6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Čitelný Petr Robejšek

Sobotnímu Právu poskytl rozhovor politolog Petr Robejšek. Politolog Petr Robejšek vystupuje ve všech českých novinách jako reprezentant jednoho myšlenkového proudu, totiž toho „pravicového“ nebo chcete-li „konzervativního“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 28.4.2016 11:12

Nemohu se zbavit

pocitu, že se pan Doležal dopouští v článku hned několika prohřešků proti seriózní diskuzi. Bohužel, nějak se to poslední dobou stává spíše pravidlem. Tož, asi mně nezbude, než to vzít na vědomí a přeřadit si jej do příslušné zájmové kategorie.

M. Pivoda 28.4.2016 10:51

Chovat se jako zastupitel (přání voličů) nebo jako lídr?

„Doufám, že se Sobotkova vláda bude chovat tak, jak si přejde většina české veřejnosti.“

Ś. Svobodová 28.4.2016 10:48

A mě zas připadá děsivá Doležalova věta

Sobotkova vláda se musí chovat správně a politicky přiměřeně.

A do toho, co je pro něj správné a politicky přiměřené nemá český volič co mluvit? Pane Doležale, chyťte se s Pelikánem za ruce a běžte....

J. Schwarz 28.4.2016 14:34

Re: A mě zas připadá děsivá Doležalova věta

Pelikán by mohl drapnout Doležala do zobáku a odletět s ním do teplých krajin...

P. Klíma 28.4.2016 10:43

Pane Doležale,

mimo není Petr Robejšek.

Mimo jste Vy.

P. Lenc 28.4.2016 10:41

Víte pane Doležale,

u vás by jeden byl ochoten tento článek hodnotit jako projev stařecké dementnosti, ale to by byl hluboký omyl.Pan Robejšek má ve svých úvahách pravdu, má obrovskou spoustu příznivců a to člověka jako jste vy, který svého času měl co říci, zdůrazňuji to SVÉHO ČASU, ale ze kterého dnes má většina lidí spíše smutnou legraci, tak nemůžete unést tuto svou nejen novinářskou, ale i intelektuální prohru.Stal jste se figurkou, která vzbuzuje pouze lítost.

J. Vobr 28.4.2016 10:14

TOTOK JE I MŮJ NÁZOR - NA DOLEŽALA !!!

Autor: F. Houžňák Datum: 28.4.2016 9:13

Robejsek hovori a pise jasne a srozumitelne, Dolezal blaboli, aby byl zajimavy.

M. Prokop 28.4.2016 10:37

Re: TOTOK JE I MŮJ NÁZOR - NA DOLEŽALA !!!

Robejšek zřejmě podlehl "opozičnímu syndromu". Pan Doležal má v mnohém pravdu.

M. Rafnik 28.4.2016 10:10

Raději buran než kretén

Již před několika týdny, kdy p. Doležel označil p. Vondrušku za jeho článek jako "burana" a ty, kdo s ním souhlasili také, jsem uvedl, že zůstanu raději BsV (Buran s Vondruškou) než KsD (Kretén s Doležalem). Důvodem je, že burana lze vychovat a lze s ním diskutovat. kdežto kreténa je nutno izolovat, tlumit léky a jakákoliv diskuse s ním je nemyslitelná. Toto stanovisko jen potvrzuji.

Člen strany BsV č. 0002

P. Remeš 28.4.2016 9:36

Nečitelný Doležal ... :o(

Problém je o otázce, kdo má právo (schopnosti, kompetenci) rozhodovat o tom, co je a co není "správné". Když totiž B. Doležal vyslovuje svůj osobní názor (nebo Bohem jemu zjevenou Pravdu s velkým P ???), že "Sobotkova vláda se MUSÍ chovat správně", bohužel neudává zdroj, odkud svůj názor, že co je či není správné a co Sobotkova vláda musí či nemusí dělat, má kompetenci právě on B. Doležal rozhodovat. Kdo ho umocnil být arbitrem správnosti či nesprávnosti některých politických kroků, kdo ho umocnil být arbitrem rozhodujícím o tom, co politik, jehož moc v demokratickém zřízení pochází od voličů, musí či nesmí dělat?

Robejšek podle mého soudu pouze naplňuje základní ústavní premisu demokratického státu. Že totiž zdrojem politické moci a zdrojem legitimity rozhodování politiků jsou jejich voliči, obecně občané daného státu. Je spíše paradoxní postoj Doležalův, který snad tuto základní premisu demokracie uznává (i když nevím nevím ...), ale současně naznačuje, že jsou věci, do kterých lid nemá právo mluvit. Protože B. Doležal (či kdo vlastně???) má právo rozhodovat, kdy lid nerozhoduje "správně", a jeho rozhodnutí má být pak rozhodnutím nějaké "teokratické" autority suspendováno ... :o((

F. Kusák 28.4.2016 9:22

Dlouhé

a bezobsažné. Zajímalo by mě, jak by od tohoto autora vypadal traktát "O pružnosti nehomogenních těles".

P. Dvořák 28.4.2016 10:08

Re: Dlouhé

Napsal by "O homogennosti tuhých těles."

F. Kusák 28.4.2016 14:53

Re: Dlouhé

Vtipná poznámka, dík.

F. Houžňák 28.4.2016 11:02

Pripomina mi to udajny vyrok/basnicku Goetheho,

"Gerne der Zeiten gedenk' ich, da alle Glieder gelenkig - bis auf eins. Doch die Zeiten sind vorüber, steif geworden alle Glieder - bis auf eins.". Doležal místo toho píše (spíš teda pýše).

Překlad strýčka Googla je skutečně božský: Šťastné časy pamětní - Já, jako všichni členové členěná - kromě jednoho. Ale časy jsou pryč, ztuhnout všichni členové - kromě jednoho

F. Houžňák 28.4.2016 9:13

Dalo by se to shrnout takhle,

Robejsek hovori a pise jasne a srozumitelne, Dolezal blaboli, aby byl zajimavy.

D. Maňhal 28.4.2016 9:00

Myš, která řvala

Tak se nám pan autor obul do pana Robejška, zřejmě v podvědomé snaze ukázat svou velikost pomocí velikosti soupeře. Nicméně já stále vnímám obrovský nepoměr mezi oběma pány a Doležal je v tomto případě pouhou myšičkou. Měli bychom si vždy ukousnout jen takové sousto, na které stačíme. A to platí i pro přijímání Ukrajiny...

K. Janyška 28.4.2016 8:53

Robejšek je lepší, než ostatní, ale já ho také neberu.

Ani on není schopen jít na kořen věcí, na podstatu lidského světa, tedy proces nikdy nekončící civilizace jednotlivců obchodem a z jeho výsledků se rekrutující neustále se rozšiřující spontánní řád lidské interakce a lidského světa... Dzp.

P. Klíma 28.4.2016 10:47

Svatá

Ty Prostoto!

K. Dvořák 28.4.2016 13:33

Re: Robejšek je lepší, než ostatní, ale já ho také neberu.

Mne by zajimalo, zda si z nas delate s tim svym "spontánním řádem lidské interakce" srandu nebo Vas nekdo prastil po hlave a Vam se tam ta myslenka zacyklila a nic jineho z Vas uz nikdy nevypadne ... Co kdybyste nekdy sam zkusil jit na ten koren veci a odhalil nam podstatu lidskeho sveta?

B. Mráz 28.4.2016 8:51

Pane Doležale,

tentokrát se vámi příspěvek vůbec, ale vůbec nepovedl.Ve všech částech jste vedle jak jedle.

L. Florner 28.4.2016 8:15

Jak hluboko asi vede králičí nora?

Vtip měl by býti vtipným, jinak ku smíchu spíše řečník společnosti bývá, nežli obsahem slov jeho za břicha lidé popadali by se.

Asi takový pocit mám po přečtení těch několika bodů, zejména protože pan Doležal se mýlí od začátku až do konce. Proč? Protože Robejšek nad svými slovy opravdu přemýšlel, aniž by to explicitně sděloval veřejnosti. Jestli pan Doležal přemýšlel nad svou polemikou už mi není tolik jasné. A to i přesto že sdělení o tom, že on, Doležal, přemýšlí, v těch řádcích je.

Předně, pokud někdo použije velmi jemný (černý) humor a nadsázku a někdo jiný to vezme vážně a podrobí ten výrok zdrcující kritice, ba co víc, vytkne, že výrok neřekl ani z poloviny to, co řečeno být mělo, je kritik za osla bez smyslu pro humor. Za druhé, rozšiřování nějakého území by mělo sledovat přesně stanovené cíle. EU je nemá, vyjma toho, že chce být rozšiřována (tvrdí elity v jejím vedení). Bohužel si to nejspíš nemyslí samotní obyvatelé EU, kteří ty elity zaměstnávají a z jejichž daní se jim za jejich práci platí. EU nemá vizi, EU nemá cíl (mimo vágně definovaných a tudíž pro elity bezpečných). Navíc je (opět) v krizi. Proč by se měla aktuálně rozšiřovat? Co to EU přinese? A co to přinese Ukrajině? Možná že na tyhle otázky chtěli účastníci referenda znát odpovědi. A protože je nedostali, řekli pro jistotu a v rámci předběžné opatrnosti NE. Chápu je, udělal bych to stejně. Zatřetí, Robejšek nejspíš mluvil o našich hranicích jako Schenghenu, ale i kdyby ne, pak my svoje hranice silou kontrolovat nejspíš budeme muset. Protože když nefunguje vnější ochrana Schenghenu, nic jiného nám nezbývá. Zejména pokud ještě máme nějaký pud sebezáchovy. Ostatně, silou kontroluje hranice uvnitř Schenghenu už kde kdo. Ono by bylo hezké, kdybychom nemuseli a Schenghen vážně fungoval. Jenže v realitě musíme vycházet z toho co je a ne z toho, co bychom rádi, aby bylo. Nabitý kokos z idealismu už jsme měli v minulém století vícekrát...

L. Florner 28.4.2016 8:30

Re: Jak hluboko asi vede králičí nora?

... A za čtvrté - univerzální pravdu není třeba brátit. Univerzální pravda

existuje nezávisle na lidech, na společenstkém zřízení... Jedinou univerzální pravdou v celém Vesmíru, jsou fyzikální zákony. Ty platí, lze je matematicky vyjádřit a nejspíš jsou i neměnné, ať už se o nich kdokoliv vyjadřuje jakkoliv. Jiná pravda je vždycky relativní a dočasná (už proto, že pravda mezilidská funguje jen do doby, dokud existují lidé). Mezilidská pravda je založena na aktuálních podmínkách společnosti a na stavu jejího poznání. Pro jedny může být pravdou, že proletariát je vykořisťován kapitalisty. Pro jiné je to lež. Pro jedny může být pravda, že déšť způsobují dešťoví duchové, nebo že pokud položím život při likvidaci jinověrců, dostanu se do Ráje. Pro jiné je to lež a pravdu vidí úplně někde jinde. Co aktuálně převládá, závisí na síle křičící menšiny a postoji mlčící většiny. Na ničem jiném pravda, v podání lidské společnosti, nezávisí, pane Doležale. Je to smutné, je to primitivní, ale tak to je (ano a to je moje pravda a Vy a mnoho jiných lidí v tom budete nejspíš spatřovat lež, ovšem, narozdí od existence gravitační síly, já ani Vy nemůžeme dokázat, že jeden z nás žije v bludu, zatímco ten druhý se vyhřívá v paprscích pravdy).

A. Sedláčková 28.4.2016 11:43

Re: Jak hluboko asi vede králičí nora?

Pane, plně s Vámi souhlasím, Vaše argumentace skvělé, jenom se domnívám, že tentokrát hážete perly na zeď. Pan Doležal nesnáší zjevně p. Robejška a tak si argumenty proti němu "vyargumentovával ber kde ber" a to hodně neseriózně.

R. Tichý 28.4.2016 7:26

Odstavec o Merkelove-myslim,ze Robejskovi slo o totez jako Dolezalovi, akorat to zabalil do satirickeho plaste.

Schengen je hnijici mrtvola. I kdyby nebyl a mel jenom drobnou technickou nehodu, tak kazdy stat musi byt pripraven obnovit ochranu svych hranic. Nebo chce p. Dolezal posilat nase pohranicniky na schengenskou hranicu bez svoleni prislusne zeme?

V. Vaclavik 28.4.2016 6:35

Rekl bych, ze tentokrat

ma vice pravdy (ve vice bodech) Dolezal ve sve polemice.

"Výhoda EU a Schengenu je a má být, že nemusíme kontrolovat za použití síly všechny naše hranice."

Neni to tak, ze 'nase' hranice v Schengenu jsou vnejsi hranice EU? A ze tam bychom meli, kazdy vnitrni stat EU by mel, posilat sve pohranicniky na vypomoc hranicnim statum Schengenu?

Ze tak to nebylo v ustaveni Schengenu zarizeno? Ze politikove vsech vnitrnich statu vycurane na to selhani hresili a neprotestovali proti takovemu Schengenu, ktery na hranicich se zaostalym svetem ma nemalo zaostalych unijnich zemi, kde na cokoli se spolehat, je posetile?

P. Dvořák 28.4.2016 4:31

On toho Petr Robejšek řekl mnohem víc,

co by Doležalovi zrovna nevonělo. Tak například v článku s názvem

"Politolog Petr Robejšek: Není prakticky uskutečnitelné, aby si lidé ve statisících přicházeli vyzvednout do Evropy to, co jim chybí"

http://www.novinky.cz/domaci/386478-politolog-petr-robejsek-neni-prakticky-uskutecnitelne-aby-si-lide-ve-statisicich-prichazeli-vyzvednout-do-evropy-to-co-jim-chybi.html

To jen až zase Doležal bude chtít naši republiku srovnávat s imigranty a někde vypustí z huby, že "ČR byla taky zatížená vlastními problémy, když se drala do EU."

P. Dvořák 28.4.2016 4:06

Doležal, demagog žijící ze své disidentské minulosti.

Napsat a srovnávat absolutně nefunkční, vyžranou a válčící Ukrajinu s tím, že : "ČR byla taky zatížená vlastními problémy, když se drala do EU." může jen Doležal. Tuto zřejmě vlídně žádající Ukrajinu s tehdejší "deroucí se" ČR jde srovnat jedině v blbosti novinářů.

Doležal nabyl dojmu, že třeba na Makedonské hranici hrají policisté s připrchlíky mariáš. Jako správný blb a demagog shazuje nutnost kontrolovat hranice před asijskými a africkými hordami nájezdníků tím, že do toho zamotá nukleární zbraně.

Když cítí potřebu dehonestovat to, co si myslí drtivá většina obyvatel této země, použije (HA! HA!) známé polistopadové klišé, "pracující lid".

ANO ty pisálku, je to pracující lid, protože hodně lidí tady musí sakra makat a nestojí o to, aby kromě vlastních vyžírků ještě museli živit ty, co se sem nahrnou nám podřezávat krky a na nádraží nechávat kufry s bombami. Tak by vláda měla jednat v souladu s tím co si myslí drtivá většina národa a ne s tím, co si myslí vyžírkové z neziskovek a s nimi Doležal, Pehe nebo Hvížďala.

P. Klíma 28.4.2016 10:50

Re: Doležal, demagog žijící ze své disidentské minulosti.

1!

D. Bystriansky 28.4.2016 18:23

Re: Doležal, demagog žijící ze své disidentské minulosti.

1+++ Děkuji Vám pane Dvořák, že jste se přemohl a napsal tomu aparátčikovy. Já bych se nepřemohl, po přečtení těch Doležalových nesmyslů mne až otřepalo, hotové RP.

J. Mrázek 28.4.2016 2:30

EU vzkvétá,prosperuje,nikdo nevybuchuje

A pan Doležal klasicky s těmito růžovými brýlemi hlásá na palubě evropského Titaniku podávání odpolední kávy v místní kavárně za doprovodu orchestru Glena Millera, současného představitele současné hudební vlny ... a tsunami na obzoru bude příležitostí pro surfaře ...