30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Drobné poznámky

V Právu je na první stránce pozoruhodný text „Bývalý šéf StB: Havel byl pod naším vlivem“. Jan Martinek v něm obsáhle cituje výroky posledního šéfa StB, náměstka federálního ministra vnitra Alojze Lorence

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.11.2014 10:31

Re: Jen si tak trochu kopnout

Ale vždyť my ten socialismus stále máme. Pouze je stříknut prvky anarchie. A nebo patříte k těm, kteří si myslí , že zde je demokracie, když nám, občanům vládnou politické strany, sice pokaždé nějaké jiné, ale přece? Demokracie totiž není vláda politických stran, ale demos kratos - vláda občanů.

P. Čech 25.11.2014 10:25

Re: Nechápu!

Bojujete-li proti komunistům, nebojujete nikdy naslepo. Víte, kdo je obecný nepřítel.

M. Prokop 25.11.2014 10:09

Re: Jen si tak trochu kopnout

"To, co zde napáchal Václav Klaus, budeme napravovat dalších dvacet let."

Přejete si návrat k socialismu? Ten by se dal, i s přispěním EU, stihnout i dříve.

M. Prokop 25.11.2014 10:07

Re: Nechápu!

Je dost k užitku znát názory zločinců, tedy nepřítele. Jinak bojujete naslepo.

M. Prokop 25.11.2014 10:05

Re: Autore,

Vám nepřipadá, že se Havlem ohání kdekdo, aniž by se nějakým formulováním zabýval? Maximálně přilepí humanismus a atlantismus.

J. Václavíková 25.11.2014 9:59

Autore,

mohl byste nějak formulovat základní články (Vámi zmiňované) víry v Havla? Ať víme, v co že se to věří. Jinak to byl jen hloupý žvást.

V. Ondys 25.11.2014 9:59

:)))))))))))))) Třeba jenom kvůli tomu že měl možnost

nahlížet do tehdejších dějů na rozdíl od naivnějších :)))))) představ jiných...

J. Mrázek 25.11.2014 9:39

Asi žijeme každý jinde...

...u nás se teď zdvíhá absurdní vlna víry ve Václava Havla....nedejbože a KDE ? TADY už to lidem leze krkem, bombardování Havlem je vnímáno jako jeho vyšinuté "humanitární v Jugoslávii", že amíci svou křupanskou propagandu proti Rusku cílí na mnohem inteligentnější a jinými zdroji disponující a na rozdíl od běžného  američana mnohem inteligentnější obecenstvo, což jim evidentně nedochází a jsou tak zákonitě za ...... doplňte sami spoustu možných vulgarismů.... Všeobecná snaha vyvolat hysterii a válečnickou náladu, aby se nikdo neptal na ztracené zlato z trezorů pod "dvojčaty", krachující ekonomuku států i EU .... kdysi se otravní "poznámkáři" posílali dál, neřkuli nejdál, až TAM....., neboli činím totéž !

P. Kmoníček 25.11.2014 9:39

Re: Drulák

Západo-východně a ne pravo-levě.Bohužel důležitá poznámka,která souvisí s tím,že na všech významnějších funkcích jsou už"bývalí"komunisté.

P. Čech 25.11.2014 9:39

Re: včerejšek

On totiž pan Doležal nechápe, že mohou existovat i jiné ideje než ty, které propagují naše politické strany. Demokratické ideje.. Abych se nesnížil na úroveň pana Doležala, musím uznat, že u nás existuje pár stran a hnutí, které demokratickými jsou. Není to však ODS, ČSSD, KDUČSL, SZ, KSČM, a mnoho a mnoho z cca 150 dalších. Na straně druhé to však je např. SSO, Úsvit přímé demokracie, KAN a v některých věcech i ANO.

V. Ondys 25.11.2014 9:37

Re: :)))))))))))) Chyby, pane Čechu?

Jako komunistu ho údajně uvádí Zdeněk Mlynář v anglické mutaci své knihy Mráz přichází z Kremlu: HAVEL Václav (1936): Český autor a dramatik, byl členem KSČ, v padesátých letech mu bylo upřeno vyšší vzdělání kvůli "špatnému třídnímu původu", živil se jako dělník a později kulisák, v 60. letech napsal několik her, které zobrazovaly absurditu současných sociálních vztahů, předseda PEN-klubu v roce 1968, jeho hry byly od roku 69 zakázány, mluvčí Charty 77 v roce 1977.

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/8605-byl-vaclav-havel-clenem-ksc-existuje-o-tom-svedectvi.aspx

V. Ondys 25.11.2014 9:33

:)))))))))))) Chyby, pane Čechu?

"CHARTA 77 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k obecnému zájmu jako mnohé podobné občanské iniciativy v různých zemích na Západ i na Východ. Nechce tedy vytyčovat vlastní program politických i společenských reforem či změn, ale vést v oblasti svého působení konstruktivní dialog s politickou a státní mocí, zejména tím, že bude upozorňovat na různé konkrétní případy porušování lidských a občanských práv, připravovat jejich dokumentaci, navrhovat řešení, předkládat různé obecnější návrhy směřující k prohlubování těchto práv a jejich záruk, působit jako prostředník v případných konfliktních situacích, které může bezpráví vyvolat, apod."

Neuškodí si připomenout Havlova slova v rámci „Besedy o Chartě“ z roku 1986:

"A domnívá-li se někdo, že ďábla komunismu je třeba vymýtit a že to nelze jinak než pod Reaganovým vedením, a že tudíž každý takový náznak neposlušnosti tomuto vedení je podporou ďábla, pak takové přesvědčení je jeho věcí a mým dnešním úkolem mu není vysvětlovat, že si nevidí na špičku svého demokratického nosu.“

P. Čech 25.11.2014 9:27

Re: Jen si tak trochu kopnout

Tak tedy k té poslední větě.Každý člověk dělá chyby. Dělal je i pan Václav Havel. Zásadní chyby udělal dvě. Spolupracoval s "bývalými" komunisty a hlavně, jmenoval Václava Klause ministrem financí a následně premiérem. Podle mého názoru byl příliš důvěřivý. Vstupem Václava Klause do politiky, kdy cestičku umetl právě pan Václav Havel, nastaly nám všem problémy, které trvají dodnes a vyřešit je, zdá se, je nad lidské síly. On totiž Václav Klaus není hloupý. Ovšem k ukojení svého ega je schopen udělat cokoliv. I zradit svou vlast, společný stát Čechů a Slováků, který založili a vytvořili T.G. Masaryk, Edvard Beneš Rastislav Štefánik, Karel Kramář, Antonín Švehla, Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný a Vavro Šrobár.To, co zde napáchal Václav Klaus, budeme napravovat dalších dvacet let. Pokud však budeme číst tendenční články páně Doležala, bude to určitě trvat mnohem déle.

J. Kalina 25.11.2014 9:17

zdá se, že pan Doležal

začíná procitat z nějakého snu do reálu na jehož současné podobě se mohutně cca od roku 1996 (snad v dobré víře) podílel. Bylo tady po listopadu asi 10ti leté období, kdy politika byla politikou a střetem idejí. Klaus má nehynoucí zásluhu, že zde prosadil kapitalismus ať to stálo co to stálo. Představa, že bychom zde měli po listopadu 10 let radu moudrých s obrozeneckým socialismem s privatizací do rukou kamarádů resp. by se to tady rozkradlo mnohem horším způsobem (stačí vzpomenout doly na Ostravsku a v severních Čechách a předsedu vlády - toho kluka investorskýho z ČSSD, je děsivá. Pánové Pithart a Dienstbier měli již v prosinci 1989 v TV vyslovenou obavu, aby revoluce (sametová) nezačala požírat vlastní děti = rozuměj, je samé!! Oni sami totiž už někoho požrali. Jak byl Václav Havel orientován v nejvyšší mezinárodní politice svědčí jeho přání vyslovené na památném projevu v březnu??? 1990 v americkém kongresu, kdy uvedl, že by přál americkým vojákům, aby se mohli vrátit z Evropy domů ke svým rodinám. Senátorům chvilku trvalo než začali "spontánně" tleskat, ovšem ty jejich ksichty říkali vše. Konec konců bylo Václavu Havlovi pomoženo pochopit kudy vede cesta a celkem je nyní jasně vidět (na USA a RUSKU), co je pravý geopolitický zájem, bez ohledu na státní zřízení nebo aktuální vládní garnituru. Když kritizovat a rozebírat, tak každého a hlavně nejprve uvést základní fakta.

P. Čech 25.11.2014 8:38

Nechápu!

Nechápu, jak v dnešní době může nějaký novinář napsat a nějaké noviny otisknout názor nějakého opovrženíhodného zločince (zde Aloise Lorence) člena a dokonce vysokého funkcionáře opovrženíhodné a zločinecké organizace - KSČ. A zajímala by mne ještě jedna věc. Co dělal pan Doležal v době, kdy pan Václav Havel seděl pro svou činnost a své názory ve vězení.

M. Zikmund 25.11.2014 7:19

Re: Jen si tak trochu kopnout

Autor si ale nekopl do VH, ale do jeho zaslepených uctívačů, kteří  vidí vše černobíle - VH jako čistočistě bílého, který za žádné potíže nemůže a černočerného VK, který může za vše.

M. Hanko 25.11.2014 7:11

včerejšek

Nemohu si nevzpomenout na včerejší výrok pana Doležala, že Havel dnes přece nikomu nevadí (v kontextu, jak byl ideově prázdný a nevýznamný). Opravdu skvělý vtip... :-/

P. Maleček 25.11.2014 5:39

Jen si tak trochu kopnout

Tak čtu, čtu a říkám si proč že autor tenhle slepenec zplodil. A ejhle vše je jasné po přečtení posledního odstavce a poslední věty, která jak je známo nejvíc uvízne v hlavě.

A nich dostane nakládačku Havel(který dle autora zmršil naši společnost stejně jako Klaus) i jeho ideály, které teď prý vůbec nepotřebujeme a v ničem nám nepomůžou. Když už to takhle autore vidíte nebylo by férovější říct to hned v první větě a nemaskovat své cíle kvantem nic neříkající vaty?

Z. Jaromír 25.11.2014 2:39

Re: Drulák

Čemu se divíte? Náměstek Drulák jako málokdo dokáže uchopit vše a důkladně to promyslet a reflektovat.

Jen poznámečka k tomu Klvaňovu článku - zajímavá je myšlenka, že v současné době se společnost již nevymezuje provo-levě, nýbrž západo-východně... Je-li tomu tak, pak nás nečekají veselé časy.

E. Heusinger 25.11.2014 1:18

Re: Drulák

V tom Drulák není sám. Připomínám Svatého Havla

J. Jurax 25.11.2014 1:11

Česká republika má ministrem financí

majitele největší ryze české firmy, děl jistý Kmoníček. Ač Zemanův kůň, nekecá.

Tím majitelem je byvší agent STB a rodilý Slovák. Ale česky už mluví docela slušně.

J. Jurax 25.11.2014 1:05

Drulák

"vedle důležitých práv občanských a politických jsou zde práva sociální, genderová, environmentální, kulturní a další."

Nemá ten Drulák uvnitř lbi poněkud přeprávováno? A co kdyby se raději zmínil o povinnostech, bez nichž není práv?

Ale jedno právo jistě záměrně opomněl - právo všem, kdož se neustále ohánějí dalšími a dalšími právy mimo těch občanských a politických, pořádně nakopat do perdele.

E. Heusinger 25.11.2014 1:03

Zdá se, že výchovná lekce nebude mít na pana Druláka moc vel

To je moc dobře.