6.7.2024 | Den upálení mistra Jana Husa


Diskuse k článku

SVĚT: Dobrá stránka krize

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Máslo 30.6.2024 11:06

Souhlasím s prvním, druhým, třetím i čtvrtým bodem 1. ale přesto jsem došel k zcela jinému závěru.

Utajování vědy povede k tomu, že špičkoví vědci přejdou z otevřené vědy na pracoviště utajující, protože ty budou prosperovat lépe, takže tam vědci budou mít víc peněz a tím je nalákají.

Nepředpokládám, že by někdo v ČR a vlastně kdokoliv v EU byl schopen takováto pracoviště vytvářet a proto budou naši vědci vysáti do takovýchto pracovišť především v USA a v Číně, mezi kterými se tento vědecký souboj bude odehrávat.

Tady zůstane "třetí liga", která si ovšem na politicích vydupe nějaké procento DPH "na vědu" a o jeho rozdělení se bude prát, pomocí zcela fiktivních kritérií, protože skutečné výsledky mít nebudou.

A souboj o tyto prostředky jejich hlavní vědecký program. Prostředků bude málo a budou se vydávat především na mzdy a na nějaké špičkové přístroje rozhodně nebude.

A z toho vyplývá jaké "věděcké obory" se zde budou rozvíjet. Především to budou "soft" kecavé obory jako zjišťování nových pohlaví, různé studie "o znevýhodněných", porovnávání uměleckých děl se zaměřením na rasu, věk a ještě absurdnější kritéria a atd...

J. Jurax 30.6.2024 14:53

Obory ve Vašem posledním odstavci zmíněné nejsou vědecké ani v uvozovkách.