26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Kudy vede cesta?

Česká politika je dnes nepochybně v nejhlubší krizi od vzniku České republiky, a vlastně od listopadového převratu. Abychom uměli říci, jak z ní ven, musíme ji umět přesně a věcně popsat. Emotivní protikorupční láteření není k ničemu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 14.9.2013 8:28

Jefim Fištejn - Reflex 37/013

"Otcové-zakladatelé americké demokracie, pokládané za vzorovou, se snažili při vypracování ústavy vyvarovat se takového způsobu vládnutí, které by bylo zcela závislé na vůli prosté voličské většiny. Jak postuloval James Edison: „Takové demokracie vždy byly zdrojem svárů a rozbrojů, nikdy neskýtaly záruky osobní bezpečnosti a majetkových práv, zpravidla žily krátce a zacházely násilnou smrtí.“ V závislosti na vůli prostých většin spatřovali tito mimořádní mužové hlavní nebezpečí možného zmaru. Lidem, kteří nejsou příliš zběhlí ve zvláštnostech amerického politického systému, tento způsob myšlení otců-zakladatelů může připadat poněkud nešťastný. Avšak právě z něho by měli skládat zkoušku naši kazatelé přímé demokracie. Budou překvapeni, když zjistí, že americká federální vláda je koncipována tak, že ze všech jejích součástí jen Sněmovna reprezentantů je odpovědna přímo voličům. Složení Senátu ještě donedávna podléhalo procedurám stanoveným samotným Senátem, senátoři mohli být třeba jmenováni zákonodárnými orgány států. Členové Nejvyššího soudu jsou navrhováni prezidentem, schvalováni Senátem a nepodléhají žádné kontrole ze strany elektorátu. Samotný prezident, hlava státu a vlády, není volen přímo, nýbrž zprostředkovaně sborem volitelů, kteří se podle zákona nemusejí řídit představami svých voličů. Spojené státy se i dnes snaží vyvarovat demokratických forem, které by z vlády učinily rukojmí elektorátu. U nás je tendence opačná: vládce se odvolává na volební výsledek, který údajně opravňuje jeho libovůli, a politické strany ve snaze vlichotit se do přízně voličů vynášejí do nebes zázraky dětinsky chápané přímé demokracie. V čem je přednost volebního systému před nevolebním? Asi v tom, že voliči činí adekvátnější rozhodnutí než samovládce, který podléhá neznámo jakým rozmarům.

M. Kosejk 14.9.2013 8:30

(2)Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Jak zařídit, aby volební systém přestal fungovat? No přece rozšířit množinu voličů tak, aby nebyli ani adekvátní, ani rozumní. Zde je problém současných „neliberálních demokracií“, co jich ve světě je, Ruskem počínaje a Venezuelou konče – autoritářský vládce v jejich čele nejdřív přichází k moci skrze demokratické volby a pak postupně ruší svobody a práva občanů za neustálé podpory většiny. Není to žádná novinka: v dějinách lidstva se tyrani vždy mohli opřít o podporu davů. Lůzu žádný tyran ještě nikdy neoloupil, není si na ní co vzít, na rozdíl od těch, kdo vlastní majetek. Ty oloupit lze. Diktatura je tudíž vždy diktaturou nad vlastníky, nad daňovými poplatníky. Návod je jednoduchý: učiňte nemajetný dav nejpočetnější třídou společnosti, zaveďte všeobecné a rovné volby a ve výsledku dostanete Rusko nebo Venezuelu. Dav bude hlasovat pro a hlas vlastníka z tratí jakoukoli váhu.

M. Kosejk 14.9.2013 8:31

(3)Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Ozřejmit podstatu problému lze tím, že ho domyslíme ad absurdum. Z filmu Dvanáct rozhněvaných mužů víme, jak nesnadno funguje soudní porota. Jiří Voskovec to předvedl brilantně: je to směsice rozpaků a vnitřních pochybností. Nalézání pravdy je svízelná a nejistá práce. Stejně jako demokracie, ani soudní porota není žádným všelékem, ale vcelku jakžtakž funguje. Chcete znemožnit její fungování? Tož učiňte nalézání viny věcí přímé demokracie. Ať o vině rozhoduje celé obyvatelstvo v referendu. V „Den všelidového soudu“ ať každý dostane seznam všech obžalovaných a na otázku „vinen“ tisíckrát odpoví buď ano, či ne. Není třeba mimořádné představivosti, abychom si mohli domyslet, jak to dopadne. I když to nebude dvanáct porotců s nejasnou licencí na rozum, dobrý výsledek nelze očekávat. Obdobné je to s volbami. Mechanismus odpovědné volby si žádá odpovědného voliče. Právě neustálé rozřeďování množiny odpovědných voličů, kteří mají co ztratit, masou těch, kteří co ztratit nemají, plodí nejtragičtější fenomén naší doby – neliberální demokracii s přímo zvolenými autokraty a zvůlí elektorálních většin."

J. Ráž 14.9.2013 13:20

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Pane Kosejk, naprosto s Vámi souhlasím. Podle mne přímá demokracie, reprezentovaná přímými volbami v prostředí všeobecného a rovného volebního práva, nemůže mít jiný důsledek, než diktaturu.

Když se stala většina voličů závislá na státu ve kterém menšina platí daně, to jinak dopadnout nemůže.

Vaše myšlenky by neměly zapadnout jen v této diskuzi. Napište blog, kde toto téma rozveďte a možná se kolem rozpoutá plodná diskuze, které bych se rád zúčastnil, neb změna systému je nutná, ale prezidentský by také nic nevyřešil, kdyby mohli volit všichni bez rozdílu v přístupu ke státu.

M. Kosejk 14.9.2013 13:34

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Já pouze cituji  cizí text (viz nadpis). :) Protože bych to nenapsal lépe. A protože ten text je placené zóně, nemůžu hodit přístupný odkaz.

Pan Fištejn na pár odstavcích dokázal geniálně shrnout můj názor na plošnou demokracii.

J. Vyhnalík 14.9.2013 18:13

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Jak nemám rád kopírování celých článků, tak tímto jste mne potěšil. Pěkně a srozumitelně jsou v něm sepsány základní a zásadní výhrady vůči modle demokratické většiny. Děkuji.

J. Boleslav 15.9.2013 15:16

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Fištejn je jednička. Asi má bohaté zkušenosti ze své původní vlasti.

M. Pechr 14.9.2013 23:23

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

SKVĚLÉ !!! ...DÍKY... ...NENÍ CO DODAT... DÍKY PANU FIŠTEJMOVI ZA ČLÁNEK A VÁM ZA PŘENOS...

L. Novák 15.9.2013 9:18

Re: Jefim Fištejn - Reflex 37/013

Kvalitní článek. Fakta ověřená historií ...