30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Volební lístky jsem roztrhal

Já jsem volit byl, ale vhodil jsem prázdnou obálku, protože jsem si z dvou finalistů nevybral. Před pěti lety jsem volil tzv. menší zlo, což byl Miloš Zeman, za kterého jsem se ale v poslední době už jen styděl, a tak jsem se zařekl, že žádné menší zlo už letos volit nepůjdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Hendrych 4.2.2018 22:49

Vedle jak ta jedle

Jako vždy o ničem....kandidovat Klaus, tak by se pan Štěpánek zbláznil blahem.

L. Novák 2.2.2018 23:23

Re: Větší a menší zlo je nesmysl

Když nechápeš, o čem diskutujeme, vypadal bys jako mudrc, kdybys mlčel... :-P

L. Novák 2.2.2018 23:22

Re: Těžko dnes vybírat presidenta, když jsme ....

Masaryk byl ovšem intelektuál, žádný buran zemanovského typu.

K. Pavlik 2.2.2018 22:08

Re: Podporovatel Mirka

Nevim jak vypada statistika v Cesku ale obcas je rozdil mezi neplatnym hlasem a neprijitim k volbam. Pokud by tam 30% volicu vhodilo neplatny hlas tak by to bylo jine nez kdyby 50% volicu neprislo k volbam.

M. Bílý 2.2.2018 20:16

A ještě bych doplnil. Připouštím, že za 40 let bude ....

.... někdo dávat pana Zemana za vzor. Při soustavném poklesu společenské úrovně je to možné.

M. Bílý 2.2.2018 20:00

Re 14:11 / 19:42. Dobrý večer, pane Čermáku! Nebylo ...

.... to tak hrozné, jak líčíte. I moji rodiče měli k TGM výhrady, ale to bylo kvůli Rukopisům. Jinak to byly prkotiny. O plivání se obecně nedalo mluvit, jestli někdo, ale nesetkal jsem se s tím. Opakuji: jsem pamětník. Přeji hezký večer!

V. Čermák 2.2.2018 19:43

Re: Větší a menší zlo je nesmysl

Správné? Přece to co říká mistr Novák L.

V. Čermák 2.2.2018 19:42

Re: Těžko dnes vybírat presidenta, když jsme ....

Na Masaryka plivali stejně jako na Zemana. Za 40 let nějaký děda bude Zemana dávat všem za vzor...

M. Bílý 2.2.2018 16:10

Re 14:11/14:32. Dobrý den, pane doktore Aldo. Jsem ....

.... technik, vystudoval jsem obor elektro na průmyslovce po maturitě na gymnáziu (VŠ jsem, coby syn podnikatele nesměl) a zaměřil jsem se postupně na organizaci projektové činnosti (po patnácti dobrovolných i nedobrovolných profesích). K tomu jsem musel prostudovat (měl-li jsem se skutečně uplatnit) řadu dalších oborů, počínaje matematikou (jak se dříve říkalo v úrovni prvního Vojtěcha) seznámit se dobře se všemi profesemi, které se v projektovém procesu vyskytovaly, s mnoha vyhláškami (značnou část z nich jsem algoritmizoval) a nikoliv v poslední řadě se zásadami strategického řízení. Navíc rodina (svými velmi dobrými výdělky jsem ji slušně zabezpečil) zájem o většinu druhů umění, sportovní vyžití ponejvice v dálkových pochodech (ročně jsem ušel 800 až 1.000 km). Takže na ostatní obory (a je jich hodně) jsem mohl věnovat času jen minimálně. Většinou oklikou jako u TGM přes Karla Čapka. Pokud i po tomto vysvětlení mě odsuzujete, nedá se nic dělat. Přeji hezký zbytek dne!

L. Novák 2.2.2018 15:54

Re: Větší a menší zlo je nesmysl

:-)

P. Götze 2.2.2018 15:26

RE

To ani trochu jako alibismus.

A. Alda 2.2.2018 14:32

A co kdybyste místo Čapka četl Masaryka?

Masaryk toho napsal hodně. Opravdu velmi hodně. Proč tedy číst, co o něm napsal Čapek v době, kdy Masaryk vládl a Čapek měl ze známosti s ním zisk profesní i finanční? Přečtěte si, co napsal sám Masaryk, a potom suďte (tím neodsuzuji ani Masaryka, ani Čapka, ale Vás).

A. Alda 2.2.2018 14:30

Minule jsem volil protestně,

tedy vhodil jsem volební lístek kandidátky, co v druhém kole již nekandidovala, neb vypadla v prvním (dnes vím, že jsem se s ní těžce, ale opravdu těžce sekl).

Letos jsem ale v druhém kole volil Zemana, protože mne za těch pět let přesvědčil, že pro mne, mou rodinu, mou obec a můj stát není nebezpečím. To jsem si o jeho konečném protikandidátovi ovšem nemyslel. V druhém kole byla pro mne volba velmi snadná.

Z. Lapil 2.2.2018 14:24

Re: Větší a menší zlo je nesmysl

Definujte správné :-).

Bez legrace: pokud se jedná o odpověď na otázku Kolik váží býk, samozřejmě lze správnost vyhodnotit. Jinak se ocitáme v kategorii delfských věšteb: Můj králi, zahájíš-li válku proti Perseovi(???), zničíš velikou říši.

Jak říkal náš středoškolský třídní: na školní výlet jedeme tam a tam. Je vás tu třicet, to máme nějakých pětačtyřicet názorů a to já nehodlám řešit.

M. Valenta 2.2.2018 14:14

Re: To je ještě blbější výmluva,

Ale něco jíst musíte, myslím těch příštích pět let, nemyslíte pane Han.

M. Bílý 2.2.2018 14:11

Těžko dnes vybírat presidenta, když jsme ....

.... měli T. G. Masaryka. Já ho pamatuji, bylo mi 11 let, když umřel. Ta nádherná "figura" a ty precisní názory. Často si čtu v Čapkových Hovorech s TGM. Porovnám-li styl jeho vyjadřování s vulgární mluvou pana Miloše Zemana a precisnost jeho názorů s vágními formulacemi pana Jiřího Drahoše je mi smutno. Kam jsme to dospěli?

Ona ovšem poklesla uroveň celé naší společnosti, takže masarykovskou skorodokonalost (už asi nikdy?) nenajdeme. O pozvednutí kvality společnosti se totiž dnes nikdo (alespoň s kouskem moci) bohužel nesnaží. Potom by se jistě i lépe vybíralo.

P. Lenc 2.2.2018 13:39

Re: Podporovatel Mirka

V tom případě k těm volbám neměl vůbec chodit.

L. Novák 2.2.2018 13:30

Re: Autor mi mluví z duše

Na padesát! Sedm je málo... :-P :-D

L. Novák 2.2.2018 13:28

Re: Větší a menší zlo je nesmysl

A může být rozhodnutí občana (hodnoceno statisticky) vůbec univerzálně správné? :-)

R. Langer 2.2.2018 13:24

Re: Stejně jako hodně lidí

Antidrahoš? Fakt?

P. Han 2.2.2018 13:00

Re: To je ještě blbější výmluva,

rohlíky

P. Han 2.2.2018 13:00

Re: To je ještě blbější výmluva,

Ne, to je stejné, jako když jdete pro chleba a v samce vám dají vybrat mezi rihlíky a houskami.

V. Kotas 2.2.2018 12:55

Re: Autor mi mluví z duše

V to případě tak na 7let, ne méně.

F. Navrátil 2.2.2018 12:22

Re: Volební lístky jsem roztrhal zpět na článek..

Nejde o migranty. Jde o islámské nelegály. A netvařte se, že nevíte o čem je řeč!

I. Polák 2.2.2018 11:57

Re: Autor mi mluví z duše

Nejde jen o konzervativitu voličů. Je to o předvolební kampani. Jakékoliv akce na prezentaci jednoho z osmi "antizemanů" jsou neskonale méně vidět, než běžná prezidentská agenda, po celý pět let. To že Zeman se kampaně jako neúčastnil (alespoň zpočátku), bylo de facto pokrytectví, já na jeho místě bych se snaži to podat alespoň jako jakési sportovní chování - pokus o fair play. Ale žádné fair play nikdy nebude. Tedy, jen když dosavadní prezident skončí své druhé období.

MÁM NÁVRH: Nic bys nestalo, kdyby byl prezident u nás zásadně volen jen na jedno období.

Jenže, to by se muselo stihnout v předstihu před dalšími volbami, aby všichni znali pravidla předem!

Jo je to na mnohem větší diskusi....

Z. Lapil 2.2.2018 11:47

Re:

Voliči nejspíš ne. Lhát volební urně (házet Zemana, když chci Drahoše; nebo naopak, samozřejmě), to snad nikoho nenapadlo. I když mezi pěti a půl miliónem lidí se někdo tak rafinovaný klidně najít mohl :-).

Z. Lapil 2.2.2018 11:40

Větší a menší zlo je nesmysl

Od každého z kandidátů bylo lze očekávat mnoho věcí: rozdíl mezi nimi byl v přístupu k Rusku, ve formální slušnosti a zdaleka nejen v tom. Kupodivu nijak zvlášť v přístupu k migraci.

Neboli člověk nevolil menší zlo, ale v Zemanovi tohle a tamto zlo a ono a toto dobro, zatímco v Drahošovi - no, nebudu si hrát se zájmeny, snad mi rozumíte. Jako každé rozhodnutí, i tohle volební bylo něco za něco. Naprosto zjednodušeně: v Zemanovi bylo možno dát přednost zkušenému mazákovi za cenu, že každé jeho slovo musíte prověřovat, jestli vám náhodou nekecá, v Drahošovi zase bylo možno volit formálně dokonalého člověka za cenu jeho politické nezkušenosti.

Je-li rozhodnutí občana etalonem správnosti, pak volba Zemana byla správná zhruba z poloviny.

A. Pakosta 2.2.2018 11:38

Autor mi mluví z duše

Nejen že jsem to u voleb provedl přesně jako on, ale i z přesně stejných důvodů. K článku nemám co dodat, snad kromě jednoho postřehu:

Zaujalo mne, že ve vztahu k výsledku prezidentských voleb nikoho nenapadlo (aspoň jsem to nikde neviděl), do jaké míry u nás účinkuje prostá konzervativita lidí, tedy voličů. Lidi u nás jsou prostě líní někoho pracně vybírat a tak „to“ mnozí automaticky „hodí“ úřadujícímu prezidentovi. Je to snadná volba a nemusí se u ní přemýšlet.

Podíváme-li se do historie, jak dlouho setrvali v úřadě demokraticky zvolení českoslovenští a čeští prezidenti, ať už volení přímo či nepřímo, zjistíme, že ANI JEDEN náš prezident nebyl po svém prvním volebním období vystřídán někým jiným – s výjimkou těch, kdo zemřeli ve funkci (Gottwald a ZápoTonda). Proč by byl měl být Zemanův případ výjimkou?

Konzervativizmus je u nás vlastní jak volitelům z řad parlamentu, dokud prezident byl volen nepřímo, tak i prostým občanům při volbě přímé. Skutečné prezidentské volby se tedy u nás konají pouze jednou za deset let, kdy už dosavadní prezident nemůže do volby zasáhnout.

Za dalších pět let tedy budou "opravdické" prezidentské volby, kdy si lidé už prostě budou muset vybrat. Potom bude snad naděje na rozumný průběh voleb, pokud se včas vynoří dva či tři skuteční kandidáti, nikoli virtuální, jako byl letos pan Drahoš. Mirek Topolánek by mohl být jedním z nich.

L. Novák 2.2.2018 11:35

Re:

Taky to nic jiného není. Zeman lhář, voliči lháři...

L. Novák 2.2.2018 11:32

Rozhodně to bylo lepší řešení,

než dát hlas rovnou Zemanovi, jak doporučoval "velký guru" Václav Klaus. :-P Zemanovi zahozené lístky samozřejmě prospěly taky, ale zase se s tím může autor pochlubit na NP. :-P