší přebudovávatel Ovar, naštěstí se mu ale jeho hnusné nápady zatím nepovedlo realizovat.

J. Boleslav 31.3.2015 15:37

Re: To jsou zase kecy!

No tak jo, když myslíte.

P. Vaňura 31.3.2015 15:27

To NENÍ taškařice. Komunisté a rusácká pátá

kolona se snažili poštvat lidi proti NATO  a za účelem podpory Putina dokázat, že my tady své spojence nechceme. Národ ale odhalil tento jejich úmysl a v podstatě z pudu sebezáchovy Američany naopak přivítal. Pokud by nebylo té protiamerické propagandistické štvanice, necítili by lidé potřebu takto vystoupit.

A nemylme se, oni třeba američtí vojáci vracející se z Afganistánu, jsou např. jinými cestujícími na amerických letištích zdraveni.

V. Podracký 31.3.2015 14:44

Liberalismus je dnes stejný mýtus jako socialismus

Souhlasím s panem Kulhaimem a proto nebudu vysvětlovat krizi socialistů. Ale s liberály to není jiné. Jsou také v krizi. Nedovedou řešit problémy. Dnes je doba, ve které se vyčerpaly všechny staré teorie. Vymíráme, psychosomaticky degradujeme, znečišťujeme životní prostředí, nadměrně vyčerpáváme zdroje. Viz kniha: Sarrazin: Německo páchá sebevraždu. Je zbytečné se hádat: "Je jsem liberál, kdo je víc....?".

P. Čech 31.3.2015 13:59

Re: Tak dnes

Ale ano, máte pravdu. Ovšem ty politické ideologie slouží jako prostředek k ovládání lidí. Rozděl a panuj! To platilo ve Starém Římě a platí to dodnes. K tomu, aby lidé dostali do svých rukou demokratickou moc, je nutno tyto politické ideologie opustit. Je zcela jedno jaké ideologie. Všechny jsou špatné, protože slouží o ovládání občanů ve státech.

J. Kulheim 31.3.2015 13:55

ČSSD není stranou sociální.

Je to strana, která chudobnějším bere a bohatým dává. Peníze nedostávají ti, kteří se dostali do životních problémů, ale ti, kteří v tom umí chodit, ti kteří mají známosti na důležitých místech. Občaní, kteří mají hlouběji do kapsy platí daně a vláda vybrané peníze dává bohatým ve formě dotací, grantů, pobídek a p. Dnešní představitelé této strany jsou loupežníci bez vize a bez názoru. Aby se udrželi u moci, tak jsou ochotni žít na dluh a roztočit kola inflace a poškodit tak zejména nejchudší, zejména důchodce. Ti jsou bezbranní. Pokud si našetřili pár korun na důchod, tak jim je inflace sežere. Už nemají možnost si přivydělat a pokud jsou jim znehodnoceny úspory, tak jsou závislí na milodarech státu. Sociální stát olupuje společnost o její odpovědnost.

Tzv. civilizované státy, které se daly na cestu budování socialismu západoevropského typu tzv. moderního sociálního státu, jsou zadlužené, nestačí dluhy splácet a mnohé jsou těsně před zhroucením financí. Politici se snaží dostat z močálu ty, kteří jsou v bahně až po uši a přitom do bahna vtahují všechny ostatní. Oživovací procedury jsou čím dál nákladnější a nezdá se, že mají viditelný efekt. Vidíme jenom snahu o čím dál větší centralizaci moci, kde většinu rozhodnutí nedělají volení zástupci, ale jmenovaní anonymní úředníci. Západoevropský socialismus krachuje asi 25 let po tom východoevropském. Nikdo neví, jak dlouho muže v této podobě ještě vydržet. Většina lidí počítá s tím, že je tu navěky.

Levicový názor vychází z předpokladu, že všechny chyby společnosti lze odstranit moudrými rozhodnutími a nařízeními státu.

Socialismus je drogou a nikdo nepřesvědčí většinového občana, že tu „slast“ také jednou odskáče. I když obětí jeho dlouhodobého „rauše“ budou nejspíše až jeho děti. Narkomana také nikdo nepřesvědčí o tom, že by se měl léčit, dokud se nedostane až na dno, dokud nepadne na hubu.

V. Podracký 31.3.2015 13:54

Máme autentickou levici a pravici

Problém spočívá v tom, že nemáme silný stát, který by stál nad stranami. Každá vítězná strana potom vždy celý systém přebudovává. To je proto, že chybí společná myšlenka občanské sounáležitosti, která jedině může být na základě zjednávajícího principu vlastenectví. Pokud bude pravice i levice mít vlasteneckou podstatu, bude i jednotný a stálý systém, protože bude ona společná myšlenka státu.

P. Čech 31.3.2015 13:53

Re: To jsou zase kecy!

Na politických stranách ano, nikoliv ovšem na jejich moci nad občany. A o tom to je a proto o tom píši. Standardní (obvyklý) politický systém je opravdu založen po celém světě (s několika málo výjimkami) na moci politických stran nad občany zemí. Proto také tvrdím, že nikde, kromě Švýcarska a Lichtenštejnska neexistuje systém demokratický. Systém, který vystihuje již název "demokracie" - vláda občanů. V těchto státech mají jejich občané v rukou veškerou moc a to přímo. Bez prostředníků - politických stran. Politické strany a jejich příznivci totiž    v  ž  d  y    představují menšinu občanů, tedy jejich menšinovou vůli. V jakékoliv demokracii však musí vládnout většinová vůle, jinak se nejedná o demokracii. A tak to vidím já.

P. Lenc 31.3.2015 13:46

Re: Tak dnes

Vás opravdu štve, že nejste aspoň malou částí té"globální korporace".

M. Zikmund 31.3.2015 13:42

Re: To jsou zase kecy!

Bičovat emoce potřebuje jen stádo a pokud Vám toto připadá jako dobro, pak jste zjevně stádně založen. Chcete snad říct, že kdyby si vojáci odcvičili svoje a poté se v klidu a bez povšimnutí okolí vrátili zpět do kasáren, tak by to bylo nějaké zlo, kterému je nutné zamezita které nás ohrožuje? Stádnost je příčina, průvodní jev i potřeba totalitní společnosti a je tedy v přímém protikladu občanské společnosti, kterou jsme hlásali vybudovat. Zjevně zůstalo jen u slov, činy napovídají spíše o opaku (a to i u těch, kteří mají jinak občanské společnosti plnou pusu).