26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Malý Aston 13.2.2009 12:38

Re: Pane Dolležale,

Tak se přiznejte,že Vy milujete křišťálově čistého Paroubka a Filipa?:-D

hank bukowsky 13.2.2009 13:14

Re: Pane Dolležale,

oj, jak ta pravda bolí, že? Že zbyde poštěkávaní na autora místo předložení přesvědčivějších faktů. Ale i o tomhle čecháčkovství Doležel píše, nebo možná hlavně o něm a o jeho výsledku.

Lotras 13.2.2009 11:27

A zapomnel nam rici jak Topolanka poslali všichni...

...s tou Nabucco trubkou do perdele ...ale i tam má Topolánek málo plynu

Malý Aston 13.2.2009 12:50

Re: A zapomnel nam rici jak Topolanka poslali všichni...

Podívejte se na to jinak.Němci chtějí od doby Kateřiny Veliké spolupracovat jen s Ruskem a chtějí svůj vlastní přívod plynu.Francouzi si nějak pomohou z Alžíru a ostatní zemičky je prostě nezajímají. Tak ať kluci evropští řeknou,my milujeme jen ruský plyn a na Nabuko sereme.Slováci,bulhaři,řekové a nějací čechůni nás nezajímají.Někdo musí říci,že z Asie pomocí Turecka žádný plyn nebude a je to vyřešené.Kazachstán to již vyjádřil,bez rozhodnutí Putina s ničím nepočítejte a ostatní zemičky včetně toho z Baku se také tváří že by snad ano ale spíše ne.Takže naprosto zbytečně nadáváte na Topolánka- Rusko si celou Evropu ochočí tak jak bude potřebovat.:-D

vita 13.2.2009 13:31

Re: A zapomnel nam rici jak Topolanka poslali všichni...

Astone, vždyť vy kecáte jak Doležal... Tedy skoro, abych neurážel.

Nord Stream je i náš plynovod - OPAL má vést ze Stralsundu na naši hranici a dál pokračovat Gazelou, takže pnepůjde-li plyn pře Ukrajinu ani přes Bělorusko, furt zbyde záloha v Nord Streamu.

Bulhaři, Řekové, Maďaři, Srbové a taky Italové mají dohodnutý South Stream - sice pořád vykládají, že i Nabucco, ale South Stream už má rámcový rozpočet a vyřešené diplomatické problémy. Včetně zdrojů, které jsou zdaleka nejen ruské. Pro Nabucco cosi slibuje Írán (kteerý by ale pořeboval i otevřít ložisko, takže desítky G navrch) a Berdymuhamedov, který ale orientálně zdvořile slíbí každému všechno. Koupeno má prozatím Rusko.

South Stream povede do Maďarska a pak? No, možná se i napojí na Transgas, Slováci by to uvítali. Takže bychom měli cesty jak severem, dvěma středy, tak jihem. Pro nás je to výhodné. Asi nejvýhodnější ze všech evropských zemí.

KLAUS 13.2.2009 11:16

Doležal na hrad

Doležal na hrad

Jouza. 13.2.2009 11:11

Pane Doležale a je to!

Sakra,proč si stále hledáte nějakého nepřítele?Já mám například radost,když se dva a nebo více států,nebo politiků, chce domluvit na něčem,co je ku prospěchu světa, nebo států,nebo jen většiny lidiček.U nás strany mezi sebou neustále bojují o vládu a když vyhrají tak stejně pro lidi nic neudělají.Nadávají na minulou vládu a upevňují si pozice a hádají se i mezi spolustraníky i koalicí.Přešlapují na místě a tak se nedivme,že nás velký svět nebere.Bez spolupráce mezi státy  celého světa to už nepůjde,myslím mírové spolupráci,ne zbrojit a hledat si protivníka.

Ben 13.2.2009 11:04

??????

Co jiného jste od této party čekali ???

Jara 13.2.2009 11:01

To už je ministrem zahraničí bratr, přítel Zaorálek?

Česká zahraniční a bezpečnostní politika je v reálném provedení úděsný koktail marasmu, neschopnosti, cynismu a totální nezodpovědnosti. Výsledky tomu budou odpovídat.

Tento komentář by spíše odpovídal duu Zaorálek , PaROUBEK, zahraniční cesty Rusko, Čína, Sýrie, Venezuela, Kuba, Korea a zvací dopis Putinovi do Ruska, aby bylo s radarem jednou provždy jasno, kdo ho tady postaví i s raketami. Brdští starostové slzí dojetím při vzpomínce na sovětské vojáky.

Pavel Urban 13.2.2009 10:05

Polistopadová koncepce zajištění bezpečnosti ČR dostala velké trhliny ?

Co tím chce básník říci ?

Že chystaná radarová základna zajišťovala bezpečnost České republiky ? Proboha jak ? Oni se Američané ve smlouvě o základně zavázali bránit Českou republiku ?

Útok Ruska na Českou republiku (+minimálně Polsko nebo Slovensko) by byl útokem na Evropu. To by měl být pro USA sám o sobě důvod jít do války. Pokud by tomu tak náhodou nebylo, pak by to chystaný protiraketový systém s pochybnou účinností asi nezachránil.

nesher 13.2.2009 10:14

Re: Polistopadová koncepce zajištění bezpečnosti ČR dostala velké trhliny ?

Jak? Asi takhle, útok na ČR by znamenal i útok na radar při kterém by zahynuli i maeričtí vojáci a v tu chvíli americké veřejné mínění donutí i toho nejvíce pacifistického prezidenta jít do války. V opačném případě by ho to samé veřejné mínění mohlo donutit do té války nejít.

Pavel Urban 13.2.2009 10:27

Re: Polistopadová koncepce zajištění bezpečnosti ČR dostala velké trhliny ?

Za prvé : útok na ČR nemusí znamenat útok na radar. Případný agresor se může dopředu zavázat, že bude základnu respektovat jako exteritoriální území neutrálního státu a jako případný okupant dodrží všechny závazky, které vůči základně ČR má. Američanům by se to nepochybně nelíbilo. To ale neznamená, že by šli do války, která by ten radar ohrozila možná víc.

Za druhé : útok na americké vojáky - ba i civilní občany - není automaticky důvodem ke vstupu USA do války. Pamatuji několik podobných útoků, jejichž důsledkem bylo naopak stažení Američanů z oblasti (namátkou : Libanon, Súdán)

nesher 13.2.2009 11:19

Re: Polistopadová koncepce zajištění bezpečnosti ČR dostala velké trhliny ?

Jediný od koho ten útok může teoreticky hrozit je Rusko a to by na ten radar bezpochyby zaútočilo jako na první cíl. Libanon byla spíše operace na vnucení míru a Američané se stáhly spíše proto, že o ten mír nikdo z místních nestál. Súdán? Tam někdy USA intervenovaly? Nepletete si to se Somálskem? To byl podobný případ jako  Libanon. Takže útok na radar (na tvalou základnu) by znamenal něco jako 7.12.41 či 11.9.01 (nechci nijak srovnávat rozsah), prostě šok a nevyprovokovaný útok z čistého nebe. A také si říkám, že spíše USA budou bránit spojenckou zemi ve které mají tvalou základnu. USA jsou jedinou západní silou jež je ochotná a schopná tu a tam jít do války. Na EU se nedá spoléhat, ta nemá ani vojenská kapacity, ani snahu je vybudovat a a hlavně nemá morální sílu jít vůbec kdy do války. Představa francouzské armády bránící Litvu je směšná.

Pavel Urban 13.2.2009 11:38

Máte pravdu

že jsem si spletl Súdán se Somálskem.

Američané by buď vstoupili do války ve jménu obrany Evropy - radar neradar - nebo by mohli zůstat neutrální. Pokud by hrozilo to druhé, pak by Rusové - pokud by tedy šlo o nás - nemuseli útočit na radar právě proto, aby udrželi USA mimo konflikt. Kdyby toto očekávání náhodou nevyšlo, dalo by se toto opomenutí rychle napravit. Připravované základny nejsou schopny ubránit sebe sama a s jejich protiraketovou ochranou americký rozpočet jaksi nepočítá. Což je dost divné u základny, která by měla hrát nějakou roli v reálném konfliktu.

Sly 13.2.2009 11:25

Prectete si to znovu,

koncepce, zalozena na spojenectvi se zapadni Evropou a USA, dnes trhliny ma. Rusko otevrene deklaruje snahu o ovladnuti byvalych kolonii v Evrope, Lavrovovy provokace jsou toho posledni ukazkou. EU se nepretrhne, aby se zastala novych clenu ve sporech s Ruskem. USA ted vypadaji na to, ze couvnou s radarem a budou to prezentovat jako gesto dobre vule vuci Rusum. Ti chapou radar jako nepripustne vmesovani USA do jejich sfery vlivu. Radar mohl vazby na USA posilit, neni treba uvazovat hned o variante jaderne valky. Za situace, kdy tu mame desetitisice ruskych "podnikatelu", o nichz mnoho nevime, by se nam mohlo dychat trochu lepe s vedomim, ze je tu pomerne zasadni strategicke zarizeni na obranu cele zapadni civilizace, ze se monitoringem ruskych aktivit zde zabyva i nekdo jiny, nez nase skandaly zmitane a estebaky prolezle tajne sluzby. Byl by dobrou odpovedi Rusum: jestli my jsme vychodni Evropa, vy jste zapadni Mongolsko.

Nezbyva nez doufat, ze se ropa udrzi na nizke cene jeste nejaky patek a krize Rusko oslabi vice nez Ameriku.

Pavel Urban 13.2.2009 11:49

Re: Prectete si to znovu,

Rusko nepochybně usiluje o posílení svého významu v Evropě. To ještě nemusí znamenat ovládnutí bývalých kolonií v Evropě. Mimochodem, tyto kolonie přispěly k vyčerpání a pádu někdejšího SSSR. Dnešní Rusko si něco podobného nemůže dovolit, i kdyby se USA z Evropy zcela stáhly. Imperialismus je drahý špás a dnešní Rusko na to prostě nemá.

Radar by opravdu posílil vazbu ČR na USA. Otázka je, jaký by to mělo skutečný efekt. Podle mě celkem žádný. Proč by měl Washington jít do konfliktu třeba jen s Rakouskem kvůli českým zájmům, které se Američanů nijak nedotýkají ? I kdyby šlo jen o zákulisní diplomacii.

"Zásadní strategické zařízení na obranu celé západní civilizace" zahrnuje jeden radar a 10 (slovy deset) nepřesných antiraket. To je "obrana", se kterou si poradí i Irán, pokud se vzmůže na atomové zbraně a rakety dlouhého doletu. A monitoring ? Sami Američané neustále tvrdí, že chystaný systém není zaměřen proti Rusku. Asi tomu rozumí méně, než Češi.

Sly 13.2.2009 13:06

Re: Prectete si to znovu,

Kolonie mely slouzit imperialnim zajmum - jako naraznikove pasmo, jako surovinova a hospodarska zakladna, bez nich by zahranicni politika SSSR nemohla mit tu ucinnost, bez ceskeho uranu by Rusove nemeli zdroje k vedeni studene valky, bez spotrebniho zbozi alespon ze zemi RVHP by v SSSR byla jeste vetsi nespokojenost obyvatel. Je pravda, ze po ropne krizi uz SSSR sve evropske satelity dotoval. Tezko dnes prepocitame vzajemne obchody na trzni hodnoty, s rublem za 10 Kcs se papirove vyvoz do SSSR vyplacel, realny kurz byl 2-3x nizsi. Ale tento model nam jiz samozrejme nehrozi. Hrozi surovinove vydirani, zakulisni vlivy, zpravodajske vytezovani, ovlivnovani politiky a ekonomiky.

USA se jiste nebudou vmesovat do sporu mezi cleny EU. Ale pokud by se mel lamat chleba, byl bych radeji pro dobre vztahy s USA a racionalni, ale obezretnou spolupraci s Ruskem, nez aby Cesko hralo roli Ficova Slovenska. Ten Putinovi lestil boty, ale vdeku se nedockal.

ABM bude strategicke zarizeni. Iran na nas rakety strilet zrejme nebude. Ale technologii muzou venovat svym souvercum, tezko rict, jak bude vypadat za 20 let situace v Sudanu, Somalsku, Alzirsku... Rusove samozrejme vedi, ze zarizeni jejich rakety nezastavi. Zrovna tak je jim jasne, ze pak tezko budou prosazovat v oblasti, kde maji sve zajmy Americane. Monitoringem jsem myslel predevsim aktivity ruske entity na uzemi CR, ne sledovani vojenskych aktivit na uzemi Ruska.

Pavel Urban 13.2.2009 16:00

O tomhle se dá uvažovat

otázka je, zda proti surovinovemu vydirani, zakulisnim vlivum, zpravodajskemu vytezovani, ovlivnovani politiky a ekonomiky je protiraketová obrana tou nejlepší zbraní. Či zda americký "zájem" dokáže opravit porouchané či zablokované produktovody.

Honza II 13.2.2009 11:57

Re: Prectete si to znovu,

No to je něco hrozného číst ty vaše bláboly vojensko strategického charakteru.Tady všichni kecáte,jako by už zítra měla začít válka. Uvědomujete si vůbec,že právě vojenská politika USA udržuje tohle napětí ve světě ?Jejich vměšování se do všeho,z čeho by mohli mít nějaký užitek a získání světové nadvlády ? Tolik vojenských základen po světě,ale hlavně v evropě a postupné obkličování Ruska - to je přece provokace jako hrom.Rusko se brání,tak z něj nedělejte agresora.

Sly 13.2.2009 12:28

Pokud se "brani" opetovnym zaborem "blizkeho zahranici",

ziskavanim vlivu ve stredni Asii, stredni a vychodni Evrope, pak to neni v mem zajmu. Naopak me zajmy americka vojenska politika neohrozuje. Nechci rovnovahu, to bych musel prijmout predpoklad, ze Americane nejsou o nic lepsi, nez Rusove, ze ruska polodiktatura je stejna jako americka demokracie, ze ruska spolecnost je nam civilizacne stejne blizka jako americka. Neni. Idealni stav pro mne byl, kdyz vliv Kremlu koncil par kilometru za Moskvou. Podobne jako nechci, aby meli rovnovahu policie a mafie, i kdyz policajti obcas chybuji a nemusim je nutne milovat, davam prednost nerovnovaze ve prospech policajtu.

nesher 13.2.2009 12:53

Re: Pokud se "brani" opetovnym zaborem "blizkeho zahranici",

Tohle mohu jen podepsat

vita 13.2.2009 14:14

Uvědomujete si, že blábolíte pouze své představy

bez jakéhokoli podkladu? A že ty představy vypovídají podstetně víc o vás než o předmětu o němž plácáte?

Asi neuvědomujete, že?

Parvus 13.2.2009 9:55

Dokončení

Míru frustrace a zuřivosti maličké Kuby vůči velkému sovětskému protektorovi osvětluje také jedna neuvěřitelná událost: V Havaně se - zajisté na popud kubánského vedení - shromáždil nespokojený dav a demonstroval svoji nevoli. Chruščovovi, nejvyššímu představiteli spřátelené velmoci, mj. spílali do teploušů, což je v tradiční machistické latinskoamerické společnosti jedna z nejtěžších urážek. Proč tyto dávno zasuté události připomínám? Také v současnosti mnozí čeští politici a komentátoři mluví a píší, jako kdyby jakékoliv vojenské zařízení USA na našem území bylo primárně určeno pro naši obranu. Není tomu tak. To nemíním jako výtku proti USA, tento stát samozřejmě musí hájit předevší své velmocenské zájmy a bezpečnost ČR může být pouze jedním z mnoha vedlejších činitelů. Pokud nynější americká administrativa dojedná s jinými státy - s Ruskem, s Íránem aj. - takový modus vivendi, že radarová základna na našem území nebude pro USA potřebná, tak ta základna prostě nebude. V Bílém domě nebo v příslušném oddělení CIA možná někdo čte komentáře MF Dnes, Lidových novin, Neviditelného psa aj., ale americká vláda a prezident se podle nich zcela určitě neřídí.

Pavel Urban 13.2.2009 10:08

Malá poznámka

Frustrace české politiky vůči velkému protektorovi se už projevila. Tehdy, když Američané nahlas zauvažovali, zda na základnu nevpustit ruské inspektory.

Parvus 13.2.2009 9:55

Analogie pouze trochu násilná

Tak trochu mi to připomíná karibskou krizi. Tehdy SSSR rozmístil na Kubě své rakety s jadernými hlavicemi. Byla to reakce na instalaci podobných raket USA v Turecku, tj. v bezprostřední blízkosti SSSR. Jenže tehdejší kubánský režim, bratři Castrové, Ernesto "Che" Guevara a další, si to velikášsky vysvětlili jako opatření na ochranu Kuby. Velmi, opravdu velmi se milí "barbudos" přecenili. A když se Chruščov nakonec, téměř na pokraji III. světové války, dohodl s Kennedym na kompromisu, že USA demontují své raketové základny v Turecku a SSSR učiní totéž s těmi svými na Kubě, vyvolal u svých kubánských soudruhů bouři nevole. Fidel Castro prý zuřil a naivně se tázal, jak přispěje odstranění amerických raket z Turecka k bezpečnosti Kuby. Nepochopil, že o tu jeho sovětským ochráncům nikdy nešlo, ta mohla být nanejvýš jednou z mnoha karet ve velmocenské hře. Castro prý tehdy Chruščovovu údajnou změkčilost komentoval hysterickým řevem, že Chrušov "nemá žádné koule".

Jan Zbořil 13.2.2009 9:48

Co je zjevné

Z  Vašeho článku "je zjevné", že administrativa bývalého prezidenta USA  se nezabývala problémy zbraní hromadného ničení ve světě a zejména ve druhém funkčním období G.W.B. sledovala vyloženě zájmy  "neokonzervativní" politické garnitury a na ni napojenou zbrojařskou lobby. Vládu M.Topolánka "vodila jako ovci".

-ferry- 13.2.2009 9:24

Pokud jsem tomu rozumněl ...

... president Sarkozy nežádal návrat francouzských automobilek z Česka zpátky do Francie.Pouze naznačoval,že by to jako bylo správné.Já si třeba myslím,že je vůbec správné si své výrobky vyrábět doma.Naši politici nejsou politici,nemají nic,co by opravňovalo tvrdit něco jiného.Konkrétně.Naši republiku zamořili asi patnácti automobilkami z několika zemí.Jsou to vlastně jenom montovny,českého v nich a v jejich výrobcích moc není.Je-li krize automobilového průmyslu,logicky dopadá na nás.Na naše politiky ne,ti jsou za vodou,a za diletantismus se bohužel netrestá ...

 Pokud by skutečně došlo ke sblížení mezi USA a Ruskem,byla by to obrovská facka našim politikům a taky novinářům,právě typu B.Doležala.Nenávist vůči bývalému Sovětskému svazu? Budiž ! Ale nenávist vůči současnému Rusku ? Proč? Vždyť tam vládne stejná zbohatlická sebranka jako u nás... Ale už jsme i četli : nenávidím Rusy ... To už zavání rasismem.To je už stejné,jako když se řekne nenávidím černochy,Araby,Eskymáky ...  Úroveň naší politiky,novinařiny a potažmo i morálky šla hodně dolů ...

Mark 13.2.2009 11:06

Re: Pokud jsem tomu rozumněl ...

Dovážet nekvalifikované pracovní síly z Polska, Ukrainy atd. až do Francie by automobily příliš prodražilo až k neprodejnosti . Umístit montovny co nejblíže zdroji pracovní síly umožňuje vyrábět za ceny, za které lze i prodat.  

gerontusinza 13.2.2009 11:38

ferry, naše ne jenom těch zjevných idiotů se do vedení státu dostává víc a navíc si přihřívají svou polívčičku....Re: Pokud jsem tomu rozumněl ...

a tam kde nefungují základní obranné instituce jako soudy, policie, je to ráj pro jakéhokoli kriminálníka..... a tomu odpovídá i vnější politika plná žvástů, lží a pitomosti ... nastal prostě čas slouhů jako po roce 1969, a proč? inu lidé se začínají ozývat ,tak je je nutno ujařmit a vytvořit  aspoň dojem dalšího velkého bratra...... slušnost, morálka, poctivost, úcta  ...  jsou pro tyto lidi ta nejsprostší slova....  :-/ zato zlodějnu, kořistnictví, podvod  považují za dovolenou investici.... :-/:-/

ulla 13.2.2009 9:22

a vo to de...

tenhle ufňukaný pokřik má své vlastní nevyjádřené vyústění - pan Doležal totiž někdy jindy někde jinde určitě přijde s tezí, že jediným možným řešením české otázky pro budoucnost bude usadit se v náruči Velkoněmecké říše a předat řízení svých osudů sudetským Němcům, neboť tak nám bude nejlépe...