7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Co vy na to, senátoři a poslanci?

Když dnes čtu o tom, že většina učitelů musí na prázdniny odejít k milosti pracovního úřadu, jsem trochu v pochybách, zda bych neměl požadovat rehabilitaci ministra Nejedlého, Kahudy či jejich jiných komunistických kolegů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 5.7.2015 21:45

Re: Kamarádka mé ženy, učitelka, odcestovala včera

No jo, a já v létě 71 na prázdninové brigádě jako helfr na stavbě o lopatu se opírající pobíral 1600 Kčs brutto měsíčně a o rok později jako promovaný matematik ve výpočetním středisku - to už jsem nebyl dělnická třída, ale pracující inteligence, neboť THP - celých 1350 Kčs brutto.

J. Jurax 5.7.2015 21:40

Re: Neprat neznamena zavidet

No, má to souvislost přinejmenším s výrokem o socialistických vších. Tak velká exprese předpokládá značnou emocionální zainteresovanost; a jelikož už asi nejste školák, pak se to může týkat akorát dítka či vnoučete :-)

Ledaže si nesete trauma z dětství ... :-)

V. Vaclavik 5.7.2015 11:38

Re: Neprat neznamena zavidet

Jakou to ma souvislost s tim, co jsem napsal??

J. Vozábalová 5.7.2015 1:33

Re: Njlepší by bylo,

Pokud vím, tak se tato praxe - a netroufám si hodnotit, zda přijatelná či nikoli, na to nemám dost informací - týká především základních škol. Ty nepatří "pod kraje" ale "pod obce" - to ovšem nic nemění na faktu, že s tím senátoři nemohou nic dělat.

Mám však neodbytný dojem, že s tím nemohou nic dělat ani ty obce (u středních škol kraje), protože personální politika je v kompetenci ředitele, nikoli zřizovatele.

V. Vlk 5.7.2015 0:14

Njlepší by bylo,

kdyby se pan autor pozeptal u učitelů a nevyráběl z bulvár ních hovadin "zásadní vyjádření". Většina učitelů zaprvé má trvalé platy a za druhé, školy pokud vím ,patří pod kraje a tam nemohou senátoři nic dělat.

Z. Koutecký 4.7.2015 11:50

Re: Neprat neznamena zavidet

Předpokládám, že Váš vyhraněný názor vyplývá z toho, že Vaše geniální dítě nedávno na státní škole propadlo a na soukromou školu je nepřijali pro nedostatek místa. Ale nevzdávejte to, třeba to příští rok vyjde.Nebo někdy jindy.Na získání vzdělání není nikdy pozdě a na některých soukromých školách se to dá stihnout i za docela krátkou dobu i s krásným diplomem.

J. Wagner 4.7.2015 11:43

Smlouva na 12 měsíců učitelům nepomůže

Učitelé s desetiměsíční smlouvou dostávají poměrnou část nároku na dovolenou, tedy ještě 10/12 mzdy za 8 týdnů. Učitel na tom tedy finančně příliš neprodělá, škola na tom nevydělá. Prodělává stát a vydělávají zdravotní pojišťovny. Pro ředitele je to de facto jediná možnost jak obejít hyperprotektivní zákoník práce a získat alespoň nějakou možnost se zbavit nekvalitních pedagogů. Zároveň dává řediteli možnost reagovat na menší počet dětí a tříd v dalším školním roce a má tak možnost ušetřit za případné odstupné. Suma sumárum: co si odbory uvařily...

P. Jášek 4.7.2015 10:45

Můžu Vás ubezpečit,

NESTYDÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

O. Zuckerová 4.7.2015 10:36

Re: Co na to senátoři a poslanci?

Ten postoj politiků k učitelům mi připomněl knížku Arthura Honeggera "Zaříkání zkamenělin", v níž jsou formou fejetonových postřehů popisovány různé pochybné móresy ve světě hudby... Skladatel se domáhá svého honoráře. "Ale dovolte", ohrazuje se nakladatel, "uvědomte si, že Mozart umřel hlady!"

J. David 4.7.2015 10:15

Re: Co na to senátoři a poslanci?

Víte, nějak jsme jim tu výnosnou trafiku volbami dohodili. I z genia lidského a askety, se stane v parlamentu idiot a vyžírka. Pravda, výjímky potvrzují pravidlo, abych některým výjímkám nekřivdil. Stačí namátkou uvést třeba "kuřba tabáku v putykách u piva a mariáše", "kvóty imigrantů jsme odmítli, ale dobrovolně přijmeme i násobek toho, co by stanovily kvóty", "makety šibenic, kolečka s hnojem či nějaký run, co by kérka, to není demogratické vyjádření názorů, zakázat a trestat". Jak za bolševika. Dobrodefekant Dienstbier prohlásil, referendum ano, ale s výsledkem si stejně "vytřeme řiť", uděláme to, co chceme my. Trockistka Šabatová zase buzeruje realitky, a tím potažmo vlastníky nemovitostí, aby se svým majetkem nemohli svobodně nakládat. Citová újma figurantky? Kdo jiného uvede v omyl... etc., etc.

Učitelé a jejich pracovní smlouvy? Jak to souvisí s imigranty? Vysvětlím. Mladé učitelky a mladí učitelé budou přes prázdniny třeba obohaceni výukou subsaharských mladých velbloudářů, vesměs tamních akademiků, za minimální mzdu 60 Kč/hod. Budou jim možná muset poskytovat služby "all inclusive", jinak budou řvát "kesim a Allahu akbar". Na to dohlédnou "neziskové organizace pro začleňování", aby statní běženci nerdostali tělesné a duchovní ujímání. Kantoři si místo bloumání na pracáku, mohou užít slasti mutikulturalismu.

Kurňa, kde to jsme? Jsme vůbec doma? Jsem sice již důchodce, ale pro jistotu s sebou tahám legální "kvér", jako kovovou pojistnou smluvu ŽP. Papírová ŽP je mi k lejnu, tou mohu tak odhánět mouchy, ale ta kovová v "ochraně života, zdraví a majetku" (Zák. 119/2002 Sb.) dělá divy. Loupeživého engeméta zaženete pouze účinným parforsem. Asi tak. Furt se něco děje...

V. Vaclavik 4.7.2015 9:32

Neprat neznamena zavidet

Ja tem politikum ty jejich platy a bonusy nepreji, coz neznamena, ze jim je zavidim.

A ti ucitele? Dobre jim tak, kdo jiny ma byt vzdelany kdyz ne oni, a kdo je vzdelany, ma se zasazovat o plne zesukromeni skolstvi. Dnesni ucitele jsou socialisticke vsi, nic jineho.

F. Doušek 4.7.2015 8:15

Re: Kamarádka mé ženy, učitelka, odcestovala včera

Mimochodem, má první mzda činila 840.-Kčs. V roce 1969. Moc se od roku 1953 zas tak nezměnilo.

F. Doušek 4.7.2015 8:12

Kamarádka mé ženy, učitelka, odcestovala včera

do Norska. 5 týdnů bude bloumat Norskými fjordy i městy. A já jen doufám, že si do včerejška stihla vyřídit na pracáku tu prázdninovou podporu. Vždyť, za co by v tom Norsku žila....

F. Lesniak 4.7.2015 8:04

Samozřejmě, že se politici nestydí.

Dneska se totiž na nějakou důstojnost kašle. Důležité jsou peníze a styky. Slova jako čest, morálka, hrdost či svědomí už nejsou in.

J. Jurax 4.7.2015 1:06

Co na to senátoři a poslanci?

No co by - nestydí se. Proč taky - oni přes parlamentní prázdniny na pracák nepůjdou, i když by se taky dost ušetřilo.