2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Drobné poznámky

Miloš Zeman prohlásil, že lidé vyznávající jiné kulturní a náboženské hodnoty, kteří nerespektují pravidla země, ve které žijí, by se měli vrátit domů, do svých původních zemí, na něž mají jakousi genetickou závislost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.1.2015 20:56

Chucpe

"pak bylo shledáno, že vyznávají jiné kulturní a náboženské hodnoty a nerespektují pravidla země, a byli posláni „domů“" - mínění sudetští Němci.

Tak tohle se dá nazvat vrcholem pokrytectví nebo diplomacie. Zvlášť ta jemná, ba hedvábná formulace o nerespektování pravidel země, v níž žili, skrývající v sobě teror a vraždy nejen rasově nižších Čechů a Moravanů, ale i rasově čistých. leč špatně smýšlejících soukmenovců - v míru, před Mnichovem. Bravo, Herr Doležal!

A ještě to „domů“ v uvozovkách - to chtění Heim ins Reich původně tehdy nebylo v žádných uvozovkách, to bylo velmi reálné a jeho důsledky taky; a že se jim po válce vyplnilo a byli odesláni domů bez uvozovek, kam tak moc chtěli, bylo jenom dobře.

A pochopení výroku páně Jelínkova o rozloučení se se Slováky je pochopitelně ze strany autorovy záměrně blbé, aby si mohl zaprskat.

S. Novotná 16.1.2015 23:31

Re: Drobná poznámka:

Můj dědeček zplodil v r.1904 při tzv. učení němčiny nemanželskou dceru s Němkou v pohraničí.Těžko dnes říct, zda o jejím početí tehdy vůbec věděl. Po návratu domů se oženil, měl 7 dětí.Dcera se ozvala v r. 1945, potřebovala potvrzení, že je po otci Češka. V rodině šok, hrůza, děs. Děda se rozpomněl na mládí, otcovství přiznal a teta zůstala.On by ji I bez DNA děda zapřít nemohl. Stýkala se s ní jen moje máti a naše rodina, po válce jsme žili v jednom městě. Teta měla svoje sourozence po matce, s nimiž jsme se stýkali take. Bratr, antifašista, kterého do koncentráku dostala jeho žena¨a syna donutila, aby se otce zřekl, se usídlil ve Švédsku, sestra žila v Drážďanech. Pro nás to byli strejda a teta. Z jejich vyprávění si umím představit život v Dachau I hořící Drážďany. Tetin manžel byl v r. 1946 jako chemický inženýr odvlečen RA, už ho nikdy neviděla. Stejně tak nikdy strýc neviděl svého syna, který pak žil v Kolíně n/R. I jeho teta přivedla do rodiny. Trpěl tím, že se s ním otec odmítá setkat, ale uznával, že má na to právo, že byl tenkrát vůl. Ale ani od jednoho z nich jsem nikdy neslyšela, že by odsuzovali odsun Němců z pohraničí. Ano, odsun, nikoliv vyhnání, ač by si to, podle těchto mých "příbuzných" po právu zasloužili. A velmi odsuzovali vraždění Čechů po válce, a že toho bylo. Zdivočelá země není utopie, to je fakt, takhle to tu bylo. Jen blb to neví. Takřka půlku života jsem tam prožila, my jsme žili se starousedlíky, a bylo jedno, jestli to byli Němci nebo Češi. Jako děti jsme si hrály a navzájem znaly obojí říkanky a písničky, bylo to fajn. Neřešily jsme, kdo je Žid, Němec, Čech. Každý z nás někoho z nich nějak tak v rodině měl, I ti prověření árijci. To až po 89. se to začlo drat na povrch. Nestačí snad příroda, která si označila své černé, žluté, bílé? Musíme my lidi jí do toho pořád vstupovat ještě s tím svým křesťan, muslim, budhista? Jediné, co mne napadá, je to, že bude nová Postupimská dohoda o uspořádání vztahů v Evropě. Abychom přežili.

I. Hendrych 16.1.2015 21:57

OK...

Napsáno velmi dobře jako vždy.

P. Skřivan 16.1.2015 20:56

Drobná poznámka:

obyvatelé Sudet se stali po obsazení občany Říše. Nešlo tedy již o občany ČSR a z toho titulu museli opustit území státu po jeho obnově do původních hranic.

Kromě toho není docela od věci, že všichni, kdož toto udělali, a z toho titulu mohli v Sudetech zůstat, se dopustili trestného činu vlastizrady, který spáchali za branné pohotovosti státu. Dopadli tedy relativně dobře ... .

V. Vaclavik 16.1.2015 18:29

Svoboda neni anarchismus!!

"měli by vždy zcela svobodně uvážit, zda jejich volba najít svůj trvalý

domov v České republice byla správná.“ Tedy svoboda, jakou pan Kuthan

vymezuje českým muslimům, je opravdu omračující."

Kdo neumi a nechce respektovat svobodu ostatnich, sam ji nema mit, ale ma mu byt odebrana. Svoboda neznamena svobodu slapat po svobode jinych. Prave protoze mame u nas plno takovych zmetkovitych myslitelu, jako zde pan Dolezal, to u nas vypada, jak to vypada.

M. Prokop 16.1.2015 17:31

Re: Pravda zůstane pravdou,...

Psáno přímo z ulice Politických vězňů, nebo jen z Lihového domu?

M. Prokop 16.1.2015 17:29

Re: Opět blábol proněmeckého autora

No, vyhnali jsme je, ne?

Současné Rusko není tak nebezpečné jako SSSR, ovšem, chtělo by být.

M. Prokop 16.1.2015 17:28

Re: Diváte se na přenos on-line z Hradčanského náměstí?:

Seru na něj.

B. Hamáček 16.1.2015 17:07

Re: Jenže

Pater Halík vraždy odsuzuje, to jste docela vedle , jak ta jedle. Jenom se mu nelíbí co chlapci z CH dělali. Toť vše. Asi tak , v Evropě je jejich počínání maximálně, ale opravdu maximálně na pár facek , ale vražda NE !!!!

B. Hamáček 16.1.2015 17:02

Re: V islámské bouři skrytý ruský medvěd.

Toho se docela bojím také.

J. Kanioková 16.1.2015 16:46

Diváte se na přenos on-line z Hradčanského náměstí?:

Demonstrace sdružení Islám v České republice nechceme -

http://zpravy.idnes.cz/protiislamska-demonstrace-v-praze-dtj-/domaci.aspx?c=A150116_155005_domaci_jav

R. Kluzák 16.1.2015 16:37

Re: Jenže

No to bychom měli pěkného prezidenta - pátera Halíka, gaunera který v podstatě chválí vraždy v Paříži...

R. Kluzák 16.1.2015 16:34

Re: Pravda zůstane pravdou,...

Pan Kovář Luboš píše naprostou pravdu. Vzpomeňme jen cestu prezidenta do Číny. Kdyby tam nepodporoval českou ekonomiku, pražská kavárna by řvala a kritizovala z této strany jeho cestu. Zeman může říci cokoliv - pražská kavárna bude vždy řvát. Nutno dodat kdo je to pražská kavárna: to nejsou jen slabomyslní žurnalisté kteří o sobě myslí že jsou "elitou". To jsou především ti, kteří kradli, tunelovali a krást i nadále chtějí. Neoprávnění restituenti jako Schwarzenberg a jeho nacističtí příbuzní. Zhrzení zájemci o prezidentský úřad jako protekční dítě Dienstbier jun. atd....

V. Podracký 16.1.2015 15:31

Opět blábol proněmeckého autora

Nezapomněl připomenout vyhnání Němců. taková přirovnání jsou nesmysl. Stejně tak je nesmysl podsouvat, že současné Rusko je nebezpečné jako SSSR.

Islám není nebezpečný jako takový, je tu už 14 set let. Většina těch, které autor kritizuje, mají pravdu. Opravdu musíme hájit svoji kulturu a pokud chce někdo u nás žít, musí se přizpůsobit.

Abych se vrátil k těm Němcům: Kdyby se oni přizpůsobili, naučili se česky, nebyl problém Sudet. Pokud se muslimové nepřizpůsobí, historický příklad sudetských Němců naznačuje, jak skončí. Pokud to ovšem nebude opačně. Nakonec vždycky jde o to - kdo z koho. Češi měli štěstí. Mohlo to být opačně.

M. Prokop 16.1.2015 14:06

Re: Ne, pražskou kavárnu tvoří cca stovky jedinců...

Pokud by ten zbytek posuzovali dle vás (nebo pár dalších podobných), tak bych se té "pražské kavárně" zase tak zu moc nedivil.

M. Prokop 16.1.2015 14:03

Vy tomu říkáte

"je schopen iniciovat debatu i o kontroverzních tématech," já stručněji, že žvástá. Zdali z opice nebo absťáku, na tom už v podstatě nezáleží.

J. Boleslav 16.1.2015 13:34

Re: Slabomyslný Bohumil Doležal

:-)))

J. Boleslav 16.1.2015 13:34

Re: Před Putinem

To je jen nesmyslná prorusácká demagogie.

J. Boleslav 16.1.2015 13:31

Re: :-P

Taky to tak mám.

J. Boleslav 16.1.2015 13:28

Re: Jsem-li nucen volit,

Před takovou volbou ale nestojíme a doufejme nikdy stát nebudeme.

K. Luboš 16.1.2015 12:36

Ne, pražskou kavárnu tvoří cca stovky jedinců...

..kteří vystudovali nějaké humanitní bláboly, a nyní jsou po různých redakcích a „ústavech“. Věcem nerozumí, nic pořádně neznají - hlavně historii a přírodní vědy -, ale mají pocit, že se mohou ke všemu kvalifikovaně vyjadřovat. Své mínění pak vydávají za veřejné mínění. Lidi pak dělí na elitu, tzn. sebe, tj. pražskou kavárnu, a na ten zbytek, ten stupidní dav, který je ve své zaostalosti nechápe a jejich intelektuální výše nikdy nedosáhne.

J. Václavíková 16.1.2015 12:24

Re: Pravda zůstane pravdou,...

Dejte vědět, až se tak stane. Ať nám ten vzácný úkaz neunikne.

R. Langer 16.1.2015 12:11

Re: Pravda zůstane pravdou,...

Ne, ale rozhodně je "pražská kavárna" každý, kdo nesouhlasí s tím, když Zeman řekne, že 1 + 1 = 2.

R. Langer 16.1.2015 12:08

Re: Jenže

Správná připomínka, proč by museli být uráženi jenom někteří věřící? Mě třeba uráží, že si vůbec nějaký spolek uzurpuje právo vykládat po svém Boží vůli na Zemi, a tvrdím, že to jsou lháři a podvodníci a uráží mě to!

B. Brousková 16.1.2015 12:03

Re: Pravda zůstane pravdou,...

Takže "pražská kavárna" je každý, kdo si dovoilil nesouhlasit  s nějakým Zemanovým výrokem? Ukrajinci, Slováci atd.? Prostě každý?

B. Brousková 16.1.2015 11:53

Re: Pamatujete si, kde už jste...

A což takhle Vrazi z Volstrýtu, agenti Vatikánu, západoněmečtí revanšisti, sudetáci , případně zaprodanci a samozvanci, kteří za jidášský groš.atd. . Kde to tenkrát vlastně psali? Že by tenkrát psali o "všeobjímající kýčovité jednotě? Spíše o jednotě strany a vlády, dělníků, družstevních rolníků, pokrokové inteligence, která po vzoru sovětských komunistů vedených pokrokovou VKSb rozdrtí imperialistické plány!

K. Luboš 16.1.2015 11:48

Pravda zůstane pravdou,...

...ať ji říká kdokoliv. Pravda je objektivní a nezávisí na tom, kdo pravdivý výrok pronáší. I kdyby Zeman prohlásil, že 1 + 1 = 2, tak pražská kavárna bude řvát, že to pravda není, protože to řekl Zeman.

Zeman líčí věci zjednodušeně, nepřesně, někdy i hloupě, ale vždy pravdivěji než je kodifikovaný obraz pražské kavárny včetně těch, kteří nepochopili, že svět se fakt dost změnil.

J. Schwarz 16.1.2015 11:37

Jenže

páter Halík neřekl pouze, že ty karikatury byly nechutné / za nechutné považuje především karikování "víry", protože tomu nesmyslu sám věří / ale že by publikování věcí z hlediska věřících "nechuných"  nemělo být dovoleno. Ptám se tedy - nemůže být stejným způsobem nevěřící "šokován, uražen a znechucen" tím, co je ze strany věřících  publikováno jako závazné pokyny pro lidský život od samotného Stvořitele? A tedy že by veřejné praktikování náboženství mělo být zakázáno, aby neuráželo nevěřící?

B. Brousková 16.1.2015 11:33

Re: Drobná poznánka k drobném poznámce

Zeman prostě mluví, co mu slina na jazyk přinese. A jeho poskoci pak pracně vysvětlují "co tím vlastně chtěl básník říci".  Že by tím chtěl Zeman  "iniciovat nějakou debatu" je asi přání vydavané za skutečnost. Karel, Kryl o něm kdysi řekl, že "je to člověk, který by za bonmot prodal svou vlastní babičku". Byly doby , kdy ty jeho bonmoty byly i vtipné."Ty doby" už nejsou. Proč, o tom se můžeme jen dohadovat. Možnosti je celá řada.

K. Luboš 16.1.2015 11:28

Pamatujete si, kde už jste...

... takové výrazy slyšeli? Tak třeba: „šovinistická kýčovitá jednota“, „všeobjímající falešná jednota“, „Putinův slouha“ anebo „pátá kolona ruských přisluhovačů“?

To je přesně dikce Rudého práva před rokem 1989. Ale celkem chápu, že když scházejí argumenty, tak je nutno nasadit exaltovaná slova.