2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Klaus kontra Havel - souboj upírů

Klausův rozhovor pro polský týdeník Do Rzeczy vzbudil velký zájem. Přesněji řečeno, zájem vzbudila především jeho malá část věnovaná jeho věčnému rivalovi Havlovi. A vzbudila ho vlastně právem: ne že by řekl něco nového, ale řekl to, jak je jeho zvykem, ještě ostřeji než naposled předtím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Fenzel 18.2.2013 13:10

Re: Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

Vy, pane Blboslave asi ani neznáte jméno nového prezidenta. Tolik to s Vámi zacloumalo?

J. Václavíková 15.2.2013 21:35

Re: To, čemu V. Havel říkal "občanský stát" je ve

Je tu zřejmě skupina lidí, kteří mají za to, že když budou tuhle blbost dost často opakovat, stane se skutečností. Omyl. Občanská společnost a angažovanost lidí v místní politice má s korporacemi málo společného. Ale klidně dál čůrejte proti větru!

M. Trhlík 15.2.2013 21:01

Re: Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

Pokud se to týká p.Zemana, tak milovníkům Klause nevadí žádné nadávky, často i od rádoby "vzdělanců" typu p.Boleslava. Pokud se někdo podobně vyjádří o Klausové "ekypě", tak je zle,A bude to horší, až začne roli prezidenta plnit Zeman.

V. Plocek 15.2.2013 20:29

Klaus kontra Havel - souboj upírů

V úvodu musím uvést, že zejména v poslední době p. Klause zásadně nemusím, mám na něj silně negativní názor. A prezidenta Havla dodnes uznávám jako kladnou osobnost.  Ale informace o Klausově projevu českými medii je opět příklad  jejich  snahy, vše uvést horší než je ve skutečnosti. Kdo si přečetl přímý přepis z poslkých novin, musí uznat že vyjádtení V. Klause jsou značně tvrdé, ale z podstatou se dá souhlasit. O o ostatním  je možné diskutovat. V žádném případě není nutné bít na poplach, jak učinila svým hodnocením česká media. Osobně dnes hodnocení českých denní raději čtu od polských autorů, kteří se  s noblesou zabývají Českem.

B. Rudolf 15.2.2013 18:36

"Havlistické hyeny"

Havlistické hyeny hystericky hýkaly hynouce hanbou. Neberme se tak vážně. Absurdní věta by se možná líbila autorovi absurdních dramat.

J. Kombercová 15.2.2013 17:44

Re: Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

To jste si odskočil od tématu... na druhou stranu (Zeman má jméno jako vy, pane Boleslave, i když ho nemusím, pořád ctím jeho jméno po předcích) Klaus Zemana doporučil jako svého nástupce - tohle by si Havel nedovolil - a točíme se v kruhu.

J. Boleslav 15.2.2013 17:34

Re: Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

Klaus má jistě svoje chyby, ale počkejte na ty sviň.rny, co začne provádět Ovar. Vlastně už začal.

J. Vozábalová 15.2.2013 17:25

Re: No nevím!

Díky, Vám taky!

J. Šimek 15.2.2013 16:35

Re: Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

Jen když pravicovou mobilizaci završí opoziční smlouvou nebo neumí vyvodit politickou odpovědnost za podvodné financování ODS, případně krade v Čile. Nechat si takto kálet lidem na hlavu logicky nenechají bez povšimnutí.

J. Kanioková 15.2.2013 16:33

Přesně !

a "osmašedesátníci" - to byli věční hledačí třetích cest... Právě mezi nimi byli i ti, kteří se nejvíc zasloužili o zprzněný právní stav. Nebo... to je příliš silný výraz, ale prostě oni tvořili první vlny zákonů, ústavy a přemlouvali sněmovnu, aby s jejich návrhy souhlasila. A od toho se odvinuly další chybné záležitosti..  Nedělali to se zlými úmysly, ale byli to lidé zformovaní starým režimem a tak se mnohé nepovedlo...

A fórum "pro všechny", či "nepolitická politika", to je fakt nesmysl... Demokracie je soutěž, i když, bohužel, leckdy i s blbými výsledky, ale soutěž.

A poslední odstavec naprosto bez výhrad, tak to bylo.... mladší lidi v podstatě ani netušili, co přesně znamená výraz - demokracie.  Všichni viděli hlavně - zánik cenzury, možnost cestovat, ale dál už měli každý jinou představu...

D. Streit 15.2.2013 15:38

A teď chtějí Klause ještě vykoupat

Jak jinak, s "noblesou":

http://streit.blog.idnes.cz/c/321899/Klaus-do-Vltavy-Pravdolaskari-vykoupejte-si-sve-Kalousky.html

P. Vaňura 15.2.2013 15:31

Takže trochu abecedy, jak ji vykládali koncem

60 let reformní "osmašedesátníci" když mluvili o "sociologii průmyslu." V jejich pojetí bylo politickým jakékoliv rozhodnutí, které ovlivňovalo něčí ZÁJMY (v kontextu se jednalo o zájmy skupinové). Je jisté, že zájmy různých skupin budou vždy poněkud odlišné a někdy dokonce protichůdné.

Otázka je, KDO a JAK bude nějak zařizovat skloubení zájmů různých skupin. Vždyť fórum "pro všechny" je to takový nesmysl, jako tvrzení Gottwaldových komunistů, že v lidovědemokratické ČSR si lid "vládne sám."

Listopadová revoluce v tomto probíhala stejně, jako mnoho jiných revolucí v historii. Na jedné straně (OF) se totiž na začátku sjednotili všichni, kteří měli JEDINÝ společný zájem, odstranění existujícího režimu. V tom, jak postupovat dál, se už jejich názory lišily.

J. Kanioková 15.2.2013 15:25

Souhlasím,

"fahrplan" byl na obr akci 10.12, na Mezinárodní den lidských práv.  Jako hodně podstatná hlasitá demonstrace.  Ale v podstatě nic moc víc, spíš se počítalo se zavíráním...

J. Kanioková 15.2.2013 15:17

Přesně !

P. Vaňura 15.2.2013 15:16

To, čemu V. Havel říkal "občanský stát" je ve

skutečnosti stát KORPORATIVISTICKÝ. Takovýmto státem byla až do r. 1943 fašistická Itálie a na korporativistickém principu byla sestavena i Velká fašistická rada. Ta Mussoliniho r. 1943 odvolala a on, když už byl Hitlerovou looutkou, se pomstil tí, že dal popravit v dosahu své moci lidi, kteří pro toto odvolání hlasovali. A proto nakonec skončil tak, jak skončil.

Havel ale šel dál, než koroporativistický stát. Korporace a jejich moc sice neodpovídali demokratickému principu "jeden člověk, jeden hlas," ale přesto někoho zastupovaly. Havel prosazoval moc "iniciativ," které zastupují nanejvýš samy sebe.

J. Kanioková 15.2.2013 15:13

Čím kope.... rozhovorem s novinářem ? A naši novináři a P&L do něj nekopou ? Celé roky ?

E. Sevrát 15.2.2013 14:01

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

Omlouvám se,ale to nebyla vaše slova,ale pana Hoblíka,který to srovnání první použil.Ale, jak tedy víte,že tím prasetem nemyslel V.Havla,když ten slovosled je takový jaký je.

E. Sevrát 15.2.2013 13:58

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

Takže v tom případě vaše slova měla znít "Srovnávat Havla s Klausem je jako srovnávat plnokrevníka s prasetem". Ve vašem textu to právě zní obráceně.

R. Baron 15.2.2013 13:49

Re: S tím OF nemáte pravdu.

Tak narozdíl od Vašeho prvního příspěvku, tentokrát s Vámi souhlasím. Já si VH vážil do smrti a kupodivu mi nedělá problém si vážit i VK. Pravdou je, že VH neprohlédl, že se mu jeho koncepce zásadně navezla STB a spousta vlivných soudruhů. Na rozdíl od mnohých VH nepodezřívám, že by "sametovka" byla předem vyjednanou akcí s režimem. Riziko rumunské verze bylo příliš reálné.

Spíš to vše byla improvizace ve vleku rychlého vývoje rozpadu socialistického bloku. Existují i zjevné důkazy, že to nemohlo být dokonale čistou zpravodajskou hrou. Stačí velmi pozorně číst Bartuškovo "Polojasno" a něco jsem četl i od M.Kocába o iniciativě "Most". Z textů vyplývá, že jednání konkrétních osob, které vystupovaly na očích občanů počínaje VH, bylo závislé na vývoji situace. Je tedy jasné,, že nemohl existovat příliš dokonalý "fahrplan" sametového převratu.

Proto souhlasím s tím, že VH se nechal oblbnout šikovnými soudruhy, než, že by razil svůj systém všemi prostředky v láskyplné shodě s těmito soudruhy. Proto se mu to taky rozpadlo jako domeček z karet, když mu VK přeměnil OF na ODS zaangažováním lidí zdola.Tehdy jsem byl jedním ze zakládajících členů ODS, nelituji, tehdy jsme měli ideály. Vystoupil jsem o pár let později, když se objevili první "kmotři" - akorát to slovo se tehdy nepoužívalo. A od té doby je mi z ODS na blití...Topolánkem počínaje, současným ubožákem Nečasem konče... 

J. Václavíková 15.2.2013 13:48

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

Naopak. Logicky správně je Klaus=prase. Nevím, co jste na tom ještě nepochopil. Havla k plnokrevníkovi přirovnávat nebudu, byl to prostě výjimečný a obdivuhodný člověk.

E. Sevrát 15.2.2013 13:44

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

To jste asi špatně pochopil,v příspěvku je napsáno " Srovnávat Havla s Klausem je jako srovnávat prase s plnkrevníkem" .Takže logicky je na prvním místě Havel=prase,Klaus= plnokrevník.

J. Kombercová 15.2.2013 13:06

Re: To, co uvadite, by jeste nebylo tak zle. Co ale ta sudetonemecka stoka ?

To pan Doležal s tou potupnou porážkou přehnal... při faktu, že většinu v každých volbách získává levice a ještě k tomu, že Zemana volili Klausovi příznivci (i když ne všichni, zaplať za to), výsledek  byl slušný, opravdu slušný. Jsem tomu ráda... příště bude líp. :)

J. Kombercová 15.2.2013 12:30

Re: Při pohřebním obřadu

Ano, o tom byl můj komentář... je to dilema a nechtěla bych být v kůži V. Klause. Jeho problém.

A asi i váš.

M. Varadinková 15.2.2013 12:22

Re: Při pohřebním obřadu

Kopete Vy. Do Klause. On pouze po pravdě odpověděl na otázku novináře, čím se liší názory jeho a Havlovy.  To, co řekl, není v rozporu s tou pohřební řečí. Nebývá zvykem, aby v pohřební řeči někdo zdůrazňoval, v čem byly názory nebožtíka blbé a odlišné od řečníka. Vy vyčítáte Klausovi, že to na pophřbu nezdůrazňoval? Jakpak by asi vypadala Vaše řeč nad hrobem někoho, s kým jste nesouhlasila?

J. Kombercová 15.2.2013 12:05

Při pohřebním obřadu

v katedrále měl pan dosud president Klaus nad rakví V. Havla projev, který byl lidsky pěkný... takové to "o mrtvých jen dobře", z dnešního i předešlého pohledu kecy v kleci. Proč jsem jen na chvilku věřila, že to, co pan pan Klaus pronáší nad rakví, myslí upřímně.... je to smutné vědět, že se musel hodně přemáhat pronést tuto řeč... napsal si ji sám nebo měl pro tuto příležitost poradce ve věcích pohřebních... kroutily se mu u tohoto projevu palce u nohou?

Nechci soudit, v žádném případě... jen si kladu otázku, proč pan prezident Klaus při svém odcházení kope jak zdechající kobyla.

J. Kombercová 15.2.2013 11:57

Re: Havlisté kvičí

Ano, Kosmo. Bez urážky.

P. Čech 15.2.2013 11:45

Re: Karel je odkecanej - nevyhrál, nebudou prebendy.

Kdo a nebo co je to onen "lid",  o kterém zde hovoříte? Poikuste se o definování pojmu lid.

P. Čech 15.2.2013 11:43

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

To máte pravdu. Pouze bych ona dvě slova prohodil. Zatímco pan Havel se zasloužil o pád komunistického systému  a hlavně v zahraničí vybudoval příznivé povědomí o Československu, pan Klaus ono Československo rozbil (nebyl sám, to bych mu křivdil). Pan Havel se snažil o vznik občanského státu, zatímco pan Klaus občanský stát odmítá a upřednostňuje stát stranický. Pan Havel se snažil vybudovat stát demokratický, zatímco pan Klaus budoval stranickou diktaturu, nepřímo podporoval rozkrádání státního majetku. O tom všem to je a ještě o něčem navíc.

J. Václavíková 15.2.2013 10:48

Re: Srovnávat Havla s Klausem nelze!

No, je pravda, že chování VK se obzvlášť v poslední době slovem prasácké označit skutečně dá. Čím dál víc se odkopává.

S. Ševeček 15.2.2013 10:41

Re: Havlisté kvičí

Kvičíte.

(bez urážky)