20.6.2024 | Svátek má Květa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 31.10.2010 18:21

Ti "přátelé" léta dostávali 50% peněz při 33% obyvatel

A při dělení armády šly na Slovensko zánovní NZty, neboli nikdy nepoužité skladové zbraně, auta, tanky, transportíry, děla...zatímco Čr zbyl použitý šunt . Hezcí přítelé, opravdu, host do domu, hůl do ruky...ať si užívají své vysněné a čechy předhoněné euro, až do úplného konce, "bratia úbohí"....

R. John 31.10.2010 1:24

Nejde o náš pohled, kdo vydělal či prodělal,

ale o to, jak to viděli Slováci.  A ti se právem cítili podvedeni, když je po ustanovení ČSR poslali s jejich samostatností víte kam, rezolutně.S výčitkou,  ať jsou rádi,což činíme dodnes. Jinak k těm penězům, v té době to byl ohromný balík a státní pokladna neexistovala, ve smyslu příjmu. A s tím Wilsonem to nebylo tak jednoduché, odmítl Masaryka přijmout k jednání, když ten prohlásil, že Legie budou neutrální v Rusku. Jen díky tomu, že byl  vrchním velitelem v Rusku jmenován  Janin a Legie vystoupila proti bolševikům, došlo i k přehodnocení na podnět francouzů v jednání Wilsona. Je Vám jistě známo, že Wilsonův plán  (14 bodů)nebyl přijat v celém jeho návrhu a rozhodovali angličané, frantík a talián, dle svého mínění. Docházelo ke sporům a proto se to táhlo až do roku 22, do Locarna, kde bylo sice potvrzeno uspořádání států, ale bez mezinárodníh záruk východních hranic. Cesta k další tragedii byla  "vydlážděna". Jinak by samozřejmě Slováci dosáhli na samostatnost sami, o tom nepochybujte, přece jen, v Americe jich bylo požehnaně a byla to tedy hezká kupa voličů. Nebylo radno je a jejich mínění ignorovat. K tomu Štefánikovi, nejen že byl u frantíků zapsán přímo vyjímečně, ale i u taliánů, nakonec, na rozdíl od Beneše s Masarykem, měl přístup k vládám výše zmíněných jako nikdo v té době. Národ "Československý" byl politický konstrukt, který udělal z ostatních menšin triviální skupinu, to se nám vymstilo hned za necelých dvacet let. Ale jak říkám, je to na dlouhou diskuz. A ještě k tomu že Slováci neprodělali, jsem tomu rád, alespoň v něčem jsme se zachovali jako starší brácha a nemusíme se za pomoc Slovensku až tak stydět. I když tu jejich hlavní tužbu jsme nenaplnili, škoda.  

J. Bořický 31.10.2010 0:08

Re: Nemáte prosím pravdu.

Problém je v tom,že bez Masaryka by s nimi nikdo nejednal.Štefanik byl sice dobře zapsaný u Francouzů,ale tady rozhodoval Wilson.A tady měl kontakty Masaryk.Takže Slovákům nic jiného nezbývalo.I když 6 milionů dolarů je dost peněz,tak pro státní pokladnu to zase tak velké peníze nejsou.Myslím,že spojením s námi ,Slováci zase tak neprodělali.

R. John 30.10.2010 22:58

Co to motáte dohromady člověče ? Jste při smyslech ?

Bavíme se o době  kolem vzniku Republiky, chápete ?

R. John 30.10.2010 22:51

Máte "pravdu", ukradli ho "sude´táci".

Nehledejte na netu a jeďte se tam podívat rozumbrado. Jinak máte nějaký problém s chápáním textu, vidím, respektive čtu.

R. John 30.10.2010 22:48

Kdepak vašnosti, jste vedle jak ta jedle.

A vy kašlete na historii, jinak byste nemohl napsat ty svoje blbiny. A jestli si myslíte, že jsme něco vyhráli s politikou let dvacátých, tak se podívejte na  leta od roku 39 do 89. Bída pane, bída. Tedy pokud nejste estébák a komouš, nebo z jejich rodiny, ti si ta leta  nemohou vynachválit a po 89 zvedli jako náhradu za své zvrácenosti fangličku národovectví.Pokud moje otázka neplatí, pak vězte, že svou chabou argumentací bez znalosti historie akorát tak s těmi bolševiky máváte prázdně fangličkou. Snad Vás uspokojím, když Vás ujistím že nejste sám, jsou Vás "miliony". Vím, slabá útěcha pro Vás, ale alespoň něco.

P. Janoušek 30.10.2010 22:43

Re: Mě zase schází socha Štefánika

A Vy jste zcela přesvědčen, že ten řetěz ukradli Češi? Já jsem hledal na netu fotografie a na všech jsem neviděl zdevastovanost. No, a že tam byly dvě svíčky? a kytička? A co by tam mělo být a kolik?

P. Janoušek 30.10.2010 22:36

Re: Zaměňujete národnost s příslušností.

Doplatili? Já myslím, že asi ne. Každý si chtěl kam chtěl a jsme v pohodě. A jestli záleží na nějakém pomníku, na který beztak budou akorát tak posílat svoje exkrementy holubi asi většina lidí kašle. Oni historicky neměli nic společného ani Indiáni a Angličani a teď jsou ve společném státě USA. A od začátku si rozhodně byli rovni.

 Vy asi tak nějak s panem Sulcem nemůžete překousnout, že Češi jsou tu již tak 1500 let, co? A tak vyčítáte kde co, bohužel, právě naším jazykem. Proč jste se ho učil? A když už za to nemůžete, že jste se ho učil, proč jste ho nezapoměl? Když Vás tak sere?

P. Janoušek 30.10.2010 22:29

Re: Nemáte prosím pravdu.

Oni ti chudáčkové slovenský neměli Husáka, Bilaka? Nebo Širokého. Největší zvířata tam měli minimálně 20 let. Aj vy chuděro.

P. Janoušek 30.10.2010 22:28

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

Zatím tady nadáváte jenom Vy. A jste sprostý.

R. John 30.10.2010 22:19

Zaměňujete národnost s příslušností.

Po tisíc let jsme se Slováky neměli historicky nic společného, až přišel rok 18 a byl vyhlášen národ Československý, s řečí Československou, dle Ústavy. To byl samozřejmě paskvil. Také jsme na něj doplatili,  ale to je na dlouhou diskuz.

R. John 30.10.2010 22:12

Nemáte prosím pravdu.

Pro Slováky platilo Wilsonovo "Sebeurčení národů " zrovínka jako pro nás. Nebo ne ? Jen udělali  chybu a věřili Masarykovi, že to bude výhodnější, když je bude zastupovat u "Dohody"v podobě jednoho národa a pak že se dohodnou na uspořádání. Štefánik byl jakous takous zárukou, že tomu tak bude. Potom "šly" dějiny jinak. A ještě něco, nejvíce peněz vybrali Slováci v Americe na "Národní výbor" , myslím že něco kolem 6 milónů dolarů. Tyto peníze nebyly nikdy vyůčtovány, jak se říká, "Pořádek dělá přátele", ale nějak se na to "pozapomenulo", jistě jen  "náhodou". Takže naše společné soužití dostalo hned v zárodku  dvakrát na frak, což se nám vymstilo.

J. Bořický 30.10.2010 22:01

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

Omlouvám se,šlo o SdP a nikoliv NSDAP.

R. John 30.10.2010 21:57

Mě zase schází socha Štefánika

Ta na Petříně je jako hold astronomovi, ale jako politik, nic, nikde není,  a to je chyba a  hnusný nevděk falšovatelů, upravovatelů  dějin a čítankových "historiků"  s rozhledem Hurvínka.  

Dnes jsem byl V Novém Boru, na hřbitově, šel jsem k popraveným a pohřbeným z "Rumburské vzpoury", očekával bych, že jejich  popraviště bude pietně upraveno a k příležitosti vzniku Republiky tam budou věnce s národní stuhou od politiků, sokolů a jiných, kteří mají plnou držku Republiky. Nic, ani na hrobech,  vůbec nic, jen malá kytička od někoho a dvě svíčky. Popraviště  vojáků je zdevastované, řetěz ukraden, přesně "naše" vizitka, "Ceši nekraďte tady". No nic, jiný nebudem, potřebujem karabáč, pak jsme hodní.

J. Bořický 30.10.2010 21:50

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

Jen tak na okraj.Němci měli zastoupení jak v parlamentu,tak v senátu a to na základě voleb.V r.1935 v parlamentních volbách získala NSDAP 44 mandátů v parlamentu a 23 mandátů v senátu.Nevím proč by však měli mít zprávu ve vlastních věcí ?Byli součástí státu Československo.Je pravdou,že Slovákům byla přislíbena autonomie,ale na druhé straně,nebýt Masaryka,tak teď by mluvili maďarsky.A v rámci Československa se stalo agrární Slovensko tím co je dnes.

P. Sulc 30.10.2010 18:48

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

No misto nadavani zkuste nejakej ten argument. Nebyl"ceskoslovensky" narod? Nezadali Slovaci leta autonomii? Neoslavuji do dneska ze se v 39 trhli, Ktere narodnosti se podilely na ustave 1919 ? Nezadali Nemci spravedlive zastoupeni v parlamente a vlade, a zpravu vlastnich veci.? Kde jsou vase argumenty, hloupa slepice ?

V. Heidlerová 30.10.2010 15:44

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

K takovému blábolu není ani co dodat, natož autora "sežrat". Blahoslavení chudí duchem....

T. Kočí 30.10.2010 10:13

Re: Duvod, proc si pan "Taticek"

Nikdo Vás nežere.Oznámkoval jste se sám.

O. Vašek 30.10.2010 9:47

Jak je to s národem?

Může někdo vysvětlit, proč nemůže být československý národ a může být německý (Sasové, Bavoři atd. ale ne Rakušané - ti byli Němci jen občas), francouzský (Alsasané, Gaskoňci i Polynésané), švýcarský (současná technika dovoluje, aby Rétorománi v každé vesnici měli svoje slabikáře i noviny ve svém dialektu).

Vím, že je rozdíl mezi státním a etnickým národem. Bezpochyby měli do státního národa patřit i Němci, Maďaři a Rusíni (ti tehdá nebyli Ukrajinci a najednou jsou). Ale že se to nepodařilo, to je skutečně vina Čechů? A proč se to nedaří v Belgii ani v Kanadě kde Češi nejsou (tedy v Kanadě jsou, ale ti v současné době dovezení Češi jsou ode mne daleko odlišnější, než kdy byli Slováci)?

P. Sulc 30.10.2010 5:30

Duvod, proc si pan "Taticek"

vymyslel ceskoslovensky narod, byl nejspise ten, ze tento pseudo-narod pak delal ve state vetsinu. Jinak by Cesi byli jen jednou z mensin, byt nejvetsi. A to byl take asi duvod , proc Slovaci ani po dvaceti letech nedosahli dlouho slibovane a v Pitsburgu podepsane autonomie ; neslo prece najednou rozdelit "ceskoslovensky" narod. A za tim byla chorobna nenavist k Nemcum. Kdyz se tvorila v 1919 Ustava, Nemci ani Polaci ci Madari nemeli do toho co mluvit. Dokonce ani Slovaci se nezucastnili, jen a pouze Cesi, kteri byli zvoleni pred valkou do Risske rady.Neni divu, ze zadne narodnostni mensine se v Tatickove republice nelibilo, vzdyt nemeli dlouha leta ani ministry ve vlade a kdyz na konec k tomu doslo, nebyly mensiny zastoupeny proporcionalne. Slovaky a Nemce by jeden spocital na prsteh truhlarovy ruky, Madar ci Polak ani nahodou. Proste:kolonialni mocnost a kolonie.. Tak, vlastenci, ted me sezerte !