21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

SNĚMOVÁNÍ: Kompromis

Vítěz dnes (v otázce kolem navýšení důchodů) se může zítra snadno stát poraženým. V zájmu obou stran by proto mělo být se takovému riziku vyhnout velkým obloukem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 1.3.2023 13:18

Pak jim táhne čtyřicítka a mají nejvyšší čas pořídit si dítě jako moje ségra, dobře to dopadlo, kluk je zdravý jak řípa ale další děti už mít nemohla.

P. Čech 1.3.2023 12:54

"Tahle vláda národu odkryla karty až po svém zvolení"???

Takto odkrývá v našem politickém systému karty až po volbách každá vláda. bez jediné výjimky. Je to dáno naprosto špatným systémem, který diktuje handlování povolebních koalic, jejichž programy jsou odlišné od předvolebních programů jednotllivých stran a hnutí. Systémem menšinových voleb, který je k ničemu a vede jen k vytváření zcela nefunkčních koalic, jejichž vlády se během volebního období povětšinou zákonitě rozpadají a následují mimořádné volby. Zakopaný pes je v celkově nefunkčním systému vlády a moci politických stran a hnutí. V ničem jiném.

V. Petr 1.3.2023 12:19

Kohokoliv, kdo nechce grýndýl!

V. Petr 1.3.2023 12:17

Jistě! R^R^R^

V. Petr 1.3.2023 12:16

Takže znovu. Ať vláda odpíská grýndýl (neuvěřitelných 200 miliard za rok) a peněz bude DOST! Ostatní jsou jen kecy!

R. Langer 1.3.2023 12:14

Já bych věděl, kdo je tady opravdový podvodník... :-P

R. Langer 1.3.2023 12:12

No, třeba by mohl zavřít hubu někdo vám. :-P

R. Langer 1.3.2023 12:11

Co tahle vláda bude dělat, bylo jasné už dávno za Babiše. Tak to teď všichni mají. :-P

R. Langer 1.3.2023 12:10

Ne, neohrožuje. Mě tedy určitě ne. Ale někteří dělají vše pro to, aby mě ohrožoval taky. A ještě se tím chlubí. :-P

V. Heidlerová 1.3.2023 11:43

Jen přemýšlím, zda byl včera vítězem - Okamúra nebo přeživší jeho patologické zvrácenosti? To se v tak slovutném shromáždění nenajde žádný postup nebo někdo statečný, kdo by zavřel hubu? Konečný efekt za šílené prachy - nikdo neví, o čem mluvil - a to je drahý špás. Tento nešvar by pro tyto kecálisty měl nějakým způsoben být ukončen a omezen. To byl odporný trapas.RvRv

L. Harvánek 1.3.2023 11:11

ad a/ důchodkyně vychovaly .. ad b/ to, že současné důchodkyně se věnovaly výchově dětí znamená, že často pracovaly na zkrácený úvazek samozřejmě za méně peněz (výše důchodu se vypočítává z výdělku) nebo pracovaly v podřadnějších profesích za méně peněz (třeba šikovná holka jako výpravčí vlaků by mohla pracovat někde v uzlové stanici, ale musela by dojíždět a těžko by se při tom mohla starat o děti.

Takže to do práce z bytu měla jen pár kroků a mohla na děti během služby dohlídnout. Jenže byla platově o dvě třídy níž.

ad c/ Chovala se přesto mnohem odpovědněji ke společnosti a vracela ji tím to, co musela společnost a rodiče do její výchovy investovat.

Na rozdíl od dnešních mladých dam, pro které je prioritou procestovat svět a nekomplikovat si život nějakým těhotenstvím a výchovou dětí. Však až ony zestárnou, stát se o ně postará. Jenže kdyby tak přemýšleli všichni, měl by se o ně kdo postarat v nějakém domově pro přestárlé?

P. Sura 1.3.2023 11:04

.... sorry ...pane Boudo ....

P. Sura 1.3.2023 11:03

Pic kozu do vazu ! Ale ještě si zkuste dát pozor na ta i/y u důchodkyň ....;-)

P. Sura 1.3.2023 11:01

Máte tam pane boudo spoustu neotřelých a konstruktivních myšlenek. Jen se obávám, že u zdejšího obecenstva to zapadne ....

J. Majzlík 1.3.2023 10:42

A co potom?

J. Majzlík 1.3.2023 10:42

Ve třech větách je řečeno téměř vše o příčinách právě žité multikrize naší společnosti. Nikdo si neklade otázku, jak jsme se z premianta střední Evropy dopracovali na propadlíka.

V. Kučer 1.3.2023 10:05

Ministr ministr práce a sociálních věcí zařídil výplatu výchovného pro důchodkyně za to že vychovali svoje děti. Státní pokladnu to přijde skoro na 20 miliard ale jistě si to zaslouží a důchodci to musí pochopit. Další desítky možná stovky miliard nás přijde fotovoltaika na každou střechu což hodlá prosadit budoucí ministr životního prostředí, záchrana planety není levná záležitost.

M. Hoblík 1.3.2023 9:56

Příšerná je skutečnost, že Fiala se tak strašlivě zamotal do svých iluzí o Havlovi, že vší silou nahrává podvodníkovi Babišovi. A všechno začne znova, dluhy se prohloudí a trouba český volič bude opět volit nevolitelné. Je to vůl, ten volič!

R. K. 1.3.2023 9:37

Tak nejspíš i v EU jsou na tom důchodci lépe než u nás. Takže papežštější než papež? Tahle vláda národu odkryla karty až po svém zvolení. Jde o to, aby to pochopili i mladí. Teď někteří mohou být v klidu, jde "jenom" o české důchodce, ale co zítra? Jaké jejich potomci budou mít "zítra"? S důchodem mnozí už nepočítají. Vždyť politici povinou prací pracujících i ve stáří škrtli rodinnou soudržnost a babičky a dědečky a budou škrtat i maminky. Šup s miminky do jeslí, ať pláčou sebevíce. Ale nejdříve tedy oškubat české důchodce.

P. Čech 1.3.2023 9:30

Ten Putin naši zemi ohrožuje. Ovšem stejně ji ohrožuje politika USA a EU. A z toho to také vše pramení. Z boje o moc mezi velmocemi a z vytváření jejich sfér vlivu. Zejména ovšem z toho, že se státy, vč. ČR, do těchto sfér vlivu dobrovolně cpou, což zákonitě vede k válkám.

P. Čech 1.3.2023 9:26

Tato vláda nic zvažovat neumí. Je totiž složena z naprostých diletantů, kteří nerozumí naprosto ničemu, Zejména ne vlastním resortům. Řídí se jediným. Diktátem Evropské unie a pokyny USA. Čeští občané jsou jí ukradení. Přesně tak, jak to nedávno řekl pan Okamura.

P. Čech 1.3.2023 9:22

Vláda do bahna nespadla. Ona si to bahno sama vytváří svou neschopností cokoliv smysluplně řešit. A jak z toho ven? Jednoduše. Donutit tuto vládu k demisi. Donutit a to s použitím v š e c h zákonných prostředků. Co jsou to zákonné prostředky je snad všem jasné. Jsou to všechny prostředky, které zákony nezakazují. Tedy i generální stávka nebo v krajním případě revoluce.

R. K. 1.3.2023 8:21

Tahle vláda jako by se nejdříve vrhla na důchodce, a snaží se je ožebračit. A to i ty důchodce, kteří celý život pracovali a řádně odváděli částky na (svůj) důchod. Kde ty peníze jsou??? Proč vládě nevadí mnohdy přebujelé a často zneužívané sociální dávky??? Proč nerozlišuje mezi důchodci, kteří nikdy nepřispívali do systému, a těmi, kteří do systému přispívali? Důchodci, kteří celý život pracovali, a kteří pomáhají mladým, mají tahat z bryndy stát? Vždyť je to směšné. Kdyby to nebylo tak smutné. Vláda by měla dobře zvážit, kam odtékají peníze - a pak se nebude muset vrhat na důchodce. Je fakt, že dříve mladé ani nenapadlo (!) tvrdit, že je živí či že je důchodci "vyžírají", je fakt, že se podařilo změnit společnost směrem k rozkolu mezi generacemi, ale i mladým může dojít trpělivost.

P. Pepax 1.3.2023 8:16

R^ souhlas, ohrožení ekonomiky je především zelený úlet korunovaný sankcemi proti Rusku, které mají zcela zhoubný vliv na českou ekonomiku.

R. Langer 1.3.2023 7:27

Dokud se za ohrožení země bude lživě označovat Putin, a ne sebevražedná zelená politika EU, kterou tady naši vládní bolševici z Brusele vesele prosazují plnou silou, NEZMĚNÍ SE LAUTR NIC. Ale klidně volte tu Bruseloušskou bolševickou sebranku dál, dostanete, co si zasloužíte - přesně to, co všichni dostali v 48. Bídu a svrab. ;-€

To samozřejmě není na vás, pane Hatino.

P. Hatina 1.3.2023 6:40

Bohužel, problém je v tom, že , jak i uvádeno , vláda chce řešit dvě naprosto rozdílné věci současně

a) Současnou situaci, kterou lze považovat opravdu za ohrožení země - ovšem nikoliv v řádů řekněme dnů týdnů (jak lze vykládat legislativní nouzi) - ale několika let. Ano, hrozí válka s Ruskem, ano už dnes podporujeme vojensky Ukrajinu, ano je tu energetická krize, ano je tu taky Green Deal, ano giganticky narůstá zadlužení státu, ano nyní je potřeba vyplácet větš ́í sumy soc. dávek.. Toto jsou všechno aktuální, hrozby, které by se daly v nějakém konsensu politické scény řešit.

Ale proboha, nelze a současně řešit

b) důchodovou reformu, která má stabilizovat ekonomickou situaci důchodů za 30 let. (už z toho důvodu, že naopak ta bude, od začátku a střednědobě generovat nemalé náklady), ani podobné dlouhodobé reformy tohoto druhu.

Takže tohle by měl být základ té široké politické dohody - řeší se aktuální krizová situace, takže žádné jiné dlouhodobé reformy se nyní řešit nebudou, tato vláda je nebude navrhovat a tato koalice protlačovat. Byl by toto tak neslušný návrh???

M. Sláma 1.3.2023 1:11

"Kdo z koho" je výraz leda tak z oblasti reprodukční biologie, to porovnávání zní "kdo s koho" ...