28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Paradoxy národního parku

Zastánci zelené Šumavy prohráli, zastánci divočiny a bezzásahovosti si díky podpoře vládní koalice ANO s podporou TOP 09 prosadili v zákonech vše, co chtěli. A tak kůrovec, který je v celé republice katastrofou, je na Šumavě chráněn.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kain 21.2.2020 18:08

Na zničení Šumavy a nejen Šumavy stačila jedna ministerská nula jménem Bursík.Babiš v tom vidí jenom prachy neboť jeho firmy jsou silně zaháčkované v těžbě a proto je mu to jedno.Že tady po něm zůstane spálená a zadlužená země,To ještě jeho voličům nedošlo.Díky ANO a TOP 09 dvě strany které si nemohou přijít na jméno a najednou pokud jde o tu zelenou šílenost tak jsou v zájemné shodě.Co tady nechá ten zelený hnus budoucím generacím?

J. David 21.2.2020 16:23

No ony kalamity byly, kůrovcové, bekyňové, onde klikoroh, či pilatky a ploskohřbetky (třeba v roce 1929) po přírodní kalamitě. Lesníci se s tím ale zavčas vyrovnali, nemajíce za zády svoloč, jako je ta dnešní, "environmentálně zelená". Na Šumavě byly 300 let lesy hospodářské, kanály a zdrže pro splavování dříví do papíren a sirkáren, a Šumava se vždy po staletí zelenala (barvou jehlic na stromech), nikolivěk zhnědla, díky nynějším zeleno-rudým khmérům (zelená a červená nám dává hnědou - každý malíř to potvrdí). Vím, co říkám, je to tragedie pro ČR a jejich luhů a hájů. CO2 na fotosyntézu nebude mít co jímat, lesní biotop nebude mít postupný odpar s vyvoláním místních srážek a klima se lokálně změní.

Navíc fyzikálně, celé okolí pobřeží Severního moře je zamořeno "mažinotkou" obřích "fofrníků", které větry s přiměřeným laminárním na prouděním na vstupu, mění na proudění turbulentní na výstupu, kdy to rozjebe tlakové níže, výše a okluzní fronty paní Dagmar Honsové a blahé paměti doc. Koubka. To samé se soláry, místo "mrkve a karfiolu, pole plné fotovoltaiky. Kolik má účinnost příkon/výkon fotovoltaika ve smyslu tepelného vyzáření do luftu na 1 ha "mrkve a karfiolu" ve srovnání? Nad soláry se vzduch tetelí a stoupá "hore" a pod ním polní suchopár, fotosyntézy neznaje, zatím co "mrkev a karfiol" jsou rezervoárem H2O. Obnovitelné zdroje, kouzelné zaklínadlo zelených magorů, jako by "mrkev a karfiol" nebyly zdroje obnovitelné. Pane Petr, jsem ji ve věku malin nezralých, co by bývalý haluzák. Pojímat v sežraném hvozu smrkového porostu dceru paní nadlesní na suchém jehličí, nikolivěk, jak za mlada, v měkkém mechu a borůvčí (obé píchá) v lehkém oparu vlhkosti prostředí, by mi na suchopáru připadalo, jako masochismus BDSM, jejichž praktiky mi v mém věku již nehrozí. Doba je jiná, samé "ersatzteile", vždyť i na fotbalových hřištích je ekologická umělá tráva. Lesu zdar!

Š. Hašek 21.2.2020 14:53

Nemáte pravdu.

Viz kůrovcové kalamity periodicky opakované. Šumava vede. Nikoliv dnešní, ale za hospodářů devatenáctého století.

Byl jste na Šumavě, znáte malinko ten průšvih 1868 ...... ????

Zde se pohybujete v "citové oblasti" městských krasohledů v bílých botkách na horokole, na Poledníku(Mittagsberg) .... nebo politiků čerpacích na nové smrčky.Smrčky do lajn, stejného věku ....

J. Jurax 21.2.2020 14:14

No, zelené jsem bordel v lese sbírat ještě neviděl. U nás to dělají leda skauti. O značení cest se zelení taky nestarají, to dělá KČT.

A že by zelení bagatelizovali devastaci životního prostředí je celkem zajímavé tvrzení - nebo stylistická neobratnost ... :-)

P. Lenc 21.2.2020 14:13

I na blba hodně retardované hovado.Nic jiného se o tobě ty hajánku říct nedá.

J. Jurax 21.2.2020 14:05

Ano.

A taky se na pokácení jednoho nakaženého stromu ve státním lese nemuselo vypisovat výběrové řízení, jež svou délkou umožní nerušené rozmnožení kůrovce na celý les.

J. Jurax 21.2.2020 14:02

Ehm ... nežijete Vy v betonové džungli města? Takoví zelení ochránci přírody jsou nejlepší. Kdy jste byl naposled v lese?

Já mám les 100 metrů od domu a vidím. Oči mám lékařsky ověřeně v pořádku.

I. Klepáček 21.2.2020 13:57

Blbost je vždy nezměrná. Až bude všechno správně přirozeně suché a sežrané (navíc i vlivem změny klimatu, který zeměkoule občas pořádá), pak zvítězí instinkt, který znají zvířata, a který, stejně jako u nich, bude ten správný. Jen se nebát.

J. Jurax 21.2.2020 13:56

Možná snad.

Ale musíte přetrpět takových 200 až 300 let a doufat, že pak bude obnovená. Nějak.

Jestli jste byl v Chorvatsku a viděl tamní holé kopce před 500 a více lety ještě zalesněné a vykácené kvůli stavbě lodí a topivu, pak jste uzřel, že tam na tu obnovu nestačilo ani půl tisíciletí.

M. Valenta 21.2.2020 13:32

Nemám na mysli celou republiku, jenom místa kde to je ještě možné. V ideálním případě ji i něco málo zase vrátit. Lepší? V opačném případě si to vezme zpět sama a bez ohledů na nás.

V. Petr 21.2.2020 13:17

Za císaře pána, za Masaryka, za Hitlera ani za komunistů tady žádná kůrovcová kalamita současných rozměrů NEEXISTOVALA! Tehdy totiž neexistovali zelení "píp..."

J. Ptáček 21.2.2020 12:26

Tak jsem si nedávno, jako starý důchodce-prďola cynicky zašpásoval. Moji vrstevníci naříkali obligátním:"V mém lese už kácejí". Zdálo se mně to příliš všední, tak jsem kontroval: to jste na tom ještě dobře, to v mém lese už řádí kůrovec.

Š. Hašek 21.2.2020 11:57

To tedy ne. A Národní park Šumavu nemusí přece spravovat jen "První překližková" z Bavorska. Tam nelezou pod Roklan pro stromy .......

Možno středoevropský prales, ne? Aspoň malinko, pralísek, kousek. Bavoráci ho tam už mají .... Poláci taky někde. Rumuni taky. Divokou Šumavu mám rád.

Proč sem porád tahá někdo amazonský prales, Saharu???

Š. Hašek 21.2.2020 11:51

Nic! Stejně jako na péči o uměle vysetou pšenici/ředkvičky!

Jen rozlišuji les ....... a Národní park, jehož třetina jsou sakra krásné mokřiny!!!!!! A nějak to má i jiné významy než jen tu překližku a procenta plánu/dotací.

Housenka v zelí mě séře, komár v cimře na chalupě taky ......... jinak mi je to dost egál. Na Šumavě nepožaduji, aby všude "smrky stejnověké zařezávaly v lajnách".

Stačí Vám to takhle, pane Langere?

Š. Hašek 21.2.2020 11:46

Zatím pozoruji, že řepka není jedovatá ("jedovaté svinstvo" s určitým, asi důležitým postavením v přírodě, jest muchomůrka zelená, např., já přírodu nevymyslel).

Nemá nikterak vztah k bláznivé přírodní politice Bursíka (Babiš se připojil posléze), volej pod karbanátky jest něco jiného než řepkový benzín. Nejsem osobně zaiteresován na straně ANO, ani na osevních plánech řepky olejky.

Zkr., zj..

Š. Hašek 21.2.2020 11:41

Troufám si říci, že Národní park Šumava je i pro mě.

Naprosto fantastický. Pláču na pohřbech, nad padlými smrky pod Luzným nepláču.

Jsem tam často. Rád. Nemusím mít všude zahradu jak kolem státního zámku Lednice.

R. Langer 21.2.2020 11:38

Národní park není amazonský prales.

R. Langer 21.2.2020 11:37

Asi tak...

Š. Hašek 21.2.2020 11:37

Nezdá se mi, že by současná Šumava byla devastovaná. Jen se mění.

Udělejte si jízdní řád a nedevastaci pro svoji zahrádku, pole, sad kolem domu.

Máte zmatek v pojmech. Co je tam zdevastované? Kdy jste tam byl? Kolikrát za padesát let? Vyrábíte smrkovou překližku ze dřeva pod Luzným?

R. Langer 21.2.2020 11:36

Řepka nic neničí? To jedovaté svinstvo je obecně pohroma... :-P

R. Langer 21.2.2020 11:35

Lépe řečeno - co je škodlivé na uměle vysázeném lese?

R. Langer 21.2.2020 11:35

A co je na péči o uměle vysázený les škodlivého? 8-o

Š. Hašek 21.2.2020 11:33

To bezlesí zarůstá.

Vtip je v tom, že nezaroste za volební období/výjezd televize/dovolenou rodinky, která všude doma seká sekačkou trávu a stávkuje/píše politikům potom za každý "zemřelý" strom, chudáčka.

Strom "uschne", člověk zemře.

Nějak jsem si všiml, že aby všude tady nebyl prales ..... tak to dalo/dává sakra práci. Protože to eventuelně v divočině vyroste samo! Ale zabývat se tím, dá poslanecké platy, že?

Š. Hašek 21.2.2020 11:26

Právě ale i "odborná péče", o samoobnovující se přírodu je KŠEFT! "Nechat to být", stejně tam turista nesmí ... to nečerpá dotace/nevykazuje se nějakému ministerstvu.

V televizi Vám řeknou, že pokud pod Luzným nedostanete na jeden smrček vysazený 18.- Kč ....... tak tam v životě nic nebude!!! Řekl to ostatně Pithart ...... tak to bude pravda. Pravdoucí.

Na nesekané louce taky náletové stromy nikdá nevyrostly, že?

Já bych založil ministrestvo Slunce. Větru. Deště. Biosituace .....

Z. Ukolébavka 21.2.2020 11:15

Čeňku, já tady nepíšu až tak o ideologiích. Ty jsou mi putna. Klidně budu za užitečného idiota, co ho sejří na loukách a polích fotovoltajky či 350. hypermarket s parkovištěm velkým jak letiště. Tohle není pravice-levice, jen selský rozum. A snad špetka zodpovědnosti.

Ś. Svobodová 21.2.2020 11:07

Pořad Nedej se: zoufalý mladík stojí v sytě zelené husté džungli I. zóny. Před ním leží několik individuálně pokácených smrků ošetřených nátěrem proti kůrovci. Mladík obviňuje správu NP že vydává na nátěr vyjímku za vyjímkou. Přirozené by přece bylo nechat tu džungli uschnout.

Z. Ukolébavka 21.2.2020 11:07

Lenci, ty vaše bolševické manýry si nechte do schůzí se svými soukmenovci, ódeesáčtí kolaboranti a podobné špíny jako jste vy je jistě ocení. Vy jste byl naposledy v přírodě, když vás tam nechal pod papírem ležet Klaus. Tak jen dál, vy modrej kreténe, ať je tady trochu zábava :-)

I. Schlägel 21.2.2020 11:01

Pokud někdo kritizuje profesionální zelené bolševiky a jejich byznys založený na ideologii (diskuze je ukončena), většinou nemá na mysli obyčejné lidi, kteří se chovají ekologicky. Bohužel ekologicky smýšlející lidé často v dobré víře dělají "užitečné idioty" právě těm protřelým zeleným dobyvatelům renty, které kritizuje pan Lenc.

P. Lenc 21.2.2020 11:00

No já právě bydlím ty blbe právě v okolí Brna a vidím stále ještě dobře.A o lhaní , tak na to máš patent ty, ty ultralevičácké hovado.

Z. Ukolébavka 21.2.2020 10:48

To je pravda, Zeleným taky nejde o přírodu, ale spíš o drbany. Nicméně užívání hanlivých ismů k někomu, kdo sbírá v přírodě bordel, stará se o značení turistických cest, bagatelizuje devastaci životního prostředí, tak to je taky na palici.