1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

SVĚT: Dobrá stránka krize

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Máslo 30.6.2024 11:06

Souhlasím s prvním, druhým, třetím i čtvrtým bodem 1. ale přesto jsem došel k zcela jinému závěru.

Utajování vědy povede k tomu, že špičkoví vědci přejdou z otevřené vědy na pracoviště utajující, protože ty budou prosperovat lépe, takže tam vědci budou mít víc peněz a tím je nalákají.

Nepředpokládám, že by někdo v ČR a vlastně kdokoliv v EU byl schopen takováto pracoviště vytvářet a proto budou naši vědci vysáti do takovýchto pracovišť především v USA a v Číně, mezi kterými se tento vědecký souboj bude odehrávat.

Tady zůstane "třetí liga", která si ovšem na politicích vydupe nějaké procento DPH "na vědu" a o jeho rozdělení se bude prát, pomocí zcela fiktivních kritérií, protože skutečné výsledky mít nebudou.

A souboj o tyto prostředky jejich hlavní vědecký program. Prostředků bude málo a budou se vydávat především na mzdy a na nějaké špičkové přístroje rozhodně nebude.

A z toho vyplývá jaké "věděcké obory" se zde budou rozvíjet. Především to budou "soft" kecavé obory jako zjišťování nových pohlaví, různé studie "o znevýhodněných", porovnávání uměleckých děl se zaměřením na rasu, věk a ještě absurdnější kritéria a atd...

J. Jurax 30.6.2024 14:53

Obory ve Vašem posledním odstavci zmíněné nejsou vědecké ani v uvozovkách.

P. Hák 30.6.2024 10:39

Jinak teda není tak úplně pravda, že kvalitní vědecká pracoviště nemají publikace. Prestiž funguje, a když máte výsledky, tak vás otisknou. Pokud ovšem nejste opravdová hvězda, tak vám za to nic nedají. (Jestliže výsledky nemáte, tak za publikace musíte platit vy.)

Celé to vychází z potřeby nějak alokovat peníze. Aby nebyla totální libovůle grantových komisí a kamarádíčkování, vymyslel se systém "dáme těm, co něco umí". Bohužel systém v praxi zdegeneroval na to, co tam je v posledních desetiletích. Změnit se musí, ale na co, to zřejmě nikdo neví.

P. Hák 30.6.2024 10:31

"Většina obyvatel planety – pro nás možná překvapivě – naše „post-moderní“ hodnoty nesdílí."

Zvláštní. Jako že se někomu nelíbí být "chráněn" letadlovými loděmi, které ho podle libovůle vzdálených politiků vybombardují?

Jinak si ale nemyslím, že by konec ProněkohoPax Americana byl příčinou proměny výzkumu. Spíš je obojí důsledkem zbyrokratizování systému, který přešel k předstírání.

Co se týká "ztráty důvěry obyvatelstva ve vědu", tak je třeba říci, že zejména někteří novináři a umělci pro to dělají první poslední. Ebilní posměšky v "Psím stručně", bez souvislostí a konkrétnosti, budiž klasickým příkladem.

P. Diviš 30.6.2024 16:59

To je celkem běžné, že po těch letadlových lodích začnou volat až v případě napadení někým podstatně horším.

P. Hák 1.7.2024 8:47

Chápu. Být zabit americkou bombou je vlastně příjemné. A je to velká čest!

P. Hák 1.7.2024 9:06

Teď mi došlo - asi došlo k nedorozumění. V článku se mluví o většině světa, většina světa ale není americkou ozbrojenou mocí chráněna. "Chráněna" je dejme tomu pětina světa - ta nejmocnější a nejbohatší, američtí spojenci a vazalové. Zbytku světa americká vojenská moc vyhrožuje.

Před napadení kým "mnohem horším" ochránily americké letadlové lodi třeba Libyjce? Žije si jim nyní lépe? Žije se lépe Syřanům?

Většině světa žádné napadení "někým mnohem horším" nehrozí.

J. Plzák 30.6.2024 8:46

...hodnocení vědců podle počtu publikací v renomovaných časopisech..,.

To je nonsens non plus ultra a funguje jen proto, že opravdoví vědci jsou tak zažráni do své vědy, že nemají s touto pitomostí čas, ani chuť, bojovat.

Není to nic nového. Obdobné je to u sportovců všech odvětví. Ti výkonní nemají čas diskutovat s funkcionáři o pitomostech, kteří tito vymýšlí. Příkladů je bezpočet.

V F1, který předpis platí nebo ne, už neví vůbec nikdo. U lyžařů mají tendenci ženám předepisovat jaké smějí při závodu nosit podprsenky atd. atd.

J. Plzák 30.6.2024 8:48

A funkcionáři, ať už na Tour de France, nebo v Horní Dolní, si myslí, že lidé chodí na závody kvůli nim, nikoliv kvůli závodníkům.

J. Ticháček 1.7.2024 0:47

Olympijským sportem se stal kayakcross.

Původně taková sranda, kterou se bavili lidé, kteří sjížděli extrémní toky. Jenže: olympijské hry jsou drahé. Poslat tam partu zhulených pankáčů je nesmysl. Ono stačí, jaká hovada jsou slalomáři. Takže změna pravidel. Budiž, ti slalomáři mají tu techniku zmaklou nejlépe. A stejně už tam jsou. Jen to celé ztratilo drive. Je z toho něco jako bezkontaktní box.

J. Černý 29.6.2024 10:22

Vědeckotechnický rozvoj jsme zažili už za minulého režimu.:-) Dnes je situace jiná, naše hospodářství vlastní jiné země. Pod naši pracovníci něco vykoumaji, tak jejich výsledky využije cizina. A nám zůstanou diplomy a poháry.Viz třeba profesor Holý.

P. Brich 29.6.2024 10:41

"Dnes je situace jiná, naše hospodářství vlastní jiné země." A na výzkum a vývoj mají svých šišatých hlav doma dost.

P. Diviš 30.6.2024 8:47

Jako obvykle, tvrdíte blbost a hoνno o tom víte. Z patentů profesora Holého žije ÚOCHAB dodnes.

Domácí kapitál komouši zničili, tvoří se pomalu. Prací, ne vašimi kecy.

J. Lukavsky 30.6.2024 10:31

"A nám zůstanou diplomy a poháry.Viz třeba profesor Holý." a peníze. Ústav prof. Holého byl a asi je jedním z nejbohatších ústavů Akademie. J.L. end

P. Diviš 30.6.2024 17:01

A historii vzniku a zpeněžení těch jeho patentů znám dost podrobně, "inside". Gilead a tak. Z toho by se komouš Černý osypal.

L. Žaloudek 29.6.2024 9:24

Současná AI nedělá nic jiného, než ta kritizovaná armáda vědců: ověřuje a rozmělňuje to, co někdo jiný objevil.

Nicméně, právě z této armády ověřovatelů se občas vynoří někdo, který něco objeví, někdy cíleně a někdy náhodou.

Představa, že by nám k pokroku stačilo mít pár géniů a ti ostatní by mohli jít něco vyrábět, je prozatím zcela zcestná.

R. Langer 30.6.2024 6:53

Současná UI nedělá NIC. U toho bych klidně skončil. ;-)

J. Housa 30.6.2024 8:17

To se šeredně pletete. Umělá inteligence již navrhuje (a navrhla) mrtě sloučenin, chemických struktur, molekul, zcela nové materiály s naprosto nečekanými vlastnostmi. Například nynější baterie založené na lithiu jsou již dávno ve slepé uličce a v budoucnu se nebudou užívat, případne ve zcela jiné struktuře.

J. Majzlík 29.6.2024 7:54

Správně uvažující hospodář se snaží krizím předcházet, nikoliv je považovat za příležitost k nápravě předchozích chybných rozhodnutí, na jejichž základě se ke krizovému stavu jemu svěřeného hospodářství dospělo.

Autorovy naděje na rozvoj a studium znalostí v oboru tvrdých technických, technologických disciplín se m. j. upínají na aplikace nástrojů AI. Testování korektnosti těchto nástrojů může přinést o spolehlivosti jejich výstupů řadu zklamání.

L. Žaloudek 29.6.2024 9:26

Existují dva přístupy k jednání: vyhýbání se problémům anebo jejich řešení.

O. Kaucký 29.6.2024 13:03

Ještě je jeden přístup, kdy se řešitel stává součástí problému.

J. Majzlík 29.6.2024 13:51

Dnes většinou i jeho iniciátorem.

O. Kaucký 29.6.2024 14:06

R^;-D

L. Písařík 29.6.2024 7:14

Výzkum a vývoj nového je vždy drahý, ale lze očekávat výsledek na rozdíl od financování GD. I Tam je jistý výsledek - - když se podaří snížit evropských8,5% na nulu,pak ubude částic CO2 ve světě o 35 - ano 35ks částic nebude. S ohledem na jejich celkový obsah v atmosféře, je to vynikající výsledek, no není to nádherné?;-D:-(:-(:-(:-(

O. Kaucký 29.6.2024 13:02

Ještě bych dodal, že těch několik opravdu chytrých vědců živý armádu rozmělňovačů a kývalů.

R. Langer 29.6.2024 5:34

No, ta poslední "krize" trvala cca 40 let, tak vám nevím... :-(

P. Diviš 29.6.2024 0:12

Autor je optimista ...

J. Majzlík 29.6.2024 13:53

A jim dnes patří svět. Viz text písně z filmu Svět patří nám.