27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Boje o amnestii

V probíhající veřejné debatě jsem chtěl původně jen podpořit hlasy, které jsem považoval za rozumnější (Jan Wintr v Právu, exministr Čermák v Lidových novinách, Petr Suchomel v Mladé frontě Dnes).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pokorný 12.1.2013 14:14

Re: Slovy Václava a Járy

Ach Bože, ty to také čteš? Mě také štve, že amnestie je každý měsíc a lotři chodí po svobodě....

V. Plocek 12.1.2013 12:56

Boje o amnestii:

Ctím Váš názor, ale nemohu souhlasit. Právě Váš argument, že soud může "upravit rozsudek"  po zvážení je pro mne nepřijatelný.  V  mnoha případech cítím,  že soud se drží nejnižší hranice sadby v konkrétním případě, kdy vyšší možnost existuje, ale soud ji nevyužije. A zde by měly nastoupit amnestie , případně milosti prezidenta. Ale je to můj názor, který nemusí být ten pravý. Zdravím.

P. Pokorný 12.1.2013 10:56

Když jsem hloupý, řeknu "modří zloději"

Jako by jiných nebylo. Ale k věci: fakt nikoho ani Doležala nenapadne, že absurdní amnestií se otevřela absurdita naší justice? Že Klaus nastolil nebezpečné a důležité veřejné téma a držme se podstaty, nikoliv zástupných problémů, jestli podpis jo a nebo ne? 18 let se soudí Marvanová v H systému, chudáci jí platí, soudci stále totéž odsouvají a tady řešíme podpis a boty klause. Ach jo. Ach jo. Půl roku má dostat poprvé trestaný a tady na svobodu pod bagatelním do roka se dostávají dvacetkrát souzení recividisté! Kdo je tam sakra zařadil? Nepřemýšlejte nad kravatou Klause, ale nad podstatou. Kdy vám to dojde?

M. Bílý 12.1.2013 12:18

Nedojde jim to, pane Pokorný (10:56). S tím se musíme smířit a zařídit se podle toho.

B. Rudolf 13.1.2013 4:51

Re: Když jsem hloupý, řeknu "modří zloději"

No, jistě, Klaus se pokusil významně reformovat českou (československou) justici už podruhé. V obou případech to bylo pod stejným heslem: "Útěk před právníky".

Lidé si přece nejlépe zajistí spravedlnost sami. Přinejmenším ti schopní.

Hurá do obchodů se střelivem !!!

J. Jurax 13.1.2013 12:20

Re: Když jsem hloupý, řeknu "modří zloději"

Pokusíte-li si zjednat spravedlnost sám, "spravedlnost" Vás odsoudí. Třeba když rozbijete hubu zloději, co Vám vykrádá auto, nebo samostřílem střelíte do perdele grázla, co Vám opakovaně vykrádá chatu.

B. Rudolf 12.1.2013 10:16

V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

    "K přeměně demokratické České republiky v autoritativní policejní stát ve 20-tých letech významnou měrou přispěla aboliční část amnestie prezidenta republiky v r. 2013. Utvrdila veřejnost v nedůvěře ve státem zajišťovanou spravedlnost na straně jedné a u trestně-právních složek státní moci vyvolala u mnohých apatii, v mnoha jiných ztrátu nestrannosti a objektivity v obavě ze zmaření výsledků jejich práce nezodpovědností politických elit.

     Důsledkem byl nárůst chaotičnosti ve státní správě projevující se v řadě vážných přehmatů a následný další pokles důvěry obyvatel v demokratický právní stát. Prohlubující se ekonomická krize pak vyvolala vlny nepokojů, které měly tendenci přerůstat v násilí. Vláda silné ruky se v této situaci jevila jako jediná cesta z krize. Po tvrdé kritice ze strany USA a Evropské unie došlo k prohlubování politického spojenectví ČR s Ruskem a s Čínou."

   Může ale nemusí to tak být !!!

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:18

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

A co tato verze:

"K přeměně České republiky ve skutečně demokratický a právní stát významnou měrou přispěla reforma justice iniciovaná amnestií prezidenta republiky v r. 2013. Omezila libovůli soudců a zajistila vymahatelnost spravedlnosti v přijatelném čase. Zajistila stejný metr pro zločiny a omezila soudcovskou libovůli."

T. Marek 12.1.2013 17:44

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

A čím prosím omezila libovůli soudců? To jako už se takové věci příště nestanou? Pokud vím, tak soudcům se nic nestane a odnesou to výhradně ti poškození. A který metr jste měl na mysli?

J. Vyhnalík 12.1.2013 18:08

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

Psal jsem o reformě justičního systému. Pokud se médiím podaří z amnestie udělat pouze klacek na Václava Klause, tak reformě nejspíš jen tak nedojde. Pokud by se naopak média a hlavně odborníci a politici pustili do analýzy příčin, vedlo by to jistě k té nezbytné reformě.

B. Rybák 12.1.2013 19:23

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

Šance poškozených byly už zanedbatelně malé. Soudci to mají těžší. Ti závisí i na tom, co budete požadovat od (svého) poslanců (stran) a koho pak budete volit.

J. Jurax 13.1.2013 12:21

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

Jako vtip nic moc ... a je-li to míněno vážně, je to na pováženou ...

J. Sládeček 12.1.2013 9:56

Chraňme zloděje, v modrém hávu je to ideově

OK.

P. Pokorný 12.1.2013 10:57

Re: Chraňme zloděje, v modrém hávu je to ideově

Mozek nebere, co? Každý máme jiné IQ.

B. Rybák 12.1.2013 19:17

Re: Chraňme zloděje, v modrém hávu je to ideově

Diagnóza Vaší poruchy je vědecky naprosto jasná. Výhradně modrou barvu vidí pouze ten, kdo má před očima (v hlavě) rudou mlhu.

B. Rudolf 12.1.2013 9:41

Nenávist a hysterii vyvolává především sám prezident

    Věcná podoba abolice byla neobyčejně brutálním políčkem do tváře všech, kdo doufají v obrodu naší společnost v trochu poctivější a spravedlivější.

   Obecné zastavení trestních stíhání s horní sazbou do 10 let (!!!) jen z důvodu délky procesu (8 let to je méně než 10 !!!) je zcela neomluvitelné. Právem vyvolává pochybnosti o duševním zdraví nebo spolčení s mafiemi těch, kdo se na něm podíleli. 

   Pan prezident zasel vítr, ale bouři sklidíme všichni. Měli bychom se snažit ji ztišit, nebo na to všichni doplatíme. Ale způsob, který zvolil pan Doležal, považuji za obzvlášť nešťastný.

V. Vérosta 12.1.2013 7:13

Nejhorší na amnestii je

že Klaus na výtky odpovídá, že absolutně neměl před očima žádné konkrétní lidi, kteří budou amnestování. Takový postoj by si snad mohl dovolit japonský nebo římský císař, ale středoevropský prezident??? Utrpěl bohužel ke konci své kariéry záchvat ztráty naprosté soudnosti, zcela ho opustila prozřetelnost. Právem se proto lidé z velké části domnívají, že šlo o Klausovu zlovůli a jsou tím rozhořčeni. Bohužel se tak v řadě česk(oslovensk)ých prezidentů řadí někam k Háchovi či Gottwaldovi. Škoda!!!

J. Kulheim 12.1.2013 9:18

Re: Nejhorší na amnestii je

ane Vérosta o amnestii jsem si na netu přečet něco k amnestii. Názory právníků jsou různé a protu jsem se snažil dtržet faktů. Vy vystupujet jako znalec amnestie, tak bych vás poprosil o vyjádření k tomu co jsem si přečetl na netu.

Amnestie promíjí nepodmíněné tresty uložené na jeden rok a méně; s podmínkami i některé delší. U lidí, kteří v letošním roce dovrší 75 rok, může jít o tresty až desetileté. Amnestie se týká i lidí, kteří jsou již více než osm let trestně stíhaní za činy, pro které jim hrozí maximálně desetileté vězení. Vztahuje se také na velké množství lidí s podmínkou. Tu amnestie plošně ruší všem lidem nad sedmdesát let. Prezidentská amnestie dále maže také všechny dvouleté a nižší podmíněné tresty, totéž se vztahuje i na veřejně prospěšné práce a domácí vězení. Amnestie se naopak netýká náhrady škody, upřesnil ministr spravedlnosti.

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-52196580-za-ucast-na-vytunelovani-h-systemu-zmenil-soud-tresty-z-vezeni-na-podminku Po založení H-Systemu v roce 1993 ... Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. ... Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.....Soud zastavil stíhání bývalých manažerůKomerční banky v kauze H-System - čtěte ZDE

Soudce prováděl machinace v miliardovém konkurzu. ..zaviněním Městského soudu v Praze řízení prodloužilo o pět až šest let. "Přípravné řízení, to znamená vyšetřování, trvalo dva roky. Jestliže byla podána obžaloba v roce 2001 a teď máme červen 2011, tak je pravda, že řízení před soudem trvalo deset let," řekl k tomu Havel.

Chybně .. senát postupoval při ukládání trestů,... Nepodmíněné tresty, které loni v prosinci vyměřil městský soud,.. Soud prý nevzal v potaz ani to, že od spáchání trestného činu uplynulo již 17 až 14 let. Kauza skupiny kolem ústeckého soudce Jiřího Berky se táhne od roku 2003.

V. Vérosta 12.1.2013 9:38

Re: Nejhorší na amnestii je

Zdravím J.K. děkuji velmi za podrobnou analýzu, nikdy bych se za takového znalce nepokládal. Mně se akorát nejvíc dotýká bohorovnost udělovatele amnestie, že za ní plánovitě nechce vidět konkrétní lidi. Tohle mi na něm principielně vadí. Je samozřejmě chyba, že soudy neumějí rychle a účinně rozhodnout a tudíž nedávají průchod právu. Nemám nic proti tomu, když se amnestují lidé nad 70 let, byl jsem opravdu rád ze šotu v tv, kde matka s dítětem opouštějí vězení, budiž, ale amnestie nad velkými korupčními kauzami je v Česku vnímána velmi nelibě, a s podezřením, i když trvají neúnosně dlouho a poškození by se i bez amnestie pravděpodobně náhrady nedočkali ani tak, jedinou satisfakcí by jim mohlo být odsouzení viníků, kteří ty prachy přece jenom ukradli, ne? A tohle si myslím vadí nejvíc.Ti poškození nebudou mít ani náhradu ani morální satisfakci. Chtěl bych ještě dodat na vysvětlenou, že já osobně poškozený v těchto kauzách nejsem.

J. Kulheim 12.1.2013 9:59

Re: Nejhorší na amnestii je

Co se dělá plošně bude asi vždycky nespravedlivé. A´T už je to obviňování, vystěhování, atd. Amnestie je sice plošná, ale má pojistku v tom, že v konečné fázi o propuštění rozhoduje soudce. Navíc poškození mohou domáhat spravedlnosti u jiného soudu. Pokud je případ vyšetřený, tak nemůže být s prokazování viny problém. Pokud není vyšetřený za 13 let, jhaká je záruka, že jednou vyšetřenbý bude? Budou jenon právníci pobírat peníze? Od státu a také od bohatých obžalovaných. Kdo může úkolovat soudce? Jak jim dát najevo, že to tak dál nejde? Soudce říká, že je přepracovaný a pracuje dostatečně. Ale to se nedá změřit ani zvážit.  

V. Vérosta 12.1.2013 11:09

Re: Nejhorší na amnestii je

Správné otázky, těžké odpovědi! Tuším, že všeobecné povědomí o těchto kauzách je, že i soudní moc je korumpovatelná a korumpována. A že amnestie je podezřívána z přikládání polínek právě na tento odpudivý ohýnek. Hmmmm, což takhle zavést volitelnost, resp. možnost odvolání soudců? Kdekdo může mít dojem, že se někteří soudci alibisticky flákají a co s takovými? Odvolat!! Ale chápu, že rozumné provedení je obtížné, snad se po světě nějaké příklady najdou. No a rád bych přímou volitelnost poslanců a hlavně možnost i jejich odvolatelnosti. Co třeba s  takovým Michalem Haškem, který prý řadu hlasovní prošvihl! Odvolat!

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:10

Re: Nejhorší na amnestii je

Když se Klaus pokusil podle platného zákona odvolat Ivu Brožovou, ta se odvolala k Ústavnímu soudu a ten zákonné ustanovení umožňující presidentovi její odvolání zrušil.

Problém je opravdu na straně soudů a soudců, kteří se pohodlně usadili ve své neodvolatelnosti a nekritizovatelnosti. Dokonce i povinné zvýšení platů přes Ústavní soud si vynutili.

Takže nádech, výdech a přemýšlejte, kde je ten zakopaný pes, jestli u Klause, který nastavil prohnilému systému zrcadlo, nebo v systému soudcovské nadřazenosti.

J. Kanioková 12.1.2013 20:19

Nevím, jestli moje informace bude přesně o tomtéž,

ale chci jen připomenout jeden aspekt, že po sametu byl ve FS prosazen přincip doživotního jmenování soudců. Mladí poslanci z tehdejšího OF se maximálně snažili prosadit, aby byli poprvé v novém režimu soudci jmenování jen  na 5 let, a teprve poté by mohli být jmenováni na doživotí. Čímž by se to možná "proselo". Bohužel. Tehdy tam měli velké renomé právníci z Charty a Obrody a byť v dobrém, nedomysleli to. Byl to především pan Motejl, který tam kladl velký důraz na  nezávislost soudců, a proto na jejich jmenování hned tehdy na doživotí. Takže jeho zdůvodňování bylo upřednostněno. A jelikož nikde v zásobě nebyla zásoba nových, totáčem nezasažených právníků, vypadli jen ti nejhorší, a ti ostatní byli všichni hned tehdy jmenováni na doživotí.

Svým způsobem byli produktem doby minulé a svými hledisky ovlivnili i další ročníky  nových právníků nastupujících po škole. Bohužel..

P. Pokorný 12.1.2013 11:00

Re: Nejhorší na amnestii je

Vérosto, za 18 let  !! nic nedostali a dnes najednou má každý starost. Ale amnestií se ukázala zrůdnost naší justice. neřešme klause, ale nastolený problém pro budoucnost! Nespravedlivé exekuce, podvodné firmy, podvodné nabídky půjček, to je na stole touto amnestií, jako to, že v bagatekním do roka jsou 20x trestaní recividisté. Ti tam neměli být a to ukázala amnestie!!!!

T. Marek 12.1.2013 17:53

Re: Nejhorší na amnestii je

A to jsme problém pomalé justice nemohli řešit před 10 lety? Bude to snad nyní jednodušší???? Jistě, že ti poškození by byli raději, kdyby náhrady dostali už dříve. A o těch recidivistech to také nikdo nevěděl? Co tedy dělá ministr? Co vláda? Co parlament? A teď s tím něco udělají? Jinak: Celá léta se ví, že se v ČR kvanta alkoholu pálí načerno - zejména na Severní Moravě. A nikdo se nestaral. Až když umřela řada lidí, tak se to hnulo, i když je otázka, co z toho slibovaného se nakonec skutečně zařídí. Nejřijde vám toto podobné?

J. Kulheim 12.1.2013 19:47

Re: Nejhorší na amnestii je

Problém s justicí je tady od vlády pana Pitharta. Te hned po nástupu podstatně zvýšil platy soudců a potom dostali definitivu. Právní kontinuita posílila jejich sebevědomí. Udělali ze sebe pilíř demokracie, bez možnosti odvolání. Pan Rychetský neudělal pro reformu systému nic. Prezident měl soudce jmenovat, ale nemohl je odvolat. Neodpovídají za špatně odvedenou práci.

Korupce, prorůstání organizovaného zločinu do orgánů činných v trestním řízení. Co s tím?

V. Ondys 12.1.2013 5:23

:))))))))) Je otázkou,

co dobrého všem přineslo Havlovo společensky příkladné odpuštění bývalým estébákům, když nás dnes mnozí stejně bezohledně drtí z pozice zlovolných exekutorů za pouhou nekázeň, a s čím se podobně pochlapí podezřelí z největších tunelů zachráněni Klausem? Podobné akty nadiktovaného milosrdenství jsou asi víc relevantní rezolucím slušných, poctivých a pracovitých s požadavkem "psí smrti" pro jednu starou ženu...

P. Skřivan 12.1.2013 2:27

V článku myslím je opomenuta jedna docela zásadní rovina,

a sice šance poškozených na náhradu škody, které se teď musí domáhat mimo trestní řízení.

To už není milosrdenství, ale páchání další nespravedlnosti, tentokrát postihující postižené trestným činem. ... a to bych řekl, že už není sranda. Snížit nebo odpustit část trestu pachateli je věc jedna, ale trestat ty, co nic nespáchali, to je sprostota a zneužití moci státu. V tomto bych si troufal tvrdit, že je amnestie protiústavní.

S. Ševeček 12.1.2013 9:27

Re: V článku myslím je opomenuta jedna docela zásadní rovina,

Pane Skřivane, pamatruji počátek devadesátých let, kdy justice omítala, aby v případě tresních kauz bylopo ní  vyžadováno (a soudem rozsouzeno) také odškodnění obětí. Tehdy jsem byl pobouřen. Později se "právo" pokusilo - v zájmu své popularity, snah o absolutizaci své moci a "utužování" občanských svobod - toto řešení naopak prosazovat. Na léta se táhnoucích soudních případech vidíme, kam to vede - politické a kamarádské tlaky komplikují a prodlužují řízení, soudy (trestní) nejsou schopny kvalifikovaně posoudit hmotné škody a vše to ved ku ...

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:02

Re: V článku myslím je opomenuta jedna docela zásadní rovina,

Poškození se mohou náhrady škody domáhat v občanskoprávním sporu až po skončení trestněprávního řízení. Máte pocit, že se šance na odškodnění poškozených za 13 let projednávání kauzy H-systému zvýšila nebo snížila?

Smetka sice jako jediný sedí, ale řadoví manažeři H-systému dostali podmíněné tresty (nepravomocné). Po celou tu dobu na kauze vydělávali soudci a advokáti obviněných i poškozených. Paradoxně se tak spojují finanční zájmy všech zúčastněných proti poškozeným. Nakolik se jejich šance na náhradu škody změnily amnestií?