11.6.2024 | Svátek má Bruno


Diskuse k článku

SPOR: Manželství pro všechny a ideologie EU

Kdo s manželstvím pro všechny nesouhlasí, je hlupák, co nemá na světě co pohledávat. Nebudu se s autorem článku rozhodně přít o „detaily“ jeho argumentace. Na každý jeho argument pro existuje i argument proti a jak to nakonec ve sněmovně dopadne , víme. Manželství „pro všechny“ sněmovna schválí, protože jsme pokroková západní společnost a když má tento zákon i „katolické“ Španělsko?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kučera 5.7.2023 9:47

Jestliže se homosexuálové ostře vymezují od heterosexuálů se svojí odchylkou, je naprosto neracionální usilovat o termín, tradičně označující soužití muže a ženy. Ano, gayové a lesbičky jsou nesporně specifické skupiny, které ovšem (narozdíl od jiných) vůbec nepochybují o své identitě (tedy, že lesby jsou ženami či gayové muži, zpravidla schopní i počít dítě) a postupně se k ní otevřeně hlásí. A jako takoví by (racionálně!) měli mít i takový název, který by tuto specifičnost pojmenovával. Navrhuji pro ně termín gayství a lesbictví (a podobně i další pojmy pro jiné sexuální odchyky). Čeho jsme ale svědky? Tito hrdí homosexuálové se chtějí mermomoci schovávat za pojem, určený biologiskému soužití muže a ženy - což ve skutečnosti není (nemůže být) vůbec jejich zájem.

Ponechávám dnes zcela stranou právní konsekvence problému. Téma je to ovšem velice široké a je možno k němu publikovat speciální monografie.

Přeji dobrý den.

J. Prikner 5.7.2023 9:44

Manželství slouží k plodění dětí, to je možné jen mezi fyzickým mužem a ženou. Jinakje to blbost proti přírodě.

P. Diviš 5.7.2023 9:46

Manželství pomáhá k zaopatření dětí. K plození potřeba není.

J. Jurax 5.7.2023 15:29

Nicméně je k tomu plození potřeba muž a žena. Nepřeoperovaní a hetero, i když to druhé se dá obejít.

P. Diviš 5.7.2023 15:34

Samozřejmě.

M. Kocián 5.7.2023 10:31

Manželství má dítěti zajistit ochránce a učitele. Prodloužený vývin dětského mozku dokonce vedl k tomu, že dva rodiče nestačí, zapojit se musí i prarodiče, kteří se tedy musí dožít vyššího věku, rodina. Společně poskytnou dítěti obrovskou evoluční výhodu.

Manželství mělo vždycky i ekonomický rozměr, ať už se spojovala království nebo pole, ale to bylo na originální funkci jen jaksi naroubováno. K tomuhle teoreticky muž a žena být nemusí; to první nezajistí ani rozvrácené manželství.

Ale výhoda by nebyla výhoda, kdyby byla pro všechny.

J. Kindl 5.7.2023 11:33

Ekonomický rozměr byl vedlejší. Vždy šlo o zachování rodu a jeho pokračování. Bez dětí by rod zanikl. To ostatní byl přívěšek. V drtivé většina dostala nevěsta věno, aby měli novomanželé do začátku a manžel pokud byl sedlák dostal grunt, který nikdy nebyl jeho majetkem a pokud ne dostal peníze.

P. Diviš 5.7.2023 15:35

Naopak, hlavní byla jistota toho ekonomického zabezpečení.

K narození dítěte není manželství důležité, to byla jen církevní "omáčka".

M. Moravcová 5.7.2023 15:41

Máte pravdu.

R. Langer 5.7.2023 21:14

Kdepak, šlo právě o zachování majetku pro další potomstvo.

F. Kusák 5.7.2023 7:36

Jsem realista, který vnímá možnosti naší ekonomiky. A protože i v Unii jsou výchozí různé podmínky pro zachování jakés takés prosperity, měli bychom se chovat co nejracionálněji. Obávám se, že dny našeho těžkého průmyslu a možná celého strojírenství jsou sečteny. Až na pár výjimek už není co nabídnout a pro investory jsme nezajímaví. Jasné vidíme, kam směřuje většina investic, k nám určitě ne. Tzv. útěchou nám muže být, že i Německo se postupně stává montovanou a skladem. Jenže to bude další katastrofou pro náš závislý průmysl. Možná, že to není zas až tak zřejmé, ale vezměme v úvahu posledních třeba dvacet let. Je to smutný příběh. Zbývá nám kultura a historické památky, a snad služby, které bychom mohli rozvíjet. A snad nějaký lehký a energeticky nenáročný průmysl a základní výzkum. Tak uvidíme, ale hlavně, měli bychom si uvědomit naše reálné šance. Optimismus vládních ekonomů nesdílím.

O. Kaucký 5.7.2023 11:41

De-industrializace probíhá nejen v České republice, ale i v celé Evropě a USA. On je rozdíl mezi ochranou přírody a zeleným šílenstvím. EU produkuje jen obrovské množství nesmyslů, které začínají ohrožovat samotnou existenci naší civilizace. Manželství pro všechny, naprosto nezvládnutá migrace, zákaz výroby osobních automobilů se spalovacími motory, cenzura jiných názorů, boj s CO2, přepisování dějin a další desítky nesmyslů. Naše vlády diletantů tomu již několik let tleskají. Zbytek světa se nám směje, protože se pro ně otevírají nové příležitosti.

F. Navrátil 5.7.2023 7:30

Jsem pro, aby vztahy v nepřehledném rámci LBGT+ byly právně postaveny na roveň manželství. Ale manželství to prostě není. Jako když ve filmu Bláznova kronika knecht Matyáš z Babic slibuje oslovi:"Čeká tě sláva a bohatství. Ale koně z tebe udělat nemůžu!"

R. Toman 5.7.2023 9:05

Souhlas, pomazánkové máslo není máslo, rum z brambor není rum. Novodobý svazek, nový název.

J. Novak 5.7.2023 7:22

CZexit now!

O. Kaucký 5.7.2023 11:43

Včera bylo pozdě.

R. Langer 5.7.2023 5:57

Ano, přesně tak, vstupovali jsme do úplně jiné EU, než je dnes. Mimochodem, první větší známka toho blbnutí byl zákaz žárovek, tím v podstatě začala praktická aplikace devastace evropského průmyslu. ;-€

Z. Koutecký 5.7.2023 1:27

Ale, pane Bartoni, proč ten podmiňovací způsob? Vytvoření evropského superstátu obývaného "Evropany" je přece konečným cílem "integrace EU". S tím nikdo nedělá tajnosti. Právo veta se postupně omezuje a brojí se proti němu stále ostřeji, protože pochopitelně narušuje požadovanou jednotu EU. Jen ta salámová metoda předávání kompetencí do Bruselu celkově nefunguje tak rychle, jak požadovala třeba paní Merkelová a další potentáti.

J. Sinnreich 5.7.2023 1:18

V USA se stava popularni t.zv. "sologamy". Manzelstvi sam se sebou. Nevesta, ktera miluje sama sebe si poridi svatebni saty, polibi se v zrcadle a pred uradem si slibi vernost.

Sologamy: What to Know About Self-Marriage Ceremonies (brides.com)

P. Sura 5.7.2023 8:57

.... a večer si ji vydrandí .....

L. Žaloudek 5.7.2023 17:05

to je zase "monogamy" ...

R. Langer 5.7.2023 10:34

Hm, ale potom je každý "normální" sex CIZOLOŽSTVÍ, ne?! ;-D

O. Kaucký 5.7.2023 11:48

Jaké „sologamy”, to je naprosto normální svatba s Robert(k)em.

M. Ibrahim 5.7.2023 21:40

Také jsem o tom četl. První byla myslím Italka s odůvodněním, že pokud se do čtyřicítky nevdá, vdá se sama se sebou. Bohužel logické vysvětlení proč se vdát do čtyřicítky a když to nevyjde, vdát (oženit) se za sebe chybí.

Tohle může vymyslet jen mentálně retardovaná, citově nevyrovnaná p.

Výborná adeptka do Evropské komise.

J. Jurax 6.7.2023 15:23

Jo. A na šéfkomisařku, na obyčejnou eurokomisařku je takové vysoce progresivní dámy škoda.

Z. Joukl 5.7.2023 1:11

Někdo se asi zbláznil. Kdy přijde na řadu manželství se zvířaty? Nebo s hračkami? Manželství bylo vždy jen mezi mužem a ženou. Ostatní je paskvil, a ne manželství. To nemáme jiné důležitější problémy k řešení? Připomíná mi to situaci před pádem Říše římské.

K. Machala 5.7.2023 3:59

Není pro všechny, oni prostě lžou. Zapomněli na mnohoženství pro naše islámské spoluobčany, manželství človéka a koně, viz Marie Terezie atd.

J. Novak 5.7.2023 7:23

Co manzelstvi s oblibenym sportovnim klubem?

L. Žaloudek 5.7.2023 17:06

Dejte do placu nějakou vzpomínku z tehdejší doby, prosím...