3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Drobné poznámky

Lidovecký brněnský zastupitel David Macek navrhl, že by se příští Sudetoněmecký sněm mohl konat v Brně. Učinil tak v návaznosti na Deklaraci smíření, kterou vydali brněnští zastupitelé u příležitosti výročí Pochodu smrti z Brna do Pohořelic v květnu 1945.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Škodák 13.6.2015 11:34

Re: Ten SD snem v Brne,

Ten závěr,že jsem pošetilý pacifista a humanista beru. To,že nechápu příčiny a následky a důsledky těch následků,to neberu!!! Jako křesťan vidím jediné řešení a to je odpuštění,jinak se budeme neustále motat v těch příčinách a následcích do nekonečna jako v začarovaném kruhu!

J. Jurax 12.6.2015 20:36

Re: Ten SD snem v Brne,

Na ty agilní sudeťáky nereagujete - celkem Vás chápu, nehodí se Vám do obrazu nevinných obětí poválečné zvůle ...

Ano, po válce ... ono vůbec válka se všemi hrůzami byla jen nevýznamnou předehrou před největším zločinem všech dob - odsunem sudetských ýbrmenšů.

7. května 45 mohl ýbrmenš vraždit, byla přece válka, ale když 10. května dostal přes držku, bylo to neodůvodnitelné násilí - tak to myslíte, že? Nepřijde Vám jako neodůvodněné násilí, že K.H.Franka pověsili - bylo přece taky už po válce?

A neuhýbejte do Jugoslávie či Polska či kam - diskuse je o našich sudetských "spoluobčanech", o jejich provinění a jejich trestu. To, že někdo jíný někde jinde byl taky lump činy sudeťáků neospravedlní.

A končím diskusi - navzájem se stěží přesvědčíme. Nicméně po mém soudu jste pošetilý pacifista a humanista nechápajíci příčiny a následky. A důsledky těch následků.

J. Škodák 12.6.2015 17:32

Re: Ten SD snem v Brne,

Nikdo o zločinech proti lidskosti,které byly součástí válečné mašinérie hitlerovského Německa nepochybuje!!! Jedná se o zločiny proti lidskosti na civilním obyvatelstvu po válce!

Když píšete o krutostech ve válce tak si v bývalé Jugoslávii bratři Slované řezali jazyky a uši a potom hlavy. To,co prováděli bratři Slovani Rusi,bratrům Slovanům Polákům,to bylo co? Tyto zločiny hodil prolhaný SSSR na Němce. Podobných lží bylo však více. Jste plný nenávisti na základě kolektivní viny k Němcům a s takovými lidmi se nedá diskutovat. Na štěstí podobných lidí jako jste Vy ubývá!

J. Jurax 11.6.2015 20:28

Re: Ten SD snem v Brne,

A ještě - počtěte si, jak byli naši byvší spoluobčané sudeťáci aktivní - vyjímám z http://www.nasehobby.cz/co-melo-cesko-s-ponorkovou-valkou/ - "Za světové války považovala říšská města za prestižní záležitost převzít patronát nad ponorkami a zastupitelstva měst v zabraných Sudetech byla v tomto směru mimořádně horlivá. A to navzdory tomu, že vztah obyvatel pohorských měst k moři byl asi podobný horolezeckým zkušenostem lidí z pobřeží. Patronát spočíval ve sbírkách pro ponorku, návštěvy posádek ve městě a podobně. Dohledat se nám podařilo následující spojení: Patronem ponorky U 206 byl Liberec, U 209 Brno (jediné město přímo z protektorátu), U 333 Trutnov, U 375 Ústí nad Labem a U 376 sponzorovaly Karlovy Vary. Zdá se nám, že na zabraném území bylo nesporně více měst, která se mohla na této iniciativě podílet, ale po válce zmizely spousty úředních papírů i městských kronik a pamětníci buď zapomněli, nebo zmizeli v odsunu."

Viz též http://www.lovecpokladu.cz/home/trutnovska-ponorka-u-333-5882

To vše v době, kdy naši vojáci na západní i východní frontě i odbojáři u nás proti ýbrmenšům bojovali - a naši letci v RAF z 311. sqdn od května 1942 u Coastal Command tyhle ponorky honili. A takové nadšené echtgermány a nacisty jsme si měli nechat doma?

Mimochodem ty našimi nadšenými sudeťáky sponzorované ponorky skončily příznačně - U 206 okolo 29.11.1941 ztracena západně od St. Nazaire; U 209 od 07.05.1943 pohřešována v sev. Atlantiku, U 333 byla 31.07.1944 potopena záp. od ostrovů Scilly hlubinnými pumami HMS Starling a HMS Loch Killin; U 375 byla 30.07.1943 potopena sz. od Malty hlubinnými pumami USS PC 624 a U 376 byla 13.04.1943 prohlášena za nezvěstnou v Biskajském zálivu - ve všech případech s celými posádkami.

J. Jurax 11.6.2015 20:06

Re: Ten SD snem v Brne,

Možná Vám ušlo, že mezitím byl 15. březen, okupace, heydrichiáda, červené seznamy zastřelených, Lidice, Ležáky, Ploština, Javoříčko, Terezín, pochody smrti koncem války přes naše území, zabíjení civilistů na samém konci války ...

Ono nám v podstatě ani nic jiného nezbývalo. Ponechat si na svém území pátou kolonu nepřátelské národnosti bylo po zkušenostech z okupace nemyslitelné. A kdybychom měli sudeťáky soudit jednoho po druhém - kriminály by nestačily a za velezradu v době ohrožení státu byl špagát - a takových bylo. Ono z toho sudeťáci vyšli relativně líp než čeští kolaboranti domnělí i skuteční - byli jen odsunuti, nevychutnali si postavení podlidí, jehož by se jim po válce dostalo, nekončili v kriminálech, jak si mnozí zasloužili - kdežto tuzemci byli souzeni a odsuzováni do kriminálů. A co by bývalí nadčlověci dělali po sametu, kdyby u nás zůstali? Chtěli by zase k Německu a protože sebeurčení je svaté - viz Kosovo - čertvíjak bychom dopadli. Dobře učinili naši otcové a dědové, že naše byvší spoluobčany, co pohrdli možností být občany Československé republiky poslali tam, kam je srdce táhlo - tedy dřív táhlo, po válce už tolik ne - Heim ins Reich.

A kolektivní vina - nelze posuzovat tehdejší období po nejhorší válce dějin (zatím), v níž se Němci dopustili nepředstavitelných zvěrstev a způsobili utrpení nevinným po (skoro) celé Evropě a části Afriky, dnešním pohledem humanity dané dlouhým obdobím míru a lidských práv, jichž se dostává i grázlům pomalu ve větší míře než obětem.

J. Jurax 11.6.2015 19:40

Re: Ten SD snem v Brne,

No, nediskutujeme o sovětech - to by byla jiná diskuze - ale o Němcích. Nemotejte dvě věci dohromady.

J. Škodák 11.6.2015 2:08

Re: Ten SD snem v Brne,

Opakujete stejnou již ohranou písničku kolektivní viny! Ne všichni sudetští Němci se zachovali tak jak píšete,byla to menšina!!! Pokud chceme srovnávat srovnatelné,tak porovnejme vystěhování česky mluvících obyvatel ze Sudet s vyhnáním německy mluvících obyvatel po válce. Vystěhováno ze Sudet bylo po Mnichovské dohodě asi 160000 lidí a zůstalo tam asi 320000 českých starousedlíků. Nemovitý majetek jim byl vyplacen a movitý si mohli vzít do nového domova.Docházelo při tom k verbálnímu a fyzickému napadání,jak je možné se dočíst,ale o obětech na životě při tom vystěhování žádné počty nemáme. Srovnejme to s tím poválečným vyhnáním a zjistíme,že je to vlastně nesrovnatelné!

J. Škodák 11.6.2015 1:46

Re: Ten SD snem v Brne,

Přímé zážitky z Vašeho kraje napsala spisovatelka Legáta a bylo to zfilmované ve filmu Želary a tak si každý může udělat obraz, kterak tomu bylo. To co prováděli ruští vojáci při osvobozování ve Vašem kraji, to stejné prováděli v našem kraji!

J. Jurax 6.6.2015 14:21

Re: Ten SD snem v Brne,

"Vždyť i vojenští zajatci mají podle mezinárodních úmluv ochranu,která jim z titulu lidskosti přísluší!!!"

Jistě - tohle Němci úzkostlivě dodržovali, že - zvlášť k zajatcům z východu. Ale semtam postříleli i angloamerické letce - nejen po útěku ze Saganu.

Přečtěte si někde, v jakých sametových rukavičkách zacházely se sudetoněmeckými teroristy úřady předmnichovské republiky i v době stanného práva a jak zvěrsky zacházeli Němci s našimi odbojáři za okupace.

Je to už dávno - ale nemyslím si, že je vhodné tyhle rány jitřit provokačními akcemi "smíření", které smazávají příčinu a následek a pomíjejí realitu tehdejší doby. A nepřispívat ke snahám potomků provinivších se vnutit nám pocit viny za činy, jejich příčinou byli oni sami. Je lepší nechat minulost spát.

J. Jurax 6.6.2015 14:08

Re: Ten SD snem v Brne,

A ještě - píšete "Pan Korb,notář z Lokte se dostal do sporu s Henleinem a měl štěstí,že neskončil v koncentráku."

Jistě štěstí měl - ale nedochází Vám, že by to štěstí jaksi nepotřeboval, nebýt činnosti Hitlerovy sudetoněmecké páté kolony? Kdyby naší byvší "spoluobčané" vydatně nepřispěli k Mnichovu, okupaci, kdyby tím nedodali Hitlerovi výzbroj pro 40 divizí a fungující zbrojní průmysl, dějiny mohly vypadat jinak.

Jeden z mých prastrýců byl sosák (SOS - Stráž obrany státu) - v okolí Frývaldova - dnes Jeseník - po něm z léčky stříleli jeho sudetští "spoluobčané" ještě v míru na jaře 1938. Taky pak vykládal, jak se po Mnichovu stahovali od hranic, hlídali skupiny vyhnaných českých obyvatel s puškami v rukou před ordnery a sledovali, jak naši "spoluobčané" dělají vlajkoslávu pro wehrmacht obsazující postoupené území. Tata za mobilizace poznal naše "spoluobčany" v okolí Slavonic - směs strachu a zuřivé nenávisti. Taky říkal, že sudeťáci byli horší než Němci z říše - ti se přece jen zpočátku chovali korektně, kdežto sudeťáci si svůj triumf vychutnávali.

J. Jurax 6.6.2015 13:46

Re: Ten SD snem v Brne,

No, holt přímé zkušenosti mé širší rodiny z okolí Zlína a moravsko-slovenského pomezí s Nšmci byly výrazně jiné.

J. Škodák 6.6.2015 10:57

Re: Ten SD snem v Brne,

Těch výjimek co pomáhali našim občanům bylo více,než se domníváte! Pan Korb,notář z Lokte se dostal do sporu s Henleinem a měl štěstí,že neskončil v koncentráku. Manželka byla vnučka F.Skraupa-Škroupa,ano toho autora hudby,která se stala naší hymnou a na základě kolektivní viny byli vyhozeni z vlasti! Když jsem emigroval do Bavorska,hádejte kdo mně pomohl? Nebyli to krajané Češi,ale krajané Němci. Velmi dobře znám osudy mnohých,keři si byli vědomi spolu viny na tom,co se stalo,ale většinou to byli ti,kteří v té době byly děti! Bydlím u Brna a vesnice hned vedle patřila do tzv.Sprachinsel-Wüschau-Vyškov.Byli to venkované,kteří úpěli pod stejnou zátěží dávek do Reichu a až na výjimky pár mladíků z Hittlerjugend,bylo spolužití bez problémů! To jsou přímé zkušenosti mých rodičů.To,co potom nastalo záhy po válce,nelze jinak nazvat,než zločinem proti lidskosti! Vždyť i vojenští zajatci mají podle mezinárodních úmluv ochranu,která jim z titulu lidskosti přísluší!!!

J. Jurax 5.6.2015 17:54

Re: Ten SD snem v Brne,

No, ti naši bývalí krajani byli ale pěkná kvítka vyšší, panské rasy, a chovali se jako Hitlerova pátá kolona. Čímž přestali být krajany - tedy až na nečetné výjimky - a stali se tím, čím jsme se měli stát my - nežádoucími cizinci. Tento prostor je německý a Čech tu koneckonců nemá co pohledávat - znáte tahle slova soukmenovce těch našich "krajanů" Heydricha?

Já je nezažil, narodiv se až čtyři roky po válce, ale moji rodiče a prarodiče ano - a krajany je opravdu nenazývali. Akty lidskosti bych si raději šetřil pro potřebnější.

J. Škodák 5.6.2015 15:13

Re: Ten SD snem v Brne,

Jenom ten,kdo se chová jako hovado,může jednat zhovadile! Takto jednali ti,kteří naše krajany(Landesleute)vyhnali zhovadilými činy proti lidskosti! Landesmanschaft je česky krajanské sdružení a pozvat bývalé krajany je akt lidskosti. Opakem je zhovadilost.

J. Jurax 3.6.2015 23:08

Re: Ten SD snem v Brne,

No, poctivě řečeno, já taky považuju takovou iniciativu za hovadnou ...

Ještě by se ten sjezd mohl konat v Kounicových kolejích, to by bylo určitě to nejlepší místo. Někteří vyhnancové by možná rádi a s dojetím popatřili na místa, kde jejich rodiče či prarodiče, možná i praprarodiče, případně snad i oni sami zamlada ve slušivých uniformách s umrlčí lebkou sloužili grosdojčesrajchu ...

J. Jurax 3.6.2015 23:02

Re: Teda.... to je kráčovina..

No jo, a nepřijde Vám, že v těch prvních dvou článcích je slušný díl pravdy?

J. Mannheim 3.6.2015 18:30

Re: Teda.... to je kráčovina..

udělám to, co s oblibou děláte Vy:

http://zpravy.idnes.cz/bojme-se-ruska-mene-nez-eu-prohlasil-prezident-klaus-f9q-/zahranicni.aspx?c=A090922_100926_zahranicni_jw

http://www.lidovky.cz/klaus-eu-a-usa-prispely-k-tragicke-situaci-na-ukrajine-pf0-/zpravy-domov.aspx?c=A140306_160105_ln_domov_sk

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/55954/jan-jandourek-vaclav-klaus-haji-neboheho-putina.html

J. Kanioková 3.6.2015 13:55

Re: Pomocníci VB

Jejdaáá, já brzy pojedu do Bruntálu za svým příbuzenstvem :)))

J. Kanioková 3.6.2015 13:53

Teda.... to je kráčovina..

""Zemanovi a Klausovi a jeho stoupencům, kteří vesměs usilují o změnu orientace ČR ze Západu na Východ.""

Už jsem vás, pane autore, chtěla pochválit za solidní článek, ale jestli si toto fakt myslíte... tak nevím, co si o vás myslet..

To opravdu považujete za objektivní fakt, že by Klaus a jeho stoupenci usilovali o změnu orientace na východ ???

Nedokážu si odpustit... spadl jste z višně ?

Z. Švrček 3.6.2015 9:20

Pomocníci VB

už fungují a to skoro čtvrt roku. Tedy tady u nás v bráně Jeseníků v brutálním Bruntálsku

K. Janyška 3.6.2015 9:03

Všichni tady, bez znalosti teorioe spontánního řádu

lidské interakce, požadujete Národní frontu.  To, že to nevíte, vás neomlouvá. Škodíte svým nevzděláním, paradoxně všichni a dokonce  sami sobě... Dzp.

P. Sulc 3.6.2015 4:40

Ten SD snem v Brne,

no to by byla hruza, to pan V.senior by se snad i vzteky za$ral az za usima.