28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

SVĚT: Čekání na Godota

„V tom roce, kdy jsem se narodil, Albert Einstein vymyslel svou speciální teorii relativity. A to asi neměl dělat. Protože od té doby je všechno čím dál relativnější. Nejen co je krásný a co šeredný, co je pravda a co je lež, co je válka a co mír, co svoboda a co vězení, ale taky kdo je holka a kdo kluk? I když tato poslední nejistota stávala už před Einsteinem, tak mu nekřivděme.“ Tak v jednom rozhovoru komentoval svůj pohled na tehdejší svět Jiří Voskovec.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 1.8.2022 10:24

Naše propaganda líčí Putina málem jako nesvéprávného blázna. Nic nemůže být vzdálenějšího pravdě. Je to evidentně velice schopný a racionálně uvažující člověk. Důkazem je jak dokázal zkonsolidovat Rusko, rozvrácené po rozpadu SSSR. V současné době se mu podařilo udělat dokonalé blbce z evropských a amerických politiků, kteří mu skočili na špek s velkohubým vyhlašováním sankcí proti Rusku.

J. Kindl 1.8.2022 10:20

Pogromů na Židech se dopouštěli jak Poláci, Rusové, tak Slováci, kteří Židy prodávali tak i my jsme se toho dopouštěli. Chtěli jsme po válce odsunou 2 000 Židů, kteří přežili holocaust jenom proto, že mluvili německy. USA tomu zabránilo. Němečtí obyvatelé v době nacismu zachránili více Židů před holocaustem než Češi. Poláci se pogromů stejně jako Slováci dopouštěli i po druhé světové válce. Takže vyčítat jednomu národu to, že se dopouštěl pogromů je jaksi mimo.

M. Vaněk 1.8.2022 10:17

...na kterém je na druhé straně vyraženo made in china...;-D

F. De Winter 1.8.2022 10:14

;-DR^

J. Kindl 1.8.2022 10:12

Irák je neměl, ale jak zjistili inspektoři OSN, který se podařilo zajistit dokumenty dokládající že Irák připravuje vývoj atomové zbraně, že nakoupil uran v Nigerii. Irák se po delší době k tomu doznal, že vyvíjí atomovou zbraň. Dál se odmítal podřídit rezolucím Rady bezpečnosti OSN a pustit inspektory OSN do vytypovaných zařízení. Takže nebylo zřejmé, zda Irák zastavil vývoj anebo v něm pokračuje. Irák byla země, která neváhala tříkrát použít chemické zbraně a proto bylo rozhodnuto k vojenské akci, které se zúčastnilo 34 zemí. Ukrajina a zejména západní část, která byla okupovaná Polskem je silně západní. Od 16 století se Ukrajina snaží být zemí svobodnou a o své zemi rozhodovat samostatně.

F. Navrátil 1.8.2022 10:10

Kyjvští Židé byli 29. září 1941 odvedeni ze shromažďovacích míst Sonderkomandem 4a, jemuž velel Standartenführer Paul Blobel, do rokle Babí Jar, vzdálené 3 km od Kyjeva. Akce se účastnily i dva oddíly policejního praporu a také ukrajinská milice. Rokle byla pak využívána v dalších měsících jako místo poprav sovětských válečných zajatců a partyzánů.

P. Hák 1.8.2022 10:07

Já vycházím z těch jedině správných údajů, nejsem přece zrádce! NATO má všechno lepší a víc a umí vyrobit budík!

F. De Winter 1.8.2022 10:06

Souhlas!!R^R^R^

M. Vaněk 1.8.2022 10:05

Čína má jeden pojem pro nafoukmutou hrozbu bez reálného základu - papírový drak - a tím je dnes NATO:

www.youtube.com/watch?v=DAMSN4JZPiU

P. Pepax 1.8.2022 10:04

R^

P. Hák 1.8.2022 10:00

Kdyby tady náhodou byl pan Lapil, tak bych připomněl naši debatu o tom, zda u nás jsou vlivní lidé (ano, bavili jsme se o činných politicích, ale...), kteří by byli pro jadernou válku.

Úvaha (parafrázuji) "no a co bychom se do toho nepustili, však máme lepší rakety, tak bychom to vyhráli a oni je beztak nemají nebo mizerné, však se koukněte, jak to dopadlo v Iráku" od toho zas tak daleko není.

Jasně že větu "Chci rozpoutat jadernou válku" takhle natvrdo zatím neřekne z našich politickomediálních elit nikdo (exoty řeporyjeckého typu vynechme), ale Overtonovo okno se posouvá. Z "nemyslitelného" se posunuje k "radši ne, ale teda kdyby ty naše zájmy jinak prosadit nešlo...".

F. De Winter 1.8.2022 9:58

R^R^R^

H. Lukešová 1.8.2022 9:57

Já si o nikoho pysky omáčet omáčet omáčet nepotřebuji, faktem ale je, že na Ukrajině při pogromech v průběhu 19. a 20. století (době druhé světové války) přišlo o život 1,2 milionu Židů, také není přece správné zamlčovat a přepisovat dějiny.

J. Kindl 1.8.2022 9:52

No abyste si neomočila pysky do Ukrajinců, jak máte ve zvyku. Na Babij Jaru neměli ani Rusové a ani Ukrajinci sebemenší podíl. To byla věc v plné režii Sonderkomandem 4a pod velením Standartenführera Paula Blobela. K dalšímu masovému střílení kyjevských občanů došlo i 1., 2., 8. a 11. října, což stále nebyl konec. Podle různých odhadů bylo v soutěsce za Kyjevem zavražděno v letech 1941 až 1943 70 tisíc až 200 tisíc lidí. Kromě Židů, jež tvořili více než 90 procent všech obětí, šlo mimo jiné o ruské a ukrajinské válečné zajatce a o partyzány, dále o Romy, ale také o 621 členů Organizace ukrajinských nacionalistů, postřílených v únoru a březnu 1942. Rokle Babyn Jar se tak stala dějištěm jedné z největších masových vražd lidské historie.

J. Vintr 1.8.2022 9:49

Chemické zbraně má nebo měla nejspíš většina armád. I naše je za bolševika měla. Jako důvod k vojenskému přepadení státu na opačném konci planety dost chabé....

P. Hák 1.8.2022 9:48

...upínáte...

P. Hák 1.8.2022 9:48

Pane autore, píšete "Politici se bojí toho, že má Rusko zbraně hromadného ničení. Ale ty měl Irák údajně také?"

Irák ty ZHN neměl a čelní politici NATO to asi věděli. (Je dost nepravděpodobné, že když to věděli Britové, nevěděli to Američané.) Tím argument padá.

"Západ má zbraně mnohem účinnější."

Fakt? A jaké? Myslíte třeba hypersonické střely?

"Mají především odrazující účinky. Měly by odradit i Rusko."

Ne tak úplně. Zřejmě žijete v 80. letech a upíte zrak k desetitisícům tanků Varšavské smlouvy a k Západu, který této koncvenční převaze čelí hrozbou obrany jadernými zbraněmi. Sdělím Vám tajemství: Máme rok 2022. SSSR ani Varšavská smlouva neexistují a konvenční převahu má Západ. To odstrašování funguje OBRÁCENĚ - Rusko by se proti hypotetickému útoku NATO mohlo postavit pouze pomocí ZHN, konvenčně se neubrání. A ještě jedna informace: Ukrajina není Západ. Vím, že nám to uvědomělí tvrdí, ale prostě kecají. Není ani demokratická, ani rozvinutá, ani v EU, ani v NATO.

J. Kindl 1.8.2022 9:44

. Území dnešní Ukrajiny ovládali Varjagové, což byli skandinávští Normani Normani byli postrachem celé Evropy. Varjagům, kteří ponikli od Baltu do východoslovanské oblasti v Podněstří se říkalo Rossové- později Rusové. Byli to válečníci, zdatní obchodníci. Rjurikovci byla Varjažská knížata, kteří na území dnešní Ukrajiny založili slovanský stát. Nebyl to stát ani Rusů, ani Bělorusů a ani Ukrajinců. Byla to země Slovanů. Slované se v té době ještě nedeifikovali. Sto let po rozpadu státního útvaru dostal tento rozpadlý stát název Kyjevská Rus.

J. Farda 1.8.2022 9:42

Zlatá slova, do kamene tesat, máte mé upřímné plus. Jen aby to pochopili i v Kremlu! * https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/04/25/opravdu-je-nasazeni-ruskych-minimalne-taktickych-jadernych-zbrani-vylouceno-nebo-s-eneprekrocitelne-paradigma-zmenilo/ * https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/putin-zelenskyj-rusko-valka-ukrajina-nato-finsko-svedsko-balt-jaderne.A220414_131838_zahranicni_kha

J. Farda 1.8.2022 9:35

Mýlíte se - příkladem ctností nejsou Ukro narkobanderofašinacis, ale výhradně velcí bratři z Velkého Dubiska, jejich příznivci mají ze solidarity i dubové hlavy. ;-)

L. Beneš 1.8.2022 9:26

Ono - upřímně řečeno - ta hodnota těch milionů a stamilionů lidí jako obětí jaderné války je stejná jako hodnota tisíců a desetitisíců lidí, jejichž životy jsou zmařeny v těch "obyčejných" válkách a konfliktech. Dnešní politici posílají lidi na smrt stejně snadno jako kdysi vladařové během celých lidských dějin. Pro ty politiky má hodnotu jen jejich život vlastní.

M. Šejna 1.8.2022 9:23

Na to jste přišel jak?

V březnu 1917 vznikla ukrajinská autonomní republika coby součást Ruska. Poté během revolučních měsíců se stala na čas německým protektorátem. Poté součástí SSSR.

To už jste mohl rovnou napsat, že v roce 1918 vzniklo i Podkarpatsko .

A kdo tedy vlastně anektoval v roce 1945 Podkarpatsko? Už existující Ukrajina? Nebo SSSR?

L. Beneš 1.8.2022 9:20

Za to, že připomínáte Babij Jar, by vás Zelenskij neměl rád. Ukrajinci jsou přece vždy příkladem cnosti.

L. Beneš 1.8.2022 9:17

Nevěřte na pohádky.

L. Beneš 1.8.2022 9:14

Summitu arabských států v Teheránu? A co tam potom dělal ten Irán? Ten přece není arabský. Aha. Oni používají (lehce upravené) arabské písmo, tak z nich znalec udělá Araby. Jestli ono se nejednalo o státy islámské.

I. Širůček 1.8.2022 9:13

Kyjevská Rus byla nejstarším slovanským státem na území východu Evropy.

H. Lukešová 1.8.2022 9:13

Jistěže se nedá popřít, že na Ukrajině neexistuje klasický lidový antisemitismus, který vždy v kritické době propukne, svou hroznou tvář odhalil během masakru v Babij Jaru ze září 1941, kdy Ukrajinci s Němci zavraždili přes 34 tisíc Židů.

Současná ukrajinská židovská alíja je ovlivněná také rusko-ukrajinskou válkou. A lidový antisemitismus se vyskytuje i v Rusku a od začátku bylo jasné, že válka ruskou a ukrajinskou židovskou komunitu zasáhne a může dojít k útoku na židovské obyvatele v Rusku i na Ukrajině.

J. Farda 1.8.2022 9:12

"Rusko si usmyslelo, že v zemi zakáže činnost Židovské agentury, která zajišťuje přistěhovalectví do Izraele Židům po celém světě, tedy i těm ruským. Existuje už skoro sto let a je dnes největší židovskou neziskovou organizací na světě. V Sovětském svazu začala působit dva roky před jeho rozpadem a díky ní dnes žije v Izraeli více než jeden milion ruských Židů." ;-)

I. Širůček 1.8.2022 9:08

Takové vítězství už tu jednou bylo ... "Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni" © Pyrrhos

J. Vintr 1.8.2022 9:08

Přečtěte si diskuze pod jakýmkoliv článkem o Ukrajině třeba na Idnesu, na Novinkách nebo na Seznamu. Je tam tolik nenávisti proti Rusku a proti Rusům, že by z toho člověk zvracel. A tato nenávist je zcela záměrně vyvolávána a podporována. Rozumné příspěvky jsou mazány, zatímco nenávisti je tam ponechán zcela volný prostor.