1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

SNĚMOVÁNÍ: Kompromis

Vítěz dnes (v otázce kolem navýšení důchodů) se může zítra snadno stát poraženým. V zájmu obou stran by proto mělo být se takovému riziku vyhnout velkým obloukem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 1.3.2023 9:22

Vláda do bahna nespadla. Ona si to bahno sama vytváří svou neschopností cokoliv smysluplně řešit. A jak z toho ven? Jednoduše. Donutit tuto vládu k demisi. Donutit a to s použitím v š e c h zákonných prostředků. Co jsou to zákonné prostředky je snad všem jasné. Jsou to všechny prostředky, které zákony nezakazují. Tedy i generální stávka nebo v krajním případě revoluce.

J. Majzlík 1.3.2023 10:42

A co potom?

V. Petr 1.3.2023 12:19

Kohokoliv, kdo nechce grýndýl!

J. Jurax 1.3.2023 19:17

Jo. A koho?

V. Kučer 1.3.2023 13:25

Vláda má podporu většiny parlamentu, senátu a u budoucího prezidenta takže není kdo by je donutil k demisi.

P. Čech 1.3.2023 18:17

A co občané? Ti jsou nic? Demokracie je vláda občanů, nikolivparlamentu, senátu či prezidenta. Parlament, senát i prezident v demokratickém státě musí provádět vůli většiny občanů jinak se nejedná o stát demokratický.

J. Jurax 1.3.2023 19:22

Demokracie je svázána demokraticky přijatými zákony.

A provádění vůle byť i většiny občanů se hanlivě nazývá populismus.

V. Kučer 1.3.2023 22:38

Musíme počkat do příštích voleb. Vláda má většinu v parlamentu, senátu, podporu budoucího prezidenta a nějaká demonstrace ji nerozhází.

R. K. 1.3.2023 8:21

Tahle vláda jako by se nejdříve vrhla na důchodce, a snaží se je ožebračit. A to i ty důchodce, kteří celý život pracovali a řádně odváděli částky na (svůj) důchod. Kde ty peníze jsou??? Proč vládě nevadí mnohdy přebujelé a často zneužívané sociální dávky??? Proč nerozlišuje mezi důchodci, kteří nikdy nepřispívali do systému, a těmi, kteří do systému přispívali? Důchodci, kteří celý život pracovali, a kteří pomáhají mladým, mají tahat z bryndy stát? Vždyť je to směšné. Kdyby to nebylo tak smutné. Vláda by měla dobře zvážit, kam odtékají peníze - a pak se nebude muset vrhat na důchodce. Je fakt, že dříve mladé ani nenapadlo (!) tvrdit, že je živí či že je důchodci "vyžírají", je fakt, že se podařilo změnit společnost směrem k rozkolu mezi generacemi, ale i mladým může dojít trpělivost.

P. Čech 1.3.2023 9:26

Tato vláda nic zvažovat neumí. Je totiž složena z naprostých diletantů, kteří nerozumí naprosto ničemu, Zejména ne vlastním resortům. Řídí se jediným. Diktátem Evropské unie a pokyny USA. Čeští občané jsou jí ukradení. Přesně tak, jak to nedávno řekl pan Okamura.

R. K. 1.3.2023 9:37

Tak nejspíš i v EU jsou na tom důchodci lépe než u nás. Takže papežštější než papež? Tahle vláda národu odkryla karty až po svém zvolení. Jde o to, aby to pochopili i mladí. Teď někteří mohou být v klidu, jde "jenom" o české důchodce, ale co zítra? Jaké jejich potomci budou mít "zítra"? S důchodem mnozí už nepočítají. Vždyť politici povinou prací pracujících i ve stáří škrtli rodinnou soudržnost a babičky a dědečky a budou škrtat i maminky. Šup s miminky do jeslí, ať pláčou sebevíce. Ale nejdříve tedy oškubat české důchodce.

R. Langer 1.3.2023 12:11

Co tahle vláda bude dělat, bylo jasné už dávno za Babiše. Tak to teď všichni mají. :-P

P. Čech 1.3.2023 12:54

"Tahle vláda národu odkryla karty až po svém zvolení"???

Takto odkrývá v našem politickém systému karty až po volbách každá vláda. bez jediné výjimky. Je to dáno naprosto špatným systémem, který diktuje handlování povolebních koalic, jejichž programy jsou odlišné od předvolebních programů jednotllivých stran a hnutí. Systémem menšinových voleb, který je k ničemu a vede jen k vytváření zcela nefunkčních koalic, jejichž vlády se během volebního období povětšinou zákonitě rozpadají a následují mimořádné volby. Zakopaný pes je v celkově nefunkčním systému vlády a moci politických stran a hnutí. V ničem jiném.

L. Netolická 1.3.2023 13:19

Tato vláda má za rok a dva měsíce kdy vládne udělat důchodovou reformu a Babiš osm let ve vládě neudělal nic. A když odejde tato vláda, která určitě ještě udělá i další reformy, tak nastoupí Babiš, všechno opět zruší, ušetřené peníze rozpráší a budeme opět v háji. Tak laskavě nechte tuto vládu něco dokončit, vládne rok a dva měsíce. Skrze válku, kterou nemohl nikdo předpovědět a s tím spojené zvýšené energie, inflaci, kterou založil už Babiš a ta se projevila až v době, kdy vládne tato vláda, ta to má dnes opravdu těžké a buďme rádi, že vládne ona a ne Babiš. I neustálé navyšování důchodů zvyšuje inflaci a i to se Babišovi hodí, protože i on může zdražovat potraviny.

Z. Lapil 1.3.2023 17:55

R^

P. Čech 1.3.2023 18:24

paní netolická, když něčemu vůbec nerozumíte, tak se k věci nevyjadřujte. Děláte sama ze sebe hlupačku. navyšování důchodů je důsledkem zákonů, které zde schválily politické strany, které jsou dnes u moci. tato vláda je tvořena zejména těmito politickými stranami. Tomu, co současná vláda provádí se nedá vůbec říkat vládnutí. Jde o očividný diktát politických stran a hnutí STAN, diktát jdoucí proti vůli občanů. To, co tato vláda provádí se při nejlepší vůli nedá nazvat reformami. Pojem reforma totiž znamená změnu k lepšímu. To, co tato vláda provádí je sice změna, ale k horšímu.

J. Jurax 1.3.2023 19:33

Pozor! Plnění vůle občanů je odsouzeníhodný populismus! :-)

J. Hejna 2.3.2023 6:48

"nechte tuto vládu něco dokončit"

Jenom, abychom to přežili.

J. Jurax 1.3.2023 19:16

Arciť nejen tato vláda. Pro tu předchozí, předpředchozí, předpředpředchozí atd. ad infinitum to platí taky.

P. Hatina 1.3.2023 6:40

Bohužel, problém je v tom, že , jak i uvádeno , vláda chce řešit dvě naprosto rozdílné věci současně

a) Současnou situaci, kterou lze považovat opravdu za ohrožení země - ovšem nikoliv v řádů řekněme dnů týdnů (jak lze vykládat legislativní nouzi) - ale několika let. Ano, hrozí válka s Ruskem, ano už dnes podporujeme vojensky Ukrajinu, ano je tu energetická krize, ano je tu taky Green Deal, ano giganticky narůstá zadlužení státu, ano nyní je potřeba vyplácet větš ́í sumy soc. dávek.. Toto jsou všechno aktuální, hrozby, které by se daly v nějakém konsensu politické scény řešit.

Ale proboha, nelze a současně řešit

b) důchodovou reformu, která má stabilizovat ekonomickou situaci důchodů za 30 let. (už z toho důvodu, že naopak ta bude, od začátku a střednědobě generovat nemalé náklady), ani podobné dlouhodobé reformy tohoto druhu.

Takže tohle by měl být základ té široké politické dohody - řeší se aktuální krizová situace, takže žádné jiné dlouhodobé reformy se nyní řešit nebudou, tato vláda je nebude navrhovat a tato koalice protlačovat. Byl by toto tak neslušný návrh???

R. Langer 1.3.2023 7:27

Dokud se za ohrožení země bude lživě označovat Putin, a ne sebevražedná zelená politika EU, kterou tady naši vládní bolševici z Brusele vesele prosazují plnou silou, NEZMĚNÍ SE LAUTR NIC. Ale klidně volte tu Bruseloušskou bolševickou sebranku dál, dostanete, co si zasloužíte - přesně to, co všichni dostali v 48. Bídu a svrab. ;-€

To samozřejmě není na vás, pane Hatino.

P. Pepax 1.3.2023 8:16

R^ souhlas, ohrožení ekonomiky je především zelený úlet korunovaný sankcemi proti Rusku, které mají zcela zhoubný vliv na českou ekonomiku.

P. Čech 1.3.2023 9:30

Ten Putin naši zemi ohrožuje. Ovšem stejně ji ohrožuje politika USA a EU. A z toho to také vše pramení. Z boje o moc mezi velmocemi a z vytváření jejich sfér vlivu. Zejména ovšem z toho, že se státy, vč. ČR, do těchto sfér vlivu dobrovolně cpou, což zákonitě vede k válkám.

R. Langer 1.3.2023 12:10

Ne, neohrožuje. Mě tedy určitě ne. Ale někteří dělají vše pro to, aby mě ohrožoval taky. A ještě se tím chlubí. :-P

L. Netolická 1.3.2023 13:21

Green deal odsouhlasil v Eu za nás p. Babiš.

J. Ráž 1.3.2023 18:11

Má to stejnou relevanci, jako kdybyste napsala, že za vše špatné, co k nám včetně toho Green Dealu z Bruselu jde, může vlastně Kalus, protože podepsal Lisabonskou smlouvu.

Čímž nijak nechci Babiše obhajovat.

M. Sláma 1.3.2023 1:11

"Kdo z koho" je výraz leda tak z oblasti reprodukční biologie, to porovnávání zní "kdo s koho" ...