21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Ať žije zastupitelská demokracie!

Poslanecká sněmovna projednává nyní v druhém čtení novelu Ústavy ČR, která zavádí přímou volbu prezidenta republiky. Závěrečné hlasování by mělo proběhnout už příští týden.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Charvát 9.12.2011 18:57

Ještě toho trochu

Pan Doležal mi mluví z duše, jako už dlouho ne. Potřebujeme-li již politický ornament jménem president, aby se nám nestýskalo po císaři pánu, tak ať je proboha co nejlevnější.  A čím menší bude mít mandát (tedy logicky i pravomoci), tím méně bude kafrat do skutečné politiky, již by měli provozovat lidé zvolení do obou komor parlamentu (lidé, kteří nemají rádi Havla nebo Klause, tedy víceméně všichni, by se mimochdem mohli shodnout aspoň na tom, že presidentovi nejvíc sluší, když se moc neprojevuje; a národ na tom ještě zhusta vydělá). V tom našem brajglu by přímo volený a více než kladečskými pravomocemi vybavený president způsobil ještě větší nestabilitu, vždyť dneska si jdou po krku i členové jedné koalice, o antagonismu s opozicí nemluvě. A silný president, tedy ještě jedno mocenské centrum? Pánbu s námi a zlý pryč.

V. Linhart 9.12.2011 14:03

Současná forma demokracie je karikatura sebe sama.

Výhoda přímé demokracie spočívá především v pregnantní formulaci politických a potažmo všech jiných programů a v odpovědnosti konkrétních politiků na všech úrovních za svoji práci. To je věc, které se současný demokratický politik ze všeho nejvíce bojí a kterou není sto ustát. Taky by znemožňovala (přímá volba)schovávat se za prázdné floskule politických klubů, válcovat opozici a kupčit hlasy, ale nutila by "demokratické politiky" k hledání společného konsensu,přijatelného pro všechny. Ale to je to, oč současným parlamentním stranám v žádném případě nejde. Proto se ani nedivím panu Doležalovi, zastánci v naší společnost menšinových názorů. O čem by, chudák psal,kdyby politika byla průhledná a on nemohl dlouhými slovy vysvětlovat skryté pohnutky politiků,když důchod je tak tak na přežití...

Z. Rychlý 9.12.2011 17:18

Re: Současná forma demokracie je karikatura sebe sama.

Nosíte růžové brýle, ale třeba Vám sluší !! Pregnantní formulaci totiž provede PR agentura dokonale, dokonce i program sestaví, úsměv do kamer natrénuje. A plnění progaramu a slibů - slibem neurazíš.

Ovšem ani na stranu Doležalovu se tak úplně nekloním. Mám totiž za to, že Kašpárek zvolený parlamentem, či lidem zmasakrovaným PR agenturami, zůstane stejně Kašpárkem. Vyjde to nastejno - a naštěstí to není tak důležité, jak se to některým fatalistům zdá.

P. Skřivan 9.12.2011 13:25

Přímá volba je jen komedie,

komedie o tom, že se něco se stávajícím chlívkem dělá. Stejně, jako všechny ostatní reformy, které řeší než cokoliv jiného, tak lačnost politické reprezentace po penězích. Penězích, které jim začínají chybět, aby se mohli nadále udržovat u moci.

P. Rajman 9.12.2011 12:12

Po současném "spasiteli"

lidé rádi zvolí ( pokud dostanou šanci ) nějakého kladeče věnců, aby se tu konečně mohla dělat normální evropská politika.

R. Langer 9.12.2011 12:36

Re: Po současném "spasiteli"

Jestli ovšem ještě nějaká "evropská politika" bude vůbec aktuální... :-D

P. Rajman 9.12.2011 21:53

Re: Po současném "spasiteli"

Evropa tu byla před námi, bude tu i po nás.

P. Skřivan 9.12.2011 13:27

Re: Po současném "spasiteli"

Evropskou politiku bych do našeho současného bordelia raději nepletl. Sice vidíme nepořádek v EU, ale přiznejme si, že alespoň tuto míru nepořádku bychom tu rádi měli ... .

I. Hanuška 9.12.2011 11:23

Já osobně to považuju za nesmysl.

Říkám, že přímá volba prezidenta je v ČR nesmysl. Proč: prezident by tak byl politikem s největším mandátem (protože by byl volen všemi občany, nejen jejich zástupci) a přitom by měl nejmenší pravomoci (ve skutečnosti menší, než poslanec).

Jeho jakýkoliv politický program by se smrskl na jmenování premiéra (toho jmenovat musí), rozpuštění sněmovny po volbách atd. Skutečná exekutivní práce by byla v rukou předsedy vlády, což je člověk nevolený, ale jmenovaný (protože to nemusí být předseda vítězné strany a proto nemusí být ani vybrán).

Všude tam, kde byť náznakem je volen prezident všemi (třeba v USA, i když tam jsou také prostředníci), má pravomoci předsedy vlády. U nás by to byl sluha parlamentu a předsedy vlády, což jsou pořád orgány s menším mandátem.

Celá přímá volba prezidenta je ve skutečnosti politikum, které na svět přinesl svého času Václav Klaus, aby pohrozil Václavu Havlovi tím, že jej "všechen lid" vyžene z Hradu. Spolu s omezením prezidentských pravomocí (to je další Klausův blud) Takže to vše je další ukázka neprozíravosti Václava Klause, coby politika.

K. Janyška 9.12.2011 11:03

Přímá volba prezidenta je dokonce svinstvo v zastupitelské demokracii... Dzp.

P. Schuh 9.12.2011 10:34

Poznámka

Politik má důsledně plnit své sliby a volební program a pokud tak nečiní má být většinou občanů odvolatelný. Pan autor zřejmě rád diktaturu. Za komunistů nám také říkali, že do toho nemáme kafrat, že tomu nerozumíme, že jsme nato nevyzrálí...inu doba se až tak zas nezměnila.

F. Matousek 9.12.2011 10:22

Politik by byl v situaci opraváře televizí, jemuž zákazník s celou rodinou neustále horlivě radí, co má právě udělat.

nejlepsí resení by bylo vyhodit opraváre i s televizí.

A koupit televizi novou, anebo pouzitou se zárukou léty spolehlivého provozu.

Po revoluci se mela prevzít  ústava, zákonodárství, vyhlásky, predpisy a právo z nejaké civilisované západní zeme a bylo by klidneji. Jenze to by se tak snadno nekradlo a taky bychom ztratili "národní identitu", jak by se bránili mnozí novodobí patrioti. 

P. Čech 9.12.2011 9:46

Na straně jedné pravda.

Volič má dávat politikovi kompetenci a důvěru, ovšem pouze a jedině ve věcech, obsažených v předvolebních programech, tedy nikoliv bianco. Ve všech věcech, které nebyly nastíněny v těchto programech má vždy občan rozhodovat sám a přímo, v referendech. Neustále opakované žvásty politiků a novinářů o vysokých nákladech přímých a většinových dvoukolových voleb je nutno brát s velkou reservou. Na straně jedné stojí podle autora třičtvrtě miliardy korun. Dejme tomu, že ano.  Na straně druhé se ptám. Kolik stovek miliard stojí zcela nefunkční státní správa? Kolik desítek či opět stovek miliard stojí celý nefunkční politický systém, založený na vládě a moci politických stran nad naprostou většinou občanů? Kolik desítek miliard stojí zcela impotentní koalice (m.j. nelegální a nelegitimní), handlované za účelem vytvoření zdání jakés takés "většiny"? Sečteme-li všechny tyto promrhané miliardy, výsledek nám ukáže, kolkrát převyšují onu třičtvrtěmiliardu přímých voleb. To ovšem autor nemůže vidět, protože má na očích klapky politických stran, klapky současného politického systému, který není schopen opustit a tudíž se také k ničemu smysluplnému nemůže dopracovat.

T. Pansky 9.12.2011 3:43

Tema prime volby prezidenta (evergreen to ceske politicke ...

... sceny) je dobry z jednoho duvodu: je to barometr ceske demokracie. Cesti liberalove se mohou podelat, pokud by politicka moc mela prejit do rukou obcanu zastoupenych primo volenymi politiky. Smesna je casto uzivana castka na prezidentske volby: nikdo neni schopen ci ochoten rici presnou castku (prestoze to mozne je), ale letaji tu castky od nekolika set milionu az po miliardu. Uvedu priklad, jak by si na sebe prezident mohl vydelat - pokud by napriklad mohl (jako primo voleny zastupce lidu) vetovat napriklad zakon o obnovitelnych zdrojich, ktery z obcanu zdima penize na zelene elektrarny, vsem obcanum by se to naramne vyplatilo. Jenze tady nejde o nic jineho, nez o moc !!!!! Primo voleny prezident totiz nemusi skakat podle stranicke pistalky, nemusi jmenovat soudce podle stranicke pistalky, zodpovida se obcanum. Tady se proste stranicke sekretariaty a jejich poskoci mohou podelat. ... Proc socialiste touzi po primo volenem prezidentovi? Hraji divadlo pro obcany, ve skrytu ovsem delaji vse proto, aby mel prezident co nejmensi pravomoce - aby se vlk nazral a koza zustala cela. Proc ODS broji proti prime volbe? Ztratila by jednu z mocenskych pozic ve state. Pokud by si skutecne obcane volili prezidenta primo a mel alespon soucasne pravomoce, to by totiz znacne zacloumalo velko-koalicnimi mocenskymi pozicemi dlouho budovanymi tandemem CSSD-ODS. top0625top@live.com

R. Jonák 9.12.2011 8:57

Re: Tema prime volby prezidenta (evergreen to ceske politicke ...

Vážený kecáte. Myslíte, že oba Václavové (jak Havel tak Klaus) někdy skákali podle stranické píšťalky? Pokud by se nezvýšily pravomoce prezidenta, tak jsou to jenom vyhozené peníze a populistické hrátky.

P. Čech 9.12.2011 10:06

Re: Tema prime volby prezidenta (evergreen to ceske politicke ...

Máte částečně pravdu. Pan Havel na žádnou stranickou píšťalku nepískal a nepíská, zato pan Klaus na ni píská sám. Populistickými hrátkami je možno nazvat humbuk kolem přímé volby prezidenta, aby občané nezjistili, že je to zástupným problémem.  Aby nezjistili, že mnohem důležitější pro ně je přímá volba jejich zástupců ve sněmovně, tedy poslanců. Aby občané nezjistili, že poslanci ve sněmovně nejsou jejich ztástupci, ale zástupci politických stran, kteří hlasují podle stranických principů a nikoliv podle jejich vědomí a svědomí, jak jim káže jejich poslanecký slib a potažmo ústava. Aby se občané nepídili proč tomu tak je, kdo onu ústavu vypracoval, navrhl a posléze schválil. Zda to náhodou nebyli současní a bývalí komunisté a to pouze proto, aby zachovali svou moc ned občany v poněkud, velmi málo pozměněné podobě oproti ústavě předešlé, ale přece.O tom to je, o pravomoce prezidenta jde až za druhé.

P. Čech 9.12.2011 9:53

Re: Tema prime volby prezidenta (evergreen to ceske politicke ...

Ano, to je zásadní. Jde pouze o moc a to o moc politických stran a potažmo jejich zástupců, politiků. Nikoliv zástupců většiny občanů. A o tom to je. O zastupitelské demokracii, která ovšem, aby mohla býti zastupitelskou, musí být především demokracií jako takovou. Tyto zásadní a základní předpoklady ovšem politický systém uplatňovaný v České republice nesplňuje ani náhodou. Máme zde totiž vždy menšinovou vládu a moc politických stran a jejich politiků (nikoliv našich politiků). Prachsprostou diktaturu menšiny nad velkou většinou, totalitu, která se oproti totalitě komunistické sice každé 4 roky může obměnit, nicméně totalitou zůstává. Kdo toto nechce pochopit, bude mít navždy smůlu.