30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Do školy. Ale jaké?

Pro české základní a střední školy začal nový školní rok. Jak? Zvýšením platů pedagogických pracovníků a spuštěním sporné širokopásmové inkluze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 3.9.2016 11:56

Ale funguje, počet soukromých ZDŠ raketově

narůstá.

V. Braun 3.9.2016 3:07

Příliš málo učňů

Pan Strejček zdá se, žije v jednoduchém světě. Jeho pohled na problémy českého školství, alespoň dle tohoto článku, se dá totiž shrnout následovně, příliš moc středoškoláků a vysokoškoláků a příliš málo učňů.

Máte ještě více podobných receptů?

T. Marný 3.9.2016 6:00

Re: Příliš málo učňů

Pan Strejček by se měl podívat do nedaleké historie. Kdy jeho guru, V. Klaus prohlašoval, že v ČR budou jen podnikatelé, manažéři. Nikdy se nezmínil o živnostnících a vysoce kvalifikovaných zaměstnancích všech směrů. A ti jsou od té doby stále občany druhé kategorie. Ale co se dalo čekat od ekonoma teoretika, bankovního úředníčka.

F. Kusák 3.9.2016 9:27

Re: Příliš málo učňů

Na V. Klausovi mně toho vadí tolik, že by to bylo na román, ale že by někde prohlašoval, že v ČR budou jen samí podnikatelé a manažeři si nějak nepamatuji. Ale nevím, možná, že se mýlím. Uveďte prosím zdroj Vašich informací.

J. Jurax 4.9.2016 23:54

Re: Příliš málo učňů

No, víte, ono to není tak úplně nepravda. Navíc struktura (vy)studovaných oborů těch středo i vysokoškoláků nevyhovující.

P. Sulc 3.9.2016 1:29

Zda se, ze pred padesati lety

byl cesky vzdelavaci system na dobre urovni, a to i pres hodiny marxismu, politicke ekonomie a rustiny a pres nedostatek nemciny a anglictiny. Rozhodne deti nezapasily s problemem kde je Japonsko ci Cerne more, nebo co to bylo za strejce jako Komensky ci Petr Parler.Zato dnes se nestaci tisknout diplomy bakalaru ci magistru vselikych podivnych prav, lidskych, detskych, zenskych, pokusnych krys, pejsku a kocicek a pod. Proc si ale stezujete, stat , vasi zvoleni representanti a ministri na to davaji penizem ne?

J. Šimek 3.9.2016 7:29

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Copak Japonsko a Černé moře, ale všechny děti už od jiskřiček věděly, kdo byl soudruh Lenin, Stalin a Gottwald a hned po prvomájovém průvodu se skládaly na pomoc lidově-osvobozeneckému hnutí v Angole a dalších zemích světa, gratulovaly svým rodičům k překročení plánu BSP na 150% a usínaly s pocitem bezpečí pevné hráze míru a socialismu, kterou zajišťovala sovětská okupační armáda.

P. Lenc 3.9.2016 10:26

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Jo IQ 066, ale na druhou stranu maturanti mimo jiné ovládali malou násobilku.

J. Jurax 4.9.2016 23:57

Re: Zda se, ze pred padesati lety

No, maturanti tehdy i na humanitně zaměřených větvích gymnázií ovládali i velkou násobilku - a bez kalkulačky v mobilu!

P. Boublíková 3.9.2016 10:42

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Teď zas ví, co je to multikulturalismus, že mají vítat uprchlíky a jak se jmenuje kdejakej pajdulak z orgánů eu. Co se týče pumpovani ideologie do hlavy, je to úplně totéž jako za nasich mladých let, akorát jim tam cpou zas jiné kraviny. Mám to z vlastní zkušenosti - z dcery na gymplu udělali sluníčko, docela ji zblbli.

T. Marný 3.9.2016 13:48

Re: Zda se, ze pred padesati lety

ceru vohnout přes koleno a naplácat na holou. Pravdou je, že se dnešní systém snaží, aby současné generace zapomněli na to co dokázali Naši předkové, proč se tak malý národ ( v zemích Koruny české )vůbec udržel v tomto regionu ( se vším, co k tomu patří ).

T. Marný 3.9.2016 13:49

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Dceru

J. Šimek 3.9.2016 16:08

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Srovnávat vaše mladá komunistická léta se současnou demokracií může leda bolševík, paní, nebo soudružko?

Z. Koutecký 4.9.2016 19:22

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Počítám, že většina zde diskutujících asi není z generace těch, kteří absolvovali celé školní vzdělání v naší skvělé demokracii. Nová generace, pokud diskutuje, tak nejspíše na Facebooku a ne tady.

Část nebo dokonce celé své školní vzdělání většina zde diskutujících tedy pravděpodobně absolvovala během těch komunistických let nebo dokonce i let protektorátních. Nemám však dojem, že by někdo z diskutujících měl pocit, že jeho vzdělání je nedostatečné. Já a moji spolužáci nejsme výjimka.Pravidelně se scházíme, takže vím, že drtivá většina se ve svém oboru dobře uplatnila, několik z nás s vynikajícími výsledky i v zahraničí, Německu i USA. Nechápu tedy dost dobře, proč pořád nad úrovní našeho školství naříkáme a vymýšlíme stále fantastičtější "reformy".Za vzor je nám dáváno třeba Finsko. Vnuk tam na VŠ studoval. Systém výuky je stejný jako u nás, jen je kladen větší důraz na samostatné práce studentů, učitelé jsou dobře placeni za výuku, nemusí tolik shánět granty, věnují se více studentům, školy jsou mnohem lépe vybaveny všemi potřebnými pomůckami. Znalosti, které si vnuk přinesl z našeho státního gymnázia mu plně postačovaly i tam ke zvládnutí náročného technického studia. Pláčeme na nesprávném hrobě.

J. Jurax 5.9.2016 0:03

Re: Zda se, ze pred padesati lety

Co do kvality vzdělání, soudruhu, srovnávat lze směle - a dnešní demokratické školství co do úrovně absolventů dominovat nebude. Bohužel.

Víte - na netu naleznete publikovány bakalářské a magisterské práce. A pokud oboru trochu rozumím, semtam - ne vždy - se děsím nad úrovní odbornou i formální; s takovým písemnýcm projevem by dotyčného na výběrovou střední školu ani nevzali, natož aby ho nechali odmaturovat a dál studovat na škole vysoké.